Ferrari Wireless GT Cockpit 430 Scuderia Edition

Racegames speel je natuurlijk niet met knopjes. Nee, een echte raceprofessional is in het bezit van een eigen stuur die je meestal met twee klemmen aan je bureau moet monteren. Dat levert niet altijd de gewenste stand op en bovendien heb je niet altijd een bureau of tafel op de juiste hoogte in de huiskamer staan. Dat moet toch ook anders kunnen? Dat lees je in deze Ferrari Wireless GT Cockpit 430 Scuderia Edition review die we onlangs bij ons op kantoor mochten ontvangen.

Flexibiliteit voor PC en Playstation 3

orderleftDe GT Cockpit 430 is voorzien van een geheel eigen constructie of liever gezegd een eigen cockpit, waardoor het stuur niet langer meer aan je bureau geklemd hoeft te worden. Een brede verzwaarde voet van 10,5kg biedt een goede stabiliteit, waar vanuit je de hoogte van het stuur en zelfs die van de pedalen geheel naar eigen voorkeur kan instellen. Vanuit je eigen stoel, bank of enig ander zit-accessoire kun je op die manier je eigen positie in de kamer bepalen en ben je niet langer afhankelijk van een tafel of bureau. Ideaal natuurlijk voor diegene die met hun Playstation 3 en flatscreen televisie graag in de huiskamer gamen. Bovendien levert deze flexibiliteit voor jezelf een betere zithouding op, mits je natuurlijk de moeite neemt om deze goed af te stellen. Het systeem kan verder geheel worden ingeklapt, waardoor het opbergen wel wat makkelijker wordt. Het blijft hierdoor echter nog wel een log en zwaar systeem, dan dat we van een normaal stuur gewend zijn.

Het grote voordeel van de GT Cockpit 430 is dat er geen kabels of andere stekkertjes aanwezig zijn die eerst moeten worden aangesloten, het stuur werkt namelijk volledig draadloos. In het midden van de voet zit een klepje voor een viertal AA batterijen en een uitsparing waarin zich de USB ontvanger bevindt. Op de ontvanger is een schakelaar aanwezig, waarin je simpelweg kan omschakelen naar ondersteuning voor PC of Playstation 3. Op de PC moet er wel eerst nog een aantal drivers worden geïnstalleerd, maar de Playstation 3 vindt het stuur geheel automatisch.

Look en feel

Met een schaalnauwkeurigheid van 7:10 is de GT Cockpit 430 is een exacte replica van een Ferrari F430-stuur. De cockpit bestaat uit een tweetal metalen pedalen, gebaseerd op de Ferrari 430 Scuderia. De rempedaal is voorzien van een magnetische weerstand dat zorgt voor nog meer realisme. Het stuur zelf is geheel van het systeem los te koppelen door op eenvoudige wijze de enige verbinding in de vorm van een klein stekkertje los te schroeven. Bovendien is het stuur voorzien van een nieuw technologisch hoogstandje dat werkt met behulp van magnetische sensoren, het zogenaamde H.E.A.R.T HallEffect AccuRate Technology™ met 12-bits precisie en 4096 discrete waarden op de stuuruitslag. Het stuur is verder voorzien van 10 knoppen, twee sequentiële metalen schakelflippers, een hat switch in de vorm van een origineel rode startknop en een Manettino® draaiknop met vijf verlichte standen. De 10 knoppen kunnen natuurlijk naar eigen believen worden in geprogrammeerd, waarbij er zelfs een mogelijkheid is om meerdere configuraties op te slaan en deze in-game aan te passen met behulp van de Manettino® draaiknop. Deze zelfde draaknop heeft daarnaast ook nog eens twee extra opties Sport en Race die de gevoeligheid van het stuur bepalen.

The Race Experience

De installatie van de Ferrari Wireless GT Cockpit 430 was zeer eenvoudig. Door de handige draaiknoppen is het stuur eenvoudig op de juiste positie in te stellen. Voor het gebruik op de PC is het een kwestie van enkele drivers installeren, maar op de Playstation 3 kon ik direct al aan de slag. De metalen constructie van de GT Cockpit 430 voelt erg solide aan en geeft levert me vanuit mijn eigen stoel een relaxte houding op. Tijdens mijn race ervaring trad toch wel het duidelijke gemis van een Force Feedback functie op, ondanks dat het stuur erg fijn stuurt en goed reageert. Het stuur heeft een doorsnee van 28cm en is voorzien van een Rubberachtige grip, waardoor deze lekker in de hand ligt en een goede grip op het stuurt oplevert. De uitsparingen in het stuur positioneren je handen zodanig dat je altijd goed bij de bediening van de schakelflippers kan, die bovendien in metaal zijn uitgevoerd dat bij mij erg degelijk aanvoelde. De rest van de knoppen zijn op het stuur prima gepositioneerd, waardoor deze tijdens het racen goed vindbaar zijn. De hat switch in de vorm van een knalrode startknop neemt de gehele besturing van een controller of toetsenbord over, waardoor ik eenvoudig in de game menu’s kon navigeren. Wat betreft controle heb ik er weinig op aan te merken en stuurt het met precisie en bedient het met gemak.

Conclusie

Met een adviesprijs van 250 euro is de Ferrari Wireless GT Cockpit 430 Scuderia Edition geen zeer goedkope gadget, maar ik kan ook niet zeggen dat het geen waar is voor je geld. Je krijgt er immers een gehele cockpit voor terug, die prima oogt en ook nog een feilloos wordt bediend. Voor de echte simulatie freaks raad ik aan om toch op zoek te gaan naar een goede kwaliteit stuur met force feedback die je meer realisme geeft tijdens het racen, zoals de G25 of de G27. Ik zou het stuur dan vooral aanraden bij de mensen die in de huiskamer voor hun flatscreen televisie willen gamen. De goede degelijkheid en het ontbreken van vele kabels, leveren dan toch wel heel wat voordelen op.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Geen bureau of tafel nodig
 • Geen kabels in de weg
 • Oogt goed en stuurt lekker

Wat is NOT

 • Ik mis force feedback
 • Zwaar en log bij het opbergen

7.5

 1.   
  toeter83's avatar

  wat is force feedback

 2.   
  gouanoz's avatar

  je betaalt gewoon 100 euro voor het apparaat en 150 euro voor het ferrari-logo 😛

 3.   
  Verbeemen's avatar

  overdrijf anders een beetje? whats next? een heele auto? 🙂

 4.   
  )GN(-Erik's avatar

  ”toeter83″ schreef, "wat is force feedback"

  Als je in de game ergens tegen aan botst dat het stuur dan gaat trillen 🙄

 5.   
  dandanna's avatar

  Ik mis alleen nog 4 wielen en een lekkere chick op mijn schoot 😉

 6.   
  FRENZY 14's avatar

  dandanna schreef, "Ik mis alleen nog 4 wielen en een lekkere chick op mijn schoot ;)"

  daar zijn ze al mee bezig 😆

 7.   
  perryv's avatar

  nu nog een 7.1 geluidset en een 3d bril en het is net echt 😛

 8.   
  LittleRemco01's avatar

  Beetje Duur 😮

 9.   
  Chikin's avatar

  ben blij met mijn g25 🙄

 10.   
  EEkh00rn's avatar

  ik heb een force feedback stuur van logitech, heel goed 😆 deze is trouwens veel te duur, ferrari 🙄

 11.   
  tyb's avatar

  van dat geld kan je een PS3 kopen.

 12.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  tyb schreef, "van dat geld kan je een PS3 kopen."

  dan wist ik wel wat ik zou kiezen en die cockpit zou het niet gaan worden.

 13.   
  jessin9731's avatar

  gouanoz schreef, "je betaalt gewoon 100 euro voor het apparaat en 150 euro voor het ferrari-logo 😛 "

  ja erg is dat he, in principe is het wel zo want ja, ferrari is het he, met het meeste is het zo ook met xbox nintendo etc.

 14.   
  Basketter14's avatar

  )GN(-Erik schreef, "

  ”toeter83″ schreef, "wat is force feedback"

  Als je in de game ergens tegen aan botst dat het stuur dan gaat trillen 🙄 "

  Of dat hij wat tegenstuurt?

 15.   
  Nn3m3s1sS's avatar

  Wat een bullshit ding. Belachelijk.

 16.   
  speedyke33's avatar

  ”toeter83″ schreef, "wat is force feedback"

  Dat is als je botst en het stuur begint te trillen!!! 😆

 17.   
  The Chef's avatar

  Leuk ding voor de diehard ferrari ps3 gamer, en een goede oplossing voor de “ik zit op m’n reet op de bank voor tv gamer” maar voor het betere werk moet een stuur toch wel iets meer kunnen. Bijv een 3e pedaal als de G25/G27 en uiteraard een goede force feedback……

 18.   
  Overload14's avatar

  FRENZY 14″][quote=”dandanna schreef, "Ik mis alleen nog 4 wielen en een lekkere chick op mijn schoot ;)"

  daar zijn ze al mee bezig 😆 [/quote]
  komt die chick ook met kook en schoonmaak functie? :O