Transformers: War for Cybertron

Transformers: War for Cybertron neemt ons helemaal mee terug naar Cybertron, de oorsprong van de Autobots. Megatron, de leider van de Decepticons, is zoals gewoonlijk achter Cybertron aan en probeert de planeet te overmeesteren met Dark Energon. Met het ruimtestation van Starscream, aangedreven door een immense hoeveelheid Dark Energon, valt Megatron de thuiswereld van de Autobots op grootse schaal aan. Dit betekent een orgasme aan robots, geweld en ontzettend vette actie in deze third-person shooter…

Plezier in tweevoud

De singleplayer van Transformers: War for Cybertron is opgesplitst in twee delen: de eerste campagne omtrent de Decepticons vertelt het verhaal van Megatron en hoe hij Cybertron aanvalt. De tweede campagne is logischerwijs gericht op de Autobots, die de planeet op zijn tijd weer moeten verdedigen. Je kunt selecteren met welke campagne je als eerste start en zelfs schakelen tussen de twee wanneer je maar wilt, al is het verstandig om de game in chronologische volgorde uit te spelen. Verhaaltechnisch steekt het geheel aardig in elkaar dankzij sterk stemwerk en een stevige presentatie. Cliché mag het uiteraard ook zijn, want vooral fans van de serie kunnen wel raden hoe het geheel afloopt.

Dit doet echter niets af aan de brute actie en de gesprekken onderling houden je tijdens en na gevechten geboeid. Zoals eerder genoemd is War for Cybertron een third-person shooter, die op zijn tijd afwisselt met race- en vliegelementen. Dit zorgt, samen met de mogelijkheid om te kiezen met welk personage je wilt spelen, voor de nodige variatie. Nagenoeg alle missies speel je met drie Transformers tegelijk, waardoor het ook mogelijk is om de campagnes coöperatief met maximaal drie man uit te spelen, echter niet in splitscreen. Elke Transfomer kent een unieke kracht, waardoor je geneigd kunt zijn om bepaalde levels, of zelfs een campagne, met andere personages te spelen.

Bruut, actievol en groots

Van de omgevingen en opzet tot aan de kleinere details; Transformers: War for Cybertron is van begin tot eind een brute trip. Toegegeven, de omgevingen van Cybertron kunnen na verloop van tijd een tikkeltje eentonig worden, maar dit past bij de Transformers-stijl die de game wilt uitstralen. Missies variëren van het moeten verdedigen of aanvallen van gebieden tot racen en vliegen en brute gevechten met gigantische Transformers. Een stevige soundtrack bestaande uit metal en wat orkeststukken houdt je tijdens gevechten stevig gaande.

Erg gevarieerd is de gameplay in wezen niet, de game is simpelweg een klinkklare third-person shooter. De gehele game door dien je alles om te leggen dat in de weg staat, met wapens zoals shotguns, geweren, raketwerpers en nog veel meer. De A.I. van de tegenstanders kan op zijn tijd lekker pittig zijn en je kunt niet als een kip zonder kop een gebied in rennen en denken dat je er levend uit komt. Dit zorgt er voor dat je altijd op je tenen moet blijven en dat de game ook zeker niet saai wordt, ondanks een repetitieve aard. Uiteindelijk kost het je zo’n tien tot twaalf uur om beide campagnes te voltooien, maar met z’n tweeën kun je er zeker nog wat uurtjes bij optellen voor de co-op.

Multiplayer-extravaganza

Naast een robuuste singleplayer kent Transformers: War for Cybertron ook nog een verrassend goede multiplayer. Deze stelt de Decepticons tegenover de Autobots, waarbij elk ras de beschikking heeft over vier klassen. Zo is er de Leader-klasse, met als transformatie een truck. Ten tweede is er de Scientist-klasse, met als transformatie een jet. Als derde is er de Scout-klasse, met als transformatie een auto. De laatste klasse is de Soldier-klasse, die als transformatie de tank heeft. Elke klasse heeft zijn eigen unieke krachten en biedt dus zijn eigen voor- en nadelen.

Zoals in vele andere multiplayer-games kun je in War for Cybertron in rank stijgen en met elke rank komt er nieuwe partij unlocks vrij. De game hanteert perks en upgrades, customizations en diverse andere opties. Het duurt een tijdje voordat je alles hebt vrijgespeeld en de vele upgrades die je over de tijd verkrijgt, zijn bijna allen nuttig. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je een lange tijd geboeid wordt om alles uit te spellen, binnen elke klasse.

Zoals te verwachten hanteert de game de bekende modi, zoals (Team) Deathmatch en een variant op Capture the Point. Andere modi zoals Countdown to Extinction en Code of Power vereisen het voltooien van een missie, om te kunnen winnen van het vijandelijke team. De échte kracht van de multiplayer ligt in de Escalation-modus, te vergelijken met de Horde-modus uit Gears of War 2 of de Nazi Zombies-modus uit Call of Duty: World at War.

De actie die plaats vindt in de multiplayer is lekker bruut en zeker verslavend. Mocht je echter niet volledig gepakt worden door de gameplay van War for Cybertron, dan zul je moeten terugvallen op een andere multiplayer-game. Dit moet je er echter niet van weerhouden om weken tot zelfs maanden zoet te zijn met de multiplayer. Het geheel is aardig gebalanceerd en de ondersteuning is dusver uitstekend. Kortom, een pakket dat van begin tot eind weet te boeien.

Conclusie

Transformers: War for Cybertron is een uitstekend voorbeeld van een licentiegame die wél goed uitgewerkt kan worden. De singleplayer is een lekkere actietrip die ook nog eens flink van duur is. De mogelijkheid tot co-op voegt op de hogere moeilijkheidsgraden flink wat uurtjes toe en dat betekent flink wat content. Daarnaast biedt de uitgebreide multiplayer weken tot maanden plezier, mede dankzij de vele toffe modi. Toch is de multiplayer niet voor iedereen, want degenen onder ons die fervent Modern Warfare 2 en/of Bad Company 2 spelen of de gameplay niet aantrekkelijk genoeg vinden, zullen eerder terugvallen op een andere multiplayergame. Desondanks is er genoeg content voor iedereen en is dit met gemak een hele vette Transformers-game.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Zeer robuuste singleplayer
 • IJzersterke multiplayer...
 • Coöperatief te spelen
 • Veel content

Wat is NOT

 • Eentonige omgevingen
 • ...maar niet voor iedereen
 • Gameplay kan repetitief zijn

8.7

 1.   
  sthij's avatar

  mooie review 8)

 2.   
  MaTriX's avatar

  De review geeft me toch weer wat om over te denken zeker gezien ik een fan ben van TPS games.

 3.   
  ckerigon's avatar

  Deze game is pro!

 4.   
  /DareDevil's avatar

  Lijkt me Awesome !!!

  Meer van hetzelfde vind ik een zwak minpunt.

  Is Call of Duty niet meer van hetzelfde?

  Is eigenlijk bijna elke shooter niet meer van hetzelfde?

  Ik ga deze nog zeker halen 😆

 5.   
  geart96's avatar

  Het blijkt dus dat deze game veel beter is dan ik had gedacht. Mischien toch maar eens goed over na denken…

 6.   
  killingdj0's avatar

  ziet er cool uit

 7.   
  Houserz's avatar

  Als ik iets haat dan zijn het wel eentonige omgevingen….word hem echt niet voor mij.

 8.   
  Nn3m3s1sS's avatar

  De graphics vallen me een beetje tegen maar wat een heerlijke game is dit. Eindelijk een échte Transformers game. De MP is geweldig. Geeft een beetje UT gevoel. Top!

 9.   
  Timmeh's avatar

  Nn3m3s1sS schreef, "De graphics vallen me een beetje tegen maar wat een heerlijke game is dit. Eindelijk een échte Transformers game. De MP is geweldig. Geeft een beetje UT gevoel. Top!"

  De graphics vallen tegen? Ik vind ze er wel mooi uitzien, iig niet slecht maar dat is mijn mening

 10.   
  chefnl's avatar

  demo was zeker vet ,deze ga ik zeker een keer halen

 11.   
  lassieman's avatar

  lijkt me een goed spel

 12.   
  RoHoutje's avatar

  Ik ga deze game echt wel halen. 😀

 13.   
  topploegie's avatar

  ziet er redelijk uit. ga ik misschien halen.