LittleBigPlanet GOTY

Toen LittleBigPlanet zo’n anderhalf jaar geleden verscheen, gooide de game hoge ogen bij vele mensen. Het principe van ‘Play, Create, Share’ sprak veel mensen aan en dat in combinatie met de kleurrijke omgevingen en grappige Sackboys maakten de game tot een groot succes. Voelt de Game of the Year-editie na anderhalf jaar tijd echter niet aan als mosterd na de maaltijd?

Euh… LittleBigPlanet, de nieuwste hamburger of zo?

Voor wie de afgelopen anderhalf jaar tijd onder een heel groot rotsblok heeft geleefd, zal ik eerst even kort uitleggen wat LittleBigPlanet nou ook alweer was. LittleBigPlanet is een echte platformer waarbij je jezelf door levels heen zult moeten worstelen naar het eindpunt. Dit eindpunt behaal je door te springen en voorwerpen binnen de levels te gebruiken om ergens langs te komen. De levels zijn daarnaast zeer mooi vormgegeven met veel oog voor kleur. In de levels zitten daarnaast verscheidene voorwerpen verstopt in bubbels, die je kan pakken om ze vrij te spelen.

Met deze voorwerpen kan je vervolgens zelf je eigen levels maken. Het leuke is dat je in LittleBigPlanet volledige vrijheid krijgt over het hoe en wat, vrijwel alles is wel op ingenieuze wijze te maken. En dat is waar het bij LittleBigPlanet ook grotendeels om draait, het spuien van je creativiteit in een level en het vervolgens aan de rest van de wereld te laten zien en door hen te laten spelen. Dit wordt het ‘Play, Create, Share’ principe genoemd en het resultaat daarvan is dat er nu al miljoenen levels gefabriceerd zijn. Door de diversiteit en creativiteit van de levels is de speelduur van de game vrijwel onbeperkt.

Naast het bouwen van levels kan je ook je eigen mannetje, Sackboy genaamd, geheel naar eigen keuze aankleden. Dit werkt precies hetzelfde als het creëren van voorwerpen, want ook hier verzamel je kleren in de levels door het oppakken van bubbels. Er zijn echter ook door Sony verscheidene keren kleren als DLC uitgebracht, soms gratis en soms voor enkele euro’s. Door het grote aanbod is de kans klein dat je een evenbeeld van jezelf online tegenkomt.

De DLC is duidelijk zijn prijs waard!

Dit is de basis van LittleBigPlanet en de Game of the Year-editie verandert hier ook niets aan. De Game of the Year-editie bevat namelijk naast de game alleen maar verscheidene DLC-pakketten, die ook apart te koop zijn in de online store van LittleBigPlanet. Deze content zou normaliter zo’n 30 euro kosten en door het feit dat alles nu gebundeld is, zal je op een lager totaalprijsje komen. Mooi dat het goedkoper is, hoor ik je zeggen, maar is alle DLC ook wel zijn prijs waard?

Deze vraag kan ik met een instemmend knikje beantwoorden. De DLC-pakketten bestaan uit zestien nieuwe kostuumpjes, twee stickerpakketten, achtien exclusieve community-levels en daarnaast de Metal Gear Solid-gerelateerde DLC. Vooral de laatste twee zijn zeker de moeite waard. De achtien community-levels bevatten ook een kort interview, waarin de maker vertelt wat zijn of haar inspiratie voor het level was. Het Metal Gear Solid-pakket bevat in totaal zes levels, waarvan eentje een bonus is. Het aankleden van je Sackboy met nieuw materiaal en het beplakken van voorwerpen met andere stickers is daarnaast ook zeker de moeite van het aanschaffen waard.

Voelt aan als mosterd en mist water

De DLC die aangeboden wordt is dan ook geenszins het probleem. Wel het feit dat er één hele belangrijke mist. Sinds 22 december is er namelijk de DLC ‘Pirates of the Caribbean’ beschikbaar en het nieuwe gameplay element van water is sindsdien een groot succes geworden en wordt in vele levels gebruikt. Je zou denken dat Sony dus tijd genoeg had om in zes maanden tijd deze DLC te implementeren in de Game of the Year-editie, maar dat is niet het geval. Dit terwijl het pakket ontzettend vet is voor de creatieveling, want juist daarmee worden ontzettend veel nieuwe mogelijkheden geboden voor het creëren van een level.

Dat is echter niet het enige probleem van deze speciale Game of the Year-editie. De releasedatum is namelijk punt twee. De game is sowieso al anderhalf jaar geleden uitgekomen en een mogelijke Game of the Year-editie had dan ook al eigenlijk vorig jaar verschenen moeten zijn. Dat is die ook, echter niet in Europa. Sony besloot namelijk om het eerst exclusief voor Amerika uit te brengen, een beslissing die ze nu dus teruggedraaid hebben.

Conclusie

Om deze reden komt deze Game of the Year-editie ook gewoon te laat aan. De DLC die er in zit is leuk, maar ook al lang en breed uitgebracht. Daarnaast is het een schande dat Sony de laatste belangrijke DLC, ‘Pirates of the Caribbean’ er niet in heeft gestopt. Desalniettemin blijft het LittleBigPlanet en dat staat weer garant voor vele uren speelplezier, zeker door de geweldige exclusieve community levels. Het probleem is echter dat vrijwel iedereen die daar behoefte aan had LittleBigPlanet al gekocht heeft. De vraag naar deze Game of the Year-editie zal dus, denk ik, betrekkelijk laag zijn. Sony had er daarom beter aan gedaan om het vorig jaar uit te brengen. Nu voelt het aan als een portie mosterd dat je krijgt, terwijl de maaltijd al lang en breed verorberd is. En dat is gewoon zonde.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • De aanwezige DLC is leuk
 • Nog steeds even leuk
 • Het totaalpakket is goedkoper

Wat is NOT

 • Mosterd na de maaltijd
 • Pirates of the Caribbean is afwezig

7.8

 1.   
  WesterW's avatar

  Geen Pirates of the Caribean DLC… waarom?!

 2.   
  M@tthijs's avatar

  Wesz schreef, "Geen Pirates of the Caribean DLC… waarom?!

  "

  You mark my words!

 3.   
  LightFasher's avatar

  Mooi die game of the year edition maar er mist inderdaad te veel.

 4.   
  Chikin's avatar

  Haha sceenshot 2. MGS ftw!

 5.   
  dreo[s]'s avatar

  i love this game

 6.   
  Houserz's avatar

  hahaah te vet

  screen 2 TE TOP!

 7.   
  toty.l's avatar

  geweldig dit spel egt geniaal 😀

 8.   
  Magana's avatar

  Spel is erg funnig!

 9.   
  Brianking007's avatar

  M’n vriendin vindt het een geweldig spel, vindt het erg jammer dat pirates of the caribean pack in dit deel mist. Nu quote ik haar: “is idd mosterd na de maaltijd, hadden ze best eerder mee mogen komen.” Zelf heb ik nog nooit LPB gespeeld, ben niet zo van de platform-games.
  peace out V,,