MX vs. ATV Reflex

De MX vs. ATV-serie heeft geen goede reputatie, maar het nieuwste deel MX vs. ATV Reflex moet hier verandering in gaan brengen. Met enkele nieuwe features en een geheel nieuw physics-systeem moet dit deel weer echte off-road fun gaan bieden. Of het dit keer wel of niet in een slordige crash resulteert lees je in deze review.

MX vs. ATV Reflex is alweer het derde deel in de serie. De games staan echter niet bekend als erg goede spelen, want ze kampten met enkele fundamentele problemen. Zo waren de graphics nooit erg goed en klaagde men veel over de eentonigheid van de games. Met MX vs. ATV Reflex hebben ontwikkelaar Rainbow Studios en uitgever THQ gelukkig een stap in de goede richting gezet. Zo is de technologie achter de game flink opgepoetst en zijn er enkele interessante features aan het spel toegevoegd.

Test je reflexen

De belangrijkste nieuwe feature is het reflex-systeem. Met dit systeem kun je het lichaam van de bestuurder gebruiker om je motor of quad op de grond en in de lucht bij te sturen. Zo kun je bijvoorbeeld leunen in bochten of bij een sprong je gewicht gebruiken om hoger te springen. Het reflex-systeem werkt goed, want het creëert een tweede laag om je voertuig mee te besturen. Vooral de eerste paar races merk je echt dat je door het gebruik van het systeem makkelijker door bochten gaat, maar vooral ook anders met je controls om moet gaan. Helaas biedt het systeem verder te weinig diepgang om lang interessant te blijven.

Het zogenaamde terrain deformation is een andere feature die is toegevoegd. Dit systeem zorgt ervoor dat je als racer diepe sporen in de modder en sneeuw achterlaat. Deze sporen moeten er voor zorgen dat geen enkele race hetzelfde is, maar helaas is dit niet het geval. Het verschil tussen een bocht waar nog geen enkele of juist een hele groep voertuigen overheen is gesjeesd is merkbaar, maar levert geen nieuw punt op waar je tijdens het racen rekening mee moet houden. Ook deze nieuwe feature is dus een leuke toevoeging, maar helaas niet goed genoeg uitgewerkt.

Lekker rondscheuren

MX vs. ATV Reflex bevat gelukkig wel de echte fun-factor en weet het off-road racen leuk naar een spel te vertalen. Ik heb me zeker een tiental uren met de game weten te vermaken en zal dit met nog enkele uren gaan verlengen. Dit komt naast de fun-factor ook door de diversiteit die het spel te bieden heeft. Zo kun je bijvoorbeeld ook met UTV’s, Buggy’s en Sport Trucks racen. De focus van het spel ligt niet op deze voertuigen, maar om zo af en toe met deze bakbeesten rond te scheuren is best leuk.

Ook heeft het spel een groot aantal spelmodi om je mee te vermaken. Gamers kunnen bijvoorbeeld in stadiums rondes racen, in de open lucht achter waypoints aangaan of het in een omnicross tegen verschillende soorten voertuigen opnemen. De zogenaamde “Free Rides” zijn ook vermakelijk om te doen, want hier krijg je een gebied waar je in alle vrijheid met jouw voertuig kan klooien. Daarnaast zijn er ook freestyle-evenementen waar je voor een jury de moeilijkste stunts moet uitvoeren. Dit alles is nog eens aangevuld met een uitgebreide multiplayer, waar je bijvoorbeeld kunt deelnemen aan mini games, free rides of races.

Enkele minpuntjes

Op het technische vlak ben ik helaas niet tevreden, want de graphics zijn matig en komen erg flets over. Ook het nieuwe physics-systeem, waar de ontwikkelaar zo blij mee is, werkt niet altijd naar behoren. Zo kom je soms op een zeer onrealistische manier ten val of vliegt je buggy door een klein hobbeltje drie keer over de kop. Verder ben ik ook niet over het geluid van de game te spreken, want de soundtrack is zeer middelmatig en repetitief en de geluiden van de voertuigen zijn niet altijd even realistisch. Soms is dit door de vele hobbels zelfs simpelweg irritant.

Conclusie

MX vs. ATV Reflex is een leuke off-road racer en is eigenlijk een beetje de Need for Speed van dit subgenre. De game heeft een grote fun-factor en is divers genoeg om spelers enkele tientallen uren te vermaken. Helaas zijn de graphics en het geluid niet erg goed en hadden de nieuwe features beter uitwerkt moeten worden. Het spel had dan ook meer kunnen zijn dan het nu is en dat is jammer.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Een grote fun-factor
 • Veel diversiteit
 • Leuke multiplayer mogelijkheden

Wat is NOT

 • Nieuwe features zijn te oppervlakkig
 • Fletse graphics
 • Middelmatige soundtrack en geluiden

7.1

 1.   
  MODwarfare2's avatar

  Komt er een demo uit van deze game?

 2.   
  Dotz's avatar

  Fletse graphics is toch juist een pluspunt? 😮