The Saboteur

The Saboteur neemt ons mee naar de Tweede Wereldoorlog, maar deze keer beleven we de oorlog met de alledaagse, Ierse kerel Sean. Zorgt deze aanpak voor een interessante game of is dit de nachtkaars van ontwikkelaar Pandemic? Dat lees je in deze review…

The Saboteur is een welkome afwisseling en een bijzondere combinatie van andere games. Er is een free-roaming wereld als in Grand Theft Auto, je kunt gebouwen beklimmen alsof je Assassin’s Creed speelt, er is een stealth-aspect aanwezig om liefhebbers van sluipgames tegemoet te komen en er is natuurlijk volop third-person actie met wapens, je handen en voeten, explosieven en plekken om dekking te zoeken. De afwisseling begint echter al bij het verhaal en de setting.

Functioneel naakt

Hoofdpersoon Sean Devlin is geen brute soldaat die via de stranden van Normandië zich een weg moet vechten naar Berlijn. Bij lange na niet. Sean is een autocoureur uit Ierland die zo zijn redenen heeft om in Parijs het verzet te helpen. Vive la resistance! Hij houdt van actie, drank, dames… alles wat het sfeervolle leven in Parijs eigenlijk te bieden heeft. En zo beleven we de periode van de Tweede Wereldoorlog eens op een hele andere manier. Een manier die erg welkom is.

De toon van de game wordt direct aan het begin gezet. Een charmante danseres in nachtclub Belle de Nuit laat haar welgevormde voorgevel zien, die dankzij een menu-optie (en een patch voor de consoleversies) geheel onbedekt te aanschouwen is. Een prettige binnenkomer dus en een duidelijk gevalletje van functioneel naakt. De minuten hierna kom je in aanraking met de basics van The Saboteur. Je leert de besturing logischerwijs onder de knie krijgen tijdens diverse missies, van het ietwat onhandig besturen van auto’s en het vechten met schoppen en lichte en zware stoten, tot het besluipen van vijanden en het bevrijden van Parijse gebieden.

Meer hulp, minder tegenstand

De stad, waar je een groot deel van de game doorbrengt, is in beginsel namelijk heel stijlvol zwart-wit gekleurd, met hier en daar wat kleine accenten rood en een beetje kleur van verlichting. Voor de rest is alles kleurloos, van de straten tot de diverse gebouwen. Dit geeft aan dat de Nazi’s de overhand hebben en de lokale bevolking bang is om in opstand te komen. Als je echter ergens een missie succesvol uitvoert, zal de buurt steeds meer kleur krijgen en kan je ook meer hulp verwachten van de mensen uit de buurt. Denk hierbij aan meer schuilplaatsen en ook minder tegenstand van de Nazi’s. Op deze manier ben je tijdens het spelen stukje bij beetje bezig om Parijs weer kleur te geven en de Nazi’s te verdringen volgens het Will to Fight-systeem. De missies zijn overigens niet bijzonder origineel te noemen, je kent de meeste opdrachten waarschijnlijk maar al te goed uit andere games die de beruchte oorlog behandelen. De missies bieden echter wel genoeg variatie en spektakel om niet snel te gaan vervelen.

Het heeft echter nog een groot voordeel om veel missies uit te voeren, want Sean kan zichzelf namelijk verbeteren dankzij ‘perks’. Er zijn meerdere perks te verdienen door aan diverse vastgestelde doelstellingen te voldoen en elke perk kent een bepaalde beloning, zoals beter kunnen richten met een snipergeweer of de mogelijkheid om meer munitie bij je te kunnen dragen. Het fijne aan dit systeem is dat het je extra motiveert om door te spelen en ook te kiezen voor de optionele zijmissies, terwijl het steeds lastiger wordt om nieuwe perks te verdienen. Een zeer prettig stukje uitdaging…

Wat minder ideaal

Ik haalde het in het begin al even aan: de bijzondere combinatie van speelstijlen die in The Saboteur zijn verwerkt. Helaas is niet alles even gepolijst terug te vinden in de game. Het vrije klimmen langs gebouwen gaat prima en zorgt voor een leuke extra dimensie, ook al ben je niet zo snel en lenig als een Altaïr of een Ezio. Het vechtsysteem werkt ook naar behoren, met slechts een paar knoppen voor het knokken met handen en voeten of om iemand vast te pakken. Het wordt helaas wat minder ideaal als er op hoge snelheid met auto’s gescheurd gaat worden of als je regelmatig op een stealth-achtige manier de vijand wil omleggen. Het principe van stealth werkt namelijk lang niet altijd goed, waardoor het regelmatig toch op een ongewenste shoot-out uitdraait.

Kijkend naar de techniek moet ik helaas constateren dat de game erg matig oogt en aanvoelt. De stad en zijn omgeving stralen veel sfeer uit, maar puur grafisch ziet de game er niet uit. Afgezien van de soepel bewegende danseressen zijn de animaties erg houterig, tegenstanders reageren dankzij een zwakke AI erg onrealistisch en de PC-versie is (zacht uitgedrukt) gemankeerd. Forums staan momenteel vol met berichten van hulpeloze gamers die het spel constant zien crashen of vastlopen. Dit zou vooral met ATI-videokaarten zijn, maar ook onze nVidia GTX260 bleek geen liefhebber van de game. Er zijn inmiddels wel noodoplossingen te vinden als je even op internet zoekt, maar ex-ontwikkelaar Pandemic maakt na Mercenaries 2 haar negatieve reputatie wat betreft het ontwikkelen voor de PC helaas opnieuw waar.

Conclusie

Ondanks de zware en ook wel teleurgestelde toon uit de vorige alinea, wil ik de conclusie vooral gebruiken om duidelijk te maken dat The Saboteur voor veel mensen zeker de moeite waard is. De game biedt een heerlijke variatie op een overbekende setting, waarbij de oorlog vooral onder de aandacht wordt gebracht door de bange bevolking van Parijs. Je hebt te maken met Sean, een normale knul die niet vies is van een potje knokken, en zo beleef je de oorlog eens vanuit een nieuw perspectief.

De game kent diverse speelstijlen om te gebruiken, van ouderwets knallen met geweren en dynamiet tot voorzichtig sluipen over de daken en langs gebouwen. Daarnaast straalt Parijs en de omgeving heel veel sfeer uit, zeker als je steeds meer buurten van kleur weet te voorzien door missies te volbrengen. De missies zijn misschien niet heel origineel maar wel afwisselend, de toevoeging van perks zorgt voor een leuke extra uitdaging en het voelt gewoon goed om het verzet een handje te helpen. Helaas laten diverse technische aspecten de nodige steken vallen, waardoor een topcijfer uitblijft. Staar je echter niet blind op de 7+ die de game krijgt, want als je de technische fouten door de vingers kunt zien, is dit misschien wel jouw grote verrassing van dit najaar.

 1.   
  BulletKill's avatar

  Nou ik vind hem wel interessant uit zien, misschien binnekort kopen vind ww2 zowiezo wel leuk vooral met deze artistieke stijl erbij, maar de stemmen vind ik beetje slecht(zo te horen in trailers).

 2.   
  Machtaman's avatar

  Ik verwachte veel van dit spel maar heb hem gespeeld en is niet hoe ik em verwachte

 3.   
  nurie's avatar

  jammer dat pandamic stopte, ik had opzich gehoopt dat dit meer een AC alla WO II werd, pandamic kon het nog best met mercenaries.

 4.   
  b00m666's avatar

  topgame! jammer van pandemic maar ze zeiden dat ze wel games gaan maken van pandamic ideeen want 3 goede werkers van panmdamic moesten naar het kantoor dus

 5.   
  najreteip's avatar

  Ik ga hem toch nog halen, denk ik.

  Het hele zwart-wit uiterlijk heeft iets sin city-achtigs, dat spreekt me wel aan

 6.   
  Jarek's avatar

  Ik had hem ook gekocht.
  En ben er tevreden over. 😀
  Zitten wel een paar bugs in maar de apparte stijl maakt veel goed.

 7.   
  JonsoN's avatar

  Hoe kun je na die technische flop van Mercanaries2, gewoon weer zoiets doen?.. ze gaan in ieder geval niet goed met kritiek om..

 8.   
  LennardF1989's avatar

  Ik vind het een supergame! Ik zat al te wachten op deze review om te kijken hoe GN erover dacht.

  Op de één of andere manier is het gewoon geweldig leuk een rampgae tour te houden, de nazis op stang te jagen en achter elkaar bommetjes te plaatsen. De perks zijn een prachtige toevoeging omdat ze niet vanzelfsprekend makkelijk zijn, een greep uit de perks:
  – Run over 20 nazis with a car
  – Blow up 5 nazi cars within 300 seconds
  – Headshot 15 nazis with a sniper
  – Evade a level 5 nazi alarm

  En dat zijn nog maar de makkelijke. Het black market systeem is ook een goede toevoeging. Vooral omdat je ECHT moet doorgaan in de game om wapens geunlocked te krijgen (bijvoorbeeld de headshot perk van hierboven, sniper krijg je wel eens tussendoor, maar pas in de black market ergens rond de 40% van de game).

  Daarnaast maakt de game onderscheidt tussen “Free movement” en “Story”, elk met zijn eigen percentage. Alleen het eerste deel van Parijs heeft al een stuk of 100-200 installments die vernietigd moeten worden (gewoon, omdat het leuk is en je er geld voor krijgt). Zeppelins uit de lucht schieten met gekaapte Flag-guns is gewoon te grappig.

  Mijn enige punt van kritiek is de inderdaad wat domme AI, alhoewel ze niet compleet achterlijk zijn en je ze het beste kan vergelijken met de zombies uit Left4Dead (door hun grote aantallen naarmate je alarm level hoger wordt), waardoor, als je niet slim uitwijkt of de Zeppelins je neerschieten (ja, ze kunnen schieten) of de vele tropen op de grond. Ook zit er á la GTA een heel stats systeem geïntegreerd waardoor je alles in de gaten kan houden: Zelfs hoeveel burgers er door de nazis zijn vermoord door jouw toedoen (eg. Een argument van een burder met een Nazi loopt uit de hand en eindigt in een executie, als je niet ingrijpt, ja…). Inderdaad vind ik het van de Stealth toevoeging ook erg jammer, aan de andere kant is het wel een hele goede uitdaging het volledig stealth te proberen.

  Verder vind ik de grafische toestand erg meevallen vind ik het juist een artistieke waarde hebben. Zoals gezegd kleuren de plekken waar burgers geen vertrouwen hebben in het verzet, alles zwart wit (dat schuift zo over als je rondrijdt) en schijnen enkel de kleuren blauw (armbandjes van verzet) en rood (De nazibandjes van de duitsers, blood en natuurlijk explosies), wat er echt SUPER uitziet.

  Dus ja… 9 IMO

 9.   
  Mwehmweh's avatar

  Slecht spel, paar uur gespeeld en ben niks leuks intressants tegengekomen, naast het klimmen over daken. Graphics zijn ook niet mooi. Het rijden in auto’s is gewoon weg slecht. Auto’s reageren niet goed op de besturing. Het schieten is ook slecht gemaakt, je hebt niet echt het gevoel dat je schiet. Het hele vermomming gebeuren is ook niet spectaculair nadat je het gedaan hebt en ohja, had ik al wat gezegd over de besturing van de auto’s?

 10.   
  MaTriX's avatar

  Leuke game met name de setting in een open wereld spreekt me wel aan.
  Het is geen topper als in de stijl van Assassins Creed maar ik heb er op moment een hele hoop fun mee.
  Ik geef hem een 8.

 11.   
  Houserz's avatar

  Alles wat ik lees maakt me stiekum toch wel blij…toch maar is gaan checken ik ben dol op 3e wereldoorlog settings en dit is toch net ff wat anders…beter dus 😀

 12.   
  MaTriX's avatar

  Is er ooit een 3e wereldoorlog geweest dan 😀

 13.   
  UberProSure's avatar

  Bij de 1e foto haha, een balkje ervoor maar bij foto 6 niet 😆

 14.   
  Jarek's avatar

  ”matrix50″ schreef, "Is er ooit een 3e wereldoorlog geweest dan 😀 "

  Hij bedoeld shooters uit deze tijd 😀

 15.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Ik heb ook gtx 260 maar ik had geen problemen ermee totaal maar 1 crash gehad. Ik vind dat dit game makkelijk een 8 kan verdienen zit een goed meeslepend verhaal in en je hebt zeker wat te doen. Dat zwart wit kleur zorgt voor een echte bezette gevoel en dat hebben ze echt goed bedacht.

 16.   
  Spam-Fischer's avatar

  op die preview klonk heet heel wat anders:P

 17.   
  GameAC's avatar

  Nee. Een slechte afwerking en onoriginele gameplay. Het ziet er in zwart-wit mooi uit, maar in kleur is alles gewoon een bruine waas.

 18.   
  b00m666's avatar

  Houserz schreef, "Alles wat ik lees maakt me stiekum toch wel blij…toch maar is gaan checken ik ben dol op 3e wereldoorlog settings en dit is toch net ff wat anders…beter dus 😀

  "

  er is geen 3e wereld oorlog>? dit is de 2e wereldoorlog maar dan in een ander beeld

 19.   
  Baker502's avatar

  Super vette game!! 8)

 20.   
  Selective93's avatar

  Er is schijnbaar weer een videokaart probleem, deze game draaid niet op ATI video-kaarten. Behoorlijke blunder in mijn mening..

 21.   
  Alias's avatar

  Wel leuk dat de redactie de tepels op screen 1 heeft afgeblokt met een zwart balkje en de tepels op screen 6 volop aanwezig zijn. 😆 😛

 22.   
  )GN(-Erik's avatar

  Tja wat moet ik hier nou over zeggen 🙄

 23.   
  DutchFreeze's avatar

  Het leek me eigenlijk een zeer interresant spel, maar na de review gelezen te hebben ben ik toch een beetje afgehaakt moet ik zeggen.

  Mag ik trouwens vragen wat de rest van de “GamersNET PC” inhoud behalve een GTX260 natuurlijk :P?

 24.   
  MrVess's avatar

  Ben lekker bezig met de game. Leuke setting zo in WWII. Is weer eens wat anders dan met honderden mannen een stad in rennen en alles neer te knallen.

 25.   
  gamerzz's avatar

  nurie schreef, "jammer dat pandamic stopte, ik had opzich gehoopt dat dit meer een AC alla WO II werd, pandamic kon het nog best met mercenaries.

  "

  hoe kom je telkens aan die bewegennde plaatjes??????
  😕

 26.   
  Stranqer's avatar

  gamerzz schreef, "

  ”nurie” schreef, "jammer dat pandamic stopte, ik had opzich gehoopt dat dit meer een AC alla WO II werd, pandamic kon het nog best met mercenaries.

  "

  hoe kom je telkens aan die bewegennde plaatjes??????
  😕 "

  gewoon een gif plaatje uploaden

 27.   
  Keen's avatar

  SUPERGAME! 😀
  Ik heb hem vandaag gekocht voor de xbox 360!
  Echt een aanrader! 🙄

 28.   
  GBA43's avatar

  Na een tijdje spelen is dit mijn conclusie (H)

 29.   
  b00m666's avatar

  pandamic is rip maar als ze ooit nog eens aan dit spel denken MOETEN ZE GWN DEEL 2 MAKEN dit is suc6

 30.   
  HellViperX's avatar

  leuk apart spel, laat indruk achter; maar is niet perfect

 31.   
  ms13694's avatar

  vindt dit een geweldige game!

 32.   
  hennie55's avatar

  Ik vind de Saboteur het een super game. Zeer verslavend.
  Goed verhaal mooie omgeving perfect in elkaar gezet. Wat mijn betreft verdient het een 10.
  Jammer dat de game zo een raar einde heeft. Ik hoop dat er een opvolging van dit spel komt of iets wat er op lijkt. Ik hou wel van dit soort spelen. Ik kan me er uren mee vermaken. Iemand nog een tip waar ik nog meer van dit soort spellen kan vinden.

  Het is maar net waar je van houd.