Gears of War 3

Tijdens de E3-persconferentie van Microsoft mocht uiteraard Gears of War 3 niet ontbreken. Helaas was er door het vlotte karakter van de persconferentie amper tijd om de game echt goed te presenteren, maar gelukkig kregen we achter gesloten deuren in alle rust de nodige tekst en uitleg van niemand minder dan Cliff Bleszinski.

Bruut

Tijdens de persconferentie van Microsoft moesten alle hardcore games in sneltreinvaart aan bod komen en ook Gears of War 3 werd door Cliff en drie anderen van Epic Games in razend tempo gespeeld. Gelukkig kregen we op de laatste dag van de beurs nog een kans om met een handjevol mensen een persoonlijke presentatie van Cliff zelf te krijgen. Qua beelden leverde dit niets nieuws op, maar het was wel even een lekker moment om rustig alle nieuwe elementen uit de game toe te lichten.

Zoals bekend is het mogelijk om de campaign van Gears of War 3 met vier spelers in co-op te spelen, een functie waar we eigenlijk al sinds Gears 1 op hoopten. Natuurlijk brengt dit veel tactische mogelijkheden met zich mee als je goed samenwerkt, maar het zal ook mogelijk zijn om straks wapens en munitie onderling uit te wisselen. Op papier een kleine optie, maar in de praktijk is het toch wel een zeer welkome mogelijkheid. Verdere tweaks die erg leuk lijken zijn het uitdelen van een trap als je vanuit cover springt en het werken met de nieuwe Lancer. Of eigenlijk moet ik zeggen ‘oude Lancer’, want deze heeft een lange bajonet voorop in plaats van de iconische kettingzaag. Door de B-knop ingedrukt te houden kan je met dit wapen een melee dash uitvoeren, waarbij je het lange mes bruut door een tegenstander boort.

Silverback

Als je de presentatie gezien hebt, is je vast opgevallen dat de COG-strijders wat lichter bepantserd zijn dan voorheen. Ze zijn nog steeds gespierde heren en dames, maar ze dragen allemaal iets minder lompe uitrusting met zich mee. Volgens Bleszinski heeft dit een simpele reden: het verhaal speelt zich af tijdens de zomer en dat is nou eenmaal een warme periode, dus dan is het wel zo prettig dat je wat luchtiger gekleed bent. Overigens zijn er ook compensaties voor je lichtere pantser, zoals de C.O.G. Silverback. Dit is een alternatief mech suit met een machinegeweer en een rocket launcher op de armen, waarbij er twee opties zijn: Assault of Stationary. In de Assault mode kan je het pak gewoon besturen zoals je je character normaal gesproken bestuurt (inclusief Curb Stomp!), terwijl het pak in Stationary mode zichzelf vastpint op de grond en als cover te gebruiken is. Overigens is de Silverback maar op bepaalde momenten in de game te gebruiken en je bent zeker niet onoverwinnelijk in dit pak, maar bruut klinkt het zeker.

Om nog even kort op het verhaal door te gaan: Gears of War 3 gaat weer een stap verder dan de vorige delen. Gears of War 1 draaide puur om een bikkelhard gevecht met de Locust, terwijl in deel 2 juist de grootschalige oorlog centraal stond. In dit derde deel is het niet alleen het gevecht met de Locust, maar staat het overleven van de mensheid zelfs op het spel. Daarbij zien we ook wat nieuwe gezichten binnen het team, zoals Anya en de mysterieuze dame Samantha. Ook voor de vader van Marcus, Adam Fenix, lijkt een aanzienlijke rol te zijn weggelegd in dit slotstuk van de trilogie. Het blijkt namelijk dat hij nog leeft en dan wil Marcus natuurlijk weten waar hij is en hoe het met hem gaat.

Ook op het gebied van vijanden zijn er oude bekenden en nieuwe gezichten in Gears 3. Zo zijn zelfs de Locust hun leven niet zeker door de komst van de Lambent Locust. Deze speciale Locust-versies zijn door langdurige blootstelling aan Emulsion gemuteerd en daardoor een stuk sterker geworden. Zo zagen we tijdens de presentatie enorme Lambent-tentakels uit de grond omhoog schieten en diverse Lambent Locust op je af sturen, inclusief de terugkeer van de Beserker in Lambent-vorm. De Lambent hebben de nogal vervelende neiging om te ontploffen voor ze dood gaan, dus het is zeker een aanrader om ze met een flinke trap richting andere Locust te schoppen, vlak voordat ze explosief het loodje leggen.

Beast

Iets minder prominent aanwezig tijdens de E3 was de nieuwe spelmodus Beast, een variant op Horde uit Gears of War 2. Het is jammer dat dit niet meer aandacht heeft gekregen, want wat is dit een zeer brute toevoeging. Uiteraard hebben we het recent ook in andere games gezien, spelen als de vijand, en in feite is het een omgekeerde versie van Horde, maar als echte fan van Gears of War lijkt me niets toffer dan straks zelf als een Boomer, Theron Guard of zelfs een Beserker te spelen. Je begint in Beast echter klein, bijvoorbeeld als een Ticker, waarbij je niet veel meer kunt doen dan irritant snel rondlopen en in de buurt van COGs jezelf laten exploderen. Door COGs te doden verdien je punten en tevens tokens, die je kunt inzetten om als nieuwe Locust te spawnen. Het is dus niet meteen vanaf het begin mogelijk om als een Boomer of Beserker los te gaan.

Verder zijn de diverse Locust een beetje te vergelijken met classes uit andere multiplayers, elk met een vaste set wapens en mogelijkheden: je hebt snelle Locust, je kunt als Kantus als een soort van ‘medic’ actief zijn door naast het schieten medespelers weer tot leven te brengen en als een lompe Mauler of Boomer ben je log en traag, maar kan je wel veel schade uitdelen. De Beserker lijkt echter de kers op de taart te worden, waarbij je amper zicht hebt en vooral extreem lomp kunt rennen. Kwetsbaar, maar je kunt heel wat kogels verdragen en met een gemikte beuk op de grond kan je zelfs in één keer een COG in een mech suit vernietigen. Heerlijk, toch? Reken echter niet op Lambent-Locust in Beast, want volgens Epic Games passen die niet bij deze spelmodus.

Voorlopige conclusie

Gears of War 3 lijkt alweer goed op weg om een ongekend succes te worden. De franchise kent heel veel fans, die allemaal wachten op een geweldig einde van de trilogie. Er komen nieuwe wapens, nieuwe vijanden en het verhaal zal wederom een stevige rol spelen tussen al het brute schietwerk door. Naast de co-op campaign voor vier spelers kan je straks ook als Locust helemaal los gaan in de spelmodus Beast. Samen met de bekende Horde-modus uit Gears 2 en de overige spelmodi van de multiplayer, ziet het er naar uit dat Gears of War 3 genoeg in huis heeft om keihard te gaan knallen. Het wachten tot april 2011 wordt bijzonder zwaar…

 1.   
  RinusReetRidder's avatar

  Nog…zo…lang…wachten… 😥 😛 Klinkt erg goed en vooral die Beast mode lijkt me gaaf 😀

 2.   
  MaTriX's avatar

  Mooie preview en ja ook ik ben benieuwd hoe het allemaal afloopt, toch hoop ik ooit op een Gears die zich voor deel 1 afspeelt lijkt me enorm tof om het begin van dit alles te zien.

 3.   
  delta62's avatar

  Nice. (Op z’n Marcus)

 4.   
  ChielB's avatar

  En check ook zeker voor wat eerste demo-beelden van Beast dit filmpje 8)

 5.   
  Bulletfox's avatar

  wooow dit beeld VET, door dit spel vind ik het nog steeds jammer dat ik mn xdoos heb weggedaan. 😥 😥

 6.   
  limsma's avatar

  ik kan echt niet wachten tot deze game uit is maar dat duurt nog heel lang 😥

 7.   
  xRMSxMaluku's avatar

  pff ik kan echt niet langer wachten nu, k wil vooruit in de tijd!