Kane & Lynch 2: Dog Days

Kane & Lynch: Dead Men was een excentrieke game; de een kon zijn handen niet van het spel afhouden, terwijl de ander een hekel aan de game had. Kane en Lynch hadden een typische ‘hate it or love it’ vibe om zich heen. Nu het tweede deel in de Kane & Lynch serie nadert is de grote vraag natuurlijk of de twee maniakale gangsters weer diezelfde vibe met zich meedragen. Ik mocht het ontdekken in de preview-versie van de Kane & Lynch 2: Dog Days.

“You said this plan was bulletproof!”

Kane komt nog maar net aan in Shanghai of Lynch neemt hem eventjes mee naar een bezoekje aan iemand die ‘te veel weet’. Je kent het verhaaltje wel, standaard gangsterzaakjes. Voor je het weet ben je met het tweetal door steegjes aan het rennen, al schietend op iedereen die je in de weg staat. Jawel hoor, er is weer stront aan de knikker. Lynch blijkt de hele onderwereld van Shanghai achter zich aan te hebben en dan wordt een simpele taak als wat wapens naar Afrika vervoeren toch een stuk pittiger. Hoewel Kane maar weinig snapt van de chaos die zich ontketent in Shanghai is hij genoodzaakt zijn oude partner Lynch bij te staan. Zodoende is er veel ruimte voor co-op teamwork en geknal in Kane & Lynch 2.

Been there, done that

Tijdens mijn sessies met Dog Days was er één gevoel wat steeds terug bleef keren: het ‘been there, done that’ gevoel. Alles wat ik moest doen in Dog Days was net iets te vertrouwd. Of het nu een auto beschermen tegen hordes gangsters of een patio vol met politieagenten oversteken was, we hebben het allemaal al een keer gezien en gedaan. De actie, de controls en de hectische situaties, het lijkt allemaal toch net iets te veel op andere games. Met name uit Gears of War en Grand Theft Auto zijn veel invloeden zichtbaar. Nu is het natuurlijk geen geheim dat ontwikkelaars wel eens wat van elkaar kopiëren, maar Kane en Lynch moeten toch echt oppassen dat ze er niet te ver mee gaan. Het grote aantal chest-high walls om achter te schuilen deed me toch bizar veel denken aan Gears of War, maar misschien ben ik dat wel gewoon.

Nu is het niet zo dat de game ongeneesbaar is verklaard, want Dog Days is namelijk nog steeds een hele leuke ervaring, mits je het samen met een vriend doet die de rol van Kane op zich neemt. Het is alweer een tijdje geleden dat we wat fatsoenlijke tweespelers co-op gameplay hebben meegemaakt, dus je kunt gerust zeggen dat Kane en Lynch als geroepen komen in deze komkommertijd van games.

Grauw en grijs

Wat me meteen opviel aan Dog Days is het kleurenspectrum, dat vooral bestaat uit grijs, bruin en nog meer grijs en bruin. Wat fellere tinten zouden natuurlijk niet zo bad-ass zijn als de huidige bezetting van kleuren, maar het lijkt wel alsof de game gewoon teveel probeert donker en duister te zijn. Daar komt bij dat Kane & Lynch 2 grafisch enigszins teleurstellend is. Aan de ene hand kent Dog Days leuke, grafische trucjes zoals vallende wandtegeltjes als ze worden beschoten en kralengordijnen die opzij gaan als je erdoorheen loopt, maar aan de andere hand ziet Lynch’ haar eruit alsof het karton is. Wat finetunen met de graphics en misschien een aantal fellere kleuren toevoegen aan de game zou wellicht een pre kunnen zijn.

Multiplayerpotentie

Een multiplayer mode die mijn oog trok in de eerste Kane & Lynch is Fragile Alliance, waarin spelers gezamenlijk een bank beroofden en zoveel mogelijk geld in veiligheid moesten brengen. Deze modus keert, verbeterd en wel, terug in Kane & Lynch 2 en dat is dus zeker een feature om naar te kijken zodra de game uitkomt. Fragile Alliance is namelijk al een heel bijzonder spelletje op zichzelf. Verraad en wraak staan altijd om de hoek, aangezien spelers die teveel geld meenemen wellicht als verraders worden aangezien en zodoende dus gelyncht kunnen worden. Aan de andere kant kun je als bankberover in de groep ook denken ‘ach wat, waarom pof ik niet iedereen neer en neem ik AL het geld mee?’ Met die gedachte in je achterhoofd en in de achterhoofden van je medespelers is dit een spel waarbij je ten alle tijden gefocust moet zijn. Houdt die modus dus zeker in de gaten, mocht je uit zijn op wat gave, nieuwe multiplayeractie.

Naast Fragile Alliance zijn er ook nog twee andere multiplayermodes die zeker het checken waard zijn. Vooral de nieuwe Undercover Cop modus is er een om in de gaten te houden. Hierin beginnen alle spelers als overvaller, op één na, hij is een smeris. Het leuke is echter: niemand weet wie de agent is, alleen dat ie er is. Terwijl de overvallers groot geld verdienen met, nou ja, overvallen, probeert de Undercover Cop ongezien de overvallers uit te schakelen. Als overvaller is het ook een riskante taak om de overval te plegen, wetende dat er altijd iemand kan zijn die je plots een kogel tussen de ogen plaatst.

Voorlopige conclusie

Ondanks het feit dat de game nogal ‘rough on the edges’ lijkt en duidelijk nog wat finetuning vereist, ben ik er heilig van overtuigd dat Kane & Lynch 2 een heerlijke co-op ervaring kent. De game is echter nog niet uit en ik ben vooral benieuwd naar de mening van de community over het spel. Wordt dit weer een ‘hate it or love it’ game en hoelang kan de community zich bezighouden met Fragile Alliance en Undercover Cop? Liefhebbers van co-op gameplay komen natuurlijk volledig aan hun trekken met een game als deze, maar of de game ook een hit wordt bij het grote publiek? Daar heb ik zo mijn twijfels over. Kane & Lynch 2: Dog Days verschijnt 20 augustus in de winkels.

 1.   
  GamerUnknown's avatar

  ja de kleuren die gebruikt zijn vind ik niet leuk en soms als je net lekker aan het schieten bent word het beeld ”sneeuwig”, doch weegt dit niet op tegen de gameplay van de multiplayer

 2.   
  coolsharpei's avatar

  Na deze preview te lezen, ga ik hem toch halen:D

 3.   
  MaTriX's avatar

  Tja na het lezen van de preview blijf ik bij me eerdere antwoord ik wacht wel tot tie een leuke prijs van rond de 20 euro krijgt.

 4.   
  Neolite's avatar

  En ik wacht met smart op de Gamespot review. 😛

 5.   
  -050- Critical's avatar

  30 eppies budget bak game?:)
  dan heb je er mindere verwachtingen van en heb je er sneller lol aan 🙂

 6.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ik vond de demo maar matig 🙄 Kane liep heel de tijd in de weg, en als je hem nodig had was hij er niet 😕 Je werd door de vernietigbare cover ook te veel gedwongen om te blijven bewegen (hadden ze net zo goed geen coversysteem kunnen maken). En jammer genoeg waren de vijanden weer veel de dom :(.

 7.   
  Rijstekorrel's avatar

  nog nooit van dit spel gehoord/ gespeeld, Heb dus maar gelijk deel 2 demo net gedownload en kijken of het wat is 🙂

 8.   
  Tom's avatar

  Neolite schreef, "En ik wacht met smart op de Gamespot review. 😛 "

  Daar ben ik nu ook bijzonder benieuwd naar. Ik hoop in ieder geval dat mijn functie geen gevaar loopt na deze preview…

 9.   
  ChielB's avatar

  Ik ben eerder benieuwd naar de review van Jeff Gerstmann (former Gamespot, nu Giant Bomb). Lijkt me een stuk interessanter worden. 😉

 10.   
  Tom's avatar

  ChielB schreef, "Ik ben eerder benieuwd naar de review van Jeff Gerstmann (former Gamespot, nu Giant Bomb). Lijkt me een stuk interessanter worden. 😉 "

  Ik denk dat hij er niet eens aan begint. Al die commotie de vorige keer, hij zal het nu toch wel vermijden?

 11.   
  JonsoN's avatar

  Het eerste deel wist me totaal niet te boeien, er zat gewoon geen enkele vernieuwende factor in, en ook vind ik de gameplay erg gewoontjes.

  Hopelijk weten ze deze punten te verbeteren en wordt het 2e deel wel goed, al begin ik nu alweer te twijfelen 🙂

 12.   
  a88's avatar

  Bruin en grijs lekker fleurig. 😛
  Maar goed gekozen past bij zo’n game.

 13.   
  Hotshot's avatar

  ik had anders verw8 🙁

 14.   
  Tollos's avatar

  2 jaar geleden grote ophef rond deel 1, want uiteindelijk een grote flop werd naar mijn mening. Kom er net achter dat deel 2 over 2 dagen uitkomt, dan lees je deze preview en zal ook deel 2 naar mijn verwachting een flop worden. Grafisch is dit spel iig zeer zwak, nu de gameplay nog.