Adam’s Venture: The Search for the Lost Garden

Adam’s Venture is het nieuwe paradepaardje van Iceberg Entertainment. Deze in Nederland gevestigde uitgever heeft Vertigo Games onder haar hoede genomen. De Rotterdamse ontwikkelaar wil met Adam’s Venture een game neerzetten zonder geweld, maar boordevol spelplezier. Hoe dat uitpakt? Lees het in de review.

Hoop, vertrouwen en liefde. Dat zijn de kernwoorden van Adam’s Venture. Geïnspireerd op het Bijbelse Genesis, word je als speler in deze eerste episode in een grottenstelsel achter gelaten waar je op zoek gaat naar een aantal puzzelstukken om een groter geheel mee in beweging te zetten. In totaal heb je er zeven nodig. Je vindt er gemiddeld één per tien minuten en zodra je ze allemaal hebt is het een kwestie van even puzzelen. De game is daarna klaar, met ongeveer 70 minuten op de klok.

Je speelt de hele game met Adam, die via zijn radio contact houdt met vriendinlief Evelyn. De keuze voor de namen is bijzonder onorigineel en laat ook niets aan de verbeelding over. Als derde personage is er een professor mee die veelal orders geeft en aan het eind ook nog eens in bezit blijkt van het enige wapen in de game.

Boodschap

Het eerste dat ik hoorde van Adam’s Venture was dat het een game is die een boodschap uit wil dragen. Dat is wat mij betreft niet gelukt. De tekstjes van je puzzels zijn echt te saai om meer aandacht aan te besteden dan het verkrijgen van de juiste volgorde en het enige waar de game dan ook qua boodschap in slaagt is het feit dat ze het niet opdringerig brengt. En dat is maar goed ook.

Hoewel de game zijn ongewelddadigheid als een van de speerpunten presenteert, word je toch constant gewaarschuwd voor gevaar. “Watch out for the snake, Adam” hoor je dan ineens. De beste gok die ik gedaan heb is dat de slang verantwoordelijk is voor het vage gefluister dat alom aanwezig is. De slang fluistert dat je op moet geven en dat het je nooit zal lukken. Een leuke poging, maar wanneer opgeven simpelweg geen optie is (gameplay-technisch), is het heel onnozel om iemand je daartoe aan te horen moedigen, Alsof je teamgenoot in Call of Duty je ineens probeert over te halen om te deserteren.

Gameplay

De puzzels in de game zijn doorgaans vrij simpel. De zeven stukken die je moet verzamelen voor de hoofdpuzzel, die de schepping uit het boek Genesis vertegenwoordigt, liggen allemaal gratis in de wereld verspreid. Daar hoef je weinig moeite voor te doen. Het gaat vooral om de weg die je aflegt tussen de stukken. Vaak moet je op een paal drie identieke, ronde stenen met drie uitspraken ronddraaien zodanig dat de uitspraken een tekstje vormen. Is de volgorde goed, dan mag je door. De teksten zouden zo maar eens uit de Bijbel kunnen komen, maar die heb ik niet gelezen. De strekking van de teksten kwam echter wel Bijbels op me over en hoewel de boodschap mooi is, ben ik tijdens het spelen nauwelijks bezig geweest met de betekenis van de tekst. De enige relevantie die het had, was de plaats in de puzzel.

Het komt ook wel eens voor dat er een deel uit een puzzel mist en dat je eerst op zoek moet naar dit ontbrekende deel voordat je alles in werking kan zetten. Interessant als dit klinkt betekent het echter meestal: loop dertig meter door, pak het ontbrekende stuk, loop terug en maak de puzzel. Erg jammer.

Grafisch kan de game redelijk meekomen. Adam’s Venture draait op de Unreal 3 engine en maakt gebruik van PhysX. Het gevolg is dat de graphics vrij aardig zijn, hoewel de animaties van de personages bedroevend zijn en nog het meest deed denken uit scènes uit ‘The Movies’. Water is vrij overtuigend, maar het vuur van je toorts lijkt meer op een stok met een lint. Ook het geluid is niet verkeerd en slaagt erin een sfeer neer te zetten in de grot.

Bug

Ik ben tijdens mijn dikke uur spelplezier slechts één bug tegengekomen, maar dat was tevens wel een hardnekkige. Ik zat ‘stuck’ in een level en alle zeven knoppen die de game gebruikt werkten niet meer, waardoor ik mijn vorige checkpoint moest laden. Klein minpuntje maar het doet weinig af aan het geheel dat op zichzelf al niet hoogstaand is. En over dat laden gesproken, het duurt net iets te lang. De game ziet er niet uit alsof dergelijke laadtijden nodig zijn en met het oog op de systeemeisen in verhouding tot mijn systeem duurt het allemaal net te lang.

Iets positiefs

Het moet echter wel gezegd worden dat ondanks dat de game ongelofelijk makkelijk en kort is, deze me wel enigszins wist te vermaken. Het feit dat je je niet druk hoeft te maken om vijanden vanwege de non-gewelddadige gameplay is op een bepaalde manier rustgevend en dat speelt heel erg lekker.

Conclusie

Adam’s Venture is een mooie poging om een game te maken zonder geweld. De game is echter te kort om echt serieus te nemen en de puzzels had Lara Croft in haar wieg nog opgelost. Grafisch weet de game wel iets neer te zetten, maar dat voegt weinig toe aan de rest. Ook het verhaal is vrij karig met een plotselinge wending vijf minuten voor het eind en tussendoor slechts wat radiogeneuzel. Ik hoop oprecht dat een volgende episode wat langer duurt en bovendien wat interessantere puzzels heeft. Als je niet hoeft te vechten, wil dat nog niet zeggen dat je game makkelijk moet zijn. Helaas is dat wel het geval. Al met al had ik er meer van verwacht en krijgt Adam’s Venture een vijf.

Meer Adam's Venture: The Search for the Lost Garden

  1.   
    b00m666's avatar

    de meeste reviews zijn egt vaN die cartoon low budget daarom zoveel reviews

    waarom zoveel low budget en je hoort er bijna nix van en zijn altijd slecht:/

  2.   
    Selective93's avatar

    ”b00m666″ schreef, "de meeste reviews zijn egt vaN die cartoon low budget daarom zoveel reviews

    waarom zoveel low budget en je hoort er bijna nix van en zijn altijd slecht:/"

    Iedereen houdt van andere games, respecteer ze :).

  3.   
    b00m666's avatar

    fantazy schreef, "

    ”Confusion93″ schreef, "[quote=”b00m666″].."

    Iedereen houdt van andere games, respecteer ze :).
    "

    Idd , geef de niet-commerciele games ook eens de kans.[/quote]

    tuurlijk accepteer ik die games maar dan moeten ze em ook goed maken