Ghost Recon: Future Soldier

Al sinds het eerste deel ben ik een groot liefhebber van de Ghost Recon franchise. De eerste delen speelde ik op de PC met veel plezier en hoewel de franchise veel meer richting de keiharde actie is geschoven, volg ik het nog steeds. Ghost Recon: Future Soldier zal nog een stapje verder richting de actie schuiven en hoewel dat voor sommige mensen misschien vervelend is, zul je, als je eraan toegeeft, beseffen dat de actie wel zo vet is geworden, dat je het toch wel moet proberen.

Wapengekletter van de toekomst

Ghost Recon: Future Soldier (GRFS) gaat, zoals de titel al doet vermoeden, richting de toekomst. De ontwikkelaar zelf zegt dat alles wat we in de game aan futuristisch wapentuig zullen zien, ook daadwerkelijk al op de tekentafel ligt bij verschillende wapenfabrikanten. Voor mij persoonlijk een grote verrassing, aangezien ik toch niet verwacht dat men nu al prototypes heeft van onzichtbaarheidspakken. We nemen het maar voor lief, want het draait natuurlijk allemaal om de techniek die in de game aanwezig is.

Deze futuristische snufjes en wapens zijn dan ook direct het grote verschil met voorganger Ghost Recon: Advanced Warfighter (2). De tactiek achter onzichtbaarheidspakken moge duidelijk zijn en we merken dan ook duidelijk een verschuiving richting stealth. GRFS wil graag stealth gameplay bieden aan de ene kant en aan de andere kant moet de actie directer en harder zijn. In de missie die wij te zien kregen (en op de persconferentie), moest het team van Ghosts een kustlijn met vijandelijke eenheden uitschakelen. Onzichtbaar slopen de soldaten richting een steiger om vanaf onder de eerste vijanden neer te schieten. Er zijn veel contextuele bewegingen zichtbaar, die de actie net even wat vetter in beeld te brengen. De ene stealth-kill is dus heel vaak de andere niet, omdat op bepaalde posities in het spel een bepaalde animatie eenmalig in beeld komt. Afwisselend is het zeker.

Naast de onzichtbaarheid is er ook een nieuw radarsysteem aanwezig, waarbij je met een druk op de knop alle vijanden kunt vinden in je vizier. Ga daarna met je crosshair over een vijand heen en je ziet onder andere zijn naam, leeftijd en criminele activiteiten in een venstertje verschijnen. De kennis van de criminele activiteiten en terroristische handelingen geeft de game zeker een Tom Clancy-gevoel.

Keiharde actie

Gelukkig is GRFS geen stealthgame geworden en is het slechts een element. De actie is harder en sneller dan ooit en hier zullen de fans van het eerste uur misschien een beetje moeite mee krijgen. Oudere Ghost Recon-games draaiden vooral om de gevechten van lange afstand en die afstanden zijn in deze titel behoorlijk verkleind. Gevolg hiervan is natuurlijk dat de actie veel directer in beeld komt en ook de wijzigingen in de besturing maken deze titel een ‘echte’ shooter. Het richten geschiedt met de linkertrigger en niet meer met een druk op de thumbstick.

Persoonlijk heb ik gemengde gevoelens bij het dichterbij brengen van de gevechten. Aan de ene kant vind ik het jammer, omdat juist de langere afstanden en tactische gameplay bij de franchise horen en dat genre steeds schaarser wordt. Dit gevoel verdween echter snel toen ik de snelle actie in beeld kreeg. Met futuristische wapens, vernietigbare cover en vijandelijke voertuigen in een intens vuurgevecht komt de game toch wel erg goed tot zijn recht.

Voorlopige conclusie

We hebben nog niet veel gezien van Ghost Recon: Future Soldier en het is als altijd wachten op het eindproduct. De nieuwe, snellere richting is echter wel duidelijk. Gelukkig lijkt deze nieuwe richting goed uit te pakken en de combinatie van spannende stealth en keiharde actie zal de franchise best wel goed kunnen doen. We zullen het zien richting de release in maart 2011.

 1.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Helaas nog één jaar ! 😥 Had er echt veel zin in!!! 8)

 2.   
  WesterW's avatar

  De beelden op de Ubisoft persconferentie hadden me niet echt omvergeblazen, maar misschien kan dat nog veranderen.

 3.   
  zultrax's avatar

  bij the future of combat op discovery science hadden ze het ook over onzichtbaarheids mantels die in theorie zouden moeten werken. 😉
  verder lijkt het me wel leuk spel 🙂

 4.   
  Sarge's avatar

  Had toch een betere preview verwacht, maar de screens zien er vet uit en volgens mij word dit gewoon een über vet spel 8) Heb GRAW2 echt kapot gespeeld 😀

 5.   
  iveL's avatar

  weer een shooter die me erg aanspreekt

 6.   
  brambo69's avatar

  alleen hoop ik dat je niet weer mitchell ben

 7.   
  )GN(-Erik's avatar

  Hopelijk wordt de PC versie dit keer ook een third person shooter 🙄

 8.   
  Doomdiver's avatar

  Gelukkig nog een jaar 🙂

 9.   
  chefnl's avatar

  de demo van E3 zag er zwaar vet uit ,vooral de camo 🙂

 10.   
  Neolite's avatar

  Ik heb me altijd zeer kunnen verheugen op de Ghost Recon reeks. Daarom kijk ik ook zeker weer uit naar dit deel. De trailer kon mij in ieder geval zeker wel overtuigen.

 11.   
  limsma's avatar

  deze game staat heel hoog op mijn lijstje

 12.   
  Tact1calbird's avatar

  De Ghost Recon – Serie is echt de beste tactical shooter serie.