FIFA Manager 10

Naast Championship Manager en Footbal Manager is er nog een serie die je in staat stelt om een eigen club te besturen, namelijk FIFA Manager. Inmiddels is FIFA Manager 10 verschenen en of de serie goed bezig is, lees je in deze review.

Degelijke ondersteuning

Footbal Manager is eigenlijk al jaren de beste keus geweest voor de virtuele voetbalmanager, maar Electronic Arts timmert met FIFA Manager toch stevig aan de weg. FIFA Manager 10 gaat wederom wat stappen verder dan de concurrentie, want niet alleen kan je met het gebruikelijke clubmanagement aan de slag, het is zelfs mogelijk om je bezig te houden met het verbouwen van je stadion door met de architecten om de tafel te gaan of om te werken aan je persoonlijke leven als manager. Hier heb ik zelf echter totaal geen behoefte aan, want ik wil gewoon bezig zijn met de essentie van een voetbalmanager: het managen van ‘mijn’ cluppie. Gelukkig kan je ervoor kiezen om persoonlijke achtergronden van de manager uit te schakelen en ook is het in te stellen in welke mate je bezig wilt zijn met randzaken, naast het leiden van een team.

Net als concurrent Footbal Manager bezit FIFA Manager 10 een degelijke ondersteuning om nieuwkomers wat meer wegwijs te maken in de game. Diverse help-icoontjes geven je korte tekst en uitleg bij de verschillende onderdelen en mogelijkheden van de game, al gaat dit niet zover als de begeleiding van de bekende concurrent. Het is echter wel een welkome feature die de speelbaarheid van FIFA Manager 10 weer wat verbetert.

Brul vanaf de zijlijn

Uiteraard heeft men ook de actie op het veld stevig onder handen genomen. De 3D-engine is weer iets verbeterd, maar de technische engine laat nog altijd steken vallen. Spelers reageren beter op orders, maar nog altijd worden er ongekend vreemde keuzes gemaakt op het veld. Je kunt als coach zijnde wel enkele aanwijzingen richting je spelers schreeuwen (ook weer ‘geleend’ bij de concurrent), zoals het aangaan van een één-tweetje, een dribbel, direct schieten op doel, massaal aanvallen, enzovoort. Het gebeurt echter zelden dat zo’n brul vanaf de zijlijn echt van invloed is op de wedstrijd. Daarnaast kan je ook ervoor kiezen om als speler-manager te spelen, maar de actie die je als speler op het veld meemaakt is nog altijd van een bedenkelijk niveau. Ook in deze rol komen de beperkingen op het technische vlak, en in het bijzonder die van de computergestuurde spelers, sterk naar voren.

De moeite waard

De grootste vernieuwing op papier is de online modus van FIFA Manager 10, maar helaas komt deze feature totaal niet tot zijn recht. De online modus is een sterk uitgeklede versie van de singleplayer en is gewoon niet leuk te noemen. Tegen een aantal andere spelers en door de AI bestuurde teams ga je een seizoen spelen en moet je binnen afzienbare tijd diverse beslissingen nemen. Het aantal tactische mogelijkheden is echter zeer beperkt, de wedstrijden in text-only formaat geven je nauwelijks enige feedback over de prestaties van je spelers… het moge duidelijk zijn dat er behoorlijk wat schort aan deze multiplayer om het nog enigszins de moeite waard te vinden.

Conclusie

FIFA Manager 10 is absoluut een verbetering ten opzichte van de vorige editie, maar de game komt nog altijd te kort om de strijd aan te kunnen met Championship Manager, laat staan Football Manager. De 3D-engine is verbeterd, maar technisch is er nog een hoop werk aan de winkel.

Er wordt regelmatig iets ‘geleend’ van de concurrentie, maar de uitwerking laat te wensen over. De toevoeging van een multiplayer modus is op papier erg interessant, maar wederom komt er in de praktijk nog weinig van terecht. Heel slecht is FIFA Manager 10 zeker niet, maar de concurrentie is nog altijd beter.

 1.   
  Lode's avatar

  Inderdaad mijn broer vind ook Football Manager veel beter dan Fifa Manager. Hij speelt namelijk niet anders dan games die over voetbal gaan. 😀 He knows it lol.

 2.   
  Jarek's avatar

  Dit is zowieso een heel erg zwakke game vergeleken met football manager

 3.   
  Disnoxxio's avatar

  Hou het gewoon bij de normale fifa 😀

 4.   
  GameAC's avatar

  Football Manager is veel beter.

 5.   
  nanathan's avatar

  football manager is de beste in zn genre. Kan je nu ook terug fifa10 aan dit spel koppelen?

 6.   
  stefan1994's avatar

  =