How to Train Your Dragon

Dreamworks’ nieuwe animatiefilm How to train your dragon –naar het boek van Cressida Cowell- bewijst de extra waarde van een film in 3D bekijken. Compleet met een 3D-bril en IMAX-beeld kan het avontuur van de Vikingen en draken beginnen; een avontuur was het zeker.

Draken en Vikingen

Over woeste wateren, rotsformaties en scheepswrakken ontwijkend, nader je het eiland Berk. Het eiland wordt al jaren lang geteisterd door een massale opkomst van draken. De eilandbewoners -breedgebouwde en grofgebekte Vikingen- zijn de eeuwige strijd met de vliegende monsters gewend, maar de voedselvoorraden raken op en het wordt tijd dat er een oorlog aan wordt gegaan met de draken. Er zijn voorbereidingen nodig, zelfs de tieners onder de Vikingen moeten leren hoe ze een draak moeten afslachten. Alle tieners lijken daar geen moeite mee te hebben, behalve buitenbeentje Hiccup, zoon van stamhoofd Stoick.

Door zijn hersenen te gebruiken en goed op te letten hoe een draak zich gedraagt, leert Hiccup dat draken niet blijken te zijn wat de Vikingen denken. Hij raakt bevriend met een voor de Vikingen nog onbekende drakensoort, ‘Night Fury’, en komt in flinke problemen terecht wanneer het erop lijkt dat hij meer om de draak geeft dan om het Vikingenvolk.

Afwisseling

De animatiefilm zit vol spanning, grappen en actie. Maar Dreamworks zou zichzelf niet zijn als er geen hoge aaibaarheidsfactor in zit. De draken blijken vredelievende beestjes, ze kunnen trucjes, miauwen als een kat en worden graag als een hondje op hun kop gekrabbeld, wat het gevolg heeft dat ze in extase komen en neervallen. Dat laatste is een uitgevonden trucje van Hiccup die hij vaak gebruikt in een training, bedoelt om een draak te verslaan. Erg herkenbaar is de kind-huisdier verhouding, compleet met kwijl en grote meelijwekkende ogen. Een goede afwisseling met de grote hoeveelheid –en spectaculaire- vuurzeeën en monsterlijke drakentanden.

Het verhaal is vooral heel vernieuwend, hoelang is het geleden dat we voor het laatst een Vikingverhaal hebben gezien? Juist, met Wickie de Viking, waarvan vele dachten dat het een meisje was, maar een jongetje bleek. Het verhaal speelt goed in op de fantasie van kinderen, allerlei verschillende monsterlijke draken die je kunt trainen en waar je op kan vliegen. Het contrast aaibaarheid en het oppeuzelen van arme schaapjes is precies goed om de aandacht te blijven houden en geen nachtmerries te krijgen. Het is een typisch: en ze leefden nog lang en gelukkig verhaal.

Conclusie

Het bekijken van de film is wel in 3D aan te bevelen, want op een 2D-scherm mis je heel wat beleving. De animatiefilm is speciaal hiervoor gemaakt en trekt de kijker echt mee in de film. Voel even hoe het is om een draak te besturen die met hoge snelheid rakelings langs de grond scheert, maar ook kilometers de lucht in schiet naar nog ongekende hoogtes.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Een echt 3D-spektakel

Wat is NOT

  • Mist zonder 3D veel beleving

6.8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren