The Secret of Monkey Island: Special Edition

Je kent wellicht wel de episodische gameserie Tales of Monkey Island voor de PC en de Nintendo Wii. Deze game kan uiteraard worden gespeeld zonder dat je ook maar iets van de voorafgaande delen weet, maar leuker is het als je bekend bent met eerdere games in de serie. Tales of Monkey Island is eigenlijk namelijk het vijfde deel in de serie, terwijl The Secret of Monkey Island het eerste deel is, waar het ooit allemaal mee begon. Terug naar de roots van de serie dus…

Haat-liefde

Eigenlijk heb ik een beetje een haat-liefde verhouding met remakes van games. Aan de ene kant vind ik het supertof als een wat oudere favoriet opnieuw uitkomt met opgepoetste graphics, maar het is jammer dat er soms onnodig extra content bij wordt gedaan, die dan weer aanvoelt als een wat slappe toevoeging. En dan heb je ook nog remakes waarbij er niks is toegevoegd en de graphics niet zijn opgepoetst. Niks mis mee op het scherm van een handheld, maar op een HD-televisie ziet dit er soms echt niet uit.

De ‘moderne’ versie van The Secret of Monkey Island is bijna hetzelfde als de versie uit 1990. Het grote verschil? De graphics. Deze hebben namelijk een complete make-over gekregen, waardoor het algemene uiterlijk van de game iets meer cartoony is geworden. Dit is zeker geen slechte verandering, want het past echt heel erg goed bij de game. Mocht je overigens verlangen naar de originele graphics, dan kan dit heel simpel door een enkele druk op de knop. Het leuke is dat dan niet alleen de originele graphics tevoorschijn komen, maar ook de originele muziek.

My name is Guybrush Threepwood, and I want to be a pirate!

Het verhaal van The Secret of Monkey Island is vrij simpel. Je speelt namelijk als de jonge Guybrush Threepwood die, zoals bijna iedere jongen, een echte piraat wil worden. En dan niet het type dat zich schuil houdt in The Pirate Bay, maar een echte, ouderwetse, stoere piraat die de Zeven Zeeen bedwingt. Uiteraard word je niet zomaar een piraat en als je het eenmaal bent, dan wordt je leven er niet bepaald gemakkelijker op.

Het sterke punt van The Secret of Monkey Island is en blijft de heerlijke, soms ietwat vreemde, humor. Guybrush is niet de dapperste aspirant-piraat en als je Jack Sparrow een beetje kent, dan weet je dat piraten behoorlijk vreemd kunnen zijn. Dit levert ontzettend leuke situaties op, waaruit blijkt dat de humor een belangrijk onderdeel van het spel is. Zwaardvechten doe je dan ook niet door elkaar te prikken met zo’n metalen tandenstoker, maar door elkaar zo goed en creatief mogelijk te beledigen.

Conclusie

The Secret of Monkey Island is voor mij een van de leukste games sinds tijden. De humor is briljant, het spel zit goed in elkaar en de vernieuwde stijl van de graphics is zowel mooi als toepasselijk. Het enige minpuntje is het inventory systeem, dat eigenlijk alleen lekker werkt als je kiest voor de klassieke graphics. Gebruik je de vernieuwde graphics, dan werkt dit systeem veel minder handig, omdat je het telkens op moet roepen via een knop. Desondanks is Secret of Monkey island echt een aanrader.

The Secret of Monkey Island is voor 800 Microsoft Points verkrijgbaar via de Xbox LIVE Marketplace.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Humor
 • Vernieuwde graphics
 • Oude graphics

Wat is NOT

 • Inventory systeem

9

 1.   
  delta62's avatar

  Zeker de moeite waard! Echt een vette game. With a bottle of rum and the johoho! 😆

 2.   
  Batavier's avatar

  Zeer humoristisch met geweldige (en inmiddels klassieke) uitspraken en conversaties. Voor 800 punten een koopje. En natuurlijk een kans om te zien wat voor spellen je vader ooit speelde…