The Expendables

The Expendables is een shot testosteron om U tegen te zeggen. Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Steve Austin, Mickey Rourke… het is een gigantische waslijst aan acteurs die het vooral goed doen in lompe actiefilms. En dat is ook precies wat The Expendables je anderhalf uur lang voorschotelt: een groot, lomp actiespektakel.

Zak met geld

Het grootste deel van al deze grote namen uit de actievolle filmwereld vormt de gelijknamige groep The Expendables, een groep vrienden annex huurlingen die de meest smerige klusjes aannemen tegen een gepaste vergoeding. Legers helpen door wat bij te beunen in Bosnië, afrekenen met Somalische piraten… voor de juiste zak met geld zijn The Expendables jouw ‘muscles for hire’.

Via een anonieme bron (een leuke cameo van Bruce Willis) krijgen ze een nieuwe opdracht om op het fictieve eiland Vilena in de Golf van Mexico af te rekenen met de lokale dictator. Na een eerste kennismaking met het eiland, die uiteraard uitmondt in een explosief vertrek, lijken The Expendables te bedanken voor de eer. Dit is geen gewone missie, maar eerder een regelrechte zelfmoordmissie. Toch is er iets waardoor de heren besluiten om toch op pad te gaan…

Oude garde

Meer verklappen van het verhaal zou zonde zijn, want dit flinterdunne plot staat al bol van de clichés en zorgt ervoor dat je eigenlijk constant zit te wachten op andere, uitgekauwde situaties. En die situaties komen er ook zeker, al zorgt de boeiende cast ervoor dat de film nooit helemaal afzakt tot een vervelend niveau. De spaarzame momenten waarop Jet Li zijn snelheid laat zien doen je toch weer even opleven en ook de brute gevechten met de messen en vuisten van Jason Statham zijn een aanwinst voor het geheel. Het is dan ook jammer dat er zoveel ruimte in het geheel is gebleven voor regisseur annex acteur Sylvester Stallone om de hoofdrol op te eisen. Hij is toch iemand van de echte oude garde en past met moeite nog binnen het lompe concept.

Stallone had zich beter wat meer op de regie kunnen richten, want onrustige beelden en vreemde cameraposities zorgen er regelmatig voor dat scènes niet echt lekker uit de verf komen en dat bepaalde situaties gewoon niet helder en zelfs onoverzichtelijk zijn. Dit is best zonde, want de film heeft qua actie en grootschalige opzet genoeg in huis om te knallen. Wat meer tijd voor Statham, Li en zelfs Lundgren zou zeker liefhebbers van extreme actie wat meer hebben aangesproken en ook mag men voor een eventueel vervolg wel wat meer geld uittrekken voor visuele effecten, want het lag er regelmatig dik bovenop dat er een computer was ingezet als er gebouwen moesten instorten of als er in een watervliegtuig werd gevlogen.

Conclusie

The Expendables is een bijzonder project geworden dat wonderbaarlijk genoeg nog best leuk uitpakt. De cast die tot de rand toe gevuld is met toffe actie-acteurs zorgt voor genoeg lompe en brute inbreng om te maskeren dat de film diep van binnen totaal niet origineel is en eigenlijk alles doet wat andere actiefilms eerder al hebben gedaan. De grote namen redden Stallone’s film deze keer, maar ik vraag me af of hier genoeg rek in zit voor een vermakelijk vervolg.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Geweldige cast
  • Lompe en brute gevechten
  • Grappige cameo´s

Wat is NOT

  • Script is een groot cliché
  • Vooral Stallone in de hoofdrol
  • Visuele effecten

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren