2010 FIFA World Cup

Over enkele weken begint het WK in Zuid-Afrika en geheel volgens de traditie brengt Electronic Arts een speciale voetbalgame uit voor dit toernooi. De grote vraag is dan natuurlijk of een dergelijke game het kopen waard is…

FIFA 10 was volgens velen een van de beste voetbalgames ooit gemaakt. Een stevige uitspraak, maar het geeft wel aan dat Electronic Arts gewoon goed bezig is. 2010 FIFA World Cup zou je dan ook makkelijk kunnen zien als FIFA 10 met een WK-jasje, maar daarmee doe je deze speciale editie toch wel tekort. EA Canada heeft namelijk goed haar best gedaan om een zeer sterke gameplay nog wat meer te verbeteren.

Uit de lucht plukken

Een dikke pluim is er allereerst voor de geweldige WK-sfeer die de game uitstraalt. Confetti dwarrelt als een dolle omlaag, het is een gruwelijke herrie in het stadion door die extreem irritante toeters (de beruchte vuvuzela’s), fans gaan helemaal uit hun dak en natuurlijk pronkt de mooie gouden trofee voor de uiteindelijke wereldkampioen ook even in beeld. Kortom, je bent meteen in de WK-stemming, ook al zijn we nog enkele weken verwijderd van de eerste echte wedstrijden.

Het echte werk gebeurt natuurlijk op de virtuele grasmat en op dat vlak heeft ontwikkelaar EA Canada ervoor gezorgd dat deze game wel iets meer is dan WK-versie van FIFA 10. Zo ziet het geheel er grafisch weer iets beter uit, maar op het gebied van gameplay zijn grotere sprongen gemaakt. Het beruchte stiftballetje over de keeper, wat in FIFA 10 eerder regel dan uitzondering was, is in 2010 FIFA World Cup een stuk lastiger gemaakt. De intelligentie van de keeper is namelijk stevig onder handen genomen en eerlijk gezegd was dat ook wel nodig. Doelmannen komen nu minder snel zomaar van hun lijn en zijn simpelweg iets lastiger te passeren. Uiteraard zijn er schoten waarmee je de keeper nog steeds eenvoudig te kijk kunt zetten, maar het is in elk geval een kleine vooruitgang ten opzichte van FIFA 10.

Verder heeft men wat betere animaties doorgevoerd, die ervoor zorgen dat het lijkt alsof de gameplay nog wat sneller is geworden. Echt sneller is het niet, maar dankzij betere mogelijkheden van spelers om ballen aan te nemen of met zich mee te nemen, kan je gewoon vlotter een aanval opzetten. Een bal uit de lucht plukken, meenemen met je schouder… het is allemaal mogelijk en komt de spelsnelheid zeker ten goede. Daar komt nog bij dat je wat meer controle kunt uitoefenen over passes, steekpasses en het vrijlopen van medespelers, waardoor de geoefende FIFA-speler zeker een voordeel heeft ten opzichte van echte nieuwkomers.

Complexe handeling

Een vreemde eend in de bijt is de wijziging van het penaltysysteem. Het nemen van een strafschop is in 2010 FIFA World Cup namelijk een onnodig complexe handeling geworden, die zeker enige gewenning vereist. Je moet namelijk een streepje zo mooi mogelijk in het groene midden van een balk zien te krijgen, zodat je speler het meest relaxed de penalty neemt. Zodra op de knop drukt om dit te timen, gaat een andere meter lopen die de schotkracht bepaalt. Hoe langer je de knop in blijft drukken na het timen, hoe harder het schot. Vervolgens kan je met de analoge stick en schouderknoppen nog zorgen voor plaatsing in de hoeken of geavanceerde schoten, maar het hele basisprincipe van strafschoppen voelt op deze manier een stuk onnatuurlijker aan. Alles went, dat is zeker, maar het is toch verre van een vooruitgang te noemen.

Kijken we verder naar de spelmodi dan is de game wel een duidelijke kloon van FIFA 10, maar dan voorzien van WK-getinte opties. Je kunt natuurlijk het WK-toernooi en de kwalificatie spelen, spelen voor een land en deze online op de leaderboards omhoog helpen en je kunt een WK-variant van Be A Pro spelen, waarbij je het van onbekende speler tot zelfs basisspeler in een nationaal team kunt schoppen. Er is genoeg te beleven, al mist het geheel wel de diepgang van de clubs en het managen, dat in FIFA 10 wel gewoon aanwezig is.

De toegevoegde scenariomodus (Story of Qualifying) is daarentegen een prettige aanvulling op het aantal spelmodi. Hierin kun je bepaalde situaties opnieuw spelen, waarbij het natuurlijk de bedoeling is om een bepaalde doelstelling te behalen. Vaak gaat het om het wegwerken van een achterstand in korte tijd om toch nog kwalificatie voor het WK af te dwingen. Op papier makkelijke scenario’s zul je op een hogere moeilijkheidsgraad spelen, zodat het vrijwel altijd een pittige uitdaging is. Deze modus kan EA gedurende het WK ook nog uitbreiden met nieuwe scenario’s, gebaseerd op recente wedstrijden. Ideaal om mindere resultaten van landen virtueel ongedaan te maken.

Conclusie

2010 FIFA World Cup South Africa is een game met meerdere gezichten. Allereerst is het een game met een geweldige ‘vibe’, waarbij je direct in de feestelijke WK-stemming komt. Je ziet bondscoaches, enthousiaste fans, er is veel lawaai in de stadions en het is gewoon een mooie opzet om met je land voor de wereldbeker te strijden.

Anderzijds is het een game die op veel vlakken niet meer is dan FIFA 10.5 en met wisselend succes vernieuwingen doorvoert. De keepers zijn iets slimmer, geoefende spelers kunnen meer controle over de opbouw van aanvallen uitoefenen en het geheel ziet er weer iets mooier uit. Het nemen van strafschoppen is echter een totale mislukking en de diverse spelmodi doen ook niet veel meer dan wat je er op voorhand van zou verwachten.

Uiteindelijk blijft het gevoel hangen dat dit een game is die alleen leuk is voor de echte fans van het WK, liefhebbers van nationale teams en voor iedereen die FIFA 10 niet heeft gespeeld. 2010 FIFA World Cup is namelijk nog altijd een uitstekende voetbalgame. Vind je het WK niet heel bijzonder en heb je toch meer met clubs, dan kan je nog altijd beter uit de voeten met FIFA 10. Voor de rest blijft het wachten op de volgende evolutie van de serie, die later dit jaar allicht zal verschijnen in de vorm van FIFA 11.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Heel veel WK-sfeer
 • Betere AI en animaties
 • Story of Qualifying
 • Solide basis van FIFA 10

Wat is NOT

 • Penaltysysteem
 • FIFA 10.5

8.3

 1.   
  GameAC's avatar

  Toch jammer dat deze game full price is. Dan kan je beter wachten tot FIFA11.

  Als ze het penalty-systeem maar weer terugveranderen.

 2.   
  Koen's avatar

  Soms zijn de trainers toch in beeld. Is dat ook het geval bij Van Marwijk?

 3.   
  ChielB's avatar

  Jep, ook Van Marwijk kan je zien en die hebben ze netjes erin verwerkt. Van vrijwel alle grotere landen zien de spelers en coaches er prima uit. 8)

 4.   
  MaTriX's avatar

  Kep hem zelf ook en mot zeggen tis leuk om met vrouwtje of me zoon af en toe een potje te voetballen.

 5.   
  -050- Critical's avatar

  ik vind die penalty’s juist wel bruut, maakt het toch wat anders 😳

 6.   
  nanathan's avatar

  GameAC schreef, "Toch jammer dat deze game full price is. Dan kan je beter wachten tot FIFA11.

  Als ze het penalty-systeem maar weer terugveranderen. "

  idd. Weer 60 euro hebk er echt niet voor over. Ze konden beterhet WK als DLC doen voor 30 euro ofzo.

 7.   
  Dotz's avatar

  nanathan schreef, "

  ”GameAC” schreef, "Toch jammer dat deze game full price is. Dan kan je beter wachten tot FIFA11.

  Als ze het penalty-systeem maar weer terugveranderen. "

  idd. Weer 60 euro hebk er echt niet voor over. Ze konden beterhet WK als DLC doen voor 30 euro ofzo."

  Dat zou dan flink wat dlc worden! Leg hem gewoon in de winkel voor €35,- ofzo! Dat is een mooie prijs, ook jammer dat er geen Ps2-variant uitkomt.. maar helaas; Ps2 is dood. (Of in ieder geval stervende!)

 8.   
  chefnl's avatar

  ik hou het bij fifa10 , bewaar mn 60euro wel voor red dead redemption 😀

 9.   
  Jarek's avatar

  Hij is al voor 45 euro te krijgen hoor. 🙂
  Niet altijd van het duurste uitgaan he….

 10.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Hij is erg snel uitgespeeld (wk rondes dan) En als je scoort doet die camera echt raar, zoals bij de moonwalk. De game is er niet beter op geworden.

 11.   
  Super Gamer's avatar

  wtf, k heb net geleze dat deze niet op de pc komt 👿

 12.   
  gamertje1's avatar

  GamerGames schreef, "Hij is erg snel uitgespeeld (wk rondes dan) En als je scoort doet die camera echt raar, zoals bij de moonwalk. De game is er niet beter op geworden."

  Wtf lul je nou, er is genoeg te doen in deze game, het is niet alleen maar wk, ook kwalificatie rondes enzo….en je kan van die wedstrijden van kwalificatie en wk 2006 herspelen. En er zitten gewoon Uberveel teams in

 13.   
  iveL's avatar

  Hier zit wel veel meer sfeer in dan in fifa 10 😛

 14.   
  divatosx's avatar

  Het publiek is levendiger en je verveeldje veel minder snel dan bij fifi10
  het enige nadeel (vind ik) dat er bij de eerste wedstrijd van de groepfase de beker al staat als je in het veld komt 8)

 15.   
  replay015's avatar

  het is gewoon die 60eurotjes waard
  als je eenmaal online hebt gespeeld wil je niks anders meer 😛

 16.   
  Defensie's avatar

  ea breng hem naar pc !!!!!!!!!!!!!please 🙄 😳

 17.   
  janpietkees's avatar

  ik ga gewoon voor fifa 11

 18.   
  FrankyCash's avatar

  De laatste keer dat ik een “toernooi”-game heb gekocht was al weer 12 jaar geleden. Had mn playstation net een half jaar (toen meteen FIFA 98 RTTWC erbij gekocht) en in de zomer kwam World Cup 98. Daarna is het allemaal wat minder geworden met gamen. Maar sinds een jaar weer vollen bak!

  Eerst FIFA10, maar ik moet zeggen, dat als je niet van online gamen houdt, het op een gegeven moment gaat vervelen. Zeker als je een bepaalde modus (be a pro mode of coach) gaat spelen, duurt het verrekes lang voor er wat schot in komt.

  2010 FIFA World Cup kwam voor mij dus precies op het goede moment. Toch weer net iets mooier, heerlijke officiele licenties (heeeel belangrijk), leuke sfeer. Toch weer wat vernieuwing. Net iets vloeiender, het story-gebeuren met de doelstellingen en natuurlijk de penalty’s (die ik persoonlijk alleen te doen vindt bij de training wanneer het stipje mee beweegt).

  Al met al een bijzonder goede en fijne game, waar ik zonder enige moeite toch wel het volle pond voor heb neergelegd. Nu een paar maandjes World Cuppen, dan nog ff “old school” FIFA10 en vervolgens op naar FIFA11!

 19.   
  Pievee's avatar

  Inderdaad spijtig genoeg geen PC-versie…
  Heb het gevoel dat EA steeds minder moeite doet om haar PC-gamers te plezieren…
  Ze steken meer tijd en werk in de consoles dan in de PC-versies.

  PS: 1e post en ’t is direct om te zagen… Slecht begin! 😳

 20.   
  coolsharpei's avatar

  Wat een belachelijk minpunt VIND ik.
  Het penalty systeem is alleen iets ingewikkelder geworden. nu heeft de keeper tenminste ook nog een kans 😀