Review: Green Day: Rock Band

Ik ben nooit een fan geweest van Green Day, dat kan ik je gerust vertellen. Natuurlijk blèrde ik wel vrolijk mee met hits zoals American Idiot en Holiday toen die nog op MTV en TMF verschenen, maar verder heb ik nooit iets gehad met de punkband. De latere nummers die de band de popcultuur in knalde, bevielen me ook niet bepaald en daarom was ik dan ook vrij sceptisch toen Green Day: Rock Band bij mij op de deurmat viel…

Verassend

Sceptisch als ik was, heb ik Green Day: Rock Band toch in mijn PlayStation 3 geduwd en gehoopt op het beste, eigenlijk helemaal niet wetende wat ‘het beste’ zou moeten zijn voor iemand die net zoals ik geen fan is van Green Day. Neem nou mijn playlist, die staat vol met allerhande soorten muziek, waarvan vooral rock, punk en metal het grootste gedeelte van de bits en bytes op zich nemen. Green Day heeft zich daar echter nog nooit weten te vestigen en daar leek ook geen verandering in te komen, totdat ik een uurtje of twee aan Green Day: Rock Band had besteed althans.

De mannen van Green Day verraste me namelijk positief in hun eigen game: het nieuwste albums is totaal niet aanwezig en slechtst de leukere hits van de wat meer tegenvallende CD’s laten van zich horen. Wat het plaatje helemaal afmaakt is hun debuutalbum, Dookie. Alle tracks van Dookie zijn van de partij in Green Day: Rock Band en deze zijn niet alleen het leukst om aan te horen, maar ook om lekker op mee te rocken met alle vier de instrumenten. Dookie brengt je namelijk nummers zoals ‘When I Come Around’, ‘She’ en ‘Fuck Off and Die’, nummers die je met vette riffjes en doordachte teksten doen denken aan de roots van punkrock. Een positieve verrassing dus, vooral voor diegene die net als ik, niet helemaal bekend zijn met de geschiedenis van Green Day.

Geen regelrechte hit

Met een verrassende tracklist lijkt het er even op dat ook Green Day: Rock Band een topper in de serie is, maar nee, Green Day niet. Green Day doet namelijk in bepaalde opzichten toch onder aan de krachtige formule van Rock Band: gave tracks, gegarandeerd plezier en lekker veel veelzijdigheid. Maar vooral in dat laatste schiet Green Day te kort. Met alleen Green Day nummers om te spelen op drie verschillende gigs slaat de verveling wellicht wat snel toe. De ‘challenges’ die je bezig moeten houden zijn ook wat eentonig en zelfs de Achievements en Trophies zijn wat standaard. De game kan je prima bezighouden met het aantal nummers op de disc, maar of het ook leuk blijft op lange termijn? Daar twijfel ik toch zwaar aan.

Natuurlijk, dit dilemma kennen we ook van The Beatles: Rock Band, maar geef toe: The Beatles hadden een bepaalde vibe die zelfs in hun eigen Rock Band volledig hersteld leek te zijn. Green Day heeft natuurlijk ook een behoorlijke fanbase en een compleet eigen stijltje, maar van die heerlijke vibe is weinig sprake bij Green Day: Rock Band. Iets wat in mijn ogen toch zeker belangrijk is voor een muziekgame, de vibe. De exclusieve content die je kunt veroveren door de nummers te spelen, zal dan ook alleen voor de echte fans een toevoeging vormen. Een uit de jaren negentig daterend zwart-wit kiekje van de drummer laat mij koud, maar ik ben er bijna zeker van dat een groot aantal aanhangers van de band hiervan door het lint zouden gaan. Het is een rare wereld.

Conclusie

Zonder twijfel is Green Day: Rock Band een genot om te spelen voor veel mensen, het is en blijft immers Rock Band en dat houdt in dat iedereen met een enigszins brede muzieksmaak deze game vast en zeker kan waarderen. Heerlijk meebrabbelen op de tekst of uit je dak gaan als drummer of gitarist blijft tijdloos vermaak en ook voor Green Day geldt dat. Jammer aan deze Rock Band is dat er een bepaalde veelzijdigheid mist die je in nagenoeg elke andere Rock Band game kan vinden, dat is weliswaar zonde voor de gamers die niet zo veel hebben met Green Day, maar de fans kan dit uiteraard bommen en dat is hun volste recht. De game is in ieder geval aan te raden voor iedereen die wild wordt bij nummers van Green Day, maar er valt ook genoeg lol te beleven voor diegene die niet altijd even veel van de band hebben gehouden als hun fans, zoals ik. Wie weet is Green Day: Rock Band voor meer gamers een echte openbaring, er staan nu toch niet voor niets een aantal lekkere Green Day tracks in mijn playlist.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Weer eens lekker rocken!
  • Dookie
  • Veel content voor echte fans

Wat is NOT

  • Mist een bepaalde vibe
  • Non-fans misschien snel verveeld

7.8

  1.   
    Ariose's avatar

    Leuke review, jammer genoeg zit deze en andere Rock Band/Guitar Hero games er voor mij de komende tijd nog even niet in.

  2.   
    GameAC's avatar

    Alleen voor de GD fans. Tja, dat zie je van kilometers afstand aankomen.

  3.   
    soulzx3's avatar

    GameAC schreef, "Alleen voor de GD fans. Tja, dat zie je van kilometers afstand aankomen. "

    Guitar hero Van Halen en Guitar Hero Metallica was ook leuk als je geen fan van hun was hoor. en er staan niet alleen maar GD liedjes op.

  4.   
    Falling Star's avatar

    Gellukig ben ik fan:D

  5.   
    Ment@l's avatar

    ik ben ook zeker fan! @ pinkpop stond ik helemaal vooraan 😮

    on: miss dat ik deze overweeg…

  6.   
    tyb's avatar

    soulzx3″][quote=”GameAC schreef, "Alleen voor de GD fans. Tja, dat zie je van kilometers afstand aankomen. "

    Guitar hero Van Halen en Guitar Hero Metallica was ook leuk als je geen fan van hun was hoor. en er staan niet alleen maar GD liedjes op.[/quote]

    Wat dan nog meer?

  7.   
    Tom's avatar

    tyb schreef, "

    ”soulzx3″ schreef, "[quote=”GameAC”].."

    Guitar hero Van Halen en Guitar Hero Metallica was ook leuk als je geen fan van hun was hoor. en er staan niet alleen maar GD liedjes op."

    Wat dan nog meer?[/quote]

    Nee, het zijn alleen maar Green Day nummers. Het heeft mij positief verrast, maar ik kan me goed voorstellen dat dit voor andere gamers één groot fiasco is.

  8.   
    a88's avatar

    Dookie is een goed album.

  9.   
    I Juggy I's avatar

    green day + gamen = epic 😆