Ik wil fan worden – deel 1

Je leest het verhaal van een man, een man met een missie. Iemand die eigenlijk alles heeft, maar tegelijkertijd slachtoffer lijkt te zijn van alle weelde. Een man die de tijd wil nemen om te genieten en start met een nieuw project. Dit is mijn reis, mijn queeste, mijn route naar het fan-schap. Ik wil fan worden van Halo!

Voorkeuren

Eind vorig jaar kon je in een column al lezen dat ik een enorme Modern Warfare-verslaving heb. Als hoofdredacteur en vooral ook als enorme liefhebber van games krijg ik echter zoveel games te zien en te spelen, dat er nauwelijks tijd is om helemaal op te gaan in een game. Diep in een franchise duiken en jezelf laten opslokken door al het moois van een ontwikkelaar is een extreem lastige opgave als gamesjournalist. Natuurlijk heb je voorkeuren, voor een genre, een bepaalde ontwikkelaar of wellicht bestaat er een voorliefde voor een franchise. Om die reden heb ik op papier grote games als Zelda en Final Fantasy nauwelijks gespeeld, daar hebben we op onze redactie gelukkig genoeg experts voor. Het zijn mooie games, goede games, dat geloof ik zeker. Toch zijn het geen titels die mijn aandacht hebben. Misschien zijn het ook niet echt mijn favoriete genres, of is er gewoon iets anders wat me niet echt aanspreekt aan deze grote franchises.

Als fan van shooters, science-fiction en uitgebreide verhalen zijnde, is het echter vreemd dat ik een bepaalde serie de laatste jaren volledig aan me voorbij heb laten gaan. Een serie die eigenlijk al enkele jaren het boegbeeld is van de console van Microsoft. Natuurlijk heb ik het hier over Halo. En in dit eerste deel kun je lezen hoe mijn reis begint…

Invloedrijk

Momenteel heb ik weinig met Halo. Ik ken het achtergrondverhaal een klein beetje, welke groepen een rol spelen, maar de echte ‘klik’ met de serie is er nog niet. Enkele maanden geleden heb ik al eens geprobeerd om een stuk Halo 3 te doen, maar al snel kwam ik erachter dat dit onbegonnen werk was. Je mist dan simpelweg de voorkennis, de reden waarom je ergens vecht en tegen wie je vecht. Zodoende duurde die kennismaking met Halo 3 hooguit een uurtje en ging de console zonder problemen uit en de game op de grote stapel andere groene hoesjes van games die ik nauwelijks meer speel.

Onlangs begon het echter toch flink te kriebelen. De release van Halo Legends werd aangekondigd, nieuwe details over Halo: Reach werden naar buiten gebracht… hieruit bleek nog maar eens hoe grootschalig en invloedrijk de hele Halo-franchise is. En zoals gezegd ben ik fan van shooters en is science-fiction ook zeker geen probleem, dus waarom zou ik dan ook geen fan kunnen worden van Halo?

Ik kan me zelfs nog heugen dat ik jaren terug eens een paar afleveringen midden uit een seizoen van 24 zag. Jack Bauer die met een extreem luide stem aan het fluisteren was, president Palmer die moeilijke keuzes moest maken, de bestrijding van terrorisme met zeer harde hand… het deed me niks. Ik kon me niet voorstellen dat mensen helemaal lyrisch waren over de serie en zenuwachtig uitkeken naar nieuwe afleveringen. Nu, vele seizoenen later, snap ik niet hoe ik ooit zo heb kunnen denken. Ik wil elke aflevering zo snel mogelijk zien, heb seizoenen vaker bekeken en ben een echte fan geworden. Dat zou toch ook voor een grote game-franchise kunnen werken?

De reis is begonnen…

Tijd dus voor een andere aanpak! En wat doe je dan? Juist, beginnen bij het begin. In dit geval is dat nog wel pittig, aangezien Halo en Halo 2 niet echt makkelijk te koop zijn. Maar een beetje speurwerk is verricht op de bekende marktplaatsen en zodoende zijn beide delen inmiddels onderweg. Halo 3 ligt al klaar, Halo 3: ODST is daarna aan de beurt, maar alles op zijn tijd. Stapje voor stapje ga ik het grondig aanpakken deze keer. Misschien dat ik nog eens een bijbehorend boek ga lezen voor meer verdieping in het verhaal, maar dat blijft nog een “onder voorbehoud”. Ik ben toch meer een gamer dan een lezer, dat stukje zelfkennis heb ik wel.

Wanneer de verslaving toe zal slaan weet ik niet, maar ik ga er in elk geval aan werken de komende tijd. Halo is als eerste aan de beurt, al is het nog even bezien hoe snel het uitspelen gaat lukken in het drukke leven van een gamesjournalist. Ik zal jullie op de hoogte houden en een tweede deel van deze column zal dan ook zeker volgen. De eerste kilometers van mijn reis zijn in elk geval afgelegd. Mijn “epic journey” naar het Halo-universum is gestart en ik ben benieuwd of er nog ergens een nieuwe fan in mij schuilt…

 1.   
  ikketjuh's avatar

  Puh, je had beter GoW kunnen kiezen voor je verslaving (A)
  De twee games, twee boeken, en de comic serie.. 🙂
  Wilt gow 3!! xD

 2.   
  najreteip's avatar

  succes 😛

 3.   
  Neolite's avatar

  Meest epische serie die er is, als je een xbox360 hebt moet je gewoon halo gespeeld hebben. En ik weet zeker dat je verslaafd raakt. 😛

 4.   
  Boxer's avatar

  veel succes, hoop voor je dat het lukt!

 5.   
  ChielB's avatar

  ikketjuh schreef, "Puh, je had beter GoW kunnen kiezen voor je verslaving (A)
  De twee games, twee boeken, en de comic serie.. 🙂
  Wilt gow 3!! xD"

  Die verslaving is er al, dus dat zou te makkelijk zijn. 😉

 6.   
  Ramses's avatar

  Daag de andere uit om dit te proberen voor de Age of Conan 8)

 7.   
  Maotes's avatar

  Neolite schreef, "Meest epische serie die er is, als je een xbox360 hebt moet je gewoon halo gespeeld hebben. En ik weet zeker dat je verslaafd raakt. 😛 "

  Ik heb een Xbox 360, heb Halo gespeeld, en ik vond er niets aan.

 8.   
  nurie's avatar

  ik weet ook wat je bedoelt, ik heb nog een groot aantal games liggen waarin ik me echt wil verdiepen, maar andere verslavingen roepen me steeds terug. Ik wil me nu echt is in een RPG verdiepen, maar dan blokkeren call of duty, battlefield, total war of een mmorpg van een vriend weer de weg.

  Ik heb dus ook gemerkt dat hoe meer games je hebt, hoe lastiger het word om in een nieuwe serie te stappen. Ik heb gedownload, download nog steeds. Maar dat is eigenlijk het slechtste wat ik ooit heb gedaan. Het geeft me namelijk zoveel games, zoveel vernieuwing tegelijk, dat ik wanneer iets lastig word of ook maar een tikkeltje eentonig ik iets anders ga doen. Dat andere is dan een spel wat ik al maanden, of jaren speel
  Ik probeer dus ook te stoppen met downloaden, want games verdienen zeker mijn geld, maar dat geld wil ik ook aan andere dingen besteden en dat is het lastige

 9.   
  Narcist's avatar

  Nitroglycerine schreef, "Ik heb een Xbox 360, heb Halo gespeeld, en ik vond er niets aan."

  Same (tenminste, halo 1 en 2 dan), het is gewoon een standaard shooter. Geen idee waarom het zo populair is :/

 10.   
  Serg1337's avatar

  Veel succes hoef ik je niet te wensen, de franchise is gewoon epic, dus komt wel goed! 😛

 11.   
  delta62's avatar

  Omdat Halo 1 een evolutie was voor shooters op de console.
  Er was nog nooit zo’n goede besturing voor een shooter en met een mooi verhaal erbij werd het een fenomeen.

 12.   
  joramovic's avatar

  nurie schreef, "ik weet ook wat je bedoelt, ik heb nog een groot aantal games liggen waarin ik me echt wil verdiepen, maar andere verslavingen roepen me steeds terug. Ik wil me nu echt is in een RPG verdiepen, maar dan blokkeren call of duty, battlefield, total war of een mmorpg van een vriend weer de weg.

  Ik heb dus ook gemerkt dat hoe meer games je hebt, hoe lastiger het word om in een nieuwe serie te stappen. Ik heb gedownload, download nog steeds. Maar dat is eigenlijk het slechtste wat ik ooit heb gedaan. Het geeft me namelijk zoveel games, zoveel vernieuwing tegelijk, dat ik wanneer iets lastig word of ook maar een tikkeltje eentonig ik iets anders ga doen. Dat andere is dan een spel wat ik al maanden, of jaren speel
  Ik probeer dus ook te stoppen met downloaden, want games verdienen zeker mijn geld, maar dat geld wil ik ook aan andere dingen besteden en dat is het lastige
  "

  Ik heb hetzelfde probleem, ik heb zoveel games, dat ik echt niet meer weet wat spelen, en als ik dan wat vrije tijd heb speel ik dan meestal gewoon CODMW2 omdat ik me nog niet in de andere games heb kunnen verdiepen omdat het er gewoon teveel zijn. En mijn vrije tijd is eerder beperkt.

 13.   
  killingdj0's avatar

  Neolite schreef, "Meest epische serie die er is, als je een xbox360 hebt moet je gewoon halo gespeeld hebben. En ik weet zeker dat je verslaafd raakt. 😛 "

  ik hoop op pc halo 3:( want ik heb het wel op xbox maar vind het egt K*T spelen

 14.   
  -050- Critical's avatar

  ”delta62″ schreef, "Omdat Halo 1 een evolutie was voor shooters op de console.
  Er was nog nooit zo’n goede besturing voor een shooter en met een mooi verhaal erbij werd het een fenomeen. "

  leveldesign was wel zwaar troep, maar ik moet je gelijk geven halo is episch en het blijft episch.
  Zelfs terwijl ik over sience fiction heenkots:)

 15.   
  Houserz's avatar

  Halo was fantastisch denk maar aan die supervette “halo” en de soundtrack van Halo op de achtergrond terwijl je met je vliegtuig auto(tegenwoordig ook quad)

  over de area’s heen scheurden op zoek naar enemy’s waar je van dichtbij een rocket op zn kanis kon schieten….prachtig heerlijk en onverminderd leuk.

 16.   
  Darkknight's avatar

  The Jedi Master schreef, "

  ”Nitroglycerine” schreef, "Ik heb een Xbox 360, heb Halo gespeeld, en ik vond er niets aan."

  Same (tenminste, halo 1 en 2 dan), het is gewoon een standaard shooter. Geen idee waarom het zo populair is :/
  "

  jup m2 ik vond er ook niet veel aan maar de soundtrack is wel erg vet

 17.   
  Dr. D3nVil's avatar

  succes met je grote ”reis” door het heelal 😆

 18.   
  Carlzz's avatar

  Succes!

 19.   
  JVB93's avatar

  Houserz schreef, "Halo was fantastisch denk maar aan die supervette “halo” en de soundtrack van Halo op de achtergrond terwijl je met je vliegtuig auto(tegenwoordig ook quad)

  over de area’s heen scheurden op zoek naar enemy’s waar je van dichtbij een rocket op zn kanis kon schieten….prachtig heerlijk en onverminderd leuk."

  vliegtuig auto in Halo?

  Wow…
  You need to stop doing drugs man 😀

 20.   
  HeroWulf's avatar

  je moet het de eerste 2 filmpjes van halo legends kijken. dan krijg je een beetje achtergrond info.
  en er is ook een filmpje op halo waypoint. ik weet niet meer precies hoe het heet maar iets met Halo the story in 5 min. of zo iets. kijk daar eens na dan heb je al wat meer info

 21.   
  Serg1337's avatar

  JVB93″][quote=”Houserz schreef, "Halo was fantastisch denk maar aan die supervette “halo” en de soundtrack van Halo op de achtergrond terwijl je met je vliegtuig auto(tegenwoordig ook quad)

  over de area’s heen scheurden op zoek naar enemy’s waar je van dichtbij een rocket op zn kanis kon schieten….prachtig heerlijk en onverminderd leuk."

  vliegtuig auto in Halo?

  Wow…
  You need to stop doing drugs man :D[/quote]

  Een Ghost: Paars zwevend autotje zonder wielen met vleugeltjes 🙂

 22.   
  JVB93's avatar

  Serg1337″]

  ”JVB93″ schreef, "[quote=”Houserz schreef, ".."

  vliegtuig auto in Halo?

  Wow…
  You need to stop doing drugs man :D"

  Een Ghost: Paars zwevend autotje zonder wielen met vleugeltjes 🙂 [/quote]

  Weet ook wel wat hij bedoelt 🙂
  vond het gwn grappig zoals hij het omschrijft: vliegtuig auto.

 23.   
  DeAdSeYe's avatar

  Als je niet verder komt kunnen we ook nog altijd co-op spelen. 😀 Ga denk ik ook nog elke deel opnieuw spelen voordat Reach uit is. Je hebt het bij mij ook weer laten kriebelen. 😆

 24.   
  brambo69's avatar

  wachten op halo reach

 25.   
  soulzx3's avatar

  was al verslaafd naardat ik em 1keer had gespeeld

 26.   
  soulzx3's avatar

  Nitroglycerine schreef, "

  ”Neolite” schreef, "Meest epische serie die er is, als je een xbox360 hebt moet je gewoon halo gespeeld hebben. En ik weet zeker dat je verslaafd raakt. 😛 "

  Ik heb een Xbox 360, heb Halo gespeeld, en ik vond er niets aan."

  niet iedereen vindt halo ook geweldig, ik persoonlijk wel..