LEGO Indiana Jones 2: The Adventure Continues

LEGO blijkt in games nog altijd zeer populair en het eerste LEGO-avontuur met Indiana Jones oogste lovende kritieken. Weet dit tweede avontuur met onze favoriete archeoloog wederom te boeien? Dat lees je in deze review…

Heel globaal

Vorig jaar verscheen de vierde film met Indiana Jones in de hoofdrol, namelijk Kingdom of the Crystal Skull, al kwam de film te snel om nog in de eerste LEGO Indiana Jones-game verwerkt te worden. Dat kon ontwikkelaar Traveller’s Tales natuurlijk niet over zich heen laten gaan en dus speelt Kingdom of the Crystal Skull een aanzienlijke rol in LEGO Indiana Jones 2: The Adventure Continues. De vorige drie films zijn nog steeds in het spel verwerkt, maar om geen copy-paste te worden van de eerste LEGO Indiana Jones, heeft men ervoor gekozen om de eerste drie delen heel globaal er doorheen te jagen. Voor mij als liefhebber van de Indiana Jones-films is dat geen groot probleem, aangezien ik de losse momenten die je in het spel voorgeschoteld krijgt wel redelijk kan plaatsen. Heb je echter de films niet gezien, wat vaak het geval is bij wat jongere gamers, dan is de kans groot dat je niets begrijpt van de korte situaties. Dit is best jammer, want de eerste drie films bevatten genoeg leuke momenten om te gebruiken, maar ja… die hebben we in de vorige LEGO Indy al gezien. Daarnaast zijn er diverse momenten gewoon verzonnen, wellicht om wat absurde boss fights te introduceren, maar zoiets is echt een trap in de zak van Indiana Jones-fans.

Qua achtergrond komt dit tweede deel dus minder goed uit de verf en ik kan alvast verklappen dat dit op meerdere fronten het geval is. Zo had je in de vorige game één duidelijke HUB, het collegegebouw, van waaruit je gemakkelijk missies uit de drie verschillende films kon kiezen. In dit vervolg kent elke film een eigen HUB in de vorm van een behoorlijk grote wereld. Voor Kingdom of the Crystal Skull heeft men zelfs drie HUB-werelden opgezet. Je moet door zelf in deze wereld rond te lopen op zoek naar nieuwe missies, nieuwe momenten uit de film in kwestie dus, en dat kan een beste zoektocht zijn. De HUB-werelden zijn dusdanig groot en onoverzichtelijk dat je best wel eens kunt verdwalen als je een nieuwe missie zoekt. Voor een game die ook op een jonge doelgroep mikt is dat een absolute afknapper.

Twee gezichten

Als we kijken naar de gameplay, dan kan gesteld worden dat deze vrij veel lijkt op die uit het origineel. Nog altijd kan je met LEGO-versies van meerdere bekende personages uit de films op avontuur, sla je veel om je heen en bouw je af en toe op vaste plekken in het level een bruikbaar object met behulp van LEGO-blokjes. Deze keer zijn er echter wel erg veel momenten waarop je belaagd wordt door hordes vijanden. De vechtende gameplay van LEGO Indiana Jones was al niet het sterkste punt van de game en het is mij dan ook een raadsel waarom dit zo nadrukkelijk gebruikt wordt in LEGO Indiana Jones 2.

Op een gegeven moment heb je het echt gehad met rammen richting weer een nieuwe lading poppetjes, terwijl de avontuurlijke momenten tijdens een missie en de humor van een dergelijke LEGO-game zoveel charme hebben. Ook het besturen van voertuigen is nogal onhandig, mede dankzij een niet al te praktische camerapositie. Dit geeft de gameplay twee gezichten, dankzij een afwisseling van zeer leuke en zeer repetitieve momenten.

Samen met iemand anders

Een sterk punt uit het origineel was de herspeelbaarheid, vooral dankzij de mogelijkheid om diverse bonussen vrij te spelen door levels te herspelen met andere characters. Dit gaf de game een behoorlijke levensduur, maar ook hier heeft men een zeer dubieuze verandering doorgevoerd. Deze keer hebben de bonuslevels een eigen HUB-wereld, ja inderdaad, wéér een HUB, en speel je nieuwe characters en bonussen vrij per HUB. Niet echt een ideale aanpak als je het mij vraagt en het zorgt er ook voor dat er vrij weinig motivatie is om levels nogmaals te spelen.

Een groot pluspunt van de game blijft echter de mogelijkheid om samen met iemand anders het spel in co-op te spelen. Dit staat gelukkig in LEGO Indiana Jones 2 nog steeds als een huis en dankzij de toevoeging van een handige split-screen als je te ver van elkaar verwijderd raakt, speelt dit prima. Er komt ook nog een patch uit voor online co-op als we de recente nieuwsberichten mogen geloven, dus dat biedt weer wat meer perspectieven. Dit verhelpt echter niet het probleem van saaie gameplay en onoverzichtelijke HUB-werelden.

Ten slotte kent de game ook een toegankelijke level creator. Deze is niet heel moeilijk te gebruiken, maar biedt ook nauwelijks vrijheid om echt helemaal levels te ontwerpen. Het is veelal een kwestie van wat attributen in een omgeving te plaatsen, wat logisch is gezien de doelgroep en wat vooral jammer is voor de oudere gamers die ook veel lol hebben met LEGO-games. Daarnaast kan je geen zelfgemaakte levels online uitwisselen, wat toch wel een nekschot is voor deze functionaliteit. Het idee van bouwen is leuk, maar er valt totaal geen eer aan te behalen als je vervolgens je levels niet kunt delen met andere gamers.

Conclusie

LEGO Indiana Jones 2: The Adventure Continues is helaas een stap in de verkeerde richting. De game ziet er nog steeds leuk uit, er is wederom een prettige dosis humor aanwezig en de avontuurelijke setting van de Indiana Jones-films is ideaal voor een LEGO-game. Toch heeft ontwikkelaar Traveller’s Tales een aantal idiote keuzes gemaakt. Er zijn veel HUB-werelden, die ook nog eens zeer onoverzichtelijk zijn, de verhalen uit de eerste drie films worden afgeraffeld en de gameplay wordt zeer repetitief, doordat je regelmatig met hordes vijanden moet afrekenen.

Het spelen in co-op werkt gelukkig nog steeds goed en het is een leuk idee dat je zelf levels kunt bouwen, maar het is een groot gemis dat je eigen levels niet met anderen kunt delen. Daarnaast is ook de herspeelbaarheid een stuk verminderd dankzij een andere manier van bonussen en nieuwe personages vrijspelen. Hierdoor gaat LEGO Indiana Jones 2 er met een minimale voldoende vandoor, maar dat dankt de game stiekem wel vooral aan mijn voorliefde voor de LEGO- en Indiana Jones-franchise.

 1.   
  b00m666's avatar

  lol ik geef het een 6.7

 2.   
  Sa.'s avatar

  hmm ik vondt hem aardig tegen vallen en BTW je kan je cijfers gewoon in een lijst geven horr je hoeft het niet in je reactie te zetten!!! 😉

 3.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ze hadden natuurlijk al hun tijd nodig voor Lego Harry Potter en Lego Rockband, zodat ze dit maar fftjes hebben afgeraffeld. 🙄

 4.   
  fearfull assassin's avatar

  opzich wel grappig gemaakt 😀

 5.   
  Sarge's avatar

  Wat is een HUB-wereld?

 6.   
  toqeer's avatar

  ik wou deze game eerst nog halen nu ik deze review lees

 7.   
  Dotz's avatar

  Ik ben blij dat ik Indy 1 heb, maar deze ga ik niet halen.. Indy 1 is nog steeds héél leuk 🙄

  Vooral dat van de HUB is erg vervelend..

 8.   
  killingspree's avatar

  Lijkt me een leuk spel, maar eerlijk gezegt heb ik hem nog niet gespeelt

 9.   
  War&Peace's avatar

  meegedaan aan de prijsvraag, ziet dr eigenlijk wel grappig uit 😳

 10.   
  THE-DUTCH-GUY's avatar

  wel leuk maar meer ook niet

 11.   
  Dotz's avatar

  Lego Indy 1 was véél en véél beter!

 12.   
  Selective93's avatar

  Old Skool.

 13.   
  MaTriX's avatar

  Ik vond deze game erg vermakelijk , speel hem samen met me vrouw in Co-Op op moment (me vrouw heeft hem al uitgespeeld met onze zoon) en ik mot zeggen hij was erg leuk , de humor zit er ook nog steeds goed in.

 14.   
  medieval2=cool's avatar

  ik vind hem wel leuk van ben dan ook een grote fan van INDIANA JONES!!
  toch vind ik de andere (de eerste) beter. 8)

 15.   
  nurie's avatar

  hmm ik had gezien op andere sites dat hij toch beter bevallen was, rond de 6,5-7