ModNation Racers

ModNation Racers lijkt op MarioKart, maar dan volledig in Sony-stijl. Je kunt de setting ietwat vergelijken met LittleBigPlanet; een kleurrijke, cartoony wereld met grappige poppetjes die je geheel naar eigen smaak kunt creëren en aanpassen. Verdere user generated content bestaat uit circuits produceren.

Play, Create, Share

Zoals je nu misschien al hebt opgemerkt, ligt er een focus op het creëren van circuits en personages, de praktijk van ‘Play, Create, Share’. Dit is pas de preview, maar die focus is eigenlijk al in overvloed te traceren. Ontelbare voorwerpen, mogelijkheden, boobytraps en power-ups voor de banen en gigantisch veel spulletjes om je personage mee aan te kleden. Binnen een paar tellen kun je het meest gekke poppetje creëren met bijbehorende bizarre kart. Daarnaast floep je zo een circuit uit je handen, hoewel je er zeker wat tijd aan kwijt bent wil je er daadwerkelijk een kunstwerk van maken. Alle creaties zijn straks online te zetten wat net als met LittleBigPlanet weer voor een stoot aan content zal zorgen.

Die grappige ondertoon

Je kunt in het spel een carrière starten waarbij je door een zoetsappig verhaal wordt geleid met de nodige flauwe humor. Ik was niet altijd in de stemming voor dit soort grappen en grollen, maar ik kan de gekte en ‘obvious’ momenten meestal toch wel waarderen. In de carrière kom je bovendien een hoop thema’s tegen, van bergen tot woestijnen en jungles. Artistieke racetracks zijn er in overvloed en je kunt hiermee zat afkijken om jezelf te verbeteren tijdens het creëren van een eigen track. Een boobytrap hier, een turbo daar en een power-up in die bocht.

Hoewel dit hele concept duidelijk is, vond ik de mogelijkheden nog vrij nihil. Ik ben tot nog toe maar een paar verscheidene power-ups tegengekomen en ook de boobytraps zijn al snel voorspelbaar. Het gehele idee zit prima in elkaar, maar hierdoor merk je dat de focus groot is om te creëren. De gameplay lijdt daar wat mij betreft nu al iets te veel onder. Het is vrijwel de gehele versie die ik speelde, dus heel veel anders wordt de game waarschijnlijk niet.

Besturing en beperking

Het racen zelf zit lekker simplistisch in elkaar, een soepele stuurbeweging en een druk op de knop om gas te geven; het magische gevoel van heerlijk arcade scheuren. Een andere knop voor de turbo en weer een andere knop om een wapen op de tegenstander af te vuren, makkelijker kan haast niet. Toch is de besturing net iets te soepel, vooral tijdens het driften schiet je te snel tegen de kant op. Daarbij is er weinig ruimte voor fouten; verliezen ligt namelijk op een klein kiertje. Hopelijk speelt de PlayStation 3-versie daarom wat lekkerder.

Zoals ik al eerder zei, is er een beperking te merken tijdens het rijden. Weinig vallen en power-ups, terwijl er in de bouwmodus genoeg spulletjes te vinden zijn. Aan de ene kant voel je je beperkt, maar de creatieveling kan zijn lol op. Die balans is hierdoor nog een beetje zoek en ik denk dat dit ook niet helemaal goed komt. Het wordt wachten op de volledige game.

Voorlopige conclusie

Er zit erg veel potentie in ModNation Racers, een heerlijke kartgame, geheel in cartooneske stijl dat volledig bij Sony past. Ben je een creatief en artistiek persoon, dan kun je in dit spel flink bouwen aan personages, karts en circuits. Helaas lijkt het erop dat daar ook de meeste focus ligt, gezien de beperking tijdens het racen. Met vrienden zal ModNation Racers echter uitkomst bieden om een avondje lol te trappen.

 1.   
  Defensie's avatar

  jammer dat aleen voor psp en ps3 komt zou ook wel wat zijn voor dsi denk ik

 2.   
  Deja Vu's avatar

  ”antonio310″ schreef, "jammer dat aleen voor psp en ps3 komt zou ook wel wat zijn voor dsi denk ik"

  De DS(i) heeft Mario Kart. 🙂

 3.   
  PixelShooter's avatar

  Deze koop is sowieso. Ik heb met m’n PSP3000 al té lang niets gedaan en ben ook wel opzoek naar Mario Kart variant, op de DS heb ik me er al uren mee geamuseerd, dus nu nóg ’n kartgame =D

 4.   
  Dotz's avatar

  ”ANT0NI0″ schreef, "jammer dat aleen voor psp en ps3 komt zou ook wel wat zijn voor dsi denk ik"

  Playstation = Sony
  Nintendo = Nintendo

  De -Nationgames zijn altijd wel leuk voor even, ze gaan snel vervelen! Ik hoop dat dat bij deze niet het geval is?

 5.   
  nanathan's avatar

  joepii, eindelijk een mariokart variant op de PS3.

  hopelijk kan je ook split-screen