Endless Ocean 2: Een zee vol avontuur

In 2007 bracht ontwikkelaar Akira ons Endless Ocean, een uitzonderlijke duikgame exclusief voor de Wii. Zodoende werden Wii-gamers alom verrast door een unieke ervaring, die zowel leerzaam als leuk was. Mede dankzij de succesvolle verkopen mogen we nu genieten van een waardig vervolg. Zoals te verwachten viel borduurt deze voort op de formule, maar weet deze op diverse punten zichzelf ook te verbeteren. Benieuwd? Lees dan verder…

Uniek en interactief

Ook Endless Ocean 2 kan zich met gemak onderscheiden van zijn soortgenoten, mede dankzij de uitstekende motion controls. De ware aantrekkingskracht van deze game, wat ook gold voor het origineel, is de manier waarop je kunt omgaan met de flora en fauna. Door je bijvoorbeeld op een uitgezakte zeekoe te concentreren, krijg je direct allerlei informatie te zien over deze soort. Endless Ocean heeft dit altijd educatief, doch tegelijkertijd leuk gemaakt. Door werkelijk elk naadje van de game af te gaan, zul je steeds meer van deze zwemmende encyclopedieën tegenkomen.

Enorm vernieuwend is Endless Ocean 2 uiteraard niet, al is het geheel wel wat diepgaander geworden. De omgevingen zijn vele malen groter en gevarieerder dan het origineel, waardoor je makkelijker geneigd bent om op onderzoek uit te gaan. Iets dat dit versterkt, is de mogelijkheid om in dit vervolg gevonden schatten te verpatsen. Door dit veelvuldig te doen, kun je al gauw je persoonlijke eiland en bijbehorende aquarium pimpen met allerlei accessoires en hebbedingetjes. Functioneel is het allesbehalve, leuk kan het op zijn tijd simpelweg wel zijn.

Uiteraard zul je tijdens dit schatzoeken niet alleen op je instinct moeten vertrouwen, maar bestaat je arsenaal ook uit een veelzijdige sensor. Deze meet aan de hand van dichtheden van materialen waar potentiële schatten zich verborgen houden. Beginnend in de game is dit nog tamelijk eenvoudig, maar later begint het echt een leuke, uitdagende klus te worden. Dit komt mede doordat je maar een gelimiteerd aantal schatten per keer kunt opduiken, waardoor je locaties meerdere keren moet onderzoeken.

De vele amuletten en juwelen liggen echter niet zomaar voor het oprapen, want je zult onderweg ook diverse roofdieren tegenkomen. Haaien, krokodillen en soortgelijke rotzakken kunnen je plotseling aanvallen, waardoor je vaak op je hoede moet zijn. Een vervelende aanranding is natuurlijk te voorkomen, door in dit geval een roofdier te kalmeren met de Pulsar. Dit apparaat dient als kalmeer- en geneesmiddel, voor respectievelijk roofdieren en gewonde vissen.

Meer dan simulatie

Een knelpunt van het origineel is en blijft het gebrek aan ware ‘actie’, wat nu eenmaal het nadeel is van het simulatiegenre. Met Endless Ocean 2 is direct te merken dat het geheel meer aanvoelt als een game, dan een uitgebreide simulatie. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de spanning die vaak kan optreden, want verborgen schatten en bepaalde missies gaan vaak, zoals eerder genoemd, gepaard met grote groepen roofdieren. Het is dan ook meerdere keren voorgekomen dat ik de lieftallige beestjes niet heb kunnen kalmeren en ik veranderde in levend aas.

Nu biedt Endless Ocean 2 natuurlijk niet enorm veel spanning en/of actie, maar is deze wel meer verhaalgedreven. Dit zorgt toch voor een beter verloop van de game en spoort je makkelijk aan om verder te spelen. Een gebrek aan stemwerk is dan wel weer een gemis, maar geeft de game enigszins een bepaalde sfeer mee. Uiteindelijk is de game verhaaltechnisch best te genieten en komt het geheel letterlijk knallend tot een einde. Een waterige plottwist van het niveau Bioshock is natuurlijk niet aanwezig, al kun je van het geheel nog lekker nat worden.

Endless Ocean 2 is verder, zoals ook het origineel, meerdere keren door te halen in de online coöperatieve modus. Aan de hand van Wii Speak kun je communiceren en samen aan de slag gaan. Het is een relatief simpele modus, maar biedt wel het nodige (leed)vermaak. Vooral wanneer ik een vredelievende groep hamerhaaien ‘per ongeluk’ wist te veranderen in bloeddorstige duivels, waarbij mijn medespeler zijn zwemvliezen haast kapot zwom om in leven te blijven. Wraak kan uiteraard ook zoet zijn, waardoor ik voorlopig krokodillen vermijd in de lokale dierentuin.

Conclusie

Endless Ocean 2 is een uitstekend vervolg dat op allerlei punten zichzelf weet te verbeteren. De gameplay is diverser, de levels zijn uitgebreider en er is sprake van iets meer actie. Daarnaast blijft Endless Ocean 2 natuurlijk ook heerlijk rustgevend, mede dankzij een geweldige soundtrack. Mocht je dus op zoek zijn naar een stevige duikgame, dan raad ik je nu aan om naar de winkel te rennen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Kalmerende sfeer
  • Interessant verhaal
  • Strakke besturing
  • Interactie met de fauna

Wat is NOT

  • Repetitief
  • Niet bepaald diepgaand

8

  1.   
    gebruiker50081's avatar

    Ziet er vet uit.
    Endless Ocean 1 vond ik er ook wel apart uitzien (op een goede manier)
    Misschien ga ik deze wel kopen.

  2.   
    Tom's avatar

    ‘Niet bepaald diepgaand’? Woordspelingen alom! 😛

  3.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    lijkt me wel vet. best wel goede titel voor de wii. samenmet red steel 2.

  4.   
    lassieman's avatar

    gameshark schreef, "lijkt me wel vet. best wel goede titel voor de wii. samenmet red steel 2. "

    mee eens 😉

  5.   
    game-gast's avatar

    k val hiervan in slaap 😳

  6.   
    GameAC's avatar

    De Quick Look van GiantBomb (30 min. ononderbroken gameplay) was perfect om me in slaap te wiegen. Niet mijn type game, het mist namelijk het cruciale element; plezier.

  7.   
    lak’s dorp's avatar

    ik vond de eerste ook niet echt de moeite dus denk dat hem gewoon in de winkel laad liggen

  8.   
    Derpina's avatar

    Ik vond deel 1 ook wel heel goed,alleen ben vastgelopen bij zo’n maya kasteel(of wat het dan ook mag zijn 😛 ,twas iets grijs waar je weggeblazen werd als je door een tunnel ofzo ging xD). Maar deel 1 zag er ook hel goed uit enz. Ik denk wel dat ik deel 2 ga kopen. Goede revieuw! ^^