Pro Evolution Soccer 2010

De Pro Evolution Soccer-serie krijgt al enige tijd rake klappen van concurrent FIFA. Nu is er PES 2010 en weet dit deel weer ouderwets te overtuigen? Dat lees je in deze review…

Konami heeft veel tijd en moeite gestoken in het uitwerken van Pro Evolution Soccer 2010 (PES 2010), want de laatste jaren ging FIFA er steeds met de prijzen vandoor. Toch bleven genoeg fans de PES-serie trouw en het is natuurlijk de grote vraag of deze trouwe instelling beloond wordt of dat het geduld nog langer op de proef wordt gesteld…

Hedendaags niveau

PES 2010 laat helaas ook dit jaar nog altijd flinke steken vallen. Het meest belangrijke aan een voetbalgame is toch wel de gameplay, hoe het speelt. Op dat gebied schiet de game door een aantal oorzaken jammer genoeg behoorlijk tekort. Zo zijn de animaties van de spelers heel erg verouderd, ook al wordt beweerd dat die voor deze nieuwe editie flink verbeterd zijn. Spelers bewegen klungelig over het veld, het aannemen en controleren van de bal gaat zelfs met de absolute topspelers niet lekker en daarnaast is de intelligentie van keepers en computergestuurde spelers bedroevend. Regelmatig gebeurt het dat een verdediger volkomen onnodig een bal over de achterlijn werkt of met een bizarre actie een tegendoelpunt wel heel makkelijk maakt.

Daar komt nog bij dat de keeper erg vaak grabbelt of ballen op bizarre manieren wegstompt, zodat het scoren in de rebound wel heel erg simpel wordt. Het moge duidelijk zijn dat de speelbaarheid van PES 2010 niet op een hedendaags niveau zit. De bal lijkt vaak aan een elastiek te zitten, rolt volledig onnatuurlijk over het veld, spelers lopen onlogische kanten op, er wordt soms heel laat of onnodig afgefloten op buitenspel… er is dus nog veel werk aan de winkel voor een volgende editie.

Het is echter niet alleen maar kommer en kwel met de game, dat zeker niet. Fans van de serie zullen logischerwijs de beperkingen sneller vergeven en gewoon genieten van een arcade footie. Steekpasses werken goed om aanvallers vrij te spelen en ook schoten van afstand kunnen, een beetje dankzij de matige A.I. van keepers, mooie doelpunten opleveren. Daarnaast kan je met een goede formatie ook prima snelle aanvallen opzetten, mits je eenmaal gewend bent aan de gameplay. Eigenlijk is ‘wennen’ niet het goede woord, want het is meer anticiperen op de gebreken. Het resultaat blijft echter gelijk, want met enige oefening heb je het ‘PES-gevoel’ wel onder de knie en kan je zowel tegen de computer als tegen andere gamers best leuke wedstrijden spelen.

Van de partij

Deze nieuwe Pro Evolution Soccer-game heeft echter meer troeven in huis, die vooral te vinden zijn op het tactische vlak. Je kunt teams en spelers heel veel orders meegeven om echt een eigen speelstijl te gebruiken, waarbij de tactische sliders voor heel veel finesse zorgen. Daarbij kan je speciale spelerskaarten inzetten, die ervoor zorgen dat spelers bepaalde acties kunnen ondernemen. Zo zijn er kaarten die ervoor zorgen dat aanvallers beter vrijlopen, verdedigers nog strakkere mandekking toepassen, nieuwe truukjes mogelijk zijn met behendige spelers, enzovoort. Deze tactische diepgang staat als een huis en is heerlijk voor gamers die wat meer uit een game willen halen.

Ook de beroemde Master League is dit jaar natuurlijk weer van de partij en zelfs uitgebreider dan ooit. Konami heeft vooral gewerkt aan het realisme en dat merk je vooral op het gebied van sponsors, jeugdteams en de hele transfermarkt. Ideaal dus als je voetbalgames graag als singleplayer speelt. De aanwezigheid van de ‘echte’ Champions League is daarnaast ook een leuk extraatje en voor de fans van sociaal gamen is er ook nog een leuke community mode aanwezig, ideaal om onder andere statistieken bij te houden van wedstrijden tegen vrienden.

Naast de gameplay kent de technische kant van PES 2010 nog enkele minpunten. Zo zien de cutscenes er prima uit met hele realistische gezichten van spelers en een stadion vol sfeer, maar tijdens het spelen van wedstrijden mag PES 2010 zeker op de krachtige consoles wel een stuk mooier voor de dag komen. Het moet gezegd worden, de game ziet er absoluut mooier uit dan voorgaande edities, maar visueel is er zeker ruimte voor verbetering. Daarnaast schitteren ook diverse licenties door afwezigheid. Enkele grote clubs en sommige competities zijn gewoon niet aanwezig en dat is voor een voetbalgame toch wel een gemis.

Conclusie

Pro Evolution Soccer 2010 is een game met twee gezichten. Het spel scoort goed op het gebied van tactische mogelijkheden, de Master League is verbeterd, de community mode is een leuke toevoeging en grafisch zijn er zeker verbeteringen doorgevoerd, al ligt er nog genoeg ruimte voor verbetering.

Het cijfer voor PES 2010 wordt echter fors omlaag gehaald door de zwakke gameplay. De animaties van spelers zijn matig, computergestuurde spelers reageren onlogisch en keepers zijn alles behalve een betrouwbare sluitpost. Je kunt nog altijd een leuke tijd beleven met PES 2010, maar er zijn nog altijd teveel minpunten om de serie met een echt topcijfer te belonen.

 1.   
  Disnoxxio's avatar

  Ik heb Fifa 10 dus dat is goed ik blijf denk ik gewoon aan fifa want het is beter..

 2.   
  Jarek's avatar

  Ik vind het schieten in PES er wat realistischer utizien dan in fifa en heb dan ook pes 2010 gekocht.
  Dat was echter niet de enige reden

  Fifa 2010 + pc = FAIL , hij is misschien beter op consoles maar op pc is het niet geweldig , en ik wou graag 1 van de 2 op pc en op de pc is pes 2010 de winnaar vind ik.

 3.   
  assassin_MKA's avatar

  Pes is veel beter dan FiFa. Gaa maar is naar clubs van eredivisie en vergelijk de gezichten van Pes en Fifa. Gezichten van FIfa Kan je echt niet herkennen. Alleen maar de bekendste spelers zoals spelers van barca, real en al… Maar bij Pes zijn alle gezichten realistich. Ze lijken super veel op echte spelers. Speelbaarheid is ook beter in pes. Je kan ook bij pes Euro cup, international cup(world cup) spelen met nationale teams en Ook Eufa cup en Campions league. Wat Bij Fifa er niet is.

  2 + punten bij FIfa : Fifa is alleen beter op gebied van Full licenced leagues. en Clubs met echte namen. Bij pes is er gebrek aan licensies. En bij Fifa maken de spelers realistiche bewegingen.

  Maar ik heb Ze allebij 🙂

 4.   
  P.M.'s avatar

  Op de pc is PES 10 dit jaar naar mijn mening gewoon veel beter dan Fifa (en ik heb beiden gespeeld). Tactische sliders geven de speler veel mogelijkheden om tijdens een moeizame wedstrijd iets te forceren of om een wedstrijd op een bepaalde manier uit te spelen. Game bevat nog flink wat grote en kleine ergernissen (commentaar op te laat fluiten of verkeerd fluiten voor buitenspel is zeer terecht), maar ondanks dat speelt het naar mijn idee 2x beter dan Fifa.

  Juiste namen en logo’s van ploegen kunnen voor de pc nu al gefixed worden via custom patches.

 5.   
  -050- Critical's avatar

  Die gezichten zijn er bij pes gewoon opgeplakt met een layer lijkt het. gewoon een foto gekopieerd en geplakt.
  bij fifa zijn ze gemodelleerd en lijken ze ook nog zeer goed. zelfs bij groningen. gameplay van pes kan het ook niet halen bij die van fifa. schokkerig en niet logisch. fifa steekt veel beter in elkaar.

  turkish_assassin schreef, "Pes is veel beter dan FiFa. Gaa maar is naar clubs van eredivisie en vergelijk de gezichten van Pes en Fifa. Gezichten van FIfa Kan je echt niet herkennen. Alleen maar de bekendste spelers zoals spelers van barca, real en al… Maar bij Pes zijn alle gezichten realistich. Ze lijken super veel op echte spelers. Speelbaarheid is ook beter in pes. Je kan ook bij pes Euro cup, international cup(world cup) spelen met nationale teams en Ook Eufa cup en Campions league. Wat Bij Fifa er niet is.

  2 + punten bij FIfa : Fifa is alleen beter op gebied van Full licenced leagues. en Clubs met echte namen. Bij pes is er gebrek aan licensies. En bij Fifa maken de spelers realistiche bewegingen.

  Maar ik heb Ze allebij :)"

 6.   
  anilcan96's avatar

  IK vind pro wel leuk, maar ik ben niet echt een fan al heb ik het spel wel dankzij m’n broer.

 7.   
  delta62's avatar

  Fifa is koning!

 8.   
  GameAC's avatar

  Weer op het goede spoor, maar ze zijn er nog niet

 9.   
  gouanoz's avatar

  turkish_assassin schreef, " Je kan ook bij pes Euro cup, international cup(world cup) spelen met nationale teams en Ook Eufa cup en Campions league. Wat Bij Fifa er niet is."

  Uefa Cup heet nu Europa league, he 😉

 10.   
  Xtremie's avatar

  turkish_assassin schreef, "Pes is veel beter dan FiFa. Gaa maar is naar clubs van eredivisie en vergelijk de gezichten van Pes en Fifa. Gezichten van FIfa Kan je echt niet herkennen. Alleen maar de bekendste spelers zoals spelers van barca, real en al… Maar bij Pes zijn alle gezichten realistich. Ze lijken super veel op echte spelers. Speelbaarheid is ook beter in pes. Je kan ook bij pes Euro cup, international cup(world cup) spelen met nationale teams en Ook Eufa cup en Campions league. Wat Bij Fifa er niet is.

  2 + punten bij FIfa : Fifa is alleen beter op gebied van Full licenced leagues. en Clubs met echte namen. Bij pes is er gebrek aan licensies. En bij Fifa maken de spelers realistiche bewegingen.

  Maar ik heb Ze allebij :)"

  Ja, maar ik ga voor gameplay.
  En serieus…..PES heeft dezelfde gameplay als pacman.

 11.   
  StR1Ng's avatar

  Ik n zelf altijd een PES-fan geweest, maar sinds ik FIFA 10 heb gespeeld heb ik toch meer de neiging om aan die kant te gaan staan. Uiteraard wacht ik met mijn eigen ordeel tot ik PES 10 zelf heb gespeeld.

 12.   
  Ruudjee's avatar

  XtreMie schreef, "

  ”turkish_assassin” schreef, "Pes is veel beter dan FiFa. Gaa maar is naar clubs van eredivisie en vergelijk de gezichten van Pes en Fifa. Gezichten van FIfa Kan je echt niet herkennen. Alleen maar de bekendste spelers zoals spelers van barca, real en al… Maar bij Pes zijn alle gezichten realistich. Ze lijken super veel op echte spelers. Speelbaarheid is ook beter in pes. Je kan ook bij pes Euro cup, international cup(world cup) spelen met nationale teams en Ook Eufa cup en Campions league. Wat Bij Fifa er niet is.

  2 + punten bij FIfa : Fifa is alleen beter op gebied van Full licenced leagues. en Clubs met echte namen. Bij pes is er gebrek aan licensies. En bij Fifa maken de spelers realistiche bewegingen.

  Maar ik heb Ze allebij :)"

  Ja, maar ik ga voor gameplay.
  En serieus…..PES heeft dezelfde gameplay als pacman.

  "

  mee eens :’). PES speelt zóo traag. En wat turkishnogietsh zegt over die gezichten; hoevaak zie je het gezicht van bijv. Adeleye nou van dichtbij als je de Eredivisie speelt? Kom op zeg..

  FIFA10 is dit jaar de overduidelijke winnaar, zowel qua graphics als qua gameplay. Op de PC is het wat minder, dat geef ik toe, maar als ’t gaat om de 360 en de PS3, dan moet je voor ’t beste voetbalspel toch echt bij EA aankloppen.

 13.   
  Super Gamer's avatar

  fantazy schreef, "Ik vind het schieten in PES er wat realistischer utizien dan in fifa en heb dan ook pes 2010 gekocht.
  Dat was echter niet de enige reden

  Fifa 2010 + pc = FAIL , hij is misschien beter op consoles maar op pc is het niet geweldig , en ik wou graag 1 van de 2 op pc en op de pc is pes 2010 de winnaar vind ik."

  HELEMAAL MEE EENS!! PES 2010 verslaat FIFA 10 heel hard op de PC 😀

 14.   
  nanathan's avatar

  ”delta62″ schreef, "Fifa is koning!"

  Fifa 4 life 😀

 15.   
  Mongsje's avatar

  ik vind ze dit jaar allebei slecht. ze steken duidelijk geen moeite meer in de PC-versies… was vorig jaar ook al zo, gef mij maar PES 2008

  (maar fifa is naar mijn mening toch net iets beter dan PES dit jaar)

 16.   
  gebruiker50081's avatar

  Wow dat plaatje op de gn homepagina lijkt net een zombie.
  Ik houd persoonlijk niet zo van voetbal games, maar het ziet er wel mooi uit 😛

 17.   
  ghostemf's avatar

  Het ligt er maar net aan waar je van houdt. voor online gameplay en snelle gameplay speel ik vaak fifa en voor serieuse gameplay (samen op de bank met vrienden) speel ik het liefst pro. ik vind dat gewoon iets realistischer als fifa. ik weet dan zeker dat mensen niet vanuit een vrijetrap een goal kunnen maken bij me :P. bij fifa gebeuren naar mijn mening vaker dingen die naar mij weten moeilijk kunnen tijdens een echte wedstrijd en dat heb ik bij pro iets minder.
  pro wordt ieder jaar weer afgekraakt door reviewers maar ieder jaar zie ik weer nieuwe dingen in fifa die pro al had/heeft.

  beter goed gestolen als slecht verzonnen he 🙄

 18.   
  Topsor's avatar

  IK vind de game beter als Fifa 10, bij fifa zeggen ze dat ze de keeper verbeterd hebben, maar elke bal tik je zo langs de keeper terwijl bij PES de keeper gewoon stukke beter is.

  Ook is het Visueel véél beter als Fifa 10 (op de PC iig), fifa 10 is zo lelijk als ik weet niet, het lijkt alsof je fifa 99 aan het spelen bent.

 19.   
  –pwner–'s avatar

  ik vind het maar zielig dat konami nog steeds probeert EA te verslaan,want met deze versie van pes lukt het never.okeej mischien is pes wel mooier dan fifa maar het speelt totaal niet.en ze hebben ook nog die nieuwe mode van fifa gestolen…….. <(*_*)>

 20.   
  LouisvanGaal's avatar

  ”–pwner–“ schreef, "ik vind het maar zielig dat konami nog steeds probeert EA te verslaan,want met deze versie van pes lukt het never.okeej mischien is pes wel mooier dan fifa maar het speelt totaal niet.en ze hebben ook nog die nieuwe mode van fifa gestolen…….. <(*_*)>"

  zo gaat dat eenmaal ze willen elkaar verslaan en kijken wie nou de beste game heeft om zo veel winst te maken. hun doen dat al jaren dus ik vindt het wel grappig. 😆

 21.   
  grasmaaierrr's avatar

  Ok mensen, luister.

  Pro is voor jongens/mannen(/vrouwen?) die zelf hebben gevoetbald en weten hoe het spelletje in elkaar zit. Dit is qua dribbelen zo, qua opbouw en ook qua onvoorspelbaarheid. Het VOELT en speelt gewoon lekkerder, en dat is toch waar het eigenlijk om gaat?!

  FIFA is voor de rest, ook degene die in het 6e spelen met een vriendenteam en de derde helft het belangrijkst vinden. Dribbelen is verre van realistisch bij FIFA, je heb geen ‘agility’ in de kleine ruimte. Bovendien zijn er een x aantal manieren om te scoren en een x aantal manieren om je tegenstander te passeren. Erg repetitief.

  Eerlijk is eerlijk, FIFA online is stukken beter. Door die korte bewegingen en snelle reacties die vereist zijn voor Pro, is online een nachtmerrie daar. Ik vind het triest dat hier niets over in het review staat, dit lijkt me toch wel een van de belangrijkste features tegenwoordig.

  Alle mensen die zeuren over missende Duitse clubs, zijn of zielige FIFA fans die Pro proberen zwart te maken, of gewoon zielige mensen. Want wie boeit het nou dat er geen Duitse clubs in zitten..

  Getekend,Grasmaaierrr (3e plaats 120 man Pro 2009 Konami toernooi)

 22.   
  grasmaaierrr's avatar

  Tevens maakt de auteur van dit review zichzelf compleet belachelijk door te stellen dat de gameplay de zwakte is van PES, terwijl dit al tijden juist het sterkste punt is en ook nu weer zo is.

  Dat je niet van de computer kan winnen op het hoogste niveau betekend nog niet dat de gameplay zwak is.

 23.   
  stut's avatar

  Geen beste review van deze auteur is mijn mening.
  De animaties van PES zijn weldegelijk mooi en het gaat mij te ver om te zeggen dat deze verouderd zijn. De animaties zijn beter dan Fifa (deze game heb ik na twee weken spelen verkocht). Ik ben dan ook benieuwd hoe de auteur over de animaties van Fifa denkt. Deze moeten dan wel heel erg klungelig zijn. De AI van de spelers zijn niet bedroevend maar kunnen op sommige vlakken wel verbeterd worden. Dat de auteur stelt dat de keepers onnodig ballen wegstompen en soms ballen slecht verwerken. Klopt maar kijk eens goed naar voetbalwedstrijden op tv. Ik zie minimaal 5 wedstrijden live op tv per week van de Eredivisie, Primera Division en de Premier Leaque en wat zie je tijdens de wedstrijd gebeuren?? Juist keepers die onnodig een bal wegstompen of slecht verwerken waardoor de spits de bal kan intikken en ook verdedigers die regelmatig een bal uittrappen daar waar zij meerdere afspeelmogelijheden hadden. Dus dit is vrij realistisch van de makers van PES al overdrijven ze soms wel een klein beetje. Hierbij kom ik gelijk bij de stelling van de auteur dat PES arcade is. PES is alles behalve arcade en is gewoon een voetbalsimulatie. De bal lijkt vaak aan een elastiek te hangen aldus de auteur. Volkomen onzin. De bal rolt gewoon voor de speler uit en wanneer je tijden de sprint meerdere malen de R1 toets gebruikt springt de bal zelfs verder van de voet. Naar mijn mening rolt de bal weldegelijk natuurlijk over het veld. Dat de scheids laat fluit voor buitenspel klopt maar dat is ook realistisch. Ik weet niet of de auteur zelf voetbalt maar de huidige spelregels zijn dat er pas gefloten mag worden voor buitenspel wanneer de betreffende speler die buitenspel loopt de bal ook echt aanneemt. Vervolg zie onder…

 24.   
  stut's avatar

  Vervolg…
  Een groot plupunt van PES 2010 is dat je je team tactisch goed kan uitwerken en opdrachten worden door de computergestuurde spelers prima uitgevoerd. Het werkt echt goed en geeft een geweldig gevoel wanneer je dankzij de door jouw gekozen tactiek de wedstrijd winnend weet af te sluiten. Speciaal wanneer je dit overkomt tegen een normaal gesproken sterkere tegenstander. Een zeer groot pluspunt van PES ten opzichte van Fifa is dat je de spelers (het merendeel) veel beter herkent in het spel tijdens de wedstrijd. De makers hebben hier echt aandacht aan besteed en de gelijkenissen met de echte spelers is dan ook groot. Minpunten van PES vind ik dat zij niet over alle licenties beschikken, al worden dat er jaarlijks meer. Daarnaast mist het de Bundesliga en zijn de duitse voetbaltemas uit de Champions Leaque en Europa Leaque niet beschikbaar. Erg slordig overigens is dat de makers van PES niet alle transfers juist heeft doorgevoerd. Zo is Sneider nog bij Real Madrid en De Zeeuw nog steeds bij Ajax en zijn Elia en Arnautovic nog steeds beschikbaar voor Twente. Kwestie van de edit mode gebruikmaken om de spelers weer over te zetten naar het juiste team. Gelukkig volgt er snel een update die gratis beschikbaar zal zijn voor de PES gamers waar dit soort foutjes hopelijk opgelost worden.
  Mijn conclusie: PES 2010 is eindelijk weer een PES die niet meer uit je console zal verdwijnen. Na twee weken Fifa te hebben gespeeld vond ik dit een verademing om te spelen. De game geeft een geweldig voetbalgevoel en ik kan iedereen die een spannende pot voetbal op de console wil spelen dit spel aanbevelen. Fifa is gerust geen slechte game maar meer een game voor mensen die even een potje wilen voetballen in een leuke atmosfeer met vrienden. Mensen die echt de gehele dag het ultieme voetbalgevoel willen hebben, alleen of met vrienden, kunnen beter PES kopen.

 25.   
  bovanommen's avatar

  fifa10 blijft beter 😛 , ik vind pes10 niet egt veel beter dan pes 09

 26.   
  FireBallz's avatar

  Leuker dan PES 2012, heb ik allebei voor me Pc. Waar PES wel steken laat vallen zijn de goals. Dan bedoel ik dus het uiterlijk van de goals, en niet de doelpunten. In elk stadion is het doel hetzelfde, alhoewel ik niet verwacht dat ze in Liverpool op Anfield dezelfde kleur & uiterlijk doel hebben als in Santiago Bernabeu. Daarom krijgt hij van mij een 8. PS: LEUKE REVIEW.

 27.   
  FireBallz's avatar

  O ik heb een 8.5 gegeven, ik wilde een 8 geven. mijn excuses.