3DS

Allereerst zal ik mijn excuses maken. Ik was extreem negatief toen de 3DS werd aangekondigd, omdat ik dacht dat we weer een nieuw soort DS konden verwachten. Niet zo gek ook na de DS, DS Lite, DSi en DSi XL, maar toch ben ik te vroeg geweest in mijn oordeel. De 3DS is DE verrassing van de E3 gebleken, want het systeem werkt goed, het staat als een huis en tijdens onze kennismaking met het apparaat is mij het zwijgen voor eeuwig opgelegd.

Een volledig nieuwe handheld

De 3DS is de opvolger van de DS, zoals de DS de opvolger was van de Game Boy Advance en de reactie van alle mensen die voor het eerst naar het scherm van het apparaat keken, was altijd hetzelfde. Eerst knipperen ze, daarna kijken ze even goed naar het scherm, en dan komt er een enthousiaste ‘wow’ . Mijn reactie was hetzelfde toen ik allereerst de demo van Pilot Wings 3DS mocht spelen. Het voelt onwerkelijk, zonder 3D-brilletje kijk je de 3DS IN, je kunt verder kijken dan de grenzen van het scherm en dat gevoel is onbeschrijfelijk. Sterker nog, zowel Nintendo als wij bij GamersNET gaan een moeilijke tijd krijgen met het omschrijven van dit gevoel. Wij kunnen namelijk niets laten zien, omdat alleen de 3DS zelf de graphics kan toveren. Maar geloof me alsjeblieft als ik zeg: het is echt heel erg 3D!

Vliegen in stijl

Wat dat betreft was het goed dat ik met Pilot Wings begon, aangezien vlieggames zich uitermate goed lenen voor driedimensionale beelden. De gebouwen in het level zijn duidelijk te zien en de ringen waar ik doorheen moest vliegen zijn een stuk beter zichtbaar vanwege 3D (je kunt om de hoek kijken). Ook de remake van Starfox (Starfox 3DS) wist mij te verrassen door de vele bruggen waardoor je nu gemakkelijk onderdoor kunt vliegen.

Technisch vernuft

Het wordt vaak vergeten, maar er is nog een grote nieuwe toevoeging aan de 3DS, namelijk de thumbstick. Links op het apparaat kun je je games straks ook besturen, zoals je dat op de consoles gewend bent met een 360-graden besturing. Dit zal voor ontwikkelaars van vlieggames, racegames en shooters een verademing zijn. De besturing is soepel en het dunne stickje ligt goed in de hand.

Nintendo houdt de lippen stijf op elkaar als het gaat om de specificaties van het systeem, maar het is wel duidelijk dat alleen het bovenste scherm driedimensionale beelden kan toveren. Het onderste scherm is iets kleiner en heeft zoals de huidige DS een touchscreen. Daarnaast heeft de buitenkant van het apparaat twee camera’s om foto’s te kunnen nemen en hoewel ik dit niet heb kunnen proberen, moet dit het eerste kleine apparaat zijn waarmee je 3D-foto’s kunt maken.

De laatste feature op de 3DS is een onwerkelijke, namelijk de mogelijkheid om het 3D-effect uit te zetten. Naast het bovenste scherm zit een schuifje waarbij je zelf kunt instellen hoeveel 3D je wilt zien. Waarschijnlijk zal ik het nooit uitzetten, maar voor mensen die na een tijdje last van de ogen of het hoofd krijgen is het een goede oplossing. In hoeverre die ongemakkelijkheden een probleem zullen worden is natuurlijk nog niet bekend, maar gezien het knopje dat Nintendo heeft toegevoegd weten ze waarschijnlijk dat sommige mensen dit niet uren achter elkaar kunnen spelen.

Voorlopige conclusie

De 3DS is als donderslag bij heldere hemel gekomen. De nieuwe mogelijkheden zijn legio. Ook de trailer van een nieuwe Metal Gear Solid-game en van de film How To Train Your Dragon 3D zagen er erg lekker uit. Wie weet gaat Nintendo ook 3D-films uitgeven op het apparaat, want mogelijk is het zeker. Nu is de vraag wanneer het apparaat op de markt komt, aangezien de releasedatum van 2011 wel erg rekbaar is. Het huidige design van de 3DS is overigens nog een tijdelijke, dus ook daar zal men nog de tijd voor moeten nemen. Wanneer hij ook komt en hoe Nintendo duidelijk gaat maken hoe vet dit product is, een ding is zeker, de nieuwe generatie handhelds staat al te kloppen en voorop loopt de Nintendo 3DS.

 1.   
  Mitchelo3's avatar

  Ik ben zelf ook heel erg verrast door de 3DS, ik had inderdaad ook na al die andere DS versies zoiets van ‘laat maar’.
  Maar dit is compleet nieuw en ik ben er eigenlijk nu al er van overtuiged dat ik dit moet hebben 😳

 2.   
  ckerigon's avatar

  Ik was sowiezo al heel erg positief over de 3DS 😀 ik verwacht veel van nintendo zoals altijd 🙂

 3.   
  game-gast's avatar

  ziet er veel beter uit dan de voorlopers, ga ik zeker kopen 😆

 4.   
  limsma's avatar

  nitedo heeft gezegt hem in maart 2011 uit te brengen en zeker dat ik dan als een van de eerste in de rij sta

 5.   
  FRENZY 14's avatar

  knap stukje techniek

 6.   
  LHH's avatar

  dit apparaat lijkt me echt supergaaf, kan niet wachten om zelf hierop te spelen. Echt jammer dat het nog zo lang duurt, ik zou graag een echte trailer zien maar helaas is het 3D effect niet iets wat je thuis kan zien maar echt moet beleven.

 7.   
  jessin9731's avatar

  ik had verder niks met de nintendo DS
  maar ik denk dat ik deze toch wel ga kopen 😀
  het ligt er wel aan hoe duur hij word

 8.   
  ariesijm's avatar

  Al best lang bekent dat hij zou komen… maar wel de moeite waart om te gaan kopen^^

 9.   
  L19's avatar

  aahh nog zo lang wachten! Toch wel blij dat ik die DSiXL uiteindelijk niet gekocht heb. Maar goed, hier zal ook wel weer binnen de kortste keren een verbeterde versie van uitkomen als deze eenmaal uit is…

 10.   
  timishier's avatar

  de prijs staat op bartsmit http://www.bartsmit.com/nintendo-3ds-blauw
  😆

 11.   
  airwolf's avatar

  hopelijk = het wat, maar nintendo kennende wel

 12.   
  cool ice's avatar

  egt bijzonder; reken maar dat nintendo hier bakken met geld mee gaat verdienen 8)

 13.   
  painkillers's avatar

  mag wel iets mooier design hebben