Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story is alweer de derde role playing-game omtrent de besnorde broers Mario en Luigi. Weet Nintendo onze harten wederom te veroveren met de welbekende magie van de serie? Dat lees je in deze review…
Verandering van spijs…
Om maar direct met deur en al binnen te denderen: heb je als liefhebber nou een enorme fetish voor gestekelde schildpadden en deze altijd al graag van binnen willen ‘bestuderen’, dan raad ik je aan om te stoppen met lezen en acuut naar de winkel te rennen om Bowser’s Inside Story aan te schaffen. Dit deel speelt zich namelijk voor het grootste gedeelte af in het lichaam van Mario’s aartsrivaal, Bowser. Mocht je daarentegen geen behoefte hebben om deze koning letterlijk uit te wonen, maar wel op zoek zijn naar één van de beste RPG’s van het jaar, dan is Bowser’s Inside Story alsnog dé game voor jou en tevens met gemak de beste binnen de gehele franchise. Wil je weten hoe dit komt? Lees dan verder…
…Doet eten!
De Mario & Luigi-RPG’s hebben over de jaren een uitstekende reputatie gevormd, door gamers alom te verrassen met een verfrissende humor, leuke verhaalvertelling en vooral een geweldige afwerking. Dit is zoals te verwachten ook niet minder het geval voor Bowser’s Inside Story, die zelfs op nagenoeg elk punt weet te verbeteren en door subtiele veranderingen mijn hart heeft weten te veroveren. Er is daarentegen één enorme twist: de locatie waar het avontuur van de twee loodgieters zich afspeelt, wat zoals ik eerder al aangaf het binnenste van Bowser is.
Om deze bizarre gedachte maar direct te verhelderen: de boosaardige Fawful maakt zijn terugkeer en weet Bowser te misleiden om hem een zogeheten Vacuum Shroom te laten eten. Deze aparte paddenstoel zorgt ervoor dat Bowser direct alles in zijn omgeving opneemt en daadwerkelijk inslikt! Zo komt hij ook geheel verrassend terecht bij het kasteel van prinses Peach en zuigt haar inclusief het halve kasteel erbij, waaronder Mario & Luigi, direct naar binnen.
De broers worden vlak na deze gebeurtenis wakker en ontdekken al gauw dat ze zich in Bowser bevinden. Het duurt niet lang voordat Bowser wakker wordt geschud van binnen, maar hij weet zich vreemd genoeg van de hele gebeurtenis niks te herinneren. Na een korte uitleg gaat hij, nog onbewust van wie er precies in hem zitten, op pad om zijn kasteel terug te veroveren, die Fawful inmiddels heeft overgenomen.
Sublieme uitwerking!
De gehele game door zul je zowel Mario en Luigi als Bowser moeten besturen, wat ervoor zorgt dat je moet wisselen tussen de X en Y-knop om Bowser te besturen en de A en B-knop voor Mario en Luigi. Dit zorgt direct dat Bowser’s Inside Story vrijwel barst van de variatie en dan ook nimmer en te nooit echt eentonig of saai wordt. Het is daarentegen wel dat de broers alleen op vaste momenten aan bod komen, want het is Bowser die van punt A naar punt B gaat en bepaalde evenementen activeert. Mario en Luigi worden zo in staat gesteld om naar bepaalde delen van Bowser’s lichaam te gaan en vervolgens een mini-game te voltooien. Dit kan bestaan uit het bruut laten groeien van Bowser zijn armspieren, om hem vervolgens superkracht te geven of geweldige stunts uit te laten halen, die tijdens het spelen letterlijk voor kippenvel kunnen zorgen.
Het is echter niet zo dat de taak van de Italiaanse loodgieters slechts bestaat uit mini-games. In tegenstelling tot het top-down perspectief waarmee je met Bowser aan de slag gaat, krijgen Mario en Luigi heerlijk ouderwetse 2D platform-elementen voorgeschoteld, alvorens ze hun doel kunnen bereiken. Tijdens het spelen verkrijg je ook diverse upgrades die je bij latere 2D-puzzels op inventieve manieren moet gebruiken. Het geheel voelt daarom aan als een toffe mix van enerzijds ouderwetse 2D-gameplay en anderzijds een actievol avontuur. Door juist die uitstekende afwisseling wordt het verhaal ook met een lekker humoristisch tintje gebracht. De Mario & Luigi-RPG’s zijn dan ook de enige Mario-games die je naast uitstekende gameplay ook voor de verandering een diepgaande plot bieden. Het laat weer eens zien dat Nintendo enorm veelzijdig kan omgaan met oude franchises en Mario zelfs kan laten triomferen in het RPG-genre.
Niet Westers, noch Japans, wel vet!
Zoals het een ware RPG betaamt, bevat Bowser’s Inside Story wederom talloze RPG-elementen. Dit kan variëren van het upgraden van de personages tot het uitgebreide gevechtssysteem. Vooral dit gevechtssysteem is één van de sterkste punten geweest binnen de serie. Een Mario & Luigi-RPG draait namelijk om turn-based combat, maar dan met een persoonlijke twist. Je kunt namelijk ook aanvallen van de tegenstander op tijd blokkeren of zelfs vermijden. In Bowser’s Inside Story komt dit systeem geheel tot zijn recht en komt het tevens de leercurve ten goede. Van begin tot eind voelt het gevechtssysteem hierdoor aan als een fris element, al moet hierbij wel als kanttekening worden opgemerkt dat de game zelden een hoge moeilijkheidsgraad kent. De game behaalt op dat punt nooit het niveau van andere RPG’s zoals Final Fantasy. Dit zorgt er dan weer wel voor dat er wederom sprake is van een uitstekende leercurve.
Daarnaast komt met het gevechtssysteem wederom de variatie aan bod. Doordat je met zowel Bowser als Mario & Luigi vecht, voelt het zelden aan als een tergend festijn van herhalende aanvallen. Bowser gebruikt bijvoorbeeld voornamelijk zijn vuisten en vuur, terwijl de broers weer samen kunnen werken voor uitgebreide combo’s. Hiermee treden ook de Special Attacks naar voren. Mario & Luigi kunnen namelijk hun aanvallen combineren voor extra schade. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het gezamenlijk gooien van vuurballen of het heen en weer schoppen van een schild. Het vernieuwende aspect van Bowser’s Inside Story is daarentegen dat ook Bowser Special Attacks kan uitvoeren. Dit doet hij met behulp van zijn manschappen, die hij door het hele land heen bevrijdt in de game. Bereid je voor om Goomba’s te gebruiken op een manier die je versteld zal laten staan!
Je zou door al deze leuke elementen kunnen zeggen dat Bowser’s Inside Story, en zo ook de Mario & Luigi-RPG’s in het algemeen, in feite een eigen subgenre creëren binnen het standaard RPG-genre. Eigenlijk kan ik dit alleen maar onderschrijven, want ook Bowser’s Inside Story is weer een avontuur om nooit te vergeten. De humor zorgt voor een interessant, spannend verhaal en de presentatie maakt het allemaal ook nog eens superverslavend. De Nintendo DS wordt volledig benut en je zult op zijn tijd verbaasd toekijken hoe spectaculair de actie van je schermpjes af kan knallen.
Conclusie
Ik geef het maar meteen toe: het is nog nooit zo heerlijk geweest om Bowser eens lekker uit te wonen. Ik heb de beste schildpad leren kennen op manieren die ik van te voren nooit voor ogen had gezien. We hebben hier simpelweg te maken met een DS-game van ongekend formaat en misschien wel de beste RPG die de handheld ooit heeft mogen kennen. Of het de beste DS-game van het jaar is, mag afhangen van het aankomende Legend of Zelda: Spirit Tracks.
Om daarentegen de tijd nog even te doden voor laatstgenoemde game, raad ik gewoon aan om als RPG-liefhebber, of gewoon fervent Mario-fan, deze meesterlijke game op te pikken en te genieten van dit spannende avontuur. De viezeriken onder ons mogen alvast hopen op een vervolg met soortgelijk concept, alleen dan met een zekere prinses in de hoofdrol…