Blacklight: Tango Down

Mocht je nou als jonge, onbezonnen gamer nog steeds teren op het zakgeld van je ouders en aan een budget zitten, dan ben jij dé doelgroep van Blacklight: Tango Down. Deze online shooter, afkomstig van Zombie Studios, richt zich namelijk op het afleveren van een multiplayer-ervaring gelijkwaardig aan een Call of Duty of een Battlefield, voor slechts vijftien euro. Dat klinkt natuurlijk als een lastige taak, vooral voor een relatief kleine ontwikkelaar, en het heeft in dit geval dan ook niet goed uitgepakt. De shooter heeft namelijk te kampen met een grote hoeveelheid problemen en dat is geen goed nieuws.

Een leuke gimmick

Voordat ik mankementen aanhaal, zal ik eerst uitleggen hoe Blacklight in elkaar steekt. Zich afspelend in een futuristische setting biedt de game een multiplayer met levels, unlocks en customizations. In wezen kun je Blacklight dan ook een budgetversie van Modern Warfare noemen en dat is in dit geval een compliment. Het duurt enige tijd voordat je het hoogste level hebt bereikt en je zult eerst een paar levels moeten stijgen, alvorens je betere wapens krijgt. Dit betekent ook dat spelers van een hoger level véél sterker zijn en je als beginnende speler in het nadeel bent. Nu is dit een relatief bekend probleem in hedendaagse online shooters, waardoor dit Blacklight enigszins te vergeven is.

Naast een multiplayer biedt men ook coöperatieve missies, maar deze zijn in totaal nog geen uur lang en bieden dus geen meerwaarde. Er is verder ook geen singleplayer aanwezig, al had ik dat vanwege gebrekkige A.I. sowieso niet willen zien. In Blacklight draait het dus om de multiplayer, met name een zekere gimmick. Als speler kun je met een speciaal vizier namelijk door muren kijken en vijanden van verre spotten. Wanneer dit vizier echter actief is, kun je geen wapens gebruiken en na het gebruik moet het vizier weer opladen. Je dient dus strategisch te werk te gaan en als een opgewonden Rambo door de map heen rennen, al hopend een paar man om te leggen, is dus uitgesloten.

IJzersterk concept, maar niet roestvrij

De gameplay die Blacklight biedt, is in wezen ijzersterk. Het zijn enkel de problemen rondom de gameplay, die de ervaring teniet doen. De balans van de wapens is vooralsnog niet erg sterk, want drie schoten van welk wapen dan ook is genoeg om iemand om te leggen. Wanneer je tegenstander jou dus eerder spot, ben je altijd het haasje. Natuurlijk komt het strategische element hierbij kijken, maar je hebt als speler soms gewoon geen schijn van kans. Dit betekent dus in missie-gebaseerde modi enorm veel frustratie, doordat je moeite hebt om je doel te bereiken, vooral als beginnende speler. Voeg hier ook nog eens frequente lagg spikes aan toe en het geheel is compleet.

Veelal kappen spelers dus tijdens een match af en kom je als enige overgebleven speler tegenover drie of zelfs vier man te staan. Laat Blacklight nou ook nog eens een gebrek aan auto balance hebben, waardoor de balans werkelijk volledig verstoord wordt. Terwijl een game aan de gang is, kan er namelijk ook niemand meer verbinden. De meeste mappen nodigen ook nog eens campen uit, met als gevolg dat spelers amper hun basis kunnen verlaten. Dankzij een gebrekkig matchmakingsysteem kun je van te voren ook niet, ik herhaal, niet kiezen welke map je wilt spelen. Het matchmakingsysteem zelf werkt op de console relatief goed, maar een match vinden op de PC is nagenoeg onmogelijk aan het worden. Wachten kan van vijf minuten tot zelfs een uur duren, zonder dollen.

Hierdoor is veelal alleen (Team) Deathmatch goed te spelen geweest en zijn de andere modi amper speelbaar. Dit is op zijn minst erg zonde, want modi zoals Detonate, waarin je een kernbom moet activeren of dit voorkomen, barsten uiteraard van de potentie. Tel hier nog een gebrek aan in-game tekstchat bij op, want er is enkel voicechat, terwijl tekstchat toch zeker een must is. De lay-out van de game is daarnaast in ieder geval erg slordig te noemen. Kortom, er zijn veel te veel gebreken om deze titel op hetzelfde niveau te brengen als de vele tegenstanders.

Conclusie

Blacklight: Tango Down is van binnen een game met een interessant en ijzersterk concept. Het idee alleen al om een goedkope, doch goede multiplayer-ervaring af te leveren, is een mooie belofte. Helaas maakt ontwikkelaar Zombie Studios het niet waar en slaat Blacklight aan alle kanten de plank mis. Dankzij de gebrekkige matchmaking is er veelal lagg, zijn er veel campers, heb je geen controle over welke mappen je wilt spelen en het lijstje gaat maar door.

Zonde, want potentie is er alom. Met toekomstige patches kunnen de meeste problemen zeker verholpen worden, maar de aankondiging dat het bedrijf nu al aan de slag is met een vervolg, doet me niet vrolijk stemmen. In de huidige staat is Blacklight: Tango Down amper speelbaar, vooral op de PC, en ik vrees dat dit nog een lange tijd kan blijven ook.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Gameplay is sterk
  • Potentie is aanwezig
  • Grafisch te genieten

Wat is NOT

  • Zeer gebrekkige matchmaking
  • Bugs
  • mankementen enzovoort...
  • Lagg (spikes)
  • Nu al een vervolg op komst

4.5

  1.   
    bender's avatar

    spijtig ik dacht dat hij wel goed zou zijn maar jha het was te mooi om waar te zijn voor 15 euro een fantastische nieuwe shooter 🙁 .
    dan maar hopen dat het volgende deel beter is zeker.

  2.   
    viceroy's avatar

    En ik was van plan het vandaag te kopen hm, ik laat em maar liggen.

  3.   
    Nn3m3s1sS's avatar

    Ik ben het helemaal niet eens met deze review. Natuurlijk heeft de game wat mankementen maar wat wil je voor 15 euro en een klein ontwikkel budget. Als je dat vergelijkt met games als MW die budgetten van tientallen miljoenen hebben en hun games voor 60 euro in het schap leggen, heb je met BTD een gooooeeeeiieeee deal. Het vinden van een game kan idd moeilijk zijn, het matchmaking systeem is niet perfect (bij MW2 ook niet) maar deze game geeft me echt het ouderweste Unreal, Quake, Counterstrike gevoel. Er is gewoon veel meer skill nodig voor deze game.

  4.   
    killingdj0's avatar

    viceroy schreef, "En ik was van plan het vandaag te kopen hm, ik laat em maar liggen."

    niet alleen de mening van een review bekijken als ej dat doet zijn er genoeg games die niemand heeft gekocht zoek gameplay op kijk er verder in het is natuurlijk je eigen mening maar om op een review te vertrouwen? nah

  5.   
    Jonah's avatar

    Nn3m3s1sS schreef, "Ik ben het helemaal niet eens met deze review. Natuurlijk heeft de game wat mankementen maar wat wil je voor 15 euro en een klein ontwikkel budget. Als je dat vergelijkt met games als MW die budgetten van tientallen miljoenen hebben en hun games voor 60 euro in het schap leggen, heb je met BTD een gooooeeeeiieeee deal. Het vinden van een game kan idd moeilijk zijn, het matchmaking systeem is niet perfect (bij MW2 ook niet) maar deze game geeft me echt het ouderweste Unreal, Quake, Counterstrike gevoel. Er is gewoon veel meer skill nodig voor deze game."

    Het minuscule prijskaartje rechtvaardigt toch echt niet dat de game bugs, glitches, lag enzovoort mag bevatten. Al is het een game voor vijf euro, als consument verwacht je dat de game gewoon doet wat het moet doen. Al moet ik dan 20 of 25 euro voor Blacklight betalen, als de game het goed doet, dan hoor je mij niet klagen.

    killingdj0″]

    ”viceroy schreef, "En ik was van plan het vandaag te kopen hm, ik laat em maar liggen."

    niet alleen de mening van een review bekijken als ej dat doet zijn er genoeg games die niemand heeft gekocht zoek gameplay op kijk er verder in het is natuurlijk je eigen mening [b schreef, "maar om op een review te vertrouwen? nah[/b]"

    Nou, dan stop ik bij deze wel met schrijven, want dan heeft het dus wel erg weinig zin. 😛

  6.   
    Phil's avatar

    Ik had de demo gespeeld net na MW2, en dan voel je toch wel wat verschil…
    Het is nog best aardig te spelen, maar MW2 is gewoon veel beter, daarom zou ik het kopen als ik geen andere shooters had.

  7.   
    THE-DUTCH-GUY's avatar

    de game is beter dan als hij in de review word omschreven. maar soms moet je het gewoon met een spel hebben, en als je dat niet hebt dan kun je er bijna geen review over schrijven. 😳

  8.   
    UberProSure's avatar

    lol @ foto 4 😛

  9.   
    GamerUnknown's avatar

    Tsja, dan speel ik liever alien swarm game is 100 x beter en gratis. 😀