PlayStation Move hands-on

Een uitnodiging van Sony om de PlayStation Move uit te komen proberen sla ik natuurlijk niet af. De PR-praatjes van het bedrijf ken ik nu onderhand wel, maar de precisie en toepassing van Move zelf zien dat is waar het voor mij om draaide.

Op de E3 wist Sony mij als thuisblijver al heel enthousiast voor de PlayStation Move te maken. Het bedrijf liet de technologie uitgebreid zien en het grote deel van de E3-gangers was daar erg tevreden over. Ook zette Sony een mooie line-up voor de motion controller neer, waar zowel casual als hardcore gamers blij mee kunnen zijn. Games als The Shoot, Sorcery, Heroes on the Move, Tiger Woods PGA Tour 11, Move Sports en SOCOM 4: U.S. Navy SEALs springen hier uit. Toch was ik nog niet helemaal overtuigd, want het is nog altijd “eerst zien, dan geloven”.

Maar Richard is de Move dan echt zo precies

Dat heb ik nu gedaan. Ik heb zeker een uur met de PlayStation Move kunnen spelen en heb collega’s van andere gamesmedia ook een tijd zien spelen. Dit heeft mij helemaal overtuigd. De precisie, de mogelijkheden, de fun en eigenlijk alles werkt naar behoren. Move doet alles wat het moet doen en doet het goed. Maar Richard is de Move dan echt zo precies? Dat is de vraag die waarschijnlijk bij iedereen op het puntje van de tong ligt en deze vraag kan ik met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. De kleinste bewegingen worden door de Move naar de games vertaald. Een klein tikje naar links of een snelle en harde zwaai naar boven, je ziet het allemaal op het scherm gebeuren. Het is echter ook niet zo dat elke trilling van je hand opgepakt wordt, want dat zou games weer onspeelbaar maken. Sony heeft de juiste balans tussen precisie en fijne besturing voor de controller weten te vinden.

Het speelse en uitdagende van een blokkendoos

Het meest simpele spelletje wat ik speelde liet eigenlijk nog het best zien hoe precies de Move is. Ik heb het hier over Tumbler, wat een soort blokkendoos met missies is. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om met blokken van verschillende vormen en maten een hoge toren te maken of alle beschikbare blokken op een klein oppervlak te plaatsen. Het lijkt zo simpel, maar voor het maken van een hoge toren moet je toch echt erg precies zijn. Met elke as houdt de move rekening en kleine bewegingen worden goed opgemerkt. Je kunt dus al snel een blok verkeerd plaatsen of de toren per ongeluk omstoten. Toch lukte het me om best lastige opdrachten te voldoen en dat had ik geheel te danken aan de precisie van de Move. Met een normale controller was het natuurlijk ook gelukt, maar daarmee was het geen uitdaging geweest. Bij het spelen met de Move moest je nu juist met elke as rekening houden en echt geconcentreerd zijn op wat je doet. Het speelse en de uitdagende wat een blokkendoos vroeger zo leuk maakte was bij mij weer helemaal terug.

Bij elke motion controller hoort natuurlijk ook een verzamelspel met verschillende sporten. Move Sports was dan ook aanwezig om uit te proberen. Heel erg anders dan Wii Sports was dit niet. Het gooien van een frisbee was nog steeds best lastig en in de virtuele wereld leek ik nog steeds aardig te kunnen tafeltennissen (in de echte wereld helaas niet). Dit waren de enige twee sporten die gespeeld konden worden, maar lieten wel een verschil met Wii Sports zien. Er wordt namelijk heel erg rekening gehouden met diepte. Vooral bij de potjes tafeltennis was dit goed te zien. Om een bal die dicht bij het net beland te raken moet je toch echt naar voren reiken. Trouwens, nonchalant heen en weer wapperen, zoals bij de Wii nog wel eens mogelijk is, is er sowieso niet meer bij. De nieuwe dimensie voegt natuurlijk niet bij elke sport even veel toe, maar biedt vooral heel erg veel potentie. De potentie die de Wii op het eerste gezicht ook had, maar het toch niet helemaal waar heeft weten te maken.

Weg met de pookjes en rare knoppen

Ik zie mezelf nu al met de Move verschillende games besturen die op de Wii simpelweg niet mogelijk zijn. Neem bijvoorbeeld Tiger Woods PGA Tour 11. Nu is dit spel niet echt voor mij weggelegd, want met een pookje en een paar knopjes balletjes in een putje slaan vind ik niet erg boeiend. Als ik de game echter met Move kan gaan besturen gaat dit zo ongelofelijk veel toevoegen. Hou ik de club niet scheef, hoe hard moet ik slaan of sla ik überhaupt wel raak zijn nu echt vragen die belangrijk zijn. Ook bij Heavy Rain (die speelbaar was) voegde het spelen met de Move best wel wat toe. Het verhalende spel voelde meteen veel vrijer aan, terwijl je toch echt simpelweg nog steeds aanduidingen van het scherm volgt. Het spelen van een scène met een gevecht was heerlijk om te doen, maar er waren ook enkele scènes waarbij de acties die je met de Move moest doen helaas veel minder eenduidig met de acties op het scherm voelden.

Om een game als Socom 4 met de Move te spelen ben ik nog iets huiveriger. Aan de ene kant lijkt het mij fantastisch om echt op bad guys te richten en ze te doorzeven met kogels. Met Move zou het zelfs mogelijk zijn om goed het verschil tussen het normaal raken of het in het hoofd raken van een vijand op afstand op te merken. Toch heb ik een onderbuikgevoeld dat shooters met Move besturen voorlopig nog niet veel meer dan een extra (gimmick-achtig) feature blijft. Het racegenre is ook een voorbeeld waar ik Move nou niet specifiek voor aan zou gaan schaffen. Voor het spelen van bijvoorbeeld lightsaber-gevechten, adventure games en menig andere game gaat de Move PlayStation 3-gebruikers echter een heerlijke manier om games te besturen bieden.

Voorlopige conclusie

Toen Sony de PlayStation Move voor het eerst op de E3 liet zien, leek het echt dat het bedrijf snel iets uit de kast had getrokken om niet onder de concurrentie van de Wii en Kinect te lijden. De technologie die Sony echter heeft weten te creëren is fenomenaal en niet even snel door twee tech freaks op een avondje verzonnen. De Move is echt heel precies en houdt met elke as rekening. Hou je de controller horizontaal, zwiep je heel hard naar beneden of geef je een subtiele beweging naar links, Move merkt het op. Over het lichtgevende balletje op de Move controller heb ik nog niets gezegd, want ik heb nog geen game gespeeld die de kleuren (naast het aanduiden van speler 1 of speler 2) goed wist te gebruiken. Tot nu toe heeft dat onderdeel van Move dus nog weinig toegevoegde waarde. De nieuwe manier waarop we PlayStation 3-games kunnen gaan besturen doet dit echter wel. Ik ben er zeker van, ik wil PlayStation Move straks in huis hebben en ik hoop dat ik mijn enthousiasme naar jullie heb overgebracht.

Vergeet echter niet dat de volledige ervaring met de PlayStation Move geen goedkoop grapje gaat worden. Als eerst kost een Move controller los €39.99 en voor sommige games zul je er twee nodig hebben. Om met meerdere spelers tegelijk te spelen heb je natuurlijk ook meerdere Move controllers nodig. Dan is er ook nog de sub controller. Deze kost €29,99 en is voor het spelen van sommige games benodigd. Al is het ook mogelijk om in één hand de Move controller en in de andere hand een DualShock van de PS3 te gebruiken. Dit speelt echter zeer onhandig, het is dus aan te raden een subcontroller te kopen. Een PlayStation Eye kost ook nog eens €29,99 al kan het zijn dat je deze al in huis hebt. Sony heeft natuurlijk ook een bundel voor een mooi prijsje gemaakt, want door het starters pack voor €59,99 te kopen. Krijg je een Move Controller, PlayStation Eye en een disc met enkel games. Wil je echter de volledige Move ervaring in huis halen dan ben je toch minimaal €130 kwijt en dan heb je alleen nog een disc met enkele kleine games. Dit geheel is in ieder geval vanaf 15 september in de winkels te vinden.
 1.   
  Cirdan's avatar

  hmm..ik heb nog mijn twijfels. Ik ben benieuwd of het na 3 weken spelen het nog wel leuk is. Net als bij de Wii had ik na 3 uren staan slingeren en slaan met zo’n stickje alweer genoeg van.

 2.   
  sthij's avatar

  niks voor mij ik heb geen ps3 en ik heb een hekel aan de wii (wat dit gewoon is)

 3.   
  GENERAL_DS's avatar

  dit lijkt mij zo gaaf 😆 en de voor de volledige move ervaren is dit dan playstation EYE camera + move controller+ navigation controller + een sports game zoals wii sports?.

  @sthij, logisch dat je het afkraakt zeker met die avatar van jou (fanboy reactie)

 4.   
  tebannet's avatar

  Misschien dat ik deze toch ga halen. 😳
  Maar ik wil wel nog gewone shooters.Niet dat ze dat allemaal in zo een Wii stijltje gaan doen.

 5.   
  mazterman's avatar

  GENERAL_DS schreef, "dit lijkt mij zo gaaf 😆 en de voor de volledige move ervaren is dit dan playstation EYE camera + move controller+ navigation controller + een sports game zoals wii sports?.
  @sthij, logisch dat je het afkraakt zeker met die avatar van jou (fanboy reactie)"

  is niet echt een fanboy reactie ik heb zelf ook een xbox 360 en dit is ook niks voor mij want ik vind dit ook echt gewoon wii ripp-off maar natuurlijk als je dit wilt heb je wel beter kwalitiet als de wii vooral mooier beeld. xbox heeft natuurlijk ook zijn eigen ripp-off, kinect komt mijn deur ook niet in gamen zal voor mij altijd gewoon bij de controller blijven hoe goed het ook mag werken dat move kinect of wii.

 6.   
  Houserz's avatar

  Ik denk dat ik er toch voor kies om op de bank te onderuit te zitten dan te zwaaien met een veredeld bellenblaaspistool.

 7.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Mischien kan iemand hier ook antwoord op geven, want Resident Evil 5 en Heavy Rain kun je ook met de Move spelen maar komt er dan een hele nieuwe game uit (Move Edition zal ik maar zo zeggen)of brengt Sony Patches/Updates uit voor sommige games die te spellen zijn met de PS Move?!

  Ontopic: Ik ben wel verkocht ik ga de Move wel zeker halen mits er leuke goede games uitkomen dan inplaats van Party games. 8)

 8.   
  R1chardTM's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "Mischien kan iemand hier ook antwoord op geven, want Resident Evil 5 en Heavy Rain kun je ook met de Move spelen maar komt er dan een hele nieuwe game uit (Move Edition zal ik maar zo zeggen)of brengt Sony Patches/Updates uit voor sommige games die te spellen zijn met de PS Move?!
  Ontopic: Ik ben wel verkocht ik ga de Move wel zeker halen mits er leuke goede games uitkomen dan inplaats van Party games. 8) "

  Voor Heavy Rain komt in ieder geval een geheel nieuwe versie in de winkel te koop. Of er ook een patch komt is het nog niet duidelijk. Dat was het antwoord dat ik van een medewerker van Sony kreeg toen ik dezelfde vraag stelde.

 9.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  sthij schreef, "niks voor mij ik heb geen ps3 en ik heb een hekel aan de wii (wat dit gewoon is)"

  maar wel in kinect wat eigenlijk gewoon eye toy is?

 10.   
  rogier1976's avatar

  sthij schreef, "niks voor mij ik heb geen ps3 en ik heb een hekel aan de wii (wat dit gewoon is)"

  Blijf dan maar fijn op je veel te hete en herrie Xdoos gamen.

 11.   
  klacko's avatar

  rogier1976″][quote=”sthij schreef, "niks voor mij ik heb geen ps3 en ik heb een hekel aan de wii (wat dit gewoon is)"

  Blijf dan maar fijn op je veel te hete en herrie Xdoos gamen.[/quote]
  haha nieuwe xbox je weet hoe stil die is? en niet warm? jezus jullie denken echt dat ps3 alles is he
  w8 maar af.

 12.   
  veronja's avatar

  Ik zeg wachten met al die nieuwe dingen 3d dit move daar. Op den duur geraak je er niet meer aan uit ! Sowieso dat over een jaar of zelfs maand ze weer iets anders verzinnen.

 13.   
  rogier1976's avatar

  klacko schreef, "

  ”rogier1976″ schreef, "[quote=”sthij”].."

  Blijf dan maar fijn op je veel te hete en herrie Xdoos gamen."

  haha nieuwe xbox je weet hoe stil die is? en niet warm? jezus jullie denken echt dat ps3 alles is he
  w8 maar af.[/quote]

  Ik weet niet hoe stil die is en ik wil het ook niet weten. Mijn eerste XBOX360 heb ik te kort plezier van gehad en maakte veel te veel herrie, zelfs als die voldoende ruimte had om te koelen. Eerlijk is eerlijk, ik heb nog de PS3 van de eerste dagen…(60GB met kaartlezers) en die wordt ook heel warm als die te weinig koelruimte heeft. Maar tot nu toe blijft die het wel doen….

  Welke games zijn nu echt een must have voor dit soort controlers?