Anno 1404 Venice

Als er een uitbreiding komt van mijn game van het jaar 2009, dan is het feest. Anno 1404 heeft mij tientallen uren wakker gehouden en het bouwen van een mooie samenleving is net relaxt genoeg om ervan te genieten, maar aan de andere kant houdt het je continu bezig. Zo moet een game zijn, de perfecte combinatie van genieten en bezig zijn. Nu is daar Anno 1404: Venice en de titel zegt het al: Venetië is gearriveerd.

Online

Een uitbreidingspakket is natuurlijk gemaakt voor de fans van het origineel. Logisch ook, want de game is alleen te spelen als je Anno 1404 in je bezit hebt. Als liefhebber zul je direct zien dat er vijftien missies zijn toegevoegd aan de game. Hierin mag je onder andere voor meneer Garibaldi van Venetië opdrachten vervullen zoals we vaker missies in games zien. De volgorde mag je in Venice grotendeels zelf kiezen, want je maakt wel uit welke missies je speelt in plaats van dat je ze allemaal moet doorlopen.

Maar Venice biedt meer dan alleen maar missies en er is in ieder geval geluisterd naar de fans. Zo is het nu mogelijk om online of via LAN de strijd aan te gaan of samen te werken tegen andere tegenstanders. Het is daarbij mogelijk om zelf te bepalen wat de windoelen zijn en deze toevoeging gaat veel online spelers erg blij maken.

Origineel staat als een huis

Qua gameplay is er weinig nieuws aan de zon. Dit is mede omdat dat natuurlijk staat als een huis. Wel is er een spionagesysteem ingevoerd waarbij je andere facties kunt bespioneren en nog leuker, saboteren. In een nieuw gebouw voor spionnen kun je mensen opleiden en ze vervolgens naar een tegenstander sturen. Afhankelijk van de defensie van je vijanden zul je makkelijker of moeilijker binnenkomen, maar als het lukt, kun je onder andere een epidemie verspreiden om het tegenstanders moeilijk te maken.

Tot zover de positieve toevoegingen, want er is ook iets was ontbreekt in Anno 1404: Venice. Ik ben namelijk iemand die van nieuwe gebouwen en handelsmogelijkheden houd en dat is precies wat grotendeels ontbreekt in deze uitbreiding. Nieuwe grondstoffen, nieuwe gebouwen, misschien zelfs een nieuw volk om zelf mee te spelen. Buiten de spionagetoevoeging is er op dat vlak weinig nieuwe content aanwezig en dat vind ik erg jammer.

Conclusie

Anno 1404: Venice luistert naar de fans door de toevoeging van online-mogelijkheden. Verder kunnen we aan de slag met vijftien nieuwe missies en is er een spionagesysteem toegevoegd om het tegenstanders extra moeilijk te maken. De basis van de game stond al als een huis en wat dat betreft is alle nieuwe content welkom, al is het wel erg jammer dat er qua grondstoffen en gebouwen weinig tot geen toevoegingen te vinden zijn. Desalniettemin verlengt Anno 1404: Venice de gameplay aanzienlijk en dat lijkt me het hoofddoel van een uitbreidingspakket. Wat dat betreft is de missie geslaagd.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Online!
 • Spioneren

Wat is NOT

 • Weinig nieuwe content

8

 1.   
  MaTriX's avatar

  Tis jammer dat ik geen game pc meer heb want speelde vroeger anno 1602 helemaal kapot, maar helaas pindakaas ben tevreden met de games op me X360 en PS3.

 2.   
  Sacul's avatar

  Korte review 🙂 Mijn kopie is onderweg, hopelijk deze week in huis. Klinkt toch wel erg mager als ik het zo lees. Hadden ze er niet beter een DLC van kunnen maken?

  Er zijn toch wel nieuwe gebouwen en goederen/grondstoffen? 😕

 3.   
  HeroWulf's avatar

  online lijkt me wel vet. ik heb zelf 1404 en ik vond dat dat het enig was wat ontbrak

 4.   
  Cirdan's avatar

  Mager review, maar je kunt er ook niet veel over vertellen.

  Het heeft wel nieuwe toevoegingen, en dat zijn Paleizen en allemaal luxe gebouwen (zoals fonteinen, beeldhouwerken, tuinen etc).
  Verder waren er geen nieuwe grondstoffen.

 5.   
  VkraM16's avatar

  Anno 1404 Venice is op zich een goeie uitbreiding hoor, maar zoals hierboven al aangegeven is er weinig toegevoegd aan het spel qua gebouwen. Ik zelf had verwacht toen ik dit spel zag, was mijn eerste indruk dat je ook net als de Orion(Arabische gebouwen) ook Venetiaanse gebouwen kon maken,maar dat was dus niet zo, en dat viel mij dus toch tegen.

  Maargoed dit is mijn mening, verder is er niks mis mee qua gameplay 😉

 6.   
  jungler's avatar

  ik heb anno 1404 al even, jammer dat mijn pc niet sterk is , 😀 hij is net goed genoeg om het te spelen

  het is een nice spel 😀

 7.   
  Sacul's avatar

  ”VkraM16″ schreef, "Anno 1404 Venice is op zich een goeie uitbreiding hoor, maar zoals hierboven al aangegeven is er weinig toegevoegd aan het spel qua gebouwen. Ik zelf had verwacht toen ik dit spel zag, was mijn eerste indruk dat je ook net als de Orion(Arabische gebouwen) ook Venetiaanse gebouwen kon maken,maar dat was dus niet zo, en dat viel mij dus toch tegen.

  Maargoed dit is mijn mening, verder is er niks mis mee qua gameplay 😉 "

  Maarja, de gameplay was al goed. Venice heeft maar weinig toevoeging. Multiplayer is de grootste, maar het is eigenlijk schandalig van de ontwikkelaars dat ze fans hiervoor een uitbreiding laten kopen.