Picross 3D

Picross heeft wel iets weg van sudoku’s. Beide vragen wat denkwerk en een klein beetje handigheid met cijfers. Waar je bij sudoku’s echter constructief bezig bent met het invullen van cijfers in een raster, haal je bij bij picross juist lekker destructief hokjes weg aan de hand van hints rondom het raster. In Picross 3D heb je niet te maken met een raster, maar met een blok dat is onderverdeeld in kleinere blokjes. Als een soort van beeldhouwer ga je aan het werk, totdat er uiteindelijk een figuur verschijnt.

ight

Uitgebreid

Je zou dus denken dat picross redelijk simpel is en dat is het ook wel, maar alleen in het begin. De eerste lading puzzels is namelijk bedoeld om je allerlei regels en tactieken te leren. Dit gedeelte is behoorlijk uitgebreid en het spel neemt er echt de tijd voor om je alles bij te brengen. Dit is erg fijn voor zowel de beginnende als de gevorderde speler. Bovendien is dit gedeelte zo verwerkt in het spel dat het niet aanvoelt als zo’n dwangmatige, irritante tutorial die je het liefst zo snel mogelijk wilt skippen.

Doordat er een extra dimensie is toegevoegd, moet je de puzzel letterlijk van meerdere kanten kunnen bekijken en er ook binnenin kijken. Het draaien van de puzzel is goed uitgevoerd, maar het kijken binnenin het figuur is een stuk minder praktisch. Je kijkt namelijk binnenin het figuur door enkele schuifjes te bewegen, waardoor een gedeelte van de puzzel als het ware wordt afgesneden. Er zijn echter maar twee schuifjes, terwijl het er eigenlijk drie zouden moeten zijn. Dit kan soms behoorlijk irritant zijn, zeker als je net geconcentreerd bezig bent met je puzzel en dan nog eens een omweg moet nemen. Hierdoor voelt de afwezigheid van dit derde schuifje toch wel als een behoorlijk gemis.

Overzichtelijk? Mwah…

Een andere minpuntje van deze game is de overzichtelijkheid. Bij kleine puzzels is het geheel nog wel overzichtelijk, maar soms heb je wat grotere puzzels waarbij sommige blokjes al wel zijn weggehaald en anderen niet. Oftewel: een grote chaos. Ik kan het de ontwikkelaars niet kwalijk nemen, want hier is eigenlijk geen goede oplossing voor, behalve de gebruiker alleen maar kleine puzzels voorschotelen. Overigens had ik hier op de Nintendo DSi XL minder last van dan bij de ‘kleine’ Nintendo DSi, wat toch wel laat zien dat grotere schermen zo gek nog niet zijn.

eft

Verslavend? Ja!

Wat echter staat als een huis is hoe ongelofelijk verslavend Picross 3D wel niet is. Je kunt uren met dit spel bezig zijn, maar ook als korte snack voor in de bus of trein zijn deze puzzels zeker geschikt. Het aantal puzzels is behoorlijk fors, maar voor een doorgewinterde puzzelaar wordt het waarschijnlijk net niet moeilijk genoeg. Ik heb me er echter prima mee vermaakt en denk dat deze puzzelgame voor zowel casual als core gamers een erg leuke game is.

Conclusie

Picross 3D is een erg leuke en vooral verslavende game, die een paar minpuntjes kent. Met name de onoverzichtelijkheid is iets dat zwaar woog bij de beoordeling van deze game. Mocht je Picross DS nog niet hebben, dan zou ik je die eerder aanraden dan deze game. Heb je deze game al gespeeld of wil je wat extra uitdaging, dan is Picross 3D een echte aanrader.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Verslavend
 • Leuke animaties

Wat is NOT

 • Soms onoverzichtelijk
 • Te makkelijk voor sommigen

7.2

 1.   
  TotalPicnic's avatar

  ik heb de 2d versie best veel gespeeld.
  lijkt me super leuk

 2.   
  LHH's avatar

  Erg leuk een heel verslavend puzzelspelletje, de animaties zijn erg leuk maar ik vind persoonlijk de muziek na een tijdje erg irritant.

 3.   
  Tom's avatar

  Zo te lezen is het echt weer een spel waar ik vooraf niet veel heil in zie, maar achteraf erachter kom dat ik er toch wel een goed aantal uren in kan steken.

 4.   
  veronja's avatar

  De beste puzzelgame voor de ds is picross! 3d weet ik niet maar als hij even leuk is als de vorige zit het wel goed 🙂 . Vreselijk verslavend spel je wilt niet meer stoppen 😛

 5.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ik hoop dat er ooit nog een flash versie van komt 😆