De Sims 3: Ambities

De vorige uitbreiding van de Sims 3, Wereldavonturen, kwam qua thema overeen met De Sims: Op Vakantie en De Sims 2: Op Reis. Deze uitbreiding, Ambities, heeft geen directe overeenkomst met een uitbreiding van de originele Sims, maar wel met De Sims 2: Gaan Het Maken. Dit betekent echter niet dat Ambities een regelrechte kopie is van Gaan Het Maken…

Ambities is een uitbreidingspakket wat vol zit met allerlei nieuwe dingen omtrent werk en beroepen. En hier heeft Electronic Arts zich er gelukkig niet makkelijk vanaf gemaakt, want de zes nieuwe beroepen die je erbij krijgt zijn behoorlijk anders dan je gewend bent. In De Sims 3 stuur je je lieftallige Sim goed uitgerust en gevoederd naar zijn of haar werk en kun je vervolgens selecteren hoe de Sim zijn werk doet. Rondhangen bij het koffieapparaat om te socializen, of toch gewoon lekker ouderwets slijmen bij de baas? In Ambities krijg je echter veel meer invloed op het werk van je Sim, wat veel leuker is dan elke dag een paar uurtjes wachten totdat je Sim eindelijk thuiskomt van zijn of haar werk.

Who you gonna call? Ghostbusters!

Van de zes nieuwe beroepen in Ambities is er slechts een die op dezelfde ‘traditionele’ manier als de beroepen in De Sims 3 in elkaar zit. De andere vijf beroepen, binnenhuisarchitect, spokenjager, stylist, brandweer en detective, bieden gelukkig meer variatie. Kies je voor een van deze beroepen, dan is er behoorlijk wat werk aan de winkel, want je moet niet alleen de vaardigheden van je Sim verbeteren en aan zijn of haar behoeftes voldoen, maar je stuurt je Sim ook aan tijdens het doen van zijn of haar werk. Ben je bijvoorbeeld een spokenjager, inclusief overbekende coole outfit, dan moet je je Sim er daadwerkelijk op uit sturen om huishoudens van spoken te ontdoen. De gevangen spoken kun je later weer verkopen en de waarde hangt weer af van het soort spook.

Ben je brandweer dan is er een soortgelijk systeem, waarbij je branden moet blussen en mensen uit huizen moet redden. Je salaris is dan relatief laag, maar als je meer branden blust dan krijg je meer geld. Bovendien kun je tijdens je werkuren je vaardigheden verbeteren, waardoor je weer sneller promotie maakt. Mijn twee favoriete beroepen zijn echter die van stylist en van binnenhuisarchitect, die een flinke verrassing waren toen ik ze uitprobeerde. Met deze beroepen kun je namelijk de stad en de Sims die erin wonen veranderen.

Losgaan met creativiteit

Als stylist is het jouw taak om andere Sims een complete make-over te geven en proberen ervoor te zorgen dat de klant zo tevreden mogelijk is zodat je zoveel mogelijk geld verdient. Je klant heeft bepaalde eisen, maar verder kun je je uiteraard helemaal uitleven. Hierdoor verdien je wellicht niet altijd het volle tarief, maar het is wel leuk om een Sim waar je een hekel aan hebt een gigantisch afschuwelijke make-over te geven waarvan de mussen spontaan van het dak vallen.

Voor de iets minder wraakzuchtige creatieve speler is binnenhuisarchitect een erg leuke baan. Je krijgt een budget, een aantal eisen en vervolgens mag je helemaal los gaan met meubels, behangetjes, kitscherige lampen en wat je verder ook maar te pakken kunt krijgen. Het is zelfs mogelijk om zelf gemaakte schilderijen te gebruiken bij je projecten, waardoor je iets van jezelf toe kunt voegen aan het huis van een andere Sim.

Het toffe aan deze creatieve beroepen is dat er hierdoor veel meer dynamiek in het spel komt. Je hebt namelijk opeens veel meer invloed op je stad en op andere Sims. Dit wordt bovendien nog eens versterkt doordat je nu ook openbare gebouwen kunt kopen en die zelfs kunt verbouwen, zodat ze meer waarde krijgen. Zo kun je van een saai, bakstenen zwembad een heus tropisch paradijs of kinderwaterspetterspeeltuin maken. Je kunt als het ware de hele stad, of een groot deel ervan, helemaal aanpassen naar wens en bovendien ook nog eens trots zeggen dat het van jou is! Zelfs ziekenhuizen kunnen worden opgekocht, waarna je het gehele personeel kunt ontslaan.

Teveel om op te noemen

Zoals gewoonlijk bevat ook deze uitbreiding weer volop nieuwe voorwerpen, haarstijlen en kleding. Het leukste is echter de toevoeging van tatoeages, die je overal op je Sim kunt plakken, kunt vergroten en kunt verkleinen, andere kleuren kunt geven… Het is zelfs mogelijk om meerdere tatoeages bovenop elkaar te plakken om zo een nieuwe tatoeage te creëren. Net zoals met het haarstijlen en met gezichten kun je ook hier weer eeuwen mee bezig zijn, totdat je Sim zo ongeveer op Henk Schifmacher lijkt.

Conclusie

De lijst met leuke dingen die te vinden is in deze nieuwe uitbreiding van De Sims 3 is bijna eindeloos. Nieuwe levenswensen, een vaardigheid voor beeldhouwen waarmee je bovendien ijssculpturen van andere Sims kunt maken, de mogelijkheid om dood te gaan doordat je een meteoor op je dak krijgt, het uitvinden van allerlei dingen als motoren, tijdmachines, robots, nieuwe karaktereigenschappen… de lijst lijkt bijna eindeloos, en sommige dingen moet je gewoon zelf ontdekken door deze uitbreiding te spelen. Je kunt zelfs dingen laten ontploffen.

De grote vraag is natuurlijk of ook deze uitbreiding een aankoop waard is, net zoals Wereldavonturen. Deze vraag kan ik alleen maar beantwoorden met een volmondig “Ja!”, want ook deze uitbreiding is weer heel tof. Wereldavonturen was iets vernieuwender, vanwege de tombes die je kon verkennen als een echte avonturier, maar ook Ambities is heel erg leuk met zijn nieuwe beroepen. Het zijn twee compleet verschillende uitbreidingen, maar geen van beide zijn ze uitmelkerij. Ben je dus een fan van De Sims 3, dan is ook dit weer een uitbreiding die je moet hebben.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Leuke uitwerking nieuwe beroepen
  • Meer invloed op de stad en de Sims
  • Je Sims kunnen een meteoor bovenop zich krijgen
  • Veel nieuwe content
  • Je kunt voorwerpen laten ontploffen
  • wat niet altijd goed gaat

Wat is NOT

  • Minder vernieuwend dan Wereldavonturen

8.2

  1.   
    Verbeemen's avatar

    lol
    als pluspunt
    sims kunnen een meteoor op hun krijgen 😀

  2.   
    Marijn-8-Gerrard's avatar

    Verbeemen schreef, "lol
    als pluspunt
    sims kunnen een meteoor op hun krijgen :D"

    wie wil dat nou niet?

  3.   
    Tom's avatar

    Marijn-8-Gerrard schreef, "

    ”Verbeemen” schreef, "lol
    als pluspunt
    sims kunnen een meteoor op hun krijgen :D"

    wie wil dat nou niet?"

    Weinig mensen. Elke Sims-speler probeert toch wel eens zijn Sims op de meest gruwelijke manieren te laten verbranden, verpletteren, verdrinken, sterven aan hoge nood?

  4.   
    tyb's avatar

    Tom schreef, "

    ”Marijn-8-Gerrard” schreef, "[quote=”Verbeemen”].."

    wie wil dat nou niet?"

    Weinig mensen. Elke Sims-speler probeert toch wel eens zijn Sims op de meest gruwelijke manieren te laten verbranden, verpletteren, verdrinken, sterven aan hoge nood? [/quote]

    Ik heb een keer de hele stad uitgeroeid.

    Good Ol’ Times….

  5.   
    lassieman's avatar

    tyb schreef, "

    ”Tom” schreef, "[quote=”Marijn-8-Gerrard”].."

    Weinig mensen. Elke Sims-speler probeert toch wel eens zijn Sims op de meest gruwelijke manieren te laten verbranden, verpletteren, verdrinken, sterven aan hoge nood? "

    Ik heb een keer de hele stad uitgeroeid.

    Good Ol’ Times….[/quote]

    sims lijkt me opeens een stuk leuker…

  6.   
    Fox's avatar

    lassieman schreef, "

    ”tyb” schreef, "[quote=”Tom”].."

    Ik heb een keer de hele stad uitgeroeid.

    Good Ol’ Times…."

    sims lijkt me opeens een stuk leuker…[/quote]

    lol kom je daar nu pas achter XD?

    ik vond het atlijd leuk om ze in 1 kleine kamer zonder licht eten/drinken/wc/enzo XD

  7.   
    LittleRemco01's avatar

    Een Meteoor op Je Krijgen is Volgens Mij Geen Pluspunt ..

  8.   
    lassieman's avatar

    ”LittleRemco01″ schreef, "Een Meteoor op Je Krijgen is Volgens Mij Geen Pluspunt .."

    alles met hoofdletters typen is ook niet alles…

  9.   
    i7 Grendel's avatar

    Tom schreef, "

    ”Marijn-8-Gerrard” schreef, "[quote=”Verbeemen”].."

    wie wil dat nou niet?"

    Weinig mensen. Elke Sims-speler probeert toch wel eens zijn Sims op de meest gruwelijke manieren te laten verbranden, verpletteren, verdrinken, sterven aan hoge nood? [/quote]

    Dan ben ik een van die weinige mensen. Ik maak gewoon een Sim die zoveel mogelijk als mijzelf is die ik dan zoveel mogelijk controle over de stad ga geven om de stad zelf te verbeteren.

  10.   
    brambo69's avatar

    gewoon bij het zwembad het trappetje weghalen en laat de massa moorden beginen

  11.   
    Majo's avatar

    ”brambo69″ schreef, "gewoon bij het zwembad het trappetje weghalen en laat de massa moorden beginen"

    Dat kan helaas niet meer in de Sims 3, dan klimmen ze dr gewoon zelf uit 😛

  12.   
    IMarks's avatar

    Majo schreef, "

    ”brambo69″ schreef, "gewoon bij het zwembad het trappetje weghalen en laat de massa moorden beginen"

    Dat kan helaas niet meer in de Sims 3, dan klimmen ze dr gewoon zelf uit :P"

    ja maar je kunt er dan ook nog een hek ombouwen en ze klimmen er niet uit. een meteor op je krijgen is naar mijn mening iig geen pluspunt aangezien ik gewoon mezelf/familie/vrienden namaak en dus niet wil dat ik opeens een compleet gezin opnieuw moet maken vanwege zo stomme random actie als een meteor op hun huis.

    mijn eigen korte review: delven is het beste nieuwe punten, door tunnels lopen (niet te besturen helaas) is gewoon een geweldige optie en levert vrij veel geld op als je het vaak doet.

  13.   
    Tadao's avatar

    en je bijvoorbeeld een spokenjager, inclusief overbekende coole outfit, dan moet je je Sim er daadwerkelijk op uit sturen om huishoudens van spoken te ontdoen. De gevangen spoken kun je later weer verkopen en de waarde hangt weer af van het soort spook.

    Ben je brandweer dan is er een soortgelijk systeem

    mensen redden en dan verkopen? xD

  14.   
    Phil's avatar

    foxforgames schreef, "

    ”lassieman” schreef, "[quote=”tyb”].."

    sims lijkt me opeens een stuk leuker…"

    lol kom je daar nu pas achter XD?

    ik vond het atlijd leuk om ze in 1 kleine kamer zonder licht eten/drinken/wc/enzo XD [/quote]

    Ik ken het :P.

  15.   
    Chikin's avatar

    ”brambo69″ schreef, "gewoon bij het zwembad het trappetje weghalen en laat de massa moorden beginen"

    Lol. xD had er zelf nog nooit aan gedacht.

  16.   
    coolsharpei's avatar

    Haha jaa laat de massa moord maar beginnen 😛