Return to Mysterious Island 2

Return to Mysterious Island 2 is een game die doet denken aan een gewone puzzelgame zoals Myst. Of deze game het ook net zo goed doet als Myst lees je in deze review.

Adventure-games hebben mij van kinds af aan al geboeid en ik speelde ze dan ook wellustig. Ze boden een leuke uitdaging aan in het kader van items combineren, puzzels oplossen en je weg zien te vinden door eindeloze doolhoven, werelden en noem maar op.

Robinsons Crusoe’s Myst

De game begint waar het eerste deel van Return to Mysterious Island eindigde. De hoofdpersoon Mina wordt samen met haar aapje opgepikt met een helikopter, echter deze wordt met geweld naar beneden gehaald en maakt een landing in een diep meer. Je kruipt dan gelijk in de huid van Jep, een klein aapje. Als Jep moet je zorgen dat Mina levend uit de helikopter komt.

De game schakelt over naar de view die je vanaf nu zal gebruiken. De camera centreert zich in het midden en je kan met de muis om je heen kijken. Je hebt zo 360 graden zicht op je omgeving. Zodra je Mina weet te bevrijden uit de zinkende helikopter begint het overleven. Mina is gewond en je moet haar helpen om de wond te helen en daarna moet je uitzoeken wie je heeft neergeschoten.

Expeditie Robinson

Return to Mysterious Island 2 draait eigenlijk om het overleven. Je begint met Jep die moet zoeken naar verband en dergelijke om een grote wond van Mina te genezen. Hierbij heb je de mogelijkheid tussen een aantal locaties op het eiland om te zoeken. Het is echter niet altijd even makkelijk om bepaalde items te vinden omdat ze soms echt goed verstopt zijn. Return to Mysterious Island 2 heeft daar iets op gevonden en laat dan een wolkje boven het personage die je op dat moment bestuurd zien, waarin een vraagteken of een ander icoontje staat. Deze wordt duidelijker naarmate je dichterbij het voorwerp staat. Dit werkt best aardig, maar op één of andere manier niet bij elk item. Dus als je bijvoorbeeld naar iets kleins zoekt zul je nog regelmatig een half uur lang elk stukje eiland aan het doorzoeken zijn.

Van al dat gezoek en ge-overleef krijg je natuurlijk honger en dat houdt in dat je eten moet gaan zoeken. Dit gaat met Jep gemakkelijk omdat hij zo’n beetje alles kan eten wat hij tegenkomt zoals fruit, beestjes en takjes. Mina moet echter wat harder zoeken en dat kan soms wat lastig zijn als je bijvoorbeeld net door een zwerm bijen bent gestoken. De game heeft dus echt een overlevingssysteem wat zeker in het begin interessant is. Je zou er in elk geval van kunnen leren dat sommige mieren als hechtingen gebruikt kunnen worden. Jep kan als aap ook met andere apen communiceren door om iets te bedelen of door ze te luizen. Je kan aan een balkje zien hoe kwaad een aap is en het is dan soms de taak om deze weer vrolijk te krijgen door ze bijvoorbeeld een stukje fruit te geven.

Aaaahh Natuur!

Return to Mysterious Island 2 speelt zich dus af op een eiland, een eiland dat vol met exotische planten, bloemen en dieren zou moeten zitten. Ik heb daar echter weinig van gemerkt en vond de omgeving dan ook gewoon een beetje saai. Ik kon wel merken dat de ontwikkelaars zoveel mogelijk verschillende soorten omgevingen in één plek wilden stoppen. Zo heeft het ene scherm een jungle en het andere scherm een droog graanveldje. Ondanks dat je op een eiland zit heb je niet echt een overweldigend gevoel van verdwaald zijn. Na een uur ken je elke omgeving wel uit je hoofd en weet je wat je daar kunt vinden. Er komen naderhand ook maar weinig nieuwe omgevingen bij. Dit is jammer als je het wel gezien hebt met dat eiland. Misschien is het wel de bedoeling van de makers geweest, om alles eentonig te maken zodat je ook echt van het eiland af wilt.

Grafisch gezien ziet deze game er niet slecht uit. Maar ook weer niet goed. De omgevingen zijn namelijk allemaal pre-rendered waardoor alles er statisch uitziet en weinig van zijn plaats beweegt. Dit verklaart volgens mij ook waarom de omgeving zo weinig leven heeft. Het is niet een heel oude game en ik had eigenlijk wel wat meer grafische fantasie in alles verwacht. Het enige wat zeer leuk is gedaan zijn de filmpjes. Die worden namelijk als een soort van strip weergegeven.

Conclusie

Return to Mysterious Island 2 is een adventuregame en daar is ook alles mee gezegd. Het is een leuke game als je van adventures houdt, maar verwacht geen enorm moeilijke puzzels zoals Myst die had. Het doel van het spel is om te overleven en om op te lossen wie de helikopter heeft neergeschoten. De game is dan ook vrij kort, maar zal je op sommige stukken wel leuk bezig houden. Grafisch is de game niet heel sterk, maar omdat het een adventuregame is, kan ik hier uiteindelijk toch wel over heen kijken. Ik had nog wel meer leven in de game verwacht. Je hebt wel de apen, maar dat zijn er maar een handjevol. Kortom het is een adventuregame door alle voegen van het spel. Als je fan bent van het genre is het zeker de moeite waard om deze even te bekijken, maar ik kan het zeker niet aanraden als je geen adventure-gamer bent.

  1.   
    UberProSure's avatar

    mag ik zegge: Wtf? maare, wel nice review nu weet ik een beetje meer over dat spel wat ik niet snap waarom iemand zoiets maakt 😛

  2.   
    cookymonster's avatar

    Lijkt me nog wel grappig. Maar ik ga zelf nooit in huis halen. En net als UberProSure ben ik ook wel blij dat ik eindelijk weet waar dit over gaat. 😉

    @ UberProSure: moet je nagaan het is al deel 2 dus het 1e deel zal goed verkocht hebben zeker.

  3.   
    Selective93's avatar

    Goede review, volgens mijn vriend is het voor hem persoonlijk een miskoop xD. Heb hem nog niet zelf gespeeld :).

  4.   
    najreteip's avatar

    Ziet er wel grappig uit, misschien binnen een jaartje ofzo, wanneer ie wat afgeprijsd is…

  5.   
    Houserz's avatar

    Pest spel puzzelen zuigt, je koopt toch ook geen ravensburgerpuzzel meer

    pff

  6.   
    )GN(-Erik's avatar

    De MYST games waren sterke games met moeilijke puzzels en een spannende sfeer, omdat je altijd alleen was op een raar eiland.

    Als ik de screens van deze game zie, denk ik niet dat het niet zo spannend is met een paar apen, en een vrouw linksonder die je als een zombie blijft aanstaren 🙄 😆