Puzzle Chronicles

Puzzle Chronicles is een game die je niet vaak ziet, maar het concept oogt erg aantrekkelijk. Je kunt de game zien als een diepgaande, maar lineaire RPG met de nodige queesten. Het upgraden van je character, het verbeteren van je wapens en je ‘huisdier’, ofwel Warbeast, betere krachten schenken is het RPG gedeelte, terwijl het unlocken van grotten en de gevechten tegen verscheidene vijanden nu juist de puzzels zijn.

Reddende engel

In Puzzle Chronicles speel je met een jonge krijger – die je zelf een naam mag geven. De game speelt zich af in het Asharin Empire. Een koning die de macht wil, heeft jouw landgenoten gevangen genomen en aan jou de taak deze wrede actie ongedaan te maken en het keizerrijk om te laten vallen. Om deze quest te voltooien heb je de nodige skills nodig. Door te vechten en speciale items te verzamelen moet je jouw krijger upgraden en speciale magische krachten geven om sterker te worden. In het verhaal krijg je hulp van verschillende zijpersonages. Puzzle Chronicles wordt verteld door middel van comic-cutscenes en zit goed in elkaar, maar echt veel diepgang kom je niet tegen.

Puzzel je dood

De wereld van Puzzle Chronicles is verdeeld in gebieden, waar telkens meerdere ruïnes, grotten en kerkers zijn te ontdekken. Je bezoekt dus verschillende plekken wat het RPG aspect weergeeft. Het vechten is echter heel anders. Het hoofdscherm is namelijk opgesplitst in twee afzonderlijke stukken, bovenin de krijgers tegenover elkaar en onderin een horizontaal speelveld die met een lijn jouw gebied en het gebied van de vijand vaststelt. Het is de bedoeling de lijn steeds meer naar de vijand te duwen. Je krijgt achter elkaar driekleurige gems in beeld. Deze gems zet je tegen de scheidingslijn en op die manier moet je dezelfde kleuren tegen elkaar aan plaatsen. Net als Tetis kun je het blokje gems draaien en met een stervormige gem laat je een rij van deze blokjes ontploffen.

Het klinkt misschien niet ingewikkeld, maar naast vier kleuren gems zijn er ook meerdere soorten te vinden: Regular, Battle, Rage, Power en Wildcard gems. Regular gems zijn de normale gems met één kleur. Battle en Power gems moet je zo veel mogelijk tegen elkaar zetten voor een krachtigere aanval. Rage gems zorgen voor betere aanvallen. Wildcard gems zijn gewone blokjes, maar daarvan staat de kleur niet vast. Door vijf doodskopvormige gems te laten ontploffen, deelt jouw warrior een klap uit en verschuift de lijn één blokje naar rechts. Met Power gems kun je energie verzamelen voor een van de vier speciale krachten: Strength, Honor, Agility en Wisdom. Deze zijn te upgraden na het verdienen van skill points, waarna je Warbeast betere aanvallen uit kan voeren. Bij verscheidene vijanden zul je af en toe je strategie moeten aanpassen qua wapens/krachten en ik moet zeggen dat Puzzle Chronicles in dat opzicht vrij gecompliceerd is. Je moet echt uitvogelen hoe je het beste de gems kunt gebruiken, maar ook je skill points, nieuwe wapens en magische krachten. In de game zijn namelijk genoeg hulpmiddelen te vinden, die echter ook te koop zijn in shops.

Pittig omhulsel

Vooral de eerste paar uurtjes is het even aanpoten met dit spel; het is niet een game die je even speelt en vooral in het begin zul je de nodige gevechten verliezen. Vrees niet, want door kleine puzzels kun je grotten en kerkers unlocken waar je kunt trainen en dus levelen. Bovendien is het mogelijk een aantal minigames te voltooien voor extra experience points, om het spel iets gemakkelijker te maken.

Verder straalt Puzzle Chronicles een aangenaam sfeertje uit. Tijdens quests zijn de graphics niet denderend, maar het speelveld wordt duidelijk weergegeven en een epische soundtrack zorgt voor extra drang een gevecht volmondig te winnen. Ook de voice-acting is van een prima niveau, voor de keren dat er wordt gesproken. Een aardig minpunt vond ik de laadtijden, die zijn precies een grens gepasseerd waar je je eraan begint te ergeren.

Conclusie

‘Even oppakken’ lukt de gemiddelde gamer niet als ze met Puzzle Chronicles starten. Het lijkt simplistisch, maar de game gaat vrij diep. Je kunt je character en Warbeast flink upgraden om verschillende klassen te creëren en een eigen strategie neer te zetten. Het RPG gedeelte zit netjes in elkaar en is overzichtelijk, de gevechten zijn echt even oefenen. Toch is het elke keer weer een verademing als je creaties van gems weet neer te zetten en keiharde klappen uit kunt delen. De muziek zorgt voor extra spanning en dat geeft weer een betere sfeer. Een nadeel is dat de eerste uren van de game vrij pittig zijn en is daardoor ook niet voor iedereen toegankelijk. De laadtijden hadden bovendien echt korter gemogen, maar zit je eenmaal in de game, dan is het een prima bezigheid.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Diepgang
 • Gevechten zijn cool
 • Muziek zorgt voor spanning

Wat is NOT

 • Laadtijden
 • Niet voor iedereen toegankelijk

7.7

Meer Puzzle Chronicles

 1.   
  brambo69's avatar

  ik sla hem over

 2.   
  THE-DUTCH-GUY's avatar

  ”brambo69″ schreef, "ik sla hem over"

  ja ik ook is meer wat voor de ds

 3.   
  Fox's avatar

  ”brambo69″ schreef, "ik sla hem over"

  wie niet lol?