Mafia II hands-on

Na diverse presentaties en trailers was het enkele weken eindelijk zover: mijn eerste hands-on met Mafia II. Ik was tot dusver al lyrisch over de game en of de speelsessie op het kantoor van 2K Games daar verandering in heeft gebracht, lees je in dit artikel.

Sfeer en detail

Onze speelsessie begon in het appartement van Joe, vriend van hoofdpersoon Vito, en direct valt op hoe sterk de game op sfeer en detail inspeelt. Het was nog in het begin van de game en het appartement is eigenlijk maar een sloeberige ruimte. Behang laat op plekken los, het is een rommeltje en de vloer ziet er niet al te fris uit. Als we even naar buiten kijken door het raam zien we echter een stralende wereld, een levendige wereld waarin alle NPC’s hun eigen ding doen. Zo komen we niet veel later buiten een krantenjongen tegen, die druk bezig is om wat kranten te verkopen, en andere mensen zijn ook gewoon bezig met hun eigen leventje.

Het eerste deel van de missie bestond uit het verkopen van sloffen sigaretten. Een echte mafiosi was vroeger immers ook niet alleen maar domweg om zich heen aan het schieten, maar verdiende naast wat vuile klusjes ook de nodige centen op de zwarte markt. Helaas voor onze hoofdpersonen blijkt dat de buurt waar ze staan te dealen al door een andere bende is geclaimd. Een filmisch tussenfilmpje laat zien hoe een vurige molotov een einde maakt aan onze truck, waarbij een lid van de rivaliserende bende als beloning een dodelijke portie kogels te verwerken krijgt. Vervolgens nemen we zelf de controle over en wat volgt is een korte maar krachtige achtervolging om onszelf in veiligheid te brengen.

In de tijd van Mafia II waren er natuurlijk nog geen mobiele telefoons, waardoor we een telefooncel opzoeken om onze baas het slechte nieuws te brengen. Het leuke is dat we dit in een soort Chinatown deden, één van de vele wijken in Empire Bay die ook echt een eigen uitstraling heeft. Winkels en gebouwen ogen anders, er lopen andere mensen rond en we worden ook anders aangesproken. Zo kwamen we bij een telefooncel een geweldig grappige, stereotype Chinees tegen die ons vrijwel direct van racisme beschuldigde en ging dreigen met kung-fu. Hilarisch om te zien en te horen en terwijl het niet eens iets wezenlijks toevoegt aan de game, is het toch weer zo’n element dat voor meer sfeer en detail zorgt.

Schieten en schuilen

We krijgen van de baas het verzoek om naar een diner in de buurt te rijden voor een ouderwets stukje vergelding en eenmaal bij de diner aangekomen, pakken we de vertrouwde tommy guns en molotovs om de zaak met de grond gelijk te maken. Tijdens deze heerlijk lompe shootout, kwam nogmaals het oog voor detail in de game aan het licht. Stukjes van het gebouw kon je er gewoon afschieten, net als letters van het logo en andere kleine objecten. Het is natuurlijk geen volledig verwoestbare omgeving, maar het zijn wel net die kleine dingen die voor de echte sfeer en belevenis zorgen.

En sfeer heeft Mafia II zeker, zoals je ook al in vorige previews hebt kunnen lezen. Tijdens het rijden in de auto speelt een heerlijk relaxt jazznummer op de radio, voor een prettig authentiek gevoel. Overigens zal de radio zich ook aanpassen aan de omstandigheden in de game. Mocht je ineens in een achtervolging terecht komen, dan zal de muziek ook meer up tempo zijn om het extra spannend te maken.

Nadat we ons hadden uitgeleefd op de diner, was het tijd om eens de rivaliserende bende een echt lesje te leren. Samen met meer vrienden gingen we naar de plek waar onze concurrenten zich bevonden en nogal hardhandig beukten we onszelf naar binnen. In dit deel van de missie werd me voor het eerst echt duidelijk gemaakt hoe dynamisch de actie in Mafia II wordt. Dekking zoeken is erg belangrijk in de game, aangezien je maar weinig kogels kunt verdragen. Met een druk op de knop kan je echter heel soepel achter allerlei objecten schuilen en het is ook mogelijk om zelfs iets te glijden naar een schuilplek.

Niet alleen het zoeken van cover werkt heel soepel, maar ook de samenwerking met je vrienden verliep tijdens het schieten erg goed. In veel games moet je zelf vrijwel al het werk verrichten en komen je makkers pas een keertje om de hoek kijken als je een bepaald punt hebt bereikt. In het geval van Mafia II bieden de vriendschappelijke NPC’s echter volwaardige hulp en zullen ze je helpen met flankeren, druk zetten op de vijanden en schakelen ze ook echt tegenstanders uit met gerichte schoten. Dit element van de actie in Mafia II was een zeer aangename verrassing.

Voorlopige conclusie

Lang heb ik moeten wachten op mijn eerste hands-on ervaring met Mafia II, maar de game is het wachten meer dan waard. De meeste dingen die opvielen, zijn eigenlijk bevestigingen van wat we al wisten. De game is ontzettend sfeervol, straalt heel veel uit, kent een filmische aanpak, heeft veel oog voor detail, is voorzien van een gezonde portie humor en kan ook nog rekenen op de nodige actie.

De echte verrassing zat voor mij in het beleven van de actie en in het bijzonder de gebruik van cover en de manier waarop vriendelijke NPC’s ook echt helpen bij een gevecht. Als een soort haasje-over helpen ze je om een gebied veilig te stellen en ze schieten ook goed gericht op tegenstanders. We moeten nog tot eind augustus op deze game wachten, maar met een game als Red Dead Redemption heeft Take-Two genoeg vermaak voor ons in petto om bezig te blijven tot we met Mafia II aan de slag kunnen. Ik ben de dagen al aan het tellen…

 1.   
  m0mpUs's avatar

  lijkt me egt een geweldig spel, kan niet wachten tot ie uitkomt…. 🙁
  Nee maar het lijkt gewoon een egte topper te gaan worden hoop dat ook 🙂

 2.   
  -050- Critical's avatar

  kan niet meer, kan niet meer wachten kwijl.
  zoals je zelf al zei is er gelukkig eerst Rockstar – take twos read dead redemption. en aan gezien ik ps3 heb kan ik ook daarvoor mooi nog even episodes from liberty city uit gaan spelen:)

  het lijkt wel alsof take two mijn jaar bij elkaar krijgt

 3.   
  soldierarjan's avatar

  Dit word zo goede game en sfeer lijkt mij fantastisch goed uitgewerkt hopelijk een lekker lang verhaal deze ga zeker halen

 4.   
  dreo[s]'s avatar

  deze game moet ik hebben :p

 5.   
  brotherNL's avatar

  Super dikke game.

  kan niet wachte tot dat die eindelijk in me 360 zit 😀

  goede preview trouwens

 6.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Dit word de beste 2e Sandbox game of the year!

 7.   
  MaTriX's avatar

  Mooie preview

  Heb zeker enorm veel zin in deze game, gelukkig maken titels als Splinter Cell, Red Dead Redemption, Alan Wake en Prince of Persia the Forgotten Sands een hoop goed om te spelen tot augustus.

 8.   
  Slayer61's avatar

  Deze game wordt het wachten zeker waard! 😆

 9.   
  oldboy12's avatar

  Dit is gewoon Saints Row 2 + GTA IV met wat mafia style erbij dan krijg je Mafia II 😉

 10.   
  kevinagent's avatar

  lijkt me een goede game en nu maar stilletjes hopen dat hij ook voor de pc komt

 11.   
  xHouse's avatar

  Deze is zeker een must have! 8)

 12.   
  Maddy's avatar

  Ja geweldig..Heb hem al besteld (voor de PC)..kan niet wachten!

  Alleen zal wel weer echt zoeken worden zoals M 1.(heb wat afgereden en gezocht met de kaart)want ze hadden in die tijd ook geen TomTom
  Trouwens een hele mooie preview 😉 😀

 13.   
  Xposer's avatar

  dit word een goeie game eerste was heel goed en deze ziet er ook super uit kan niet wachten:D

 14.   
  FRENZY 14's avatar

  8) 8) voor mij de game van het jaar

 15.   
  coolsharpei's avatar

  Inderdaad handig die NPCs die je helpen