SAW: The Videogame

Het drukke najaar van 2009 heeft al enige slachtoffers geëist, want tussen alle andere games hebben we destijds SAW: The Videogame over het hoofd gezien. We houden echter wel van wat horror, spanning en bloederige momenten, dus besloten we om alsnog de strijd met Jigsaw aan te gaan.

Levensgevaarlijk

SAW: The Videogame plaatst je in de schoenen van rechercheur David Tapp, die fans van de serie wel herkennen uit de eerste film. Tapp is erop gebrand om af te rekenen met de gestoorde moordenaar Jigsaw, maar in de game ben je direct de klos. Nadat je tijdens een gevecht gewond en buiten westen raakt word je versuft wakker in Whitehurst, een gesloten inrichting, en merk je dat je in handen bent van Jigsaw. Een omgekeerde berenklem op je hoofd staat op het punt om je hoofd in stukken te breken en een televisie voor je begint ineens een video af te spelen. De iconische Billy the Puppet (met uitstekende voice acting overigens van Tobin Bell) spreekt je toe en al snel is duidelijk dat je maar één ding wilt: ontsnappen. Zoals het een goed SAW-verhaal betaamt is ontsnappen niet makkelijk en vooral ook levensgevaarlijk…

SAW: The Videogame is natuurlijk een echte licentiegame, wat zowel positief als negatief uitpakt. Voor de fans is het erg vet dat je allerlei bekende personages uit de franchise tegenkomt in de game, waardoor het zeker voor liefhebbers van de films het bekende feest der herkenning is. En nog leuker: ook de gruwelijke momenten uit de films keren terug in de game. Diverse boobytraps maken hun opwachting en leggen je het vuur aan de schenen. Het begint zoals gezegd al met de omgekeerde berenval die dreigt open te klappen en al snel zie je jezelf snijden in lichamen om een sleutel te vinden, word je geconfronteerd met je verleden door in een wc-pot vol spuiten te moeten grabbelen en loop je door een mortuarium vol explosieven.

De kracht van de films zit toch wel in de spannende vallen en dat zijn ook de hoogtepunten in de game. Elke valstrik is een kwestie van goed zoeken, wat puzzelen en vaak snel handelen. Soms is het een vervelende race tegen de klok, waardoor sommige puzzels wat irritant zijn. Meestal is het echter lekker gruwelen en hopen dat je weet te overleven. Regelmatig spreekt Billy the Puppet je weer toe tijdens een videoboodschap en dan weet je wel hoe laat het is…

Confrontaties

Naast de diverse valstrikken bestaat de game uit het ronddolen door Whitehurst, waar meer mensen op zoek zijn naar een manier om te ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat je ook zo nu en dan letterlijk in gevecht moet gaan met anderen, maar helaas is dit geen sterk aspect van de game. Door de trigger-knop ingedrukt te houden neem je een gevechtspostie in en vervolgens kan je met de actieknoppen van je controller diverse aanvallen uitvoeren. Dit kan zowel met je handen als met voorwerpen uit je omgeving, maar het voelt allemaal erg traag aan. Men heeft een stukje realisme willen toevoegen door de krachtige aanvallen wat langzamer te maken dan lichte aanvallen, maar uiteindelijk voelt gewoon het hele vechten niet fijn en log aan. Gelukkig is er nog wel de mogelijkheid om gevechten te ontlopen door zelf wat valstrikken te zetten, zoals het spannen van een draadje waardoor een shotgun afgaat als iemand er langs loopt, en ook kan je simpelweg deuren afsluiten om confrontaties te beperken.

Een ander klein minpunt is het feit dat de game er gewoon niet mooi uitziet. De sfeer is wel erg sterk en doordat je vaak weinig licht hebt moet je met een aansteker of fototoestel voor wat licht zorgen, maar grafisch is de game bijzonder beperkt. Het gebrek aan visuele uitstraling en details in de omgeving is best jammer, een gemiste kans om het geheel nog intenser en spannender te maken. Ook het feit dat de game na een tijdje voor de gemiddelde speler in herhaling zal vallen, draagt niet echt bij aan een continu gevoel van angst.

Om toch met een positieve noot af te sluiten, voor we naar de conclusie gaan, wil ik even aanhalen dat SAW: The Videogame een genot is voor de Trophy en Achievement-jagers onder ons. Alleen al het oplossen van de eerste puzzel leverde direct 40 Gamerpoints op en binnen een half uurtje was ik alweer 150G en 12 Achievements rijker. Ideaal voor de liefhebber…

Conclusie

SAW: The Videogame doet eigenlijk alles wat je van een licentiegame mag verwachten. Het gebruikt diverse sterke elementen uit de films en stapt daarnaast ook in alle gevreesde valkuilen van zulke games. Grafisch is het erg beperkt, het vechten werkt niet lekker en de game zal voor veel mensen na een tijdje als een herhalingsoefening aanvoelen. Daar staat echter tegenover dat je heel veel gruwelijke puzzels tegenkomt en als liefhebber van de films meer uit het verhaal en de personages kunt halen. Een duidelijk geval van een vermakelijke game, die echter een stuk tekort komt om echt goed te zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Gruwelijke valstrikken
 • Boeiend verhaal

Wat is NOT

 • Grafisch erg beperkt
 • Onhandig vechtsysteem

6

 1.   
  HeroWulf's avatar

  niks voor mij een horrorgame. schrik ik me waarschijnlijk de hele tijd de plures.

 2.   
  Sa.'s avatar

  HeroWulf schreef, "niks voor mij een horrorgame. schrik ik me waarschijnlijk de hele tijd de plures."

  dat niet alleen de game is gewoon super GAAR!!! 😳

 3.   
  Carlzz's avatar

  ik heb het spel en ik vind het gewoon een slechte puzzelgame 🙁

 4.   
  delta62's avatar

  Afgezaagd, deze game

 5.   
  killingdj0's avatar

  HeroWulf schreef, "niks voor mij een horrorgame. schrik ik me waarschijnlijk de hele tijd de plures."

  het is niet eens horror de movie is ook niet echt horror ik schirk niet echt van afgehackte lichaamsdelen

  maar ik zag de hele walkthought het zuigt

  BIJNA geen moviespel verloopt goed uit en deze was zoiezo al een fail dat was te verw8

 6.   
  killingdj0's avatar

  ”delta62″ schreef, "Afgezaagd, deze game"

  lol afgezaagd pas goed by deze game:D

 7.   
  Justdoit's avatar

  Nice, heb ook meegedaan aan de prijsvraag!

 8.   
  Fox's avatar

  lol wat is dit ook voor spel…
  het was veel leuker als er meer bloed en (normale) gevechten in zaten…

 9.   
  Oldsk00ll's avatar

  Ik heb een paar ingame beelden gezien maar ik vond het wat minder vooral om dat je in de film die hele vette kills en martelmachines hebt en op de eenof andere manier kwam dat in die game gewoon niet zo bruut over maar wat ik las over die Achievements sprak me wel aan 😛

 10.   
  ckerigon's avatar

  Heb de game op school gespeeld. En ik moet zeggen dat de spanning en belevenis aardig goed is van de game.
  Alleen de controles zijn zo waardeloos vind ik zelf dat het een groot deel verpest vooral het vecht gedeelte klopt voor geen meter vind ik zelf :S

 11.   
  Verbeemen's avatar

  vrij stom spel, koop dan manhunt of zo
  + kunt uw controllers niet aanpasse

 12.   
  Rev64's avatar

  Ja ik had zelf ook meer verwacht en de controls zijn inderdaad ook echt gewoon niks :p

  (1ste post woot woot :D)

 13.   
  Pimkingetje's avatar

  Ik heb gewoon zo’n voorgevoel dat dit vooral voor de fan is en ik denk niet dat de game zo slecht is als hier word beschreven door sommigen.
  😉

 14.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  niet gespeeld was het ook niet van plan. beetje morbide. hou er niet zo van. de films zijn wel leuk.

 15.   
  tijs_vp's avatar

  opnieuw streepje bij voor een geflopte filmgame, niet dat we tel kunnen bijhouden

 16.   
  Marijn-8-Gerrard's avatar

  de films ervan zijn wel leuk, maar of de game dat ook is, ik denk het niet

 17.   
  Umbra's avatar

  killingdj0″][quote=”HeroWulf schreef, "niks voor mij een horrorgame. schrik ik me waarschijnlijk de hele tijd de plures."

  maar ik zag de hele walkthought het zuigt

  [/quote]

  Daar krijg ik dus iets van, mensen die een spel afbreken zonder het ooit zelf gespeeld te hebben. Hoe kun je nu na een filmpje, al is het van het hele spel, oordelen of het al dan niet goed is?

  Speel een spel en post daarna je mening, niet omgekeerd.

 18.   
  Dotz's avatar

  HeroWulf schreef, "niks voor mij een horrorgame. schrik ik me waarschijnlijk de hele tijd de plures."

  Dat is juist het leuke van horrorgames en -films! De kick als je je weer de nete schrikt! 😀 Maar wat maakt het uit dat de graphics wat minder zijn? Ik ben veel meer van de gameplay! Zeker een game voor mij! Ik ga hem zeker halen! 😆

 19.   
  Verluci's avatar

  met je eens 😳 ik kan ook niet tegen horror games
  al lijkt het me wel een super vette game!

  HeroWulf schreef, "niks voor mij een horrorgame. schrik ik me waarschijnlijk de hele tijd de plures."

 20.   
  gangstabob's avatar

  Pimkingetje schreef, "Ik heb gewoon zo’n voorgevoel dat dit vooral voor de fan is en ik denk niet dat de game zo slecht is als hier word beschreven door sommigen.
  😉 "

  hey gn diehard ik d8 dat ik jou ook in een andere forum had gezien iets over PC’s ofzoiets

 21.   
  dindy's avatar

  wat een kut game shrik me de heletijd de plures

 22.   
  mastertje's avatar

  dindy schreef, "wat een kut game shrik me de heletijd de plures "

  goh misschien is dat ook de bedoeling? 🙄
  mooi cijfer ook trouwens, je hebt er echt heel veel verstand van. 🙄

 23.   
  makiejh's avatar

  dat de achievements makkelijk te halen zijn vind ik niet erg. kan ik mijn gamerscore weer lekker omhoog halen 🙄