Monster Hunter Tri

Monster Hunter draait om slechts één enkel concept: zien te overleven in een keiharde wereld gevuld met monsters. Dit bewerkstellig je door natuurlijke bronnen te raadplegen, monsters te slachten en met behulp van de materialen die je hierdoor verzamelt telkens sterkere wapens te smeden. Het is een relatief simpel proces, dat de gehele game door herhaald wordt. Op het eerste gezicht lijkt dit dan ook garant te staan voor een repetitieve aard, maar het zal je tot de verbazing spreken hoe verslavend en dynamisch de ervaring kan uitpakken…

Monsters, monsters en…monsters!

Monster Hunter Tri perfectioneert de welbekende formule en doet dit door middel van een uitstekende leercurve. Als beginnende jager start je in een uiterst klein dorpje, dat zojuist geterroriseerd is door een flinke aardbeving. Al gauw word je benaderd door het dorpshoofd, want er is dringend hulp nodig om het dorp weer op orde te krijgen. Zodoende word je de eerste paar uur bij de hand genomen en duidelijk gemaakt wat jouw taken als jager zijn. De veteranen onder ons kunnen zonder problemen nog diepgang vinden in het begin, terwijl nieuwkomers op hun gemak kennis kunnen maken met de gameplay en de open wereld waarin alles zich afspeelt.

Nadat de samenleving weer op orde komt, krijg je toegang tot het nabij gelegen jagerskamp, dat fungeert als basis voor elke queeste. Dit wordt enkel en alleen gebruikt tijdens queesten, want wanneer je even de wijde wereld intrekt om bijvoorbeeld materialen te verzamelen, dan moet je terugvallen op het dorp om nieuwe voorraad in te slaan. Dit houdt echter niet in dat al het harde werk dat je verricht buiten queesten om niet beloond wordt. Er wordt namelijk precies bijgehouden welke monsters je allemaal gedood hebt, want elk overwonnen monster levert een bepaald aantal punten op. Ook vallen er veel punten te verdienen door zeldzame voorwerpen in te ruilen of verzoeken van de lokale bewoners af te handelen.

Deze punten zijn te besteden in het dorp en vormen de drijfveer tot een succesvolle samenleving. Zo kun je bijvoorbeeld dagelijks schepen eropuit sturen om zeldzame voorwerpen op te duiken, je eigen gewassen laten kweken (zoals kruiden en paddenstoelen) en nog veel, veel meer. Stuk voor stuk leveren dergelijke taken cruciale materialen op, waarbij je deze kunt combineren om bijvoorbeeld geneesmiddelen of effectiever aas te creëren. Dit is van uiterst belang om te kunnen overleven, want je zult vlees moeten braden om je conditie op pijl te houden en eventueel bepaalde medicijnen gebruiken om bepaalde gebieden beter te kunnen doorkruisen. Ook materialen die te vinden zijn in de open wereld kun je combineren, want elk gebied barst van de natuurlijke bronnen. Zo kun je in grotten mijnen naar diverse ertsen, bijenkorven afspitten voor honing en uiteraard lichaamsdelen van monsters verkrijgen.

Beloning alom

Van de zojuist genoemde elementen komt de laatstgenoemde het vaakst naar voren treden in queesten. De meeste missies die je moet voltooien, focussen zich op het moeten doden van specifieke monsters, om zo bepaalde materialen te vergaren, zoals botten of (zonder dollen) ingewanden. Daarnaast bestaan sommige opdrachten niet uit het doden van een uit de kluiten gewassen monster, maar juist uit het vangen ervan, met behulp van wat strikvallen en een goed getimede overdosis slaappillen. Je zult met uiterste zorgvuldigheid te werk moeten gaan om het monster te verzwakken, want anders eindig je zelf als een maaltijd. Hierbij moet je bijvoorbeeld rekening houden met je conditie en de scherpte van je wapen, want om het wapen optimaal te blijven gebruiken, dien je deze regelmatig te slijpen met een speciale steen.

Op dergelijke momenten komt de allersterkste kant van Monster Hunter Tri naar voren treden: het belonende gevechtssysteem. De meeste monsters zijn met enkele slagen neer te halen, maar jagen veelal in groepen, waardoor je toch op je hoede moet zijn. Grotere varianten vergen echter veel meer werk, want vooral de eerste keer kan het je tot wel 40 minuten kosten om zo’n monster te verslaan, afhankelijk van je speelstijl. Dit soort beesten vergen namelijk altijd een bepaalde strategie; je kunt niet simpelweg als een kip zonder kop al schreeuwend en krijsend het veld in stormen, hopend dat de lokale fauna per direct overlijdt aan een hartverzakking.

Dit betekent echter niet dat je gebonden bent aan één speelstijl, integendeel, want als jager heb je de mogelijkheid om allerlei soorten wapens te hanteren. Je kunt ontzaglijk grote zwaarden gebruiken, voor een combinatie kiezen met een normaal zwaard en schild of te werk gaan met langeafstandswapens, zoals bogen of geweren. Elk soort wapen heeft daarbij een unieke sub-aanval, waarbij een lans bijvoorbeeld gepaard gaat met een rennende stootaanval. Logischerwijs smeed je over de tijd allerlei soorten wapens en bepantsering, die net een tikkeltje krachtiger zijn dan hun voorgangers.

Gevechten kunnen dus behoorlijk diepgaand en erg belonend zijn, met name dankzij de strakke camerabesturing en de overtuigende wijze waarop de fauna zich gedraagt. Monsters passen hun tactiek aan naarmate het gevecht vordert en vooral de grotere versies blijven veelal onvoorspelbaar en komen dankzij zeer vloeiende animaties erg realistisch over. Dit komt de presentatie van Monster Hunter Tri enorm ten goede, want een grafische topper mag de game absoluut zijn. De omgevingen zijn divers, kleurrijk en barsten van de details, waarbij vooral de stukken onder water zeer sterk zijn uitgewerkt. Helaas komt dit wel met een prijs, want elke wereld bestaat uit gebieden, die verbonden zijn met laadschermen. Erg lang mag het laden zelden duren, maar het haalt je als speler soms wel uit de ervaring en dat is gewoonweg zonde. Een spelbreker mag het echter in geen enkele vorm zijn.

Multiplayer-extravanganza

Laten we eerlijk zijn, veel Wii-games met een multiplayer mogen er jammer genoeg niet zijn en wanneer een game deze wél in huis heeft, kan deze geteisterd worden door Friend Codes, lag (Super Smash Bros. Brawl) of een slechte beveiliging. Met plezier kan ik Wii-eigenaren alom verblijden met het volgende nieuws, want de langverwachte doorbraak is eindelijk gearriveerd: Monster Hunter Tri heeft de allerbeste multiplayer-component van alle Wii-games. De game maakt gebruik van dedicated servers, er is een traditioneel lobbysysteem, perfect werkende in-game voicechat met behulp van Wii Speak of tekstchat en een traditioneel vriendensysteem.

Dit zorgt ervoor dat het opzoeken van drie andere jagers met enorm gemak verloopt en dit dé multiplayer-game is van de Wii. Op welk moment dan ook is het mogelijk om over te schakelen van de singleplayer naar de multiplayer, om zo met je personage missies aan te gaan. Dit doe je via een centrale stad, waar je voorraad kunt inslaan en allerlei queesten kunt aannemen; zelfs varianten die niet beschikbaar zijn in de singleplayer. Regelmatig plaatst ontwikkelaar Capcom ook een bijzondere queeste, die kan zorgen voor flink wat uurtjes plezier en een stevige portemonnee na afloop. Dit gebeurt echter niet zonder slag of stoot, want hoe meer actieve jagers er zijn, des te moeilijker en sterker worden de monsters. Voor bepaalde missies is het dan ook vereist dat je van een bepaalde rank bent.

Dit zorgt er anderzijds ook voor dat er veel meer winst te behalen valt en de buit veel zeldzamer is dan gewoonlijk. Hierdoor krijg je een ultieme ervaring, zeker doordat alle spullen die behaald zijn in de multiplayer direct overgebracht kunnen worden naar de singleplayer. Dit geldt ook voor de coöperatieve component van Monster Hunter Tri: Arena Play. In deze modus kun je samen met een vriend, die zijn jager kan meenemen via zijn Wii-afstandsbediening, stoeien met flink wat monsters en uiteraard zeldzame voorwerpen binnenslepen. De humorfactor is in zowel de multiplayer als de coöperatieve modus altijd dik aanwezig en zorgt voor een verslavende en onovertroffen ervaring. De singleplayer kun je met haastige spoed binnen 40-50 uur doorhalen, maar het is de multiplayer die voor honderden uren tijdloos vermaak zorgt.

Conclusie

Monster Hunter Tri is het soort game dat slechts eenmaal in de zoveel jaar voorbij komt en de Wii-eigenaren onder ons mogen trots zijn op deze titel. Het jagen op monsters is zelden zo goed uitgewerkt als in deze Wii-titel en met gemak is dit de beste Monster Hunter-game tot nu toe. De singleplayer zorgt voor flink wat uurtjes vermaak en is in wezen een uitgebreide tutorial, want het is de fantastische multiplayer die voor talloze uren plezier zorgt. Vol lof kan ik dan ook elke fervente jager aanraden om naar de winkel te rennen en Monster Hunter Tri, inclusief Wii Speak, direct aan te schaffen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Beste multiplayer op de Wii tot nu toe
  • Diepgang tot op het bot
  • Perfecte leercurve
  • Audiovisueel meesterwerk
  • Uit de kluiten gewassen wapens

Wat is NOT

  • Niet frustratieloos
  • Laadschermen

9

  1.   
    soulzx3's avatar

    ziet er sowieso nice uit voor de wii

  2.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    ”soulzx3″ schreef, "ziet er sowieso nice uit voor de wii "

    voor de wii zeker. lijkt me ook wel gaaf een keer te spelen. Laadschermen is wel genaaid ja. dat kan ik echt niet lijden. 😡 nette review. 😀 😀 😀

  3.   
    -050- Critical's avatar

    hmmm waarschijnlijk wel een must have voor wii gamers. op gamekings zag de review er ook ongeveer zo uit:).

  4.   
    Dude…'s avatar

    chilste wii spel ever 🙂

  5.   
    lolcatman's avatar

    ik moet mijn vriend overhalen om deze te kopen want hij heeft een wii en ik niet ik heb liever een PS3 maar ik wil deze game toch wel spelen 😥 😥 😥

  6.   
    Magana's avatar

    Mooie screens zeker voor de Wii 😆

  7.   
    Mitchelo3's avatar

    ziet er zeker goed uit voor een Wii-game 😮

  8.   
    Larsson21's avatar

    Ik zou hem meteen kopen als ik het geld had. 😥 Heb alleen review in de PU gelezen en daaruit leek het alsof alleen online multyplayer leuk is. Nu maar sparen. Deze moet elke wii-bezitter eigenlijk gwn hebben lijkt mij 😉

  9.   
    Houserz's avatar

    Wow goeie revieuw zou bijna een Wii aanschaffen om dit te kunnen spelen:)

    het lijkt me heerlijk om al dat groots te slachten en te villen….yessss

    MEER BLOED!

  10.   
    Kanisniper's avatar

    Ik ben verliefd 😳