Bioshock 2 hands-on

Bioshock was toch wel de grote verrassing van 2007 en over enkele maanden verschijnt Bioshock 2. We gaan terug naar Rapture, maar wel tien jaar later en als heuse Big Daddy! Vorige week mochten we ons uitleven met de singleplayer…

Je kon onlangs al zien hoe de singleplayer van Bioshock 2 was bevallen in onze video preview, maar een titel als Bioshock 2 verdient natuurlijk extra tekst en uitleg. De demo die we op het kantoor van Take 2 hebben gespeeld, smaakte in elk geval naar meer…

Terug naar Rapture

Voor het gemak zal ik beginnen met een korte les “Bioshock 2 voor beginners”. Het is 10 jaar na de gebeurtenissen uit het origineel en Andrew Ryan is uit de weg geruimd, maar een nieuwe vijand doet haar intrede: Sofia Lamb. Deze dame wil van Rapture weer een harmonieuze wereld maken en alles zal hiervoor moeten wijken. Kortom, ook zij is nogal extreem aan het denken en zorgt ervoor dat er weer genoeg gevaar op de loer ligt in Rapture. Daarnaast zijn enkele Little Sisters aan de slag gegaan met wat overgebleven onderdelen van Big Daddy’s, met als gevolg dat Sofia Lamb diverse Big Sisters tot haar beschikking heeft. Ze zijn snel, lenig en ook nog eens zeer dodelijk.

Gelukkig zijn we zelf deze keer ook geen simpele ziel, maar stappen we in de (loodzware) schoenen van de allereerste Big Daddy. Deze krachtige reus heeft zich vrijgeworsteld en kan zelfstandig denken en keuzes maken, wat natuurlijk ideaal is voor ons om als Big Daddy flink los te gaan in Rapture. Dit maakt ons echter niet geliefd bij mevrouw Lamb en zo ontspint zich wederom een bijzonder verhaal, in een bijzondere wereld.

Nieuwe speeltjes

Het stuk uit de singleplayer dat we speelden kende een duidelijk doel: zoek de incinerate plasmid en smelt wat stukken ijs om de rails vrij te maken, zodat we verder kunnen reizen met het treinstel. Direct valt een volgende vernieuwing op: je kunt plasmids en wapens tegelijk gebruiken. In de uiteindelijke game zal je niet direct alle registers los kunnen trekken en moeten plasmids en vette wapens gevonden of verdiend worden, maar het vooruitzicht is natuurlijk goed.

Zowel qua plasmids als qua wapens kent Bioshock 2 diverse nieuwe speeltjes om mee aan de slag te gaan. Als je incinerate plasmid krachtig genoeg is, kan je het als een alternatieve vlammenwerper inzetten en op eenzelfde manier zullen ook andere plasmids weer krachtiger kunnen worden tijdens het spelen. Hoewel we nog lang niet alle wapens hebben gezien tijdens onze speelsessie, heb ik mijn favoriet al gevonden: de spear gun, een wapen waarmee je pijlen afvuurt met een harpoenhaak als punt. Tegenstanders kan je hiermee letterlijk aan de muur vastspijkeren en ook dit wapen heeft verschillende munitie om in te zetten, waaronder rocket spears, die als een soort krachtige vuurpijl worden aangedreven als je ze wegschiet. Plezier verzekerd! Daarnaast hadden we ook veel gemak van wapens als een minigun en een rivet gun, waarmee je heerlijk lompe klinknagels kunt wegschieten.

Een Big Daddy staat natuurlijk ook bekend om zijn grote boor en ook die kan je gebruiken om tegenstanders van je af te beuken of om ze flink wat schade toe te brengen. De boor heeft echter wel brandstof nodig om te draaien, zodat je niet ongelimiteerd met de lompe boor jezelf kunt verdedigen. Het is nog altijd een Bioshock-game, kogels zijn vaak schaars en dat zorgt er ook deze keer voor dat je veel aan het verkennen gaat. Lades doorzoeken, kluizen openkraken, levenloze lichamen plunderen, enzovoort. Alles zul je doen om munitie, geld en andere handige items te zoeken. Het leuke is dat je eerder genoemde pijlen uit de spear gun kunt hergebruiken door ze uit de muur of uit het slachtoffer te trekken.

Stevig weerstand

Niet veel later kwamen we een vertrouwd, klein gezicht tegen, namelijk die van een Little Sister. Zoals je wellicht nog weet is ADAM zeer waardevol in Rapture en de Little Sisters zijn erg goed in het verzamelen van ADAM. Hoog tijd dus om een Little Sister aan onze zijde te krijgen, maar daarvoor moest wel afgerekend worden met… jawel: een Big Daddy! In Bioshock 2 zijn ook de Big Daddy’s van de partij, al zijn er meerdere versies. Je hebt de oude Big Daddy’s, die nog altijd stevig weerstand bieden, en er zijn nieuwe Big Daddy’s, die allerlei krachtige wapens tot hun beschikken hebben om je het vuur aan de schenen te leggen. Gelukkig troffen we een oude variant en na een lekkere knokpartij kwamen we als winnaar uit de bus en namen we de Little Sister mee op onze schouder, op zoek naar wat ADAM.

Dit bracht ons al snel bij een nieuw stukje gameplay, wat vaker voor zal komen in Bioshock 2. Als je een Little Sister voor jou aan het werk zet om ADAM uit een dood persoon te halen, zal Sofia Lamb daar niet vrolijk van worden en je bestoken met aardig wat verschillende Splicers. Aan jou de taak om de Little Sister te beschermen door af te rekenen met de massale Splicer-aanval. Het was even wennen, dit soort actie, en het deed me zelfs een beetje denken aan een ‘wave’ uit de Horde-modus van Gears of War 2. Je bereidt de omgeving zo goed mogelijk voor met valstrikken, indien het mogelijk is hack je voor wat extra afweergeschut een turret (wat nu met een nieuwe, snellere minigame gebeurt) en je zorgt dat je wapens geladen zijn, voordat je besluit om de Little Sister in te zetten en de aandacht te trekken van vele vijanden.

Na het vinden van de incinerate plasmid stond ons nog één zware taak te wachten: afrekenen met een Big Sister. Dit leverde een bijzonder pittig gevecht op, want zoals gezegd is de Big Sister behoorlijk snel. We werden bestookt met vliegende objecten dankzij haar mogelijkheid om telekinese toe te passen, maar met behulp van veel kogels, speren en onze eigen plasmids wisten we te overleven. Vergeleken met haar waren de Splicers die we richting het einde van de missie nog moesten verslaan echt kinderspel.

Voorlopige conclusie

Bioshock 2 biedt een nieuwe ervaring, dat is wel duidelijk geworden na onze speelsessie. Als Big Daddy heb je hele vette wapens tot je beschikking en het is heerlijk om wapens en plasmids tegelijk te kunnen gebruiken. De wereld van Rapture is nog altijd bijzonder, het heeft nog altijd die speciale sfeer en met diverse nieuwe Splicers, Big Daddy’s en Big Sisters kan je op genoeg tegenstand rekenen in dit nieuwe avontuur.

Ik laat nog wel wat ruimte voor een paar kleine, kritische kanttekeningen. Het is nog steeds de vraag in hoeverre de ontwikkelaar genoeg afwisseling en verdere vernieuwing in de singleplayer weet te stoppen. Rapture is nog altijd heel bijzonder, maar er is meer nodig om weer van een echt originele game te kunnen spreken. Daarnaast kan het misschien vervelend worden om heel vaak een Little Sister te moeten beschermen tijdens het vergaren van ADAM, maar dat zal heel persoonlijk zijn of je dit een leuk stukje gameplay vindt of niet.

We kunnen er in elk geval niet omheen: Bioshock 2 lijkt weer hoge ogen te gaan gooien, straks in februari. Er is gewoon geen tijd om bij te komen van het knallende najaar, want ook het begin van 2010 heeft de nodige toppers voor ons in petto.

 1.   
  Spam-Fischer's avatar

  Houserz schreef, "Wooot! inderdaad.

  maar meld verder is wat je van het spel vind……daar hnebben we wat aan tjappie"

  dat zegt al genoeg als hij w00t vind

 2.   
  StuntelX's avatar

  Is dit ook een horor game eigenlijk ??

  Ik vind horror games niet echt leuk en soms eng maar als dit geen echte horror game is dan ga ik hem mieschien ook wel halen.

 3.   
  JonsoN's avatar

  Kan alweer niet wachten! Het 1e deel was uberstoer, en deze waarschijnlijk ook..:)

 4.   
  b00m666's avatar

  ChielB schreef, "Het is zeker geen horror-game. Gewoon een bijzonder sfeervolle shooter met af en toe een spannend moment, al zal je niet echt veel meer schrikken dan bij andere soortgelijke shooters. Er is natuurlijk verschil tussen spanning en echte horror."

  maar sommige dingen zoals die kleine kreng brrrrrr

 5.   
  UncreatedKoen's avatar

  naja ik vind het wel een mooi spel zeker:) na wat ik tot nu toe heb gezien
  maar ga hem niet halen;)
  niet mijn ding(A)

 6.   
  Moon-Hero's avatar

  b00m666″][quote=”ChielB schreef, "Het is zeker geen horror-game. Gewoon een bijzonder sfeervolle shooter met af en toe een spannend moment, al zal je niet echt veel meer schrikken dan bij andere soortgelijke shooters. Er is natuurlijk verschil tussen spanning en echte horror."

  maar sommige dingen zoals die kleine kreng brrrrrr[/quote]

  Nou valt wel mee heb je Fear 2 wel is gespeeld dan.Dat is pas horror. 😳

 7.   
  Selective93's avatar

  Lijkt me vet.

 8.   
  evangelo_'s avatar

  oooow dit is een zalig spel 😀

 9.   
  evangelo_'s avatar

  ik wil het hebbe 😀