Het leven van een Modern Warfare-junkie

Ik heb een verslaving, een zeer hardnekkige zelfs. Drugs en drank zijn er niks bij. Afkicken is onbegonnen werk. Ik ben een Modern Warfare-junkie en in deze column kom ik er schaamteloos voor uit…

Dinsdag is het zover. Dan komt aan een enorme hype een einde dankzij de release van Call of Duty: Modern Warfare 2. De eerste Modern Warfare bezorgde me een verslaving en nu wil deze junkie meer!

Een enorme verslaving

Als liefhebber van shooters kwam Call of Duty 4: Modern Warfare werkelijk als geroepen. De Medal of Honor-serie vond ik sinds Frontlines niet echt meer interessant en eerlijk gezegd was Call of Duty 3 ook niet de topgame waar ik op had gehoopt. Dit was de eerste poging van ontwikkelaar Treyarch en ik verlangde direct weer naar een nieuwe iteratie uit de ontwikkelstudio van Infinity Ward. Call of Duty 4 greep me weer als vanouds en maakte ongemerkt een Modern Warfare-junkie van me. De moderne oorlog is mijn drugs, mijn drank. Geen overbekende Franse stranden, geen routes naar Berlijn, geen nazi’s om uit te schakelen, maar vooral een oorlog zoals die vandaag de dag plaats kan vinden.

Soms neemt de junkie het van mijn gezonde verstand over. Zoals enige tijd geleden, toen ik op een doodgewone donderdag door de stad fietste. Op het dak van een herenhuis, aan de overkant van de weg, waren wat arbeiders druk in de weer. Ik zie af en toe een hoofd, soms alleen een veiligheidshelm. “Die mannen zijn druk bezig,” zou menig mens denken. Mijn gedachten namen echter een totaal andere wending… “Met een Dragunov zou ik zonder problemen raak schieten. Misschien zou een M82 een nog lekkerder resultaat hebben.” Een tijdelijke zieke geest? Misschien. Een enorme verslaving? Absoluut!

Voor het gevoel

De singleplayer was een ongekend lekkere shot voor me. Heerlijke Hollywood-actie met missies die je echt nog lang bij blijven. Eerst op normal er doorheen, puur voor de intense ervaring, en daarna uiteraard nog lang afzien op veteran, zowel voor de Achievements als voor het gevoel om zoveel mogelijk op de proef te worden gesteld.

In iets meer dan een jaar tijd heb ik ruim zeven volle dagen op de teller staan van de Modern Warfare-multiplayer. Ruim zeven dagen, dus dat zijn al snel 175 of meer uren en voor een gamesjourno, die constant in een ongekend tempo weer met nieuwe titels aan de slag gaat, is dat toch wel een behoorlijk aantal. Zodra het duidelijk is welke map er gespeeld gaat worden, vooral in hardcore team deathmatch, heb ik in m’n hoofd al de favoriete schuilplekken en routes zitten. Het dak van Grandma’s House in Overgrown, de snelste route naar het hoge gebouw in Crash, de fijnste sniper-locaties in Creek, stiekeme plekjes in Chinatown….

Het is overigens niet blinde lof voor Call of Duty 4, zo reëel is zelfs de junkie in mij. Mappen als Wet Work, Crossfire en Showdown vermijd ik zoveel mogelijk, doordat die omgevingen weinig mogelijkheden bieden tot gevariëerde gameplay. Voor deze junkie zijn dat echter hele, hele kleine smetjes.

Een vroege aftocht

Net zoals bij Call of Duty 3 het geval was, kon ook deel 5 (World at War) me niet echt boeien. De singleplayer was ‘aardig’, maar nergens echt memorabel. Daarnaast kwamen de beperkingen van ontwikkelaar Treyarch wat mij betreft in de multiplayer nog duidelijker naar voren. Puur door veel zwakker level design heeft die multiplayer me nooit zo weten te raken als die van Modern Warfare. Mappen speelden niet lekker weg, de idiote mogelijkheid om irritante honden op te roepen… kwelling alom voor deze liefhebber van shooters.

Nazi Zombies heeft de game een vroege aftocht bespaard, maar dan kan je eigenlijk net zo goed met Left 4 Dead aan de slag gaan om te co-oppen tegen zombies. Het zorgt er wel voor dat World at War nog altijd stevig online gespeeld wordt, maar voor de rest kan Call of Duty 5 deze junk niet de gewenste kick geven.

Niet hype genoeg

Hoe anders is het met deel 6, waar Infinity Ward de touwtjes weer in handen heeft alsof het mijn lokale nachtapotheker is. De hype is enorm, maar so what!? Het kan me eerlijk gezegd niet hype genoeg zijn. Dagelijks wat horen omtrent de tweede Modern Warfare, wat info over nieuwe wapens, stukjes teasen in een korte trailer, heerlijk.

Het is alsof ik weer dat kleine ventje ben die zenuwachtig is voor z’n verjaardag, in afwachting van de kado’s die in aantocht zijn. Of de spanning als puber voor de laatste dagen van december, ongeduldig wachtend op het moment dat je een shitload aan vuurwerk mee naar huis kunt nemen. Eenzelfde soort ongeduld maakt zich nu al tijden meester van me. De verslaving heeft het allang gewonnen van het gezonde verstand.

In gedachten ben ik al bij de achtbaanrit die Modern Warfare 2 heet. De filmische momenten, de memorabele missies, morele keuzes, Spec-Ops en de multiplayer. Ik zie mezelf al langs de ijswanden klimmen in Cliffhanger, infiltreren in een terroristische organisatie alsof ik Jack Bauer ben en de favela’s in Brazilië uitkammen met bruut geweld. Het is echt aftellen tot dinsdag. Leven met een verslaving is niet makkelijk…

 1.   
  Wouter's avatar

  Jongen, ik leeft met je mee. 😳

 2.   
  -Freedom-'s avatar

  ik vond de sp van 5 beter dab 4. ik speel zelf veel 5 mp atm, maar ik weet dat het niet zo aanslaat als de 4, maar voor mij wel. ik kan er echter goed inkomen als je 5 niet leuk vind.

 3.   
  FioranoJC's avatar

  GOh wat komt alles me bekend voor zeg 😆

  Call of duty is gewoon iets dat niet uit te leggen is.

  Dinsdag is dé dag

 4.   
  delta62's avatar

  Het is erg leuk, maar vooral de single player. Ik vind de multiplayer ook leuk maar opengeven moment vind ik het saai worden.

 5.   
  Uchiha linkz's avatar

  Modern warfare 2 FTW ik krijg hem op maandag al xD

 6.   
  Maffia173's avatar

  Leuke column, modern warfare ftw!

 7.   
  joramovic's avatar

  ik wil hem ook zeer graag kopen, maar dan zou ik ook xbox live gold moeten kopen en 100 euro heb ik niet direct op overschot.

 8.   
  M@tthijs's avatar

  Je geeft commentaar op honden, maar we hebben nu meer dan tien killstreaks. Als één zo’n gek met een 25 killstreak zegt:’I’ll kill everyone!” is ook iedereen dood door zijn stomme Tactical Nuke.

  Hier zit trouwens nog zo’n junkie, ik heb er bijna 11 dagen opzitten bij Modern Warfare. Dat is gewoon…. meer damn 250 uur 😐

 9.   
  perryv's avatar

  hoe veel uur speel je dan per week?

  @Bijltje93

  dat is veel..

 10.   
  b00m666's avatar

  ik speel css al meer dan 2 jaar zoiets en dan wil nie niet eens weten hoeveel ik mw1 speel en gek wordt van het w8 van mw2

 11.   
  RuftBanaan's avatar

  Nou nou 250 uur in 1 multiplayer spel. Zo zie je maar dat console gamers veel minder spelen. Menig Call of Duty speler op de PC heeft 400+ uur.

 12.   
  Jarek's avatar

  Ik heb in call of duty 2 ook al meer dan 2.750 uur opzitten ( op pc inderdaad ) , Modern warfare kan me niet echt raken op 1 of andere manier 😮

 13.   
  JonsoN's avatar

  Jezus.. was het maar dindag, ik wordt schijtziek van die K*Tgame en vooral die hele hype eromheen, k durf te wedden dat bioshock 2 gewoon 10x zo goed wordt.. maar dat hebben mensen niet door, omdat het ze alleen om de multiplayer gaat! NOU dat zit ook bij bioshock 2 hoor! Ik ben na call of duty 2 al Afgekickt! 🙄

 14.   
  dicapo's avatar

  ik had het, speel nu niet zoveel meer. Laatste keer dat ik keek stond xfire op 473 uur 🙂

 15.   
  makiejh's avatar

  dat worden rampzalige gevolgen als de game zwaar tegenvalt! 😆

 16.   
  Serg1337's avatar

  MW2 word mijn eerste CoD game, ik heb CoD 5 wel gespeelt bij een vreind van me, maar die spreekt mij niet zo heel veel aan.. voor de rest ben ik een Halo-Junkie ^^

 17.   
  gebruiker50081's avatar

  Call of Duty is een van de eerste games die ik speelden, dus vanaf die eerste geweldige titel wacht ik vol spanning wat de volgende brengt 😀

 18.   
  jungler's avatar

  ik snap je 😀

 19.   
  martyntjee's avatar

  ik klink misschien raar maar cod 6 laat me tot nu toe nog helemaal koud 😳

 20.   
  Atariani's avatar

  Lol, grappige column. 😛

 21.   
  nickykolkie's avatar

  wauw die verslaving heb ik met counter strike source 😛

 22.   
  -050- Critical's avatar

  crossfiree sabotage. FTW ik heb 21 dagen 4 uur en 29 minuten gespeeld, en nu doe ik het nooit meer, waarom? ik ben een beetje een casualgamer aan het worden, zo eentje die er af en toe een gamepje ingooit om met vrienden te chillen met een biertje 😳 ergens is het jammer maar ik mis het geen moment

 23.   
  DutchFreeze's avatar

  Mee eens.

  Nou moet ik zeggen ik raak na 250 uur toch wel uitgekeken op cod 4 multiplayer hoor. Ook omdat ik de draad niet echt meer op kon pakken omdat ik er een half jaar uit ben geweest. ik wist niet dat er zo uber veel kon veranderen in een spel in een half jaar.

  Wat dneken jullie: zullen ze de game dinsdag middag nog hebben bij een willekeurige gameswinkel :)? of zal ik dan moeten wachten tot de volgende levering 🙁

 24.   
  ChielB's avatar

  Ik denk dat de game nog wel te krijgen zal zijn. Wellicht afhankelijk van het aantal winkels in je buurt dat games verkoopt.

 25.   
  Fox's avatar

  RuftBanaan schreef, "Nou nou 250 uur in 1 multiplayer spel. Zo zie je maar dat console gamers veel minder spelen. Menig Call of Duty speler op de PC heeft 400+ uur."

  gast ik heb een spel 2000uur gespeeld over 2 jaar _._

 26.   
  BulletKill's avatar

  Ik vond de single player van World At War toch wel een hele goeie hoor.

 27.   
  Disnoxxio's avatar

  IK heb elke cod game gehad vanaf het begin. en dat blijft doorgaan want elke game is gewoon goed

 28.   
  PixelShooter's avatar

  foxforgames schreef, "

  ”RuftBanaan” schreef, "Nou nou 250 uur in 1 multiplayer spel. Zo zie je maar dat console gamers veel minder spelen. Menig Call of Duty speler op de PC heeft 400+ uur."

  gast ik heb een spel 2000uur gespeeld over 2 jaar _._"

  No life…

  Geniet, maar met mate 🙂

 29.   
  Exquiza's avatar

  foxforgames schreef, "

  ”RuftBanaan” schreef, "Nou nou 250 uur in 1 multiplayer spel. Zo zie je maar dat console gamers veel minder spelen. Menig Call of Duty speler op de PC heeft 400+ uur."

  gast ik heb een spel 2000uur gespeeld over 2 jaar _._"

  En wat wil dat zeggen van jou? 🙄

 30.   
  R1chardTM's avatar

  Toen ik de eerste trailer gezien had wist ik het al. Dit wordt weer een top spel, maar nog een paar dagjes en we kunnen er heerlijk van genieten. 😀

 31.   
  Sarge's avatar

  Mooie geschreven, en ik kan het me best voorstellen 😛

 32.   
  Flashbang's avatar

  Geweldige column!

  Ik dacht dat 80uur op Killzone2 al heel wat is 😳

  Nog heel even wachten tot dinsdag…..

 33.   
  X-doos's avatar

  Flashbang schreef, "Geweldige column!

  Ik dacht dat 80uur op Killzone2 al heel wat is 😳

  Nog heel even wachten tot dinsdag….."

  Dan heb je deze Canadees nog niet gezien. 29003 uur? 😕

 34.   
  Niekolaas's avatar

  wordt om half 10 morgen voor de winkel staan 😆

 35.   
  b00m666's avatar

  ”kolkie95″ schreef, "wauw die verslaving heb ik met counter strike source :P"

  same

 36.   
  b00m666's avatar

  Symptom schreef, "wordt om half 10 morgen voor de winkel staan 😆 "

  ik om half 9 al XD

 37.   
  squidgyboy's avatar

  b00m666″][quote=”Symptom schreef, "wordt om half 10 morgen voor de winkel staan 😆 "

  ik om half 9 al XD[/quote]

  ik vanavond om 23:59 kan ik hem ophalen.

  p.s. ik heb al 25 dagen de multiplayer gespeeld.
  dat is 600 uur
  wat maakt mij dat… een super-junk 😀

 38.   
  airwolf's avatar

  helemal waar 😉

 39.   
  War&Peace's avatar

  Haha Prachtig, helemaal herkenbaar 😀 .

  Ge-wel-di-ge column 😉

 40.   
  brambo69's avatar

  ik heb WoW ook echt lang gespeeld twee lvl 80s mage en warrior en een dk 65 dat is 2000 uur

 41.   
  dravile's avatar

  ehmm,, dit gaat niet over World of Warcraft maar over Call of Duty.. Ik denk dat je WoW(World of Warcraft) en WaW(World at War) door elkaar haald;)