Tom Clancy’s H.A.W.X. 2

Toen H.A.W.X. vorig jaar op de markt verscheen was dat voor velen een positieve verrassing. De mooie, gedetailleerde grondomgevingen en de simpele manier van vliegen zorgden voor een actievolle titel die urenlang wist te boeien. Op de E3 kreeg ik een één-op-één presentatie van het aankomende deel in deze franchise, toepasselijk getiteld H.A.W.X. 2. De vooruitzichten zijn goed, want het doel van de ontwikkelaar is om alles wat goed is te laten staan en heel veel nieuwe mogelijkheden toe te voegen.

Ter zee

Gelukkig is daarbij vooral geluisterd naar de fans en ik was dan ook blij om te zien dat het straks ook mogelijk zal zijn om op te stijgen en te landen in de game. Dit zal zowel mogelijk zijn vanaf het land als vanaf vliegdekschepen, en dat laatste kreeg ik dan ook te zien tijdens de speelsessie. De vliegdekschepen zijn tot in alle details nagemaakt en het realisme stroomt je tegemoet als je het grondpersoneel hun werk ziet doen. Het opstijgen is niet heel moeilijk, maar toch is het een kick als je de korte rijbaan verlaat om je avontuur in de lucht te vervolgen.

Ter lucht

Een andere toevoeging is de grotere selectie aan vliegtuigen, maar vooral een nieuwe selectie vliegtuigsoorten. Bombardementen zijn toegevoegd en ook dit gaat goed uitpakken. Zo is het mogelijk om een bommenwerper te bemannen en via de camera onderaan het vliegtuig doelwitten te overspoelen met vuur en explosies. Zeker in de nacht is dit erg tof, aangezien de nachtvisie ervoor zorgt dat het lijkt alsof je naar CNN zit te kijken. Groen-witte silhouetten van je doelwitten die er vanwege dit beeld alleen al om vragen geraakt te worden. Dit beeld kennen we natuurlijk al een beetje uit de bombardementscenes uit Modern Warfare, maar in H.A.W.X. 2 dien je ook nog het vliegtuig te besturen en een grotere afstand te overbruggen tussen verschillende doelwitten.

Ter land

Een ander punt waar het eerste deel in excelleerde, waren de schitterende omgevingen op de grond en hoewel ik nog geen stedelijke gebieden gezien heb, waren de grote, besneeuwde bergen die ik te zien kreeg een lust voor het oog. Zon weerkaatste in de sneeuw en onder ons in het dal was de laaghangende bewolking goed te zien. Ook de nachtvisie ziet er goed uit en hoewel de omgevingen dan natuurlijk minder gedetailleerd zijn vanwege de groene gloed, is het realisme wel sterk merkbaar.

Voorlopige conclusie

Wat ik tot nu toe van H.A.W.X. 2 gezien heb ziet er veelbelovend uit. Opstijgen en landen, nieuwe typen vliegtuigen, bijtanken in de lucht en mooie omgevingen zijn natuurlijk heerlijke, nieuwe ingrediënten voor een vlieggame. De basis van het eerste deel zal verder blijven staan, waardoor de besturing en verschillende camerastandpunten vertrouwd zullen voelen. H.A.W.X. 2 moet in de tweede helft van dit jaar verschijnen en hoewel dit natuurlijk een eerste kennismaking was, ziet de toekomst er veelbelovend uit.

 1.   
  Sarge's avatar

  Een lovende preview en heerlijke screenshots.. Kan het nog fout gaan? 🙂

 2.   
  Niekolaas's avatar

  ziet er erg mooi uit, goeie preview!!

  Het blijft wel echt niet mijn ding dat vliege. 😳 mja ieder zijn ding

 3.   
  Boxer's avatar

  Ik vond de eerste H.A.W.X. een echte topper, en nu ik deze preview heb gelezen, de screens heb gezien en erachter ben gekomen dat we nu echt alles qua het vliegen gaan doen, kan ik niet wachten totdat hij uitkomt!

 4.   
  Basketter14's avatar

  Zou wel leuk zijn als ik na H.A.W.X. ook #2 zou kunnen winnen op GN :-).

 5.   
  zultrax's avatar

  hopelijk kan je nu in cockpit met assistance off… lijkt me wel irritant als je dan zo een bocht maakt maar dat maakt het lastiger en dus leuker 😀 vorige deel was te makkelijk vond ik alleen het verdedigen van bepaalde objecten was lastig

 6.   
  Fox's avatar

  Sarge schreef, "Een lovende preview en heerlijke screenshots.. Kan het nog fout gaan? 🙂 "

  dat je een bocht net niet haalt en op een berg knalt met je F16 =|

 7.   
  iveL's avatar

  Heb deeltje 1 niet gespeeld (enkel de demo) maar dit ziet er wel heel cool uit

 8.   
  ikkiewikkie's avatar

  ziet er goed uit, goede preview ook, nu maar wachten tot ie uitkomt. assistance off met cockpit view zou welkom zijn

 9.   
  cool ice's avatar

  heb deel 1, die vond ik nou niet zo geweldig. dit ziet er wel beter uit,. ga hem wel kopen als de prijs gedaald is. bij de release zal ie wel 70 euro kosten ofso.