Fret Nice

Fret Nice is een bijzondere combinatie van platformen en muziek. Met grappig vormgegeven personages wandel je door werelden en schakel je vijanden uit met behulp van muziek. Helaas weet de game niet de juiste snaar te raken…

Muzikaal platformen

De bedoeling van Fret Nice is, zoals vaker bij arcadegames, erg simpel: zorg dat je zo snel mogelijk het einde van het level behaalt, verzamel muzieknoten en reken onderweg af met de nodige vijanden met behulp van muziek. De gimmick hierin zit in de manier waarop je afrekent met vijanden. Vijanden zijn bolvormige wezens, die onderling verschillen door een verschillend aantal ogen en antennes, en een vijand kan je alleen uitschakelen door een bol te maken met hetzelfde aantal lichaamsdelen (ogen en antennes) als de vijandige wezens. Het maken van zo’n bol doe je met behulp van je in-game gitaar, die je verschillende noten kunt laten spelen op het moment dat je springt en in de lucht bent. De ene keer heb je dus maar weinig noten nodig om een bol te maken die een vijand uitschakelt en de andere keer komen er veel vijanden op je af met veel ogen en antennes, waardoor je zeer fanatiek noten moet aanslaan terwijl je personage in de lucht is.

Een bijzondere manier van ‘vechten’, al krijgt het nog een extra uitdaging door de besturing. Zo is het mogelijk om de game te besturen met een gitaar-controller van bijvoorbeeld Guitar Hero of Rock Band. Met de groene en gele toetsen loop je heen en weer en de rode toets is te gebruiken om te springen. Springen kan overigens ook door de gitaar te tilten, net alsof je ‘star power’ zou gebruiken in Guitar Hero. Helaas is deze optionele besturing een volledige misser. De game reageert niet goed op het tilten en het besturen van je personage met de gekleurde toetsen is erg irritant. Met een gewone controller gaat het wel wat beter, waarbij je de actie- en schouderknoppen gebruikt om te springen en noten te spelen in de lucht, maar ook dit voelt nog best onhandig aan.

De basis

Dat de besturing niet lekker werkt is voor een arcadegame als deze een groot nadeel. Zo heb je in sommige levels kleine (optionele) puzzels zitten, zoals het openen van een deur door middel van een hendel. Vaak heb je maar kort de tijd om door de geopende deur te gaan en dankzij gedoe met de besturing zal je regelmatig te laat zijn, waardoor je weer opnieuw de hendel moet activeren voor een volgende poging. Wat ook tegenwerkt is het feit dat de 12 levels uit de game ook niet heel veel variatie kennen. Ze zien er leuk en stijlvol uit, maar dat weet er niet voor te zorgen dat de hele game interessant blijft. De co-op modus is zodoende ook een functie die niet echt wat toevoegt, simpelweg omdat de basis van Fret Nice gemankeerd is.

Conclusie

Fret Nice is helaas vooral een gemiste kans. De muzikale manier om vijanden te verslaan is erg leuk gevonden, maar de besturing is onhandig en er is niet echt veel variatie in de game te vinden. Dit maakt het platformen minder interessant en daardoor ook eigenlijk de hele game. Met een gitaar-controller is het bijna onmogelijk om de game lekker vlot te spelen, dus ook dit unieke element komt door een slechte uitwerking niet uit de verf. Zodoende moet de game het helaas doen met een kleine onvoldoende, aangezien er gewoon veel leukere alternatieven te vinden zijn op Xbox LIVE en het PlayStation Network.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Vijanden verslaan met muziek

Wat is NOT

 • Vervelende besturing
 • Weinig variatie

5

Meer Fret Nice

 1.   
  i7 Grendel's avatar

  Voor XBOX en Playstation nog wel! Dit soort spellen zou je eerder op de Wii verwachten (virus). Nu ik er aan denk, werken die Guitar Hero spullen ook met dat spel? Anders zou het wel echt bagger zijn (niet dat dat het met die spullen niet zo zou zijn). Epic Failure.

 2.   
  Ariose's avatar

  Je de Gitaren werken echt, alleen de besturing is zo ontzettend slecht.

 3.   
  Fox's avatar

  gast het is een arcade game…. dus verwachter er niet zo veel van 😡

 4.   
  Ariose's avatar

  Arcade games kunnen in vaak zelfs veel beter en leuker zijn dan retail games. 🙂

 5.   
  MODwarfare2's avatar

  Mooi spel^^