Borderlands

Toen wij op de GamesCom in Keulen een interview hadden met Randy Pitchford, de grote man van Gearbox Software, was het moeilijk om niet enthousiast te worden over Borderlands. Nu ligt Borderlands dan in de winkel. De grafische stijl is apart en de manier waarop de game RPG en shooter-elementen combineert is verfrissend. Zijn deze gegevens genoeg om Borderlands een geweldige titel te maken?

Pandora

Borderlands speelt zich af op de planeet Pandora. Volgens de legende is er een buitenaardse technologie te vinden die voor grote rijkdom en roem kan zorgen. Honderden schatzoekers komen hier natuurlijk op af en ook jij als speler gaat de zoektocht meemaken. In het begin van het spel moet je, geheel in RPG-stijl, een personage kiezen met speciale vaardigheden en wapens. Zo is de soldaat bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor gevechten met wapens en de hunter is goed met precisiewapens. Eenmaal gekozen krijg je een snelle les in de wereld van Borderlands door robotje Claptrap en kan je avontuur beginnen.

De grafische stijl is natuurlijk het eerste dat opvalt. De cel-shaded wereld is een lust voor het oog en voor mensen die van deze gedurfde stijl houden is er genoeg te zien. Het pallet aan kleuren is als waterverf en vooral de omgevingen en wapens zien er heerlijk uit. De wereld is verwoest en het is vergelijkbaar met de wereld die we kennen uit Fallout 3. Uiteraard is de volledige grafische stijl anders, maar de verlaten landschappen met hier en daar een dorpje voelen vertrouwd aan.

Role Playing Shooter

Borderlands combineert twee gameplaystijlen, te weten RPG en shooter. De ontwikkelaar zelf noemt Borderlands een Role Playing Shooter en daar kan ik me helemaal in vinden. Het begint al bij het kiezen uit verschillende klassen en de gehele game leunt op grote RPG-elementen. Alle gevallen tegenstanders laten ‘loot’ vallen dat je kunt verzamelen en het stijgen in level met je karakter en wapens is ook zeer belangrijk. Het RPG-gedeelte van Borderlands gaat diep genoeg om fans van het genre aan te kunnen trekken en is toegankelijk genoeg gemaakt zodat ook fanatieke shooter-fanaten, die een keertje wat diepgang zoeken, met Borderlands aan de slag kunnen.

De makers van Borderlands zijn zeer trots op het feit dat de game vijftien miljoen wapens bevat. Vijftien miljoen zeg je? Ja, vijftien miljoen. De game stelt namelijk willekeurig wapens samen en dit betekent dat je eigenlijk nooit twee keer hetzelfde wapen zult krijgen en dat de raarste combinaties langs zullen komen. Denk bijvoorbeeld aan een shotgun die raketten schiet. Dit is een vette toevoeging, want elke keer sta je weer voor een verrassing als je nieuwe wapens tot je beschikking krijgt.

Doelloos alleen, nuttig in een groep

Tot nu toe krijg je als speler een behoorlijk nieuwe ervaring. Een vervallen wereld in een heerlijke grafische stijl, een mooie combinatie van RPG en shooter-elementen en lekker actie. Waar de makers duidelijk wel moeite mee hebben gehad is het implementeren van de diepere elementen van een RPG. Hoe leuk het verzamelen en upgraden van voorwerpen ook is, de game mist enige structuur. Je kunt inderdaad opdrachten aannemen van verschillende mensen in de wereld, maar het doel is op geen enkel moment echt duidelijk. Dit gevoel van doelloosheid maakt dat de game soms gaat vervelen.

Waar Borderlands in je eentje wat doelloos aanvoelt, geeft het een nuttiger gevoel als je met een vriend of meerdere vrienden aan de slag gaat. De game is namelijk met vier mensen online coöperatief te spelen en dat komt de game behoorlijk ten goede. De eenzaamheid is dan weg en met vrienden kun je lekker je slag slaan op Pandora. Overigens is het geen overbodige luxe, want de tegenstanders zijn zeker niet dom. Borderlands is ook met twee personen te spelen in split-screen en dat mag ook wel eens gezegd worden, want deze vorm van multiplayer staat helaas op uitsterven. Daarbij past de game zich aan qua niveau en intensiteit aan het aantal spelers, zodat het zowel als singleplayer en als co-op multiplayer een goede ervaring blijft.

Conclusie

Borderlands doet iets nieuws en dat is alleen maar toe te juichen. De bijzondere grafische stijl van de wereld is een lust voor het oog en de combinatie van RPG en shooter-elementen pakt goed uit. Wapens zijn vrijwel nooit hetzelfde en het levelsysteem werkt ook goed. Een nare nasmaak in de game zit hem echter in het doelloze gedwaal op Pandora. Zonder een meeslepend verhaal en een duidelijke richting zul je je meer dan eens gaan afvragen wat je eigenlijk aan het doen bent. Dit is geen kleine gemiste kans en als de makers zich meer hadden gericht op een meeslepend verhaal, had Gearbox met Borderlands een geweldige franchise gehad. Nu is het een geweldig idee, een toffe game, maar blijft het gevoel hangen dat er kansen gemist zijn. En dat is jammer.

 1.   
  NoFearz's avatar

  Mooi spel, ik heb alleen nog maar coop gedaan maar het spel al wel uitgespeeld. Maar als je de weg niet kan vinden is dat wel behoorlijk slecht je hebt altijd wel een waypoint en bij de questlijst, zegt die al in welk gebied het is waar je moet zijn en Claptrap zegt ook vaak waar je heen moet gaan voor nieuwe missies. De verhaallijn is juist wel goed te volgen en je verdiept je wel in het verhaal alleen neemt niemand de moeite om te lezen wat ze zeggen als je een quest haalt en niemand luistert naar de journals van Tannis, met iedereen die ik speel ramt op Ade accept knop als je bij iemand een quest haalt.

  Je komt wel soms 2 zelfde wapens tegen maar dat is alleen in het begin, de standaard wapens heb je altijd, maar bij hogere levels kom je nooit weer hetzelfde wapen tegen.

 2.   
  Spam-Fischer's avatar

  er zijn zeker heel veel wapens die hetzelfde geluid hebben

 3.   
  /DareDevil's avatar

  Niet echt eens met de conclusie. Gearbox heeft ook nooit gezegd dat ze een meeslepend verhaal gingen brengen hierin en hoe wil je hier een meeslepend verhaal in krijgen? Deze game draait gewoon puur om de fun. Looten killen met 3 andere mensen of in je eentje daar draait deze game om en dat doet hij gewoon heel goed. Zo goed dat het verhaal er eigenlijk niet echt toe doet. Ik heb het wel gevolgd het past gewoon bij deze game. Dat je zomaar wat rondloopt in Pandora en niet echt weet wat je doet is echt onzin. Dan moet je gewoon de quest beschrijving lezen. Het is gewoon in typische rpg stijl die lijkt op Guild Wars en WOW. Iedereen die looten en killen chill vindt moet deze game gewoon halen. 😆

 4.   
  The Beaver's avatar

  Ik weet het niet, persoonlijk was ik teleurgesteld omdat het niet zo heel goed was, Of Ik verwachtte er teveel van, maar buiten dat een super orginele game

 5.   
  Ika Q's avatar

  Is leuke shooter met rpg elementen. Maar ook niet echt vernieuwend. Maar ik vermaak er teminste mee. Helaas is er weinig of onaantrekkelijke muziek in de game en de geluiden van de geweren is precies wat je ervan verwacht, gewoon normale gun geluiden. Helaas wil ik dat ze meer uitbreiden met die guns, zoals dat je ze kan modificeren. Nu ben je alleen maar aan het looten en kijken welke gun beter is. ( en meestal is het rotzooi)

 6.   
  Uchiha linkz's avatar

  Ik vindt borderlands zeker een aanraader als je opzoek bent naar een leuke sandbox game. Het is net fallout maar dan net ietsjes meer,zo als lvl cap is veel hoger en je kan dit keer sprinten wat in fallout niet kon.Dus daar geef ik de speelbaarheid een dikke 9 het beeld zit dik inorde wat mij betreft.Alleen vondt ik het geluid een beetje saai zeker on het begin maar voor de rest is deze game een zeker een onbewuste topper. xD 😛

 7.   
  GameAC's avatar

  Het doet heel veel, maar heeft gewoon geen goede feeling of iets dat er echt bovenuit steekt.

 8.   
  JonsoN's avatar

  Ik ben het ook niet eens met de conclusie, Die zegt dat het spel wel degelijk vernieuwend is, waarom staat er dan een 7.5 voor originaliteit?, dat is opzich geen laag cijfer natuurlijk, maar toch.. 🙂

 9.   
  Fox's avatar

  Eigenlijk is het leuk om te doen maar bij andere RPG die ik speel kan je bijna elk weapon sloppen en dan de onderdelen gebruiken om een ander weapon te-update
  en het is dus wel jammer dat je dat hier niet kan doen

  Btw ik type dit op me ipod dus dit duurde echt te lang ><

 10.   
  Wingeddrac0's avatar

  Zeer goede game in mijn ogen, en inderdaad de review vind ik niet de sfeer weergeven die in het spel te vinden is.
  Genoeg wapens, af en toe hetzelfde achtergrond muziekje, veel vijanden, hendig mooie loot (mits je beetje uit je doppen kijkt voor wat weapon crates 8) )

  Dikke 9 voor dit spel !

 11.   
  Atariani's avatar

  ^ Kijk hier eens: http://www.budgetgaming.nl/
  Het ziet er een erg grappig spel uit, maar niet meteen iets voor mij. 😛

 12.   
  Memphiz's avatar

  echt een super relax spel, krijgt van mij een goeie 9 🙂

 13.   
  Mr Bruut's avatar

  Goed vermaakt.

 14.   
  Alfa Warrior's avatar

  Heerlijk spel, vermaak me er nu nogsteeds heel erg in.
  Veel wapens, leuke uitdagingen (soms te zwaar in je eentje) en om het co-op met vrienden te spelen raad ik erg aan.