StarCraft II: Wings of Liberty

Zoals je wellicht hebt kunnen zien in de meest recente GN on Tour waren Marjolein en ik uitgenodigd door Blizzard om op een zonovergoten dag aan het IJ te Amsterdam de singleplayer van StarCraft II te spelen. Nu de bèta periode zo ongeveer voorbij is, was het dus tijd om eens te kijken wat Blizzard in de twaalf jaar tussen deel één en twee gedaan heeft met de singleplayer van het vervolg op één van de best verkochte PC-games ooit.

StarCraft II: Wings of Liberty begint waar de uitbreiding Brood War op hield. Voor de doorgewinterde StarCraft speler voelt de volgende passage wellicht wat dubbelop, maar voor nieuwkomers in de serie wil ik een korte samenvatting geven van de voorgeschiedenis. In Brood War keerde überbikkel Jim Raynor zich namelijk tegen de Confederacy (de overheid) en sloot zich aan bij de de Sons of Korhal van Arcturus Mengsk. Samen met Sarah Kerrigan voer jij strijd tegen de insectachtige Zerg totdat Mengsk haar aan deze duivelse creaturen opoffert. Mengsk verlaat hierna de rebellen en neemt de macht over de Terran over, waarna Mengsk de Terran omdoopt tot de Terran Dominion. Kerrigan blijkt niet zoals gedacht door de Zerg gedood te zijn, maar is tot een van hen gemaakt. Als door allerlei gebeurtenissen Kerrigan dan ook nog tot Queen of the Blades (leider van de Zerg) wordt gekroond en een verstootte Protoss (een ras dat ook tegen de Zerg strijdt) genaamd Zeratul ontdekt dat een mysterieuze hogere macht de Zerg met Protoss wil versmelten, is de toon gezet voor Wings of Liberty.

Hoe diep kun je vallen?

Jim Raynor wordt tegenwoordig achterna gezeten door de Terran Dominion en is na de hiervoor beschreven gebeurtenissen aan de drank geraakt, voelt zich schuldig over het trieste lot van Kerrigan en heeft hierboven op ook nog eens de nodige geldproblemen. Gelukkig voert onze gevallen held nog wel het bevel over het ruimteschip de Hyperion en haar trouwe crew waarmee hij worstelt het hoofd boven water te houden. Wanneer dan opeens een oude kameraad genaamd Tychus Findlay opduikt die voorstelt om achter zeer waardevolle artefacten en relieken aan te gaan, is het eindelijk tijd voor de volgende spannende episode in het leven van Raynor.

Is iedereen weer up-to-date? Mooi. Dan kan ik nu vertellen wat ik allemaal heb mogen aanschouwen tijdens het event waar ik als StarCraft noob volledig overdonderd werd. Ja, je hoort het goed. Op de één of andere manier is het mij gelukt om destijds StarCraft volledig te missen. Gelukkig kon ik van een vriend het eerste deel lenen en as we speak ben ik compleet verslingerd aan een spel van meer dan twaalf jaar oud. Bad Company 2 ligt te verstoffen in mijn kast, evenals Final Fantasy XIII, Red Dead Redemption en Mass Effect 2. Maar goed ,we hebben het hier niet over het tegenwoordig ietwat gedateerd ogende eerste deel, maar het knisperend verse StarCraft II. Voordat we met het spel aan de slag konden kregen we een presentatie van niemand minder dan Samwise Didier, senior art director bij Blizzard en een medewerker van het eerste uur.

Strippers, jukeboxen en starmaps

Na een korte geschiedenisles over de oprichting en furore die Blizzard sindsdien in de game-industrie gemaakt heeft, begon de daadwerkelijke presentatie van de singleplayer. Centraal in de singleplayer staan vier ruimtes in je ruimteschip. Op de Bridge kies je via de starmap uit verschillende missies die volgens de makers een enorm grote diversiteit kennen. Naast de Bridge zul je regelmatig in de Armory vertoeven, alwaar je ziet welke units je tot je beschikking hebt en waar je tevens verschillende upgrades voor je units kunt kopen. Denk hierbij aan dingen als meer aanvalskracht voor units, sneller kunnen bouwen of meer kracht voor je eenheden. Tussen alle wapenfeiten door is er gelukkig ook tijd om te ontspannen in het café van de Hyperion. Naast een sexy danseres en een jukebox voor wat aangename muziek zul je het café voornamelijk gebruiken om verschillende huurlingen in te huren. Deze units lijken op bestaande units, maar zijn een stuk sterker. Uiteraard kun je niet een oneindige stroom aan huurlingen inhuren, maar tijdens nijpende momenten in missies kunnen deze eenheden wel degelijk de boel in jouw voordeel kantelen.

Naast de Bridge, Armory en Café is er ook nog de Laboratory waar je je research-level kunt zien. Deze verhoog je door middel van het voltooien van verschillende objectives te voltooien tijdens je missies. Langzaamaan verhoogt je research-level en kun je kiezen uit steeds twee verschillende upgrades. Zo kregen we een schip te zien dat snel je units kan oppikken en weer neerzetten zodat je bijvoorbeeld achter de vijandelijke linies een troep units kunt droppen om van verschillende kanten aan te vallen. Helaas heb je altijd de keus uit twee verschillende upgrades, waarbij de ander automatisch af valt. Aangezien je zowel Protoss als Zerg upgrades hebt is het herspelen van de singleplayer hierdoor erg interessant geworden.

Pracht en praal

Na de uitermate boeiende en af en toe hilarische presentatie waarin we op een gigantisch scherm afsloten met een magistraal mooi en actievol cinematic filmpje was het tijd om zelf kort met de singleplayer aan de slag te gaan. Helaas waren er maar vier PC’s beschikbaar voor een grote groep journalisten, maar het is me uiteindelijk met het nodige ellebogenwerk gelukt een plekje te bemachtigen achter een PC waar ik alleen maar van kan dromen. Het eerste wat mij opviel was de knisperend verse grafische pracht van het spel. Met één oogopslag zie je dat Blizzard hier achter zit. De prachtige details in units, omgevingen en gevechten zijn een genot voor het oog. Doel van de missie was om een aantal vluchtelingen door vijandelijk terrein te begeleiden. Het was dus zaak snel mijn legertje op orde te brengen om de stroom aan Zerg af te slaan en de arme vluchtelingen naar een veilige thuishaven te begeleiden. Tijdens het spelen viel vooral op hoe vloeiend en makkelijk alles speelde. Ook het geluid dreunde op een prettige manier nog minutenlang na in mijn hoofd nadat ik mijn plek had afgestaan aan een andere speler.

Voorlopige conclusie

Na een uitermate boeiende presentatie en een korte speelsessie kan zelfs ik als StarCraft noob zien dat Blizzard in juli een fantastisch vervolg op één van de beste (zo niet beste) RTS-games ooit uit brengt. Van de graphics tot het geluid en, belangrijker; diepgang, gameplay en diversiteit. Alles voelt af en tot in de puntjes verzorgd. Ik zit momenteel diep in het eerste deel van StarCraft en kan niet wachten om met het tweede deel aan de slag te gaan. Tot slot wil ik nog zeggen dat gezien de omvang van de singleplayer het een goede zaak is dat Blizzard de singleplayer in drie delen opsplitst. Verwacht dus na de release van Wings of Liberty nog veel meer StraCraft II. Samwise Didier zei gelukkig dat de ontwikkeling van deze spellen geen twaalf jaar zal duren, gezien het feit dat de engine klaar is om ons in de nabije toekomst verder te verwennen met meer spannende verhalen uit het StarCraft universum. Ik kan in ieder geval nu al niet wachten.

 1.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Ik vind Warcraft 3 de beste RTS ooit gemaakt. Setting van Starcraft 2 spreek me gewoon wat minder aan. Ik hou persoonlijk meer van zwaarden en spreuken en dat de leger een hero heeft. Dat heeft Starcraft niet. Ik heb Warcraft 3 zes jaar gespeeld. Starcraft hebben ze mooi en goed uitgewerkt en is vast wel goed spel maar als er in de toekomst Warcraft 4 komt gaat daar mij voorkeur uit.

 2.   
  Tadao's avatar

  Ik vind de eerste 4 command and conquer games de beste rts games ooit,maar daarna komt starcraft, ik kan niet wachten,ik heb de beta gespeeld van SC 2 en het was *Thumbs up*

 3.   
  Fox's avatar

  Dark_Phoenix schreef, "Ik vind Warcraft 3 de beste RTS ooit gemaakt. Setting van Starcraft 2 spreek me gewoon wat minder aan. Ik hou persoonlijk meer van zwaarden en spreuken en dat de leger een hero heeft. Dat heeft Starcraft niet. Ik heb Warcraft 3 zes jaar gespeeld. Starcraft hebben ze mooi en goed uitgewerkt en is vast wel goed spel maar als er in de toekomst Warcraft 4 komt gaat daar mij voorkeur uit."

  in SC 1/2(?) heb je ook hero’s alleen die zijn niet so special dat ze het hele verhaal lijden -.-

 4.   
  limsma's avatar

  kan hier echt niet op wachten k heb 1 super veel gespeeld en deze al ge pre-orderd

 5.   
  Tadao's avatar

  foxforgames schreef, "

  ”Dark_Phoenix” schreef, "Ik vind Warcraft 3 de beste RTS ooit gemaakt. Setting van Starcraft 2 spreek me gewoon wat minder aan. Ik hou persoonlijk meer van zwaarden en spreuken en dat de leger een hero heeft. Dat heeft Starcraft niet. Ik heb Warcraft 3 zes jaar gespeeld. Starcraft hebben ze mooi en goed uitgewerkt en is vast wel goed spel maar als er in de toekomst Warcraft 4 komt gaat daar mij voorkeur uit."

  in SC 1/2(?) heb je ook hero’s alleen die zijn niet so special dat ze het hele verhaal lijden -.-"

  in SC1 gaat het verhaal NOU JUIST om de heroes, Kerrigan veranderd in zerg, en een protoss dark templar onderzoekt alles,woppah, 3 factie verhalen met 2 heroes.

  Het grote verschil is dat je ze niet kan trainen in skirmish

 6.   
  Dark_Phoenix's avatar

  En daar gaat het om ik wil ze spelen ook in multiplayer en zo.

 7.   
  Tadao's avatar

  Dark_Phoenix schreef, "En daar gaat het om ik wil ze spelen ook in multiplayer en zo. "

  Ga Lord Of The Rings Battle For Middle Earth 2 spelen? xD Dat blijft een goede RTS,kheb paar epische strijden gehad daarin o.o

 8.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Tadao schreef, "

  ”Dark_Phoenix” schreef, "En daar gaat het om ik wil ze spelen ook in multiplayer en zo. "

  Ga Lord Of The Rings Battle For Middle Earth 2 spelen? xD Dat blijft een goede RTS,kheb paar epische strijden gehad daarin o.o"

  Nee want Warcraft 3 heeft meer RTS feeling met wat rpg ellementen. Warcraft heeft een zeer goede ballans wat Blizzard heel goed kan en dat heeft Lord Of The Rings wat minder. Plus is de multiplayer beter uitgewerkt. Wat ik al eerder zei Starcraft is een zeer goed spel begrijp me niet verkeerd maar het kan niet botsen tegen mij Warcraft 3.

 9.   
  MaTriX's avatar

  Starcraft 2 mag ongetwijfeld er goed gaan worden het blijft belachelijk dat de SP in 3 delen verschijnt.

 10.   
  i7 Grendel's avatar

  Dark_Phoenix schreef, "Setting van Starcraft 2 spreek me gewoon wat minder aan."

  Maar intussen heb je wel een plaatje van Tali uit Mass Effect 2 als je profielafbeelding, terwijl Starcraft en Mass Effect 2 ongeveer een vergelijkbare zetting hebben. Logisch.

  ”matrix50″ schreef, "Starcraft 2 mag ongetwijfeld er goed gaan worden het blijft belachelijk dat de SP in 3 delen verschijnt."

  Beter dan nog een jaar te moeten wachten.

 11.   
  Dark_Phoenix's avatar

  i7 Grendel schreef, "

  ”Dark_Phoenix” schreef, "Setting van Starcraft 2 spreek me gewoon wat minder aan."

  Maar intussen heb je wel een plaatje van Tali uit Mass Effect 2 als je profielafbeelding, terwijl Starcraft en Mass Effect 2 ongeveer een vergelijkbare zetting hebben. Logisch.

  [quote=”matrix50″].."

  Beter dan nog een jaar te moeten wachten.[/quote]

  Mass Effect 2 is heel andere soort spel. Is geen RTS game dit is een sci fi rpg game. En ik heb heel lang een warcraft 3 avatar gehad. Dit is gewoon voor verandering. Ik heb trouwens niet gezegd dat de setting van de Starcraft niet leuk en goed is.

 12.   
  Tadao's avatar

  Dark_Phoenix schreef, "

  ”Tadao” schreef, "[quote=”Dark_Phoenix”].."

  Ga Lord Of The Rings Battle For Middle Earth 2 spelen? xD Dat blijft een goede RTS,kheb paar epische strijden gehad daarin o.o"

  Nee want Warcraft 3 heeft meer RTS feeling met wat rpg ellementen. Warcraft heeft een zeer goede ballans wat Blizzard heel goed kan en dat heeft Lord Of The Rings wat minder. Plus is de multiplayer beter uitgewerkt. Wat ik al eerder zei Starcraft is een zeer goed spel begrijp me niet verkeerd maar het kan niet botsen tegen mij Warcraft 3. [/quote]

  ik vond lotr bfme 2 meer RTS feeling hebben dan warcraft 3, en gewoon een goed balans, je moest maar weten hoe je wat countered,net als bij zo’n beetje elk rts spel,er is geen unit waarmee je kan winnen als je alleen die gebruikt

 13.   
  Supermanneke's avatar

  Ik ga SC II sowieso halen op de dag van release, kan me eigenlijk geen game bedenken van Blizzard die ik niet zou willen hebben, ’t is altijd uitstellen bij hun, maar het resultaat is het zeker waard!

 14.   
  brambo69's avatar

  er komen toch drie delen?

 15.   
  Tadao's avatar

  ”brambo69″ schreef, "er komen toch drie delen?"

  Voor de singleplayer campaign,ja, het belooft dus iets groots

 16.   
  MaTriX's avatar

  i7 Grendel schreef, "Beter dan nog een jaar te moeten wachten."

  Heeft niks met een jaar wachten te maken dit is gewoon Activision Blizzard nieuwe manier om geld te verdienen, je mot maar afwachten dat deel 2 na 1 jaar komt.

 17.   
  Tadao's avatar

  matrix50″][quote=”i7 Grendel schreef, "Beter dan nog een jaar te moeten wachten."

  Heeft niks met een jaar wachten te maken dit is gewoon Activision Blizzard nieuwe manier om geld te verdienen, je mot maar afwachten dat deel 2 na 1 jaar komt.[/quote]

  <.< Of het past gewoon niet op 1 dvd?

 18.   
  MaTriX's avatar

  Tadao schreef, "

  ”matrix50″ schreef, "[quote=”i7 Grendel”].."

  Heeft niks met een jaar wachten te maken dit is gewoon Activision Blizzard nieuwe manier om geld te verdienen, je mot maar afwachten dat deel 2 na 1 jaar komt."

  <.< Of het past gewoon niet op 1 dvd?[/quote] Lol je meent je antwoord toch niet serieus hoop ik 🙂 , als ze het spel in 3 delen releasen houd dat dus in 3 disc dus met andere woorden ze kunnen het spel op meerdere disk leveren. Laten we hopen dat de 3 delen zijn totale prijs waard gaan worden ik denk zelf van wel maar ik had toch liever alles in 1x gehad.

 19.   
  Tadao's avatar

  matrix50″]

  ”Tadao schreef, "[quote=”matrix50″ schreef, ".."

  <.< Of het past gewoon niet op 1 dvd?"

  Lol je meent je antwoord toch niet serieus hoop ik 🙂 , als ze het spel in 3 delen releasen houd dat dus in 3 disc dus met andere woorden ze kunnen het spel op meerdere disk leveren.
  Laten we hopen dat de 3 delen zijn totale prijs waard gaan worden ik denk zelf van wel maar ik had toch liever alles in 1x gehad.[/quote]

  ach,kheb liever dat ze het goed doen dan overhaast, en de andere campaigns komen van de Prijs van expansions, d8 ik