One Piece: Unlimited Cruise 2

One Piece: Unlimited Cruise 2 is een typische Japanse actie-RPG omtrent de welbekende One Piece-anime. Weet dit tweede deel een goede indruk achter te laten of is deze game de die hard fans niet waardig? Dat lees je in deze review…

Langlopend

Bij het vallen van de naam “One Piece” zal bij de vele anime-liefhebbers onder ons al gauw een belletje gaan rinkelen. Deze welbekende Japanse serie draait niet voor niets al non-stop sinds 1997. Daarnaast wist One Piece in 2000 zijn eerste gamedebuut te maken op de Wonderswan, een Japanse handheld. Na verloop van tijd zijn er nog ontelbaar veel delen verschenen van deze serie voor diverse consoles. Zodoende is ook de Nintendo Wii in 2007 voorzien van One Piece: Unlimited Adventure, al is deze nooit de oceaan overgestoken om ons Europeanen te voorzien van een stevige, Japanse RPG.

Hier kwam echter verandering in toen men eerder dit jaar One Piece: Unlimited Cruise wist uit te brengen. Dit redelijk neutraal ontvangen deel is tevens de eerste One Piece-game, met uitzondering van één spin-off, die Europa heeft mogen sieren. Nu is het alweer tijd voor het tweede deel binnen deze reeks, niet geheel verrassend onder de naam One Piece: Unlimited Cruise 2. Dit nieuwe deel bouwt voort op de avonturen van de Straw Hat Pirates en hun leider, Luffy. Avontuurlijk als dat de grote groep is, varen ze wederom richting vele eilanden, om zo opnieuw talloze schatten op te duiken…

Stevige opzet, niet vernieuwend

Een groep knotsgekke piraten met simpelweg maar één doel: eilanden uitwonen om de rijkdommen te vergaren die deze rotshopen bezitten. Het is een concept dat op het eerste gezicht garant kan staan voor aanzienlijk wat uren vermaak. In wezen is het Unlimited Cruise 2 ook gelukt om dit concept goed uit te werken, aangezien de gameplay gewoon lekker verslavend is en het geheel lekker wegspeelt. Hierbij moet ik wel opmerken dat de gameplay, en zo ook het gevechtssysteem, nauwelijks is aangepast ten opzichte van het eerste deel, terwijl er wel terdege ruimte voor verbetering is. Hierdoor treedt bij mij al gauw het gevoel naar voren dat dit deel simpelweg gehaast is, om deze zo snel als mogelijk uit te kunnen brengen.

Op zijn minst gezegd is dit jammer, want Unlimited Cruise 2 doet echter wel zijn best om zich te onderscheiden van overige RPG’s. Een gebrek aan innovatie is hier de dader, aangezien dit tweede deel alleen op een paar selecte punten weet te verbeteren. Wat betreft de gameplay zit het daarentegen dan toch nog uitstekend in elkaar. One Piece laat zich namelijk vanuit een derde-persoons perspectief spelen als een typische fighter/adventure-game. Door bijvoorbeeld combo’s te maken en geweldige klappen uit te delen, kun je enorm veel schade aanrichten en tevens een enorm spectrum aan nieuwe aanvallen unlocken. Dit systeem zorgt ervoor dat de game nogmaals ontzettend lekker wegspeelt en een leuke diepgang toevoegt, zoals het tevens een ware RPG betaamt.

Naast het toch wel uitgebreide gevechtssysteem is het ook mogelijk om verschillende kunsten uit te halen. Zo kun je bijvoorbeeld koken of speciale gereedschappen maken en jezelf hierin verbeteren. Het is een leuke toevoeging, die sinds het eerste deel al voor toffe elementen zorgt. Wat het gebruik hiervan ook versimpelt, is de manier waarop je voorwerpen en dergelijke in de menu’s verwerkt. Het navigeren kan in het begin even verwarrend zijn, maar na verloop van tijd werkt het prima en zul je wederom getuige zijn van de diepgang die de game in bezit heeft. De zojuist genoemde eigenschappen zijn tevens per personage anders, wat voor een afwisselende ervaring zorgt. In totaal zijn er zelfs negen personages te vinden in dit tweede deel, waardoor het allemaal net even wat uitgebreider en leuker wordt.

Matige uitwerking

Doordat je in Unlimited Cruise 2 juist de beschikking hebt over negen personages, moet het geen enkel probleem zijn om een geschikte te vinden die voldoet aan je persoonlijke wensen. Wat betreft de gameplay wordt de game dan ook absoluut niet repetitief. Hiervoor zullen we moeten kijken naar een ander aspect van Unlimited Cruise 2: de algehele opzet. Zoals ik eerder al aangaf reis je van eiland naar eiland, om deze van top tot teen te doorkruisen. In het eerste deel bleek dit echter na verloop van tijd een tergende reis te worden, voornamelijk door gebrekkig leveldesign en een oneindige rits monotone vijanden. Dit is helaas hetzelfde geval voor Unlimited Cruise 2, al weet deze sowieso op beide gebieden zeker te verbeteren.

Toch zit ik na het spelen van eerder genoemde game met gemengde gevoelens. De gameplay staat als een huis en biedt tonnen aan diepgang, terwijl het verhaal ook nog eens door de koddige presentatie op een leuke manier wordt gebracht. Aan de andere kant weet de game repetitief te worden, met name door de beperkende wereld, en zul je jezelf moeten dwingen op zijn tijd om door te kunnen spelen. Daarnaast wordt de game ook nog eens vergezeld door technische problemen, waaronder framedrops. Ben je echter fan van One Piece en op zoek naar een RPG omtrent deze serie, dan kun je hier wel degelijk plezier uit halen. Voor de twijfelaars onder ons kan ik eigenlijk alleen maar aanraden om te wachten met aanschaffen, aangezien we hier wel te maken hebben met een game van 50 euro.

Conclusie

One Piece: Unlimited Cruise 2 is een perfect voorbeeld van hoe een game gehaast kan worden en zo de fundering van in wezen een geweldige RPG teniet kan doen. Ergens op één van die eilanden klopt namelijk het hart van een RPG die meer verdient dan dit. De gameplay is en blijft verslavend tot aan het eind en qua diepgang zit het wederom ook helemaal snor. Toch kan ik voor de volledige prijs Unlimited Cruise 2 alleen aanraden voor degenen die een voorliefde voor de serie hebben.

  1.   
    LouisvanGaal's avatar

    omg ziet der wel mooi uit.

  2.   
    b00m666's avatar

    zulke games zijn niet mijn stijl maar in rpg stand te kijken naar dit ken ik tog een redelijk cijfer geven

  3.   
    Sa.'s avatar

    hmmmmm het gaat

  4.   
    GameAC's avatar

    Toch maar niet.