Beste Peter

Hoofdredacteuren Michiel Brunsveld en Peter Bouwman zijn al jarenlang penvrienden. Niets is te gek als ze elkaar om meningen vragen of gewoon even hun hart willen luchten. Gelukkig doen ze dat nu ook in het openbaar bij GamersNET. Brievenwisselingen met een boodschap, een lach, een traan of gewoon slap geouwehoer. Vorige week vroeg Peter de mening van Michiel over 3D-gaming. Deze week het antwoord.

Beste Peter,

Het was zeker een geweldige E3 weer dit jaar. Een avond genieten van geweldige artiesten, terwijl je in een skybox in het Staples Center zit, is maar voor weinig mensen weggelegd en ik prijs me dan ook heel gelukkig dat ik daar bij was. Op het gebied van games was er ook genoeg te genieten, van Epic Mickey en RAGE tot Assassin’s Creed: Brotherhood en mijn persoonlijke favoriet: Deus Ex Human Revolution.

De grote eye-opener tijdens de show kwam voor ons beide tijdens een privé tour achter de schermen bij Nintendo, waar we in alle rust met de 3DS aan de slag mochten. Het ziet er ge-wel-dig uit, niet zo zeer qua spectaculaire graphics, maar gewoon het hele visuele plaatje. Zoals je ook al vertelde heb je ineens veel meer diepte en dat is een ontzettend toffe beleving.

Maar…. ja, daar heb je die beruchte ‘maar’, ik denk niet dat 3D-gaming zomaar ineens de standaard wordt. Het is leuk en aardig als huize Bouwman volgend jaar februari die 3D-tv heeft en een game als Killzone 3 wordt er allicht op sommige punten spectaculairder door. En dan? Ga je dan 100 keer de 3D-versie van Avatar bekijken om de tijd te doden? Je schaamt je toch kapot als je met zo’n dure 3D-tv zit (want inderdaad, je betaalt er fors voor als early adopter) en dan blijkt dat er amper fatsoenlijk aanbod is.

De filmindustrie heeft het namelijk al bewezen: als iets een hype is willen zoveel mogelijk mensen daarin mee en dat levert lang niet altijd goede producties op. Veel recente 3D-films zijn gewoon overbodige versies, die na de opnames nog even met wat technische trucjes naar 3D zijn omgewerkt. Ik vrees dat het op het gebied van games niet veel anders zal zijn. Een select groepje kan wel wat tofs maken in 3D, maar voor de rest is het maar de vraag hoe snel we echt een leuk 3D-aanbod zullen hebben.

Ik zal dus zeker nog een tijdje wachten met een 3D-televisie in huize Brunsveld, want ik wil er dan ook wel echt gebruik van gaan maken als ik zo’n mooi apparaat in huis haal. Wat dat betreft kan ik me ook zeker vinden in de mening van Menno, dat hoge kosten een barrière vormen voor veel mensen. Het kijken met een 3D-bril zal wel gaan wennen voor de mensen die echt willen. We zullen ook wel moeten, want de technologie achter de 3DS is volgens mij nog niet snel op grotere schermen toe te passen.

Ik kom begin volgend jaar wel een keer bij je langs met mijn 3DS. Mag je kijken naar wat toffe 3DS-titels, terwijl je op jouw dure tv naar het journaal kijkt. In 2D!

Ciao!
Michiel

P.S. Helemaal mee eens dat het Nederlands Elftal inmiddels is gehuldigd. Dat we niet gewonnen hebben is erg jammer, maar dat we pas voor de derde keer in de historie in een WK-finale stonden is zeker een prestatie van formaat. Hoewel het spel niet altijd even boeiend was, heb ik toch genoeg spannende wedstrijden beleefd. We mogen zeker trots zijn op deze selectie en wie weet wat ze over 2 jaar op het EK laten zien. Viva Hollandia!

P.S. 2: Wat vind jij er nou van dat al die grote gamesbeurzen elkaar zo snel opvolgen? E3 midden juni, half augustus alweer de Gamescom in Keulen en nog geen drie weken later alweer de Tokyo Game Show. Zo maken ze elkaar toch kapot? Is een show in januari niet gewoon beter, dan hebben we nog een heel gamejaar te gaan.

 1.   
  Kpyne's avatar

  Cool Column 😀

 2.   
  Dude…'s avatar

  Crysis 2 is ook in 3D hoor.
  jammer genoeg niet voor de 360
  en aangezien ik geen goede pc heb en ook geen ps3…. 😥

 3.   
  Sarge's avatar

  Leuke column 8)

 4.   
  MaTriX's avatar

  Idd zeer leuk om te lezen.

 5.   
  soldierarjan's avatar

  ja een game beurs in winter zou goed idee zijn jan of feb is beter dan zo snel

 6.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Dude… schreef, "Crysis 2 is ook in 3D hoor.
  jammer genoeg niet voor de 360
  en aangezien ik geen goede pc heb en ook geen ps3…. 😥 "

  ik heb wel ps3 maar ik houd gewoon niet van 3d en vergeet niet dat de tv vele malen duurder is.
  leuk die brieven echt te gek

 7.   
  JamesHond's avatar

  Prima kolom.
  En bij mij komt er voorlopig ook geen 3D televisie (eerlijk gezegd heb ik zelfs geen flatscreen, maar daar moet dit jaar wel verandering in komen).