De Sims 3: Wereldavonturen

Na het verschijnen van De Sims 3 was het eigenlijk onvermijdelijk dat er een uitbreiding uit zou komen. Nu, een paar maanden later, is het dan eindelijk zover. Is deze nieuwe uitbreiding gewoon een aantal bij elkaar geraapte items of is het meer? Dat lees je in deze review.

Bij de uitbreidingen van De Sims zitten een paar thema’s die telkens terugkeren. Zo waren er bijvoorbeeld De Sims: Beestenboel, ook wel bekend als The Sims: Unleashed, en de De Sims 2: Huisdieren, die beiden zorgden voor wat viervoeters in het spel. Een thema dat ook vaak terugkeert is vakantie en dat is tevens het thema waar De Sims 3: Wereldavonturen sterk op leunt.

Exotische oorden

In De Sims 3: Wereldavonturen kun je op reis naar het Chinese Shang Simla, het Franse Champs Les Sims en het zanderige Egyptische Al Simhara. Dit keer is er dus helaas geen winterse bestemming om je Sims heen te sturen, maar eigenlijk is dat niet zo heel erg. Je Sims gaan namelijk niet op vakantie om te relaxen, maar om op avontuur te gaan! En waar kan dat nou beter dan in exotische oorden die gebaseerd zijn op China en Egypte?

Het avontuur vinden je Sims in de vorm van het uitvoeren van opdrachten en het bezoeken van tombes oftewel dungeons. Klinkt tamelijk RPG-achtig en is het ook. In elk vakantieoord is er een andere verhaallijn die missies omvat zoals het doorlopen van tombes en het uitvoeren van kleine opdrachten, waardoor er al enigszins een RPG-gevoel wordt gecreëerd. Dit gevoel wordt bovendien flink versterkt door de tombes zelf…

Tombes

De tombes in de Sims 3 zijn behoorlijk uitgebreid en hebben mijn verwachtingen flink overtroffen. Van tevoren had ik verwacht dat je Sim gewoon een tombe binnen kon gaan en daar snel wat schatten uit mee kon roven, maar niets is minder waar. Er blijken nog hele puzzels aan te pas te komen die je, samen met je Sim, op moet lossen. En niet alleen puzzels en schatten zijn ruim vertegenwoordigd in de verschillende tombes, maar ook mummies en vallen kom je regelmatig tegen. Het verbaast me dat mijn Sims niet uit mijn computer zijn gesprongen om me te komen wurgen, nadat ze in een tombe waren geëlektrocuteerd, geroosterd, gestoomd en tenslotte doorzeefd met pijltjes. Wellicht nemen ze bij de volgende speelsessie wraak…

Die mummies zijn overigens nog best wel gevaarlijk. Maakt je Sim er per ongeluk eentje wakker, dan heeft deze een gruwelijk ochtendhumeur en zal je Sim meteen aanvallen. Verliest je Sim dit gevecht, dan zit hij of zij opgezadeld met een vloek die binnen twee weken moet worden opgeheven want anders legt hij of zij het loodje. Het is dus handig als je Sim het gevecht met de mummie wint en om dat voor elkaar te krijgen heeft je Sim skills nodig. Sim Fu skills om precies te zijn.

Extra content

In deze uitbreiding van De Sims 3 zijn er enkele nieuwe vaardigheden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld het maken van nectar en het hierboven genoemde Sim Fu. Deze vaardigheden werken net zoals we dat gewend zijn van de vaardigheden die in het basisspel zitten. Een erg leuke nieuwe vaardigheid vond ik de vaardigheid fotografie, waarbij je foto’s kunt nemen om zo collecties compleet te maken. Het leuke hierbij is dat het spel herkent wat je fotografeert, waardoor een foto van je nieuwste ‘toy boy’ al snel de titel ‘foto van mijn scharrel’ krijgt.

Tombes zijn vaak grafkelders en dus kun je in De Sims 3: Wereldavonturen ook aan de slag met kelders. Eerder kon je ook al kelders maken, maar dan moest je vaak gaan prutsen met muren en terreinhoogtes. Nu is hier ook een speciale tool voor, waardoor je gemakkelijk kelders kunt maken onder je huis. Deze kelders kun je echter geen ramen geven. Eigenlijk is dit niet zo’n heel erg probleem, want zo kun je er beter ehm… ehm… kruiden kweken.

Naast alle eerder genoemde toevoegingen, zoals de drie vakantiebestemmingen en de extra skills, kun je in De Sims 3: Wereldavonturen ook nog heel wat nieuwe kleding, voorwerpen, insecten, dieren, liedjes, recepten, eigenschappen en ga zo maar door vinden. Al deze ‘standaard’ toevoegingen maken dit uitbreidingspakket helemaal af. Als extraatje kun je ook nog eens gratis een extra pakket met items downloaden via de Sims 3-store en ook krijg je, als je je online hebt geregistreerd, duizend Simpoints om online items te kopen. Een handig middel in de strijd tegen piraterij, met name omdat de items in de Sims 3-store vaak van zeer goede kwaliteit zijn.

Conclusie

De Sims 3: Wereldavonturen is een sterke eerste uitbreiding, die beter is dan ik had verwacht. Het is geen verzameling nieuwe items, maar een verzameling van nieuwe, goed uitgewerkte spelelementen. Met name de tombes die je kunt verkennen zijn erg goed gedaan en voegen een flinke scheut RPG toe aan De Sims 3. Helemaal leuk wordt het uiteraard als je zelf aan de slag gaat met het bouwen van tombes en deze vervolgens via de online exchange uitwisselt met anderen. Maar je kunt uiteraard ook de tombes van anderen downloaden en toevoegen aan je spel, wat weer zorgt voor behoorlijk wat extra uitdaging. Fans van De Sims 3 blijken namelijk behoorlijk creatief te zijn als het aankomt op het bouwen van huizen en nieuwe tombes…

Zoals bij elke uitbreiding van De Sims rijst natuurlijk ook weer de vraag of de uitbreiding zijn geld waard is. De Sims 3: Wereldavonturen kost zo’n dertig euro, wat ik een zeer redelijke prijs vindt gezien de nieuwe elementen die deze uitbreiding toevoegt. Bovendien zit er bij deze uitbreiding ook nog een kaart met Simpoints ter waard van tien euro, waardoor de prijs voor het spel eigenlijk neerkomt op twintig euro. Al met al is dit dus een uitbreiding van De Sims 3 die je eigenlijk niet mag missen als je het basisspel ook in je bezit hebt.

 1.   
  Verbeemen's avatar

  Hoe groot is dit spel?

 2.   
  Majo's avatar

  Verbeemen schreef, "Hoe groot is dit spel?"

  Volgens de officiële systeemeisen heb je 3,5GB + 1GB voor CC nodig om deze game te installeren en spelen.

 3.   
  gebruiker50081's avatar

  Vette review.
  Ik ga maar is een sims in huis halen om te kijken of ik het wat vind 😛

 4.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  hihi Screenshot 7

  Heeft Death ook een Vakantie geboekt?! 😆
  Wel ik ga deze wel halen denk ik als ik het zie in de review, veel positieve punten zeg.
  want ik was al bang dat ze het dubbel gingen uitmelken want we hebben als een Sims Vakantie uitbreiding en dit word dan de 2e. 8)

 5.   
  gebruiker50081's avatar

  huh is deze review ineens weg ofzo 😕

 6.   
  Lode's avatar

  Sims 3 op zich geen slecht spel. Maar ik denk dat de uitgever, toevallig EA, ons weer zal uitmelken met deze uitbreidingen.

  Ook als zijn ze leuk, waarom konden ze niet wat meer basis onderdelen in het gewone spel stoppen? In plaats daarvan kan je ze nog eens kopen met echt geld in hun shop. Zo konden ze die evengoed in het spel zelf stoppen. Dat gaat er gewoon over vind ik persoonlijk.

  Op zich goed spel maar de uitgever maakt er een soep van.

  Mooi review Majo. 8)

 7.   
  i7 Grendel's avatar

  Ze zijn bij de Sims altijd fan geweest van uitbreidingen. Ik heb het spel en het uitbreidingspakket een tijdje gespeeld en ik ben er erg positief over. Het tomben systeem is erg leuk en stimulerend. Het hele vakantiesysteem is mooi uitgewerkt. Helaas is het in-game allemaal nogal duur. Nu is het nog wachten op het huisdieren uitbreidingspakket!

 8.   
  Magana's avatar

  Ik heb het spel al en het is echt een aanrader, vooral het creëren van nieuwe tombes is geweldig! =3 8)

 9.   
  Disnoxxio's avatar

  ik ga de sims maar weer eens halen. heb niet meer gehaald sinds de eerste sims, en hoe ik het nu lees lijkt he me gewoon vet door avonturen enz. geweldig 😉

 10.   
  Dimbo's avatar

  Kheb de Sims nooit leuk gevondn, maar dit lijkt egt helmaal nrgns op! 😡 vooral de kruising tussen ‘RPG achtig’ en gwn de sims. Kdenk dat dit egt te slegt is 👿

 11.   
  veronja's avatar

  Ik heb de Sims altijd leuk gevonden vooral met de nieuwe realistische look. Het enige wat ik jammer vind in de Sims 3 is dat als je een nieuwe famillie aanmaakt je altijd opnieuw moet beginnen en niet je ene famillie aan de andere kan voorstellen of zoiets. je zit altijd opgescheept met dezelfde buren. Ik vind de sims wel leuk voor een uur of zo maar er zijn zoveel toptittels dat ik het niet ga kopen behalve als er echt niets meer is en de prijs gezakt is. 🙂

 12.   
  game-gast's avatar

  niet egt origineel 🙁

 13.   
  M..enn0's avatar

  Het is niet orgineel, maar het blijft grappig.

 14.   
  lak’s dorp's avatar

  ik denk dat ik hem ook ga halen