Wacky World of Sports

De Nintendo Wii staat al sinds het prille begin bekend om zijn ruime aanbod aan party games. Als ontwikkelaar moet je dan ook iets uniek aan je game kunnen toevoegen om succes te hebben. Wacky World of Sports leert ons dat uniek zijn niet altijd een positief gegeven is.

Goed begonnen is half gewonnen

Wacky World of Sports is een verzameling van tien knotsgekke en verwarrende minigames. Wanneer je het spel opstart kan je kiezen uit verschillende locaties en personages. Elke locatie werkt als een soort competitie en gaat samen met een reeks minigames. Mijn eerste minigame is een soort extreem fierljeppen, waarbij je met een lange stok over een rivier vol krokodillen moet springen. De besturing is goed bedacht maar brengt heel wat problemen met zich mee. Zo moet je horizontaal schudden met je Wii-mote om te lopen en verticaal om te springen. Het probleem is dat je perfect in beide richtingen moet bewegen om goede resultaten te krijgen. De game is helaas niet compatibel met de Wii Motion Plus en dus zal dit probleem bij zowat elke minigame voorkomen.

Wat het allemaal nog een beetje erger maakt is het feit dat je tegenstanders altijd heel goede scores halen. Je wordt ook gedwongen om hun prestaties te bekijken, wat het verliezen er niet prettiger op maakt. Het spel voelt op deze manier nogal langdradig aan en geeft je niet de boost die je nodig hebt om het nog een keer te proberen. Hier wil ik echter nog een oogje toeknijpen aangezien het om een party game gaat, die speel je normaliter met enkele vrienden.

Rijdende toiletten en rollende kazen

Wacky blijkt inderdaad de perfecte beschrijving te zijn voor dit spel. De personages bestaan onder meer uit een Britse gentleman, een kwetsbaar meisje, een uit de kluiten gewassen houthakker en een typische huismoeder. De minigames zijn gebaseerd op echt bestaande sporten waar een flinke scheut fantasie aan is toegevoegd en het extreme fierljeppen kan je nog als de meest normale bekijken.

De leukste minigame is Furniture Racing en net zoals de naam doet vermoeden race je tegen elkaar op rijdend meubilair. Terwijl ik op mijn rijdende toilet door de bochten scheurde dacht ik terug aan de oude F-Zero en Mario Kart games. De shortcuts, het boosten en de vlotte speelstijl weten precies de juiste snaar te raken en zullen je doen geloven dat Wacky World of Sports toch best wel leuk is. Dit is echter maar van korte duur, aangezien deze minigame slechts twee mappen bevat.

De andere minigames slaan, vooral dankzij de slechte besturing, de bal volledig mis. Cheese Rolling is simpelweg bowlen met een bol kaas, Tuna Tossing bestaat uit hamerwerpen met tonijn en Card Boxing is een soort mix tussen memory en boksen. Een laatste noemenswaardige minigame is het Extreme Ironing, waarbij je samen met een strijkplank en ongestreken wasgoed uit een vliegtuig springt. Door op het juiste moment plooien glad te strijken en stoom toe te voegen, kan je punten verdienen. Echt moeilijk wordt het pas wanneer je gaat freestylen en je combo’s moet proberen te halen.

Stijl

Wacky World of Sports mag dan wel niet moeders mooiste zijn, toch weet de grafische stijl me aan te spreken. Het oogt heel kleurrijk en komisch en deed me denken aan de stijl die in Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude werd gehanteerd. Dit laatste uiteraard zonder de erotische handelingen die we gewend zijn van Larry. Het geluid zit snor en staat volledig parallel met de graphics, ware het niet dat je bij elke beweging een geluidje te horen krijgt. Overdaad schaadt nu eenmaal.

Conclusie

Wacky World of Sports is een partygame die je aan de rand van een zenuwinzinking kan brengen. Drie van de tien minigames zijn de moeite waard en dit is simpelweg niet genoeg om je geld aan uit te geven. De besturing is zeer slordig uitgewerkt en dat had voorkomen kunnen worden door het spel compatibel te maken met de Wii Motion Plus. Wie een goede partygame zoekt kan het dus maar best houden bij Wii Sports Resort of WarioWare: Smooth Moves.

  1.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    ik geef hier maar even niet commentaar op
    de cijfers spreken al voor zich.

  2.   
    Mick.W's avatar

    gameshark schreef, "ik geef hier maar even niet commentaar op
    de cijfers spreken al voor zich."

    En tog doe je het 😛

  3.   
    GameAC's avatar

    Wut?

  4.   
    b00m666's avatar

    Mick.W schreef, "

    ”gameshark” schreef, "ik geef hier maar even niet commentaar op
    de cijfers spreken al voor zich."

    En tog doe je het 😛 "

    lulz

    man die besturing zuigt ik heb op youtube zo gast gezien egt een pro op wii en hij speelt da spel en dan bam shit

  5.   
    LouisvanGaal's avatar

    Inderdaad vint het spel ook niet echt goed maar ook niet slecht geef net aan een voldoende.