Schreeuwlelijk: Bordspellen, games voor échte mannen

Vorige week riep ik het en nu schreeuw ik het weer van de daken: spellen gaan om gameplay. Niet om tussenfilmpjes, mooie plaatjes en bombastische soundtracks, maar het spelen. Spellen die je speelt en speelt en speelt, die altijd leuk blijven, dat zijn de beste spellen.

En ondanks dat we altijd roepen hoe belangrijk gameplay is, blijven we ons in videogames concentreren op randzaken. Bij mijn zoektocht naar de spellen met de beste gameplay, ben ik dankzij een van mijn nevenactiviteiten weer begonnen met het spelen van bordspellen. Als broekie heb ik ze wel gespeeld, maar ik vond mezelf eruit gegroeid. Ik vond mezelf te oud voor Kolonisten van Catan en ben GTA gaan spelen. Maar hoe fout had ik het kunnen hebben.

Easy to learn, hard to master

Bordspellen zijn spellen die volledig om gameplay gaan. Dat is ook wel logisch: als maker van een bordspel heb je alleen een paar houten blokjes, speelkaarten en een vel karton om een briljant spel mee te maken. Voor Modern Warfare 2 had Infinity Ward $50.000.000, honderden mensen en extreem krachtige spelcomputers tot haar beschikking. Waar gamemakers juist aangemoedigd worden om hun spel steeds uitgebreider te maken, moeten bordspelmakers hun best doen om met zo min mogelijk soorten houten blokjes en kaarten een zo interessant mogelijk spel te maken.

Perfect

En perfect is het dan ook. Juist omdat de spellen zo simpel zijn, zijn ze makkelijk op te pakken en, als ze goed zijn, eeuwig leuk om te spelen. Steeds weer doen andere situaties zich voor, steeds moet je je strategie aanpassen, steeds weer is het spannend. Er is geen verhaallijn die je op een gegeven moment wel kent, maar ieder potje is een eigen verhaal. De felgekleurde huisjes van je tegenstanders ga je haten en een kaart met een schaap erop wordt jouw kans voor een glorieuze overwinning. Een goed bordspel leeft, misschien zelfs wel meer dan al die videogames die krampachtig een wereld tot leven proberen te wekken.

First person-shooters zijn voor watjes. Echte gamers spelen elke zaterdagavond een goed bordspel.

  1.   
    b00m666's avatar

    First person-shooters zijn voor watjes. Echte gamers spelen elke zaterdagavond een goed bordspel.

    elke gamer zou zeggen jij bent egt de kluts kwijt

    ik zeg da dus ook 😀

  2.   
    Petor's avatar

    Excuus en gefixt. Veel plezier met lezen! 😀

  3.   
    Koen45's avatar

    Bordspellen zijn gewoon gezellig, dat mis je met video games. Gezelligheid van familie of vrienden, het enigste wat je doet is het uit je longen schreeuwen dat je dood gaat. 😆

  4.   
    martyntjee's avatar

    ik geef hem wel gelijk 😆

  5.   
    i7 Grendel's avatar

    Mattmerize schreef, "Vervelend is ook dat een potje altijd wel even lang duurt. Laten we zeggen dat een normaal potje een uur duurt. Wanneer een potje een uur duurt kan je niet na een half uurtje stoppen omdat je er geen zin meer in hebt, dan lijk je een slechte verliezer en verpest je het voor anderen. Je kan ook niet na een potje te hebben gespeeld nog eventjes een kwartiertje extra spelen, dan moet je weer een heel uur vrijmaken om een potje af te maken. Videogames zijn veel flexibeler met de tijd die je erin steekt, wat wel zo prettig is."

    Games zonder een savefunctie waarmee je op elk moment in het spel kunt saven (dit ontbreekt bij veel games, desondanks geen groot kritiekpunt), ben je ook gebonden aan de lengte van de levels. Hierop kan men zeggen dat dat natuurlijk afhangt van hoe je het level speelt, maar dat geldt natuurlijk net zo goed voor bordspellen. De enige vrijheid die je met games hebt is dat je niet rekening hoeft te houden met andere mensen (dit gaat alleen op voor de singleplayer, multiplayer is een ander verhaal).

    Wat ik nog een nadeel vind aan bordspellen is dat het altijd hetzelfde is. Je hebt geen verschillende levels die totaal anders spelen. Bordspellen zijn er niet zozeer voor de gameplay, maar meer voor de gezelligheid. Games zijn voor de gameplay, en dan is het leuk dat het grafisch er ook nog leuk uitziet.

  6.   
    )GN(-Erik's avatar

    Een bordspel kan je niet in je 1tje spelen, en een videogame wel 🙄

    Kolonisten van Catan is mijn favoriete bordspel 😛

  7.   
    GENERAL_DS's avatar

    psp kan dat ook.

    met een lanparty kun je niet 22 uur achterkaar kolonisten van catan spelen.
    met cod mw2 wel 😛

  8.   
    delta62's avatar

    daantjesl schreef, "psp kan dat ook.

    met een lanparty kun je niet 22 uur achterkaar kolonisten van catan spelen.
    met cod mw2 wel 😛 "

    Daar ben ik het mee eens, al hoewel een goed potje Risk kan ook lang duren 😆 Voor als je doet, wie het eerst de wereld heeft overgenomen.

  9.   
    Hoepkoen's avatar

    ik wee niet maar ik vind jouw columns altijd alsof je tegen gamen bent. dus dit keer zeg ik weer: slechte column

  10.   
    Spam-Fischer's avatar

    first person shooters voor watjes?

    nee 2D games zijn voor watjes

  11.   
    NoFearz's avatar

    Hoepkoen schreef, "ik wee niet maar ik vind jouw columns altijd alsof je tegen gamen bent. dus dit keer zeg ik weer: slechte column"

    Het gaat volgens mij eerder over dingen in de gamewereld die men vergeten zijn of dat iets vanzelfsprekend is geworden. Het is een stukje geschiedenis. 😛

    Waarom zou hij tegen gamen zijn als hij schrijver is bij een gamewebsite?

    Kolonisten van Catan is geweldig op een camping. Heb het spel ook op de pc en is echt wel leuk 😛 Naar thuis heb je zo van dat nooit iemand bordspellen wil spelen. Stratego vond ik ook geweldig maar niemand wou het ooit spelen 😛

  12.   
    21stCenturyNibbit's avatar

    Spam-Fischer schreef, "first person shooters voor watjes?

    nee 2D games zijn voor watjes"

    Ga megaman of contra spelen en probeer het daarna nog een keer te zeggen

  13.   
    Sacul's avatar

    Ik heb me vroeger uren vermaakt met Monopoly. Dat kan ook erg lang duren 🙂 Verder speelde we ook vaak Risk. Heerlijk.

  14.   
    Boxer's avatar

    Sacul schreef, "Ik heb me vroeger uren vermaakt met Monopoly. Dat kan ook erg lang duren 🙂 Verder speelde we ook vaak Risk. Heerlijk."

    en mijn vader altijd chagerijig als ik afrika van hem veroverde

  15.   
    Mv-Highway's avatar

    Vorige week riep ik het en nu schreeuw ik het weer van de daken: spellen gaan om gameplay. Niet om tussenfilmpjes, mooie plaatjes en bombastische soundtracks, maar het spelen. Spellen die je speelt en speelt en speelt, die altijd leuk blijven, dat zijn de beste spellen.

    Hier ben ik het dus niet mee eens.
    Neem nou eens een topper als Uncharted 2 of Modern Warfare 2. Wat zou zo’n game zijn zonder de geweldige graphics en het geweldige geluid. Met alleen de gameplay zouden ze het niet gered hebben.
    Wat zou er gebeuren als infinity ward aangekondigd had dat ze zich alleen nog maar op de gameplay gingen richten en niks aan graphics zouden doen.
    Een topper is pas een topper als alle aspecten van de game goed zijn. wanner deze goed genoeg zijn hangt dan van je persoonlijke mening af.

    😉

  16.   
    LennardF1989's avatar

    Catan is sowieso gewoon supervet.

  17.   
    xHouse's avatar

    Tijd teveel? 😕

    Stel je voor;

    Je mag een uurtje de nieuwe COD uittesten of je mag een uurtje een nieuw bordspel testen!

    Ik denk dat mijn keuze niet ver te zoeken is.

  18.   
    Koen45's avatar

    Mattmerize schreef, "Dat was ook zijn punt: die redden het niet op alleen gameplay, dus die gaan ze maar volproppen met mooie omgevingen en goede muziek, in plaats van het beter maken van de gameplay. En da’s slecht, want zo krijg je dat alles van de game goed is behalve dat wat de kern van de game is: de gameplay."

    WORD TO THE KING 😆

  19.   
    nanathan's avatar

    je bent echt de kluts kwijt want het is niet zaterdagavond maar zondagavond :p

  20.   
    olivierboel's avatar

    ik vind ze alle twee wedl leuk ten eerste bij bordspellen vind ik het leuk dat je met meerdere mensen speelt dat mis ik bij computerspellen maar bij computerspellen kun je je uitleven op je console

  21.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    gefeliciteerd het is je weer gelukt om een hele discussie uit te lokken.
    daar draait deze column om. echt geniaal ga zo door.
    geweldige column 8)

  22.   
    Lapixx's avatar

    gameshark schreef, "gefeliciteerd het is je weer gelukt om een hele discussie uit te lokken.
    daar draait deze column om. echt geniaal ga zo door.
    geweldige column 8) "

    Discussie? Eerder een flamewar zonder flames.

    Wat vergeten word is dat videogames niet hetzelfde zijn als bordspellen of bijvoorbeeld sport. Net zo min als het internet met een bibliotheek moet worden vergeleken. Videogames bieden meer dan gameplay, met veel geld wordt er ‘eventjes’ een hele filmistische (bij gebrek aan beter woord) ervaring op je beeldscherm getoverd. Als een videogame spannender word door een storyline, iets dat een bordspel doorgaans niet heeft, zou het dan niet abdurd zijn om mooie graphics, soundeffects en andere aspecten weg te denken? Is Modern Warfare 2 een ingewikkeld spel? Niet bepaald, de originele Age Of Empires, of risk, als je het echt met een klassiek spel wilt vergelijken, is op dat gebied superieur, gezien de tactische vaardigheden die ze van de speler vereisen. Maar geven die games je dezelfde ervaring als MW2? Het langzaam naar zeker meer te weten komen over het plot, terwijl de special effects je verbazen, en de ‘warfare’ levensecht je huiskamer in wordt gebracht? Nee, zover brengt gameplay je niet. Daarnaast hebben genoeg mensen MW2 (of om het even welke videogame) gekocht. Zijn die mensen ontevreden, naast het feit dat het al zo snel afgelopen was? Lijkt me sterk. Begrijp me niet verkeerd, maar videogames zijn tegenwoordig meer dan een spel. 😉

  23.   
    The Nostra NL's avatar

    hmm kan je van een gamer spreken als je bord spelletjes speelt??
    ik vind van niet. maar goed. ik zit liever met me controller in de hand zwaar grafische pracht te spelen dan een potje risk met me oma de groeten

  24.   
    makiejh's avatar

    )GN(-Erik schreef, "Een bordspel kan je niet in je 1tje spelen, en een videogame wel 🙄

    Kolonisten van Catan is mijn favoriete bordspel 😛 "

    Koloninsten v. Catan is ook míjn favoriete bordspel, alleen in win niet zo vaak 😡
    😆

  25.   
    Silent Assasin's avatar

    serieus 😕 ! ken deze knuppel nou niet is één keer een leven gaan zoeken ofsow!

  26.   
    Selective93's avatar

    Risk blijft leuk :).

  27.   
    JonsoN's avatar

    Mattmerize schreef, "Dat was ook zijn punt: die redden het niet op alleen gameplay, dus die gaan ze maar volproppen met mooie omgevingen en goede muziek, in plaats van het beter maken van de gameplay. En da’s slecht, want zo krijg je dat alles van de game goed is behalve dat wat de kern van de game is: de gameplay."

    En als de gameplay nou ook gewoon goed is, samen met graphics omgevingen, verhaallijn etc.? Heb je dan nog wat te zeggen?..

  28.   
    Dotz's avatar

    Oké? Hoeveel had je gezopen tijdens het schrijven van deze column? 😆

    Mag deze column nu weg?

  29.   
    Thomazzz's avatar

    Als je een bordspel zoekt die je wel in je eentje kan spelen is dat Eye of Judgment. Die kan je tegen de pc spelen maar ook tegen radom gasten online.

    Groetjes,

    Thomas