De iPad: tien topgames

Omdat de iPad inmiddels al een paar maanden verkrijgbaar is in Amerika, zijn er al aardig wat apps te krijgen voor dit platform. In dit artikel vind je een overzicht met tien games die je zeker niet mag missen.

eft

Pinball HD (€2,39)

De eerste game in dit lijstje is een game waar ik al veel te veel tijd aan heb besteed, wat komt doordat dit spel nog verslavender is dan chocola van de Australian. Pinball HD bevat drie verschillende flipperkasten met alledrie een ander thema. Alle thema’s zijn visueel erg mooi uitgevoerd en bovendien is elke flipperkast behoorlijk verschillend. De onderwaterflipperkast is een stuk makkelijker dan de jungleflipperkast, maar de jungleflipperkast bevat weer veel meer leuke, kleine elementen.

Qua muziek en geluidseffecten zit het ook helemaal goed en voor de prijs hoef je het op zich niet te laten, want Pinball HD kost maar € 2,39. Hiervoor krijg je behoorlijk wat speeltijd terug, helemaal omdat deze game perfect is voor zowel langere sessies als voor korte, maar krachtige sessies.

ight

Plants vs Zombies HD (€7,99)

Plants vs Zombies zal voor een heel aantal lezers een oude bekende zijn, gezien deze game al een tijdje te vinden is op zowel de PC als de iPhone. De iPad-versie van deze game is vrijwel identiek aan die voor de iPhone, met als grote verschil dat de iPad beter om lijkt te gaan met grote hordes zombies, waar de iPhone nog wel eens moeite mee had. Plants vs Zombies is een typische tower defense-game, waarbij je jouw achtertuin moet beschermen tegen hordes zombies. Daarvoor heb je verschillende soorten planten met allerlei eigenschappen tot je beschikking, wat nog behoorlijk noodzakelijk blijkt te zijn. De zombies zijn namelijk ook behoorlijk inventief met onder andere emmers, balonnen, springstokken en bobslee’s. Tel daar nog eens de leuke, maar soms behoorlijk pittige, mini-games en de hoge verslavingsfactor bij op en de reden waarom dit een topgame is, is behoorlijk duidelijk.

Twee kleine minpuntjes: de prijs is met acht euro aan de hoge kant en als je de iPhone-versie al hebt moet je een tweede keer dokken voor eigenlijk dezelfde game.

eft

Need for Speed Shift (€10,49)

Voor de iPad zijn enkele goede race games te vinden, maar Need for Speed Shift is mijn favoriet. Deze game biedt het typische Need for Speed-gevoel van straatraces, zonder allerlei modder en zand zoals bij games zoals Dirt. De controls van deze game werken erg goed en kunnen bovendien behoorlijk worden uitgebreid. In het begin stuur je door je iPad te kantelen, maar op hogere moeilijkheidsgraden krijg je extra uitdaging doordat je ook moet remmen via een pedaal op het scherm en zelfs moet schakelen.

Daarnaast zijn er 28 auto’s en 18 tracks die je niet alleen een tijdlang bezig houden, maar er ook nog eens heel erg goed uitzien. Als er een game is die laat zien dat de iPad in staat is tot mooie 3D-graphics, dan is het wel Need for Speed Shift. De prijs van deze game is behoorlijk aan de hoge kant, maar aan de andere kant krijg je hiervoor wel een hele goede, mooie en pakkende racer terug. Helaas geldt ook hier weer dat je als je de iPhone-versie al hebt je nog een keer moet betalen voor een game die je eigenlijk al hebt, hoewel je in dit geval voor dat geld wel acht extra auto’s krijgt…

ight

Mirror’s Edge (€7,99)

De meningen over de consoleversie van Mirror’s Edge waren behoorlijk verdeeld, maar over de 2D-versie van deze game die op internet te vinden is zijn gamers over het algemeen behoorlijk tevreden. Ook met de iPad-versie van Mirror’s Edge kunnen gamers behoorlijk tevreden zijn, want het is een adembenemend mooie platformer geworden. Net zoals in de originele game kun je ook hier weer aan je trekken komen als je op zoek bent naar snelheid en adrenaline, want het rennen, springen en glijden gaat zo soepel en zo snel dat je in een mum van tijd door alle levels heen bent.

Dat is dan ook het grootste kritiekpunt op deze game, want hoewel het een heerlijke en mooie ervaring is, is deze game wel aan de korte kant. Binnen een uur of twee tot drie kun je wel door de basis heen zijn, waarna je lekker aan de slag kunt met collectables, time trials en natuurlijk de multiplayer. Deze multiplayer speel je met twee personen splitscreen op dezelfde iPad, wat een behoorlijk pluspunt is voor deze game, zeker gezien deze behoorlijk aan de prijs is. Aan Mirror’s Edge kleeft namelijk wel een prijskaartje van acht euro, waarvoor je wel een kwalitatief erg mooie en goede game terugkrijgt.

eft

Flight Control HD(€3,99)

Een game die, zoals veel iPadgames, valt in de categorie simpel-maar-o-zo-verslavend is Flight Control HD, de iPadversie van de iPhone-game Flight Control. In deze game moet je ervoor zorgen dat verschillende luchtvaartuigen op de juiste landingsbaan terecht komen door een landingstraject te tekenen met je vinger. Het is simpel, maar toch ongelofelijk verslavend, zeker omdat je op de iPad kunt genieten van extra maps die de iPhone-versie niet heeft. En als je zin hebt in wat extra uitdaging dan kun je je verdiepen in de multiplayer, die zowel co-op als tegen elkaar kan worden gespeeld op slechts een enkele iPad.

Voor de 3D-fanaten heeft ontwikkelaar Firemint nog een leuk extraatje toegevoegd aan deze game. Een van de levels is namelijk geheel in 3D te spelen, mits je zo’n overbekende roodblauwe bril hebt.

ight

Prince of Persia Retro(€0,79)

Prince of Persia Retro is een port van de originele Prince of Persia-game uit uit 1989, een goede keus dus als je wel houdt van lekker oude games. Het enige dat aangepast is voor deze game is de besturing, want die geschiedt via knoppen op het scherm zelf. De besturing is af en toe ietwat lastig, maar dat komt met name omdat we tegenwoordig een ander soort besturing gewend zijn. Daarnaast is deze game lekker pittig, maar biedt deze ook weer de mogelijkheid om zelf te kiezen welk level je speelt.

Grafisch en qua muziek is er niks veranderd aan de iPad-versie, wat in dit geval alleen maar goed is gezien hierdoor de prijs relatief laag kan blijven. En, niet geheel onbelangrijk voor degenen die ook een iPhone hebben, dit is een universele app.

eft

Civilization Revolution(€3,99)

Nintendo DS-gamers zullen deze game al wel kennen, want Civilization Revolution voor de iPad is een port van de gelijknamige Nintendo DS-game. Deze game scoorde op zich best goed, maar een van de genoemde minpunten was vaak dat het scherm te klein was, alles een beetje bij elkaar gepropt voelde en dat je vaak te weinig overzicht hebt. Het grotere scherm van de iPad zou deze game dus goed moeten doen en geloof me, dat doet het. Civilization Revolution is typisch zo’n strategiegame waar de iPad perfect voor is. Het spel is uitgebreid genoeg om je uren bezig te houden als je eenmaal door de tutorial heen bent, waarna ook bij deze game de verslaving zijn slag slaat.

Helaas bevat deze game geen multiplayer, maar dat is in de praktijk geen heel groot gemis. Ook hier geldt echter weer dat als je de iPhone-versie hebt van deze game je opnieuw zult moeten betalen. De iPad-versie speelt echter wel vele malen fijner vanwege het grote scherm, maar het blijft jammer dat de app niet universeel is.

ight

Monkey Island 2 Special Edition: LeChuck’s Revenge(€7,99)

De remake van de eerste Monkey Island voor onder andere de Xbox Live Arcade, het PlayStation Network en de iPhone waren een behoorlijk succes, maar de interface op de iPhone liet behoorlijk wat te wensen over en was niet bepaald gebruiksvriendelijk. Voor het tweede deel is dit aangepast, waardoor deze tweede game voor zowel beginners als die hards een bijzonder leuke game is geworden. Monkey Island 2 combineert het verhaal van ‘piraat’ Guybrush met heerlijke humor, waardoor een doldwaas avontuur ontstaat dat je nog lang bij zal blijven.

Gezien Monkey Island 2 een wat oudere game is, ligt de moeilijkheidsgraad wat hoger dan je gewend bent. De ontwikkelaar heeft echter een paar handige opties toegevoegd die je verder helpen als je het even niet meer weet, waardoor deze game voor iedereen toegankelijk is, als je tenminste geen bezwaar hebt tegen de prijs van acht euro.

eft

Fruit Ninja HD(€3,99)

Dat veel kinderen niet van groenten houden wist je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat ninja’s niet van fruit houden? Dit ietwat vreemde uitgangspunt is de basis van Fruit Ninja HD, de iPadversie van iPhone-game Fruit Ninja. In deze game wordt er fruit omhoog gegooid die je vervolgens met je vinger door moet snijden. Klinkt simpel, maar doordat het fruit steeds sneller op wordt gegooid en er ook bommen tussen het fruit komen te zitten, is deze game toch nog wel lekker uitdagend en minstens zo verslavend.

Bij deze game zit er een groot verschil met zijn iPhone-voorganger waardoor ik het een minder groot probleem vind dat je nog een keer moet betalen voor een game die je eigenlijk al hebt. Het verschil is de multiplayer. Deze is vrij eenvoudig qua opzet en lijkt erg op de singleplayer, maar hier blijkt dat zelfs dit soort eenvoudige games dubbel zo leuk zijn als je ze met een vriend speelt. Zeker een aanrader dus als je wel houdt van eenvoudige, maar verslavende spelletjes.

ight

Cogs HD Lite(Gratis)

De meeste goede gratis games voor de iPad zijn demo’s van volledige, betaalde versies of ze vallen in de categorie ‘social gaming’. Hierbij moet je denken aan games zoals bijvoorbeeld Farmville, maar ook Godfinger en We rule zijn hier mooie voorbeelden van. Cogs HD Lite valt in de categorie demo’s en dat is te merken aan de speelduur van dit spel; je krijgt slechts drie levels om te spelen, terwijl er in de volledige versie 51 levels te vinden zijn. Dat mag de pret echter niet drukken, want Cogs HD Lite is nog steeds een erg leuke game die je goed laat zien wat je allemaal in de volledige versie kunt verwachten. De puzzels van Cogs HD Lite, waarin je panelen moet verschuiven om zo werkende machientjes te maken, zijn nog niet heel uitdagend maar laten wel zien dat daaropvolgende levels behoorlijk pittig zullen worden.

Het mooiste aan deze game zijn nog wel de graphics en de sfeer, want die ligt behoorlijk in de richting van de Steampunk. Grafisch ziet het erg mooi uit, maar het is wel jammer dat je slechts drie levels kunt spelen in de demo. Dat neemt echter niet weg dat deze game zeker een aanrader is, helemaal omdat deze gratis te downloaden is via de App Store.

Benieuwd naar onze mening over de Apple iPad? Check dan onze review.

 1.   
  Magana's avatar

  Verdient Bejeweld of Arkanoid geen plaatsje in de top 10?

 2.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Magana schreef, "Verdient Bejeweld of Arkanoid geen plaatsje in de top 10?"

  Wat dacht je van ‘Angry Birds’ ??? 😀

 3.   
  Petor's avatar

  Flight Control baby!

 4.   
  rogier1976's avatar

  Leuk, een iPad top 10. Ik zit al een paar dagen te wachten op mijn ipad……

 5.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ik wist niet dat je in Prince of Percia kon kiezen welk level je wou spelen 😕 Maar ja toen ik de aller eerste versie speelde was ik pas 5 jaar of zo, en stond het nog op een floppy 😛

 6.   
  Koen's avatar

  Mij leek Command & Conquer Red Alert wel een leuk spel voor de Ipad, maar het blijkt niets meer te zijn dan een geupgrade Iphoneversie.

 7.   
  Tom's avatar

  Ik ben vooral erg benieuwd naar Geometry Wars voor de iPad. Dat is echt een topgame die heel leuk uit zou kunnen pakken op zo’n scherm. Voor mij is dat een echte console-seller.

 8.   
  Basketter14's avatar

  Fruit Ninja is inderdaad leuk!

 9.   
  LittleRemco01's avatar

  Need For Speed En mirror’s Edge Horen Dat Zeker wel Thuis !

 10.   
  Majo's avatar

  Magana schreef, "Verdient Bejeweld of Arkanoid geen plaatsje in de top 10?"

  Bejeweled en Arkanoid zijn zeker topgames, maar vrij voor de hand liggend. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk games erin te zetten die we niet al tienduizend keer op andere platforms hebben gezien, of waarvan het enigszins verrassend is dat ze op de iPad verschijnen. 🙂

 11.   
  Thomazzz's avatar

  Ik moet zeggen dat ik het wel grappig vind wat hier nu gebeurt. Ik heb zelf even bij de redactie van GN gezeten en heb toen voorgesteld dit te gaan doen. Maar toen werd er gereageerd met een kort af ” nee te casual ” Dat vond ik onzin simpelweg omdat het ook games zijn. Hoe je het ook bekijkt. Ik ben ondertussen zelf druk bezig met een game site opzetten die zich helemaal richt op de wat kleinere games, zoals die van de iPad maar ook flash games en ga maar door. Mischien is een samenwerking wel leuk. De site is nog niet erg gevuld maar dat komt nog! Jullie weten mn mail adres 😆

  Groetjes,
  Thomas 8)

 12.   
  Magana's avatar

  GamerGames™ schreef, "

  ”Magana” schreef, "Verdient Bejeweld of Arkanoid geen plaatsje in de top 10?"

  Wat dacht je van ‘Angry Birds’ ??? 😀 "

  Is ook zeker een aanrader ja! 😆

 13.   
  LHH's avatar

  Angry Birds is idd ook een echt goede game

 14.   
  a88's avatar

  Fruit ninja 😀