Forza Motorsport 3

Sinds enige tijd is Forza Motorsport 3 uit en de conclusie kan ik hier alvast verklappen: dit is gewoon de beste racegame van dit jaar en misschien zelfs de beste racegame van de laatste jaren. In deze review lees je hoe goed de nieuwe Forza werkelijk is…

De grote kracht

Forza Motorsport 3 windt er geen doekjes omheen om direct te laten merken dat dit de ultieme racegame is. Het spel is zelfs zo groot dat er een tweede disc wordt meegeleverd, waarop alle extra content staat die je kunt installeren om een maximale ervaring te krijgen. Nog meer auto’s, nog meer tracks om op te racen, nog meer customizen… alsof we iets tekort zouden komen.

De grote kracht van de Forza Motorsport-serie zit onder andere in het enorme aantal gelicenseerde wagens en de vele, zowel bekende als fictieve, banen waar je op kunt racen. In Forza 3 is dit ook het geval en staan er uiteindelijk meer dan 400 auto’s en ruim 100 circuits op je te wachten. Ook de manier waarop je nieuwe wagens en circuits vrijspeelt is heel herkenbaar voor de doorgewinterde Forza-gamer.

Je begint logischerwijs met auto’s uit de lagere klasses, de bekende boodschappenwagens van Toyota, Ford, Citroën enzovoort. Door races te voltooien en goed te presteren verdien je ervaringspunten en speel je vanzelf nieuwe auto’s, nieuwe race-events en nieuwe circuits vrij. Het moet wel gezegd worden dat het aantal circuits vooral zo hoog is doordat je vaak op aangepaste versies van een baan rijdt, maar het zorgt desondanks wel voor de gewenste variatie. Alle auto’s zijn overigens met genoeg geld in huis te halen, van brullende Ferrari’s en de heerlijke Bugatti Veyron tot zelfs echte klassiekers. Je hebt echter wel te maken met de restricties van events, zodat je niet meteen met overmacht de rest voorbij zult scheuren.

Gelukkig is de Career Mode weer ongekend verslavend. Ik betrapte mezelf er regelmatig op dat ik wou stoppen na een race en dan toch nog weer even een nieuwe race begon met een nieuwe auto of na een uitgebreide upgrade. Je kunt in de Career Mode ook gebruik maken van een gemakkelijke Quick Upgrade, om automatisch je wagen te optimaliseren voor de klasse waarin je rijdt. En wederom geldt: mits je genoeg centen hebt. De diverse seizoenen van deze carriere modus zitten echter stampvol met events en je haalt al snel genoeg credits binnen om je concurrentie beter de baas te kunnen.

Perfecte aansluiting

Een racegame valt of staat met de gameplay en net zoals in Forza 2 is dit ook in Forza Motorsport 3 tot in de perfectie uitgewerkt. Auto’s besturen heerlijk en dankzij de uitgebreide mogelijkheden om te upgraden en het enorme wagenpark is er altijd wel een auto die perfect bij je wensen aansluit. Daarnaast kunnen liefhebbers ook weer uitgebreid zelf aan het designen gaan voor de meest bijzondere en excotische auto’s. Helaas zijn deze ontwerpmogelijkheden niet echt veel anders dan die van Forza 2, maar het voldoet nog altijd wel om je uren mee te kunnen vermaken.

Daar komt nog bij dat Forza Motorsport 3 over een zogeheten Storefront beschikt, een toegankelijke plek waar alle spelers hun instellingen, foto’s, herhalingen en nog veel meer kwijt kunnen. Samen met de bekende veilingmogelijkheden om voor een leuk aantal credits wat auto’s te kopen of verkopen, vormt dit een ijzersterk onderdeel van de Forza-community.

Ook op het gebied van (online) multiplayer schittert Forza Motorsport 3. Races en toernooien zijn volledig aan te passen, zonder enige lag race je op volle snelheid tegen andere spelers en je kunt helemaal los gaan met verschillende standaardwedstrijden en afwisselende spelmodi, zoals een kat-en-muis spel of heerlijke dragraces. De intelligentie van computergestuurde coureurs is namelijk niet altijd even sterk, waardoor de multiplayer een ideale plek is voor de fanatieke racer.

Zeker tijdens korte races en op de kleine circuits in de singleplayer is inhalen vrij pittig en word je gemakkelijk van de weg gedrukt. Turn10 heeft hier echter een prima vangnet voor verzonnen: Rewind. Deze functie geeft je de mogelijkheid om een stukje terug te spoelen in de race, zodat je gemakkelijk een domme stuurfout of andere actie ongedaan kunt maken. Het kan een beetje als cheaten gezien worden, maar uiteindelijk vind ik het vooral een optie die veel frustratie wegneemt. Daarnaast is Rewind alleen in de singleplayer beschikbaar, dus online kan je je nog altijd geen fouten permitteren.

Voor iedereen

Dat de gameplay van Forza Motorsport 3 zo geweldig is, komt ook doordat de game voor werkelijk iedereen toegankelijk is. Je kunt heel uitgebreid het niveau aanpassen en bepalen hoeveel ondersteuning je wilt krijgen bij het remmen, schakelen, enzovoort. Zowel de echte beginner en wat jongere gamers als de fanatieke fans van racegames komen zo volledig aan hun trekken en dat is absoluut een pluspunt voor een game als deze.

Daarnaast ziet Forza 3 er grafisch geweldig uit. Prachtige auto’s en kleurrijke omgevingen vormen samen met de prima physics engine een heerlijk geheel. Het weggedrag van de auto’s is zelfs nog iets verbeterd ten opzichte van het vorige deel, wat de speelbaarheid alleen maar ten goede komt. Het beperkte schademodel is misschien een klein smetje op het technische vlak, maar eigenlijk mogen we daar niet over vallen bij een game van deze klasse.

Conclusie

Forza Motorsport 3 is zonder twijfel de beste racegame die je op dit moment kunt vinden. De gameplay is toegankelijk voor zowel echte beginners als de ‘experts’, er is ontzettend veel vrij te spelen en de game heeft een enorm wagenpark met ontzettend veel vette auto’s. Daarnaast is de community goed voorzien met de Storefront en een geweldige online multiplayer, zodat ook de echte fans van tunen en ontwerpen helemaal aan hun trekken komen. Als je Forza 3 in huis haalt weet je in elk geval dat je een game hebt om je nog vele maanden mee te vermaken…

 1.   
  UberProSure's avatar

  Goede review (:
  Maar zijn die cijfers zo hoog ja 😳
  9.8 is nogal hoog :oops:, maar volges mij kan dat ook wel kloppen forza is altijd al goed geweest, de besturing is altijd magnifiek! 😆

 2.   
  ChielB's avatar

  9,8 voor speelbaarheid is inderdaad zeer hoog, maar de game verdient het zeker. 🙂

 3.   
  Ken2BE's avatar

  Een geweldige game!!!!!!!!!

 4.   
  Spam-Fischer's avatar

  daar heb ik het mee eens

  maar michiel!: een 9 voor het beeld 😮 ben je blind ofzo? die grapix zijn echt een veel hoger cijver waard

 5.   
  FioranoJC's avatar

  Forza is altijd goed geweest. Deze keer ook geen uitzondering. Ik heb alleen sinds forza 2 een hekel aan sommige motorgeluiden. Na een tijd beginnen die mij enorm te irriteren en dat op auto’s waarmee ik graag rij.

  Porsche Carrera GT is mijn lievelingsauto en in Forza Motorsport 1 was het geluid in het spel 100 procent hetzelfde. Echt prachtig. In forza 2 kwam er een meer jankende uil geluid uit dat ding. Zit nog steeds in forza 3. Beetje jammer. Het had beter gekund maar het is nog steeds een hele grote verbetering ten opzichte van het een beetje uitstralingloze forza 2.

 6.   
  Aadb's avatar

  Forza Motorsport 2 was al een game die er uit sprong qua graphics en goede simulatie, en nu is forza motorsport 3 echt een uit de beste racegames zeker voor op de Xbox 360.

  Het is zeker een spel om paar uur achter elkaar lekker op los te gaan, en ja zal het niet snel uitspelen, zelfs als je niet van racegames houdt zou je dit spel toch eens keertje moeten hebben gespeeld dan wil je wel anders en dan ben je verslaafd.

 7.   
  BulletKill's avatar

  Goeie 360 exclusive :).

 8.   
  Stephan123's avatar

  Forza 3 ga ik dus kopen van mijn verjaardagsgeld 😀

 9.   
  Darkknight's avatar

  beste race game van het jaar mijn mening. Onwijs realisties ik vind het schade systeem niet velel bijzonders maar goed grafisch is hetgewoon een parreltje.

 10.   
  Kilerden's avatar

  I love the ferrari’s, maar ik vind wel dat het geluid van de auto’s allemaal het zelfde lijkt.

 11.   
  Dy-88's avatar

  Het spel is uitstekend, alleen mis ik de crashes zoals bij GRID en zijn de auto’s nogal “”stroef””

 12.   
  -050- Critical's avatar

  kwiiijjjjllll kwiiijjjjlll forzaaaa kwijlllllll kwiiijjllll
  goede review meeste punten mee eens. maar wat een fokking geweldige game

 13.   
  J. de W's avatar

  dit is geen mariokart of need for speed he

  dit is pure realisme hoe games horen te zijn

  en nee dan kan niet

  Nee maar het staat in de review dat er een kat en muis spel kan online. En kun je splitscreen nou wel of niet?>

 14.   
  Mattmerize's avatar

  Spam-Fischer schreef, "dit is pure realisme hoe games horen te zijn"

  *facepalm*

  Nee.

 15.   
  makiejh's avatar

  NFS is the best race game ever!! 😀

 16.   
  Atariani's avatar

  Spam-Fischer schreef, "

  ”J. de W” schreef, "Is er ook splitscreen mogelijk, en kun je daarin ook die cat and mouse modus enzo doen?"

  dit is geen mariokart of need for speed he

  dit is pure realisme hoe games horen te zijn

  en nee dan kan niet 😉 "

  Hoezo horen games realistisch te zijn. :S

  Anyways, geweldige racegame, helaas heb ik geen Xbox. 😛

 17.   
  olivierboel's avatar

  ik heb hier al veel over horen vertellen en heb hem al gespeeld niet origineel maar wel leuk 😉

  een aanrader

 18.   
  tinusjeh's avatar

  ben benieuwd wat de gt 5 er van bakt 😛

 19.   
  tinusjeh's avatar

  ”olivier902″ schreef, "ik heb hier al veel over horen vertellen en heb hem al gespeeld niet origineel maar wel leuk 😉

  een aanrader "

  die optie als je van de baan raakt dat je weer op de baan terug spoelt heb ik bij andere race games nog niet gezien