Schreeuwlelijk: Microsoft laat de PC sterven

Reacties op mijn vorige column, “Call of Duty is lelijk”:

AMEN. “Deze column valt inderdaad goed in de smaak, de meningen lopen ver uit elkaar maar is dat niet waar een column voor dient? Start van een goede discussie.” – Str1ng

LOL. “Wat had je dan verwacht? Zonneschijn en bloemetjes in regenboogland-achtig landschap? xD” – JVB93

WTF? “op mijn qwad 8300 nvidia gforce 220 met 2.2 gb 640gb hard dick 4gb intern is het niet zo een slecht spel call of duty 4“ – Jerrel

Kotaku had laatst een interessant artikel, waarin de persconferentie van Microsoft van twee jaar geleden aangehaald werd. Daar vertelde Peter Moore, indertijd PR-opperhoofd voor de games divisie, dat het hem speet dat Microsoft de PC minder aandacht had gegeven dan de Xbox 360. Hij sprak grote woorden: Microsoft zou de PC recht aandoen en met de lancering van Windows Vista en met Games for Windows alle problemen oplossen die het platform teisterden. Het bedrijf zou PC gaming weer op de kaart zetten, voor de gamer én de ontwikkelaar, met grote reclames en grote hoeveelheden dollars.

Daarna werd Bill Gates zelfs gedwongen om zijn gevecht tegen AIDS te stoppen om een praatje te houden. Daar zei de Gate-inator zelfs: “People use their PCs for the Web, email…and the third biggest thing: games”

Goed verhaal, toch? Dit verhaal bleek een stukje PR-bullshit van de bovenste plank. Als je terugkijkt is het bijna lachwekkend, maar het is eigenlijk om te huilen.

M$

Games for Windows is er gekomen, maar was eigenlijk een mislukking vanaf zijn begin. Ik vraag me nog steeds af wie bij Microsoft het een goed idee vond om PC gamers, die al vanaf het begin het internet besurfen, hacken en cracken, te laten betalen om een potje multiplayer te spelen. Het is al vervelend genoeg dat Microsoft van ons vraagt vijftig euro neer te leggen om de Xbox 360, praktisch een omgebouwde PC, op het wereldwijde web aan te sluiten. Maar de PC gamer proberen te beperken in internetgebruik is alsof je een vis wil laten betalen voor watergebruik.

Later werd Live wél gratis, maar de meesten hadden die 50 euro al uitgegeven. De meesten hadden het meteen al gehad met Games for Windows. En geld teruggeven daar doet Microsoft niet aan. Xbox Live lijkt steeds meer een manier voor Microsoft om flinke winst te maken over de ruggen van zijn trouwste fans.

Naast dat Microsoft met Vista een krakkemikkig, lomp besturingssysteem af heeft geleverd, heeft ze Games for Windows-spellen ook beperkingen opgelegd. Onze eigen Peter schreef een paar weken geleden nog over zijn avonturen met Games for Windows. En de verplichte netwerkcode die Relic moest gebruiken voor Dawn of War II heeft de multiplayer van het spel praktisch de nek omgedraaid.

Gebroken belofte

Maar, beste lezer, weet je wat het rotste is van dit allemaal? Wat nou echt zuur is? Dat met de lancering van Windows 7 het helemaal stil is aan de kant van Microsoft. Na grote hoeveelheden hete lucht en beloftes op het gamende publiek los te hebben gelaten de laatste jaren keert het bedrijf ons nu keihard de rug toe, zonder iets wezenlijk bereikt te hebben. Dat laten ze maar aan Valve over. Microsoft laat de PC sterven.

 1.   
  booster666's avatar

  Wat hou ik toch van sony

 2.   
  Slayer61's avatar

  “Microsoft laat de PC sterven.”

  Ben ik TOTAAL mee eens.
  Ik was vroeger een PC gamer, ben ik misschien nog steeds een beetje, maar tegenwoordig wordt nog alleen spellen gemaakt voor de Xbox en de PS3. Ik vind dat de PC ZEKER meer aandacht moet krijgen, want dat verdient ie !

 3.   
  JonsoN's avatar

  Zou je denken, ik denk dat ze het helemaal niet zo bedoelen.. 🙂

 4.   
  Uchiha linkz's avatar

  tja,dit doen ze gwn puur om meer gamers aan een console te krijgen.Maja niet iedereen heeft er behoefte aan dus ik vindt dat microsoft beter ze best moet doen,serieus MS is een van de grooste bedrijven op deze aardkloot en ze verpesten het nog steeds voor veel gamers.

 5.   
  Neolite's avatar

  Microsoft probeert inderdaad het gamen te scheiden van de PC en probeert iedereen over te halen om het op de Xbox360 te doen. Dit merk je aan de moeite die ze doen voor beide platformen. De pc krijgt de halfbakken versie van Live, je kan het bijna vergelijken met een demo die je lekker moet maken voor het echte werk…Xbox Live.

 6.   
  b00m666's avatar

  lolzz ze kunnen dat niet gaan doen microsoft was goed op pc

  ps die games voor windowns zijn awesum zo krijg je achievements op de xbox via de pc

  want bij sommige xbox game spelen ze lkkrder op de pc maar tog wil je achievements

 7.   
  MauriceV's avatar

  ”booster666″ schreef, "Wat hou ik toch van sony"

  Sony heeft een k*t Service

 8.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Neolite schreef, "Microsoft probeert inderdaad het gamen te scheiden van de PC en probeert iedereen over te halen om het op de Xbox360 te doen. Dit merk je aan de moeite die ze doen voor beide platformen. De pc krijgt de halfbakken versie van Live, je kan het bijna vergelijken met een demo die je lekker moet maken voor het echte werk…Xbox Live. "

  klopt want aan die xbox live verdienen zij veel meer dan aan windows. daarom heb ik ook een ps3 gekozen, en beter beeld. maar MS is echt dom geweest de laatste jaren.

 9.   
  Ika Q's avatar

  Helemaal mee eens. Ik denk dat Microsoft dit doet om allemaal winst te maken. Als je ziet hoe kut Vista is geweest voor meeste mensen wilt M$ beter winst maken. Ik denk echter dat Microsoft weinig winst ziet in de PC-gameindustrie en piraterij speelt waarschijnlijk ook een grote rol in. Daarom dat ze ook meeste pc-gamers naar de Xbox 3shitty willen bekeren, omdat ze daar wel winst maken.

 10.   
  gebruiker50081's avatar

  gameshark schreef, "

  ”MauriceV” schreef, "[quote=”booster666″].."

  Sony heeft een k*t Service
  "

  man je hebt niet eens een ps3 dus houd je mond dan. en denk maar niet dat XBOX zo geweldig is.[/quote]

  Laten we het even ontopic houden 😛 Ze hebben allebei hun voordelen.

  Maar even over microsoft: Ik vind dat het pc gamen heel snel achteruit is gegaan..
  Iedereen snapt natuurlijk ook wel dat dat de oorzaak is van piraterij, maar ik vind dat de grote bazen eens rond de tafel moeten gaan en is een goede oplossing gaan vinden.
  Ik ben er van overtuigd als je hard genoeg denkt dat er best een oplossing voor is.
  Ik ben begonnen met games op de pc en ik vind shooters nog steeds het lekkerst spelen op een pc, dus ik hoop dat ze die niet vergeten.

 11.   
  jacobdb's avatar

  heeft microsoft toch een vet probleem want als er geen games meer voor de pc worden gemaakt. gaan we toch met zijn allen linux, ubuntu of os x gebruiken?

 12.   
  Rise Against's avatar

  Ik vind het vooral belachelijk dat Microsoft vele succesvolle titels voor de xbox niet naar de pc brengt. Games als Fable 2 en GoW 2 hebben miljoenen stuks verkocht. Waarom mogen wij pc gamers niet van deze games genieten?

 13.   
  Ma-x-rinus's avatar

  cod4life schreef, "

  ”jacobdb” schreef, "heeft microsoft toch een vet probleem want als er geen games meer voor de pc worden gemaakt. gaan we toch met zijn allen linux, ubuntu of os x gebruiken?"

  Als er geen games worden gemaakt voor de pc, waarom zouden we dan andere pc systemen gaan kopen?
  Als het zo ver komt dan blijven de meeste mensen echt wel bij microsoft omdat die voor de meeste mensen het fijnst te bedienen is."

  Het lijkt me wel iets voor Microsoft om een paar weken voor de launch van windows 8 het te verbieden om op elk microsoft besturingssysteem, ook maar welke game dan ook te mogen spelen, inclusief miscrosoft games want die maken ze tegen die tijd toch niet meer :P, en als je dan overstapt naar xbox krijg je een vergoeding van 20 euro waar je dan een half jaar op moet wachten xD, en er als een soort evil company ervoor zorgen dat de windows die je nu hebt door een onvermijdbare update aan je pc ”gelockt” wordt…

  wat een ^%$#&*$# xD.

 14.   
  Broodbeleg's avatar

  Dat Microsoft het aan valve overlaat is misschien maar goed ook. Laat Microsoft zich bezighouden met het maken van een stabiel en snel besturingssysteem en laat Valve de games maken die wij allemaal zo graag willen hebben.

 15.   
  nurie's avatar

  ik ben heb pas maar een ps3 gekogt omdat ik het aantal slechte ports niet meer aankan, waar is die tijd dat mijn 3.0ghz pentium processor 4 jaar mee ging?
  nu kan ik mijn 1,5 jaar oude 3,0 ghz al weer bijna bij het schroot leggen. MS maar ook uitgevers maken het mij soms een game te downloaden. door al die slechte ports kan ik de exclusives niet meer zien.
  het is jammer maar ik moet het maar doen zonder de allernieuwste strategie

  Sony, de gever van elke console die ik heb (maar niet zo zeer veel gebruik) support mijn nieuwe PS3 alsjeblieft beter

  *snik*

 16.   
  delta62's avatar

  Ik was vroeger ook een PC gamer, maar omdat ik mijn Pc telkens moest upgraden om de nieuwste games te kunnen spelen ben ik op de console overgestapt. En ook voor de games 😉

 17.   
  GENERAL_DS's avatar

  ”patricia825″ schreef, "ja inderdaad DOOR de pc,
  2 dingen,
  ze zijn bekent geworden door Besturingssystemen en dat doen ze nog steeds? En niet door games!
  en
  waarom zouden ze dingen niet mogen veranderen, blijkbaar valt er niks te verdienen aan PC games, dat is niet de Schuld van Microsoft maar van Piraterij.
  ik denk dat je deze site beter Playstation Only had kunnen noemen? dat je een PS3 hebt betekent niet dat al het andere slecht is, heb zelf een PSP, PC, PS3, 360, En alles heeft zijn voordelen! PS3 heeft een Controller die bewegingen opneemt, de 360 heeft goede exclusives, wat maakt het uit kies gewoon 1 die je wil, en maak plezier ofzo"

  als we het nu over exlusif gaan houden ga ik toch liever voor uncharterd 2 (geen laadtijden niks op je harde schijf zetten) en killzone 2 was ook goed.

 18.   
  Darkknight's avatar

  lol en ook al zou de pc beter worden dan doe ik het nog neit en puur omdat ik geen 700 euro wil uitgegeven als ik weet dat er over een maand weer wat beters is.

 19.   
  DeAdSeYe's avatar

  Dit is echt een grote onzin. Als Microsoft games op de pc lieten vallen waarom brengen ze een windows uit wat beter preseert zodat games nog beter werken. Waarom komt Direcxt 11 uit en waarom hebben ze ook LIVE op de pc uitgebracht. Het zijn keuzes van de game designer’s. Er gebeurt gewoon veel illigaal waardoor de pc erg onaantrekkelijk is. We zijn het gewoon allemaal zelf schuld door dat rot gedownload.

  Mensen begrijpen volgens mij niet hoe het in de bedrijven aan toegaat. Ieder bedrijf wilt geld verdienen en op de pc verdienen ze gewoon minder omdat veel GEDOWNLOAD wordt waardoor ze niks verdienen. En ik heb een xbox 360 en een ps3 en ik betaal wel voor internet voor de xbox 360 maar ik heb wel VEEL beter service als de ps3. Mensen werken er hard aan ze geven ook miljoenen geld uit om iets goed te doen. En wat doen wij gamers alleen maar zeiken zeiken en nog eens zeiken het is gewoon nooit goed. Wat is die 50 euro nou in een jaar voor xbox live gold. Ze werken zelf er ook hard aan om alles goed te draaien en alles goed te onderhouden. Als jij dat deed wouw je er ook liever geld voor hebben. Anders duurt het niet lang en je bent falliet. Maar mensen begrijpen dat gewoon nooit. We zijn het allemaal zelf schuld!!!!

 20.   
  Disnoxxio's avatar

  Ben ik ff blij dat ik gewoon console heb 😉

  en het is idd. waar dat de xbox service vele malen beter is van microsoft enz… hierboven ben ik het volledig mee eens

 21.   
  Dy-88's avatar

  Ik vind de PC zoiezo geen gameplatform. tenminste, NU.
  Je hebt allemaal gezeik tegenwoordig. Wat veel eisen.
  En steeds moet je hem updaten. Mensen downloaden veel te veel.
  Daarom hebben mensen ook een console gekocht/ontwikkeld.
  En mss is dat de rede waarom microsoft de PC laat vallen…
  vooral om die laatste rede

 22.   
  Sarge's avatar

  PC word inderdaad in de steek gelaten de laatste tijd.. Alleen van die echte toppers als CoD en van die dingen komen voor de PC. Voor de rest zijn er veel games exclusief voor dit, exclusief voor dat.. Ook de prijsvragen op GN zijn meestal voor de niet-pc-gamers. Zeer spijtig naar mijn mening, want mijn god, wat hou ik van die muis en het toetsenbord 😀

 23.   
  StR1Ng's avatar

  Wederom leuke column, ik ga me er echter niet over uitspreken aangezien ik nooit een PC-gamer ben geweest, en nooit zal zijn waarschijnlijk.

 24.   
  martyntjee's avatar

  ”delta62″ schreef, "Ik was vroeger ook een PC gamer, maar omdat ik mijn Pc telkens moest upgraden om de nieuwste games te kunnen spelen ben ik op de console overgestapt. En ook voor de games 😉 "

  same here 😳 pas nieuwe video kaart en werkgeheugen is die na een maand al weer te slecht voor sommige games

 25.   
  i7 Grendel's avatar

  Ik ben zelf ook een trouwe PC gamer, en ik vind het ook afschuwelijk wat er met PC games gebeurt. Nu ik dit typ verdenk ik Microsoft er eigenlijk van om expres een slecht besturingssysteem te maken, zodat meer mensen consoles zoals hun eigen xbox gaan gebruiken.

 26.   
  Serg1337's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Dit is echt een grote onzin. Als Microsoft games op de pc lieten vallen waarom brengen ze een windows uit wat beter preseert zodat games nog beter werken. Waarom komt Direcxt 11 uit en waarom hebben ze ook LIVE op de pc uitgebracht. Het zijn keuzes van de game designer’s. Er gebeurt gewoon veel illigaal waardoor de pc erg onaantrekkelijk is. We zijn het gewoon allemaal zelf schuld door dat rot gedownload.

  Mensen begrijpen volgens mij niet hoe het in de bedrijven aan toegaat. Ieder bedrijf wilt geld verdienen en op de pc verdienen ze gewoon minder omdat veel GEDOWNLOAD wordt waardoor ze niks verdienen. En ik heb een xbox 360 en een ps3 en ik betaal wel voor internet voor de xbox 360 maar ik heb wel VEEL beter service als de ps3. Mensen werken er hard aan ze geven ook miljoenen geld uit om iets goed te doen. En wat doen wij gamers alleen maar zeiken zeiken en nog eens zeiken het is gewoon nooit goed. Wat is die 50 euro nou in een jaar voor xbox live gold. Ze werken zelf er ook hard aan om alles goed te draaien en alles goed te onderhouden. Als jij dat deed wouw je er ook liever geld voor hebben. Anders duurt het niet lang en je bent falliet. Maar mensen begrijpen dat gewoon nooit. We zijn het allemaal zelf schuld!!!!"

  hier ben ik het dus totaal mee eens. 🙂

  en @ menno, je zegt nu net zelf dat het uiteindelijk aan de consumenten ligt, waarom maak je dan een column waarin staat dat het aan MS ligt? want het lis inderdaad de keuze van uigevers die beïnvloed worden door hun consumenten, en is niet alleenmaar MS z’n schuld.. 🙂

 27.   
  Stephan123's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Dit is echt een grote onzin. Als Microsoft games op de pc lieten vallen waarom brengen ze een windows uit wat beter preseert zodat games nog beter werken. Waarom komt Direcxt 11 uit en waarom hebben ze ook LIVE op de pc uitgebracht. Het zijn keuzes van de game designer’s. Er gebeurt gewoon veel illigaal waardoor de pc erg onaantrekkelijk is. We zijn het gewoon allemaal zelf schuld door dat rot gedownload.

  Mensen begrijpen volgens mij niet hoe het in de bedrijven aan toegaat. Ieder bedrijf wilt geld verdienen en op de pc verdienen ze gewoon minder omdat veel GEDOWNLOAD wordt waardoor ze niks verdienen. En ik heb een xbox 360 en een ps3 en ik betaal wel voor internet voor de xbox 360 maar ik heb wel VEEL beter service als de ps3. Mensen werken er hard aan ze geven ook miljoenen geld uit om iets goed te doen. En wat doen wij gamers alleen maar zeiken zeiken en nog eens zeiken het is gewoon nooit goed. Wat is die 50 euro nou in een jaar voor xbox live gold. Ze werken zelf er ook hard aan om alles goed te draaien en alles goed te onderhouden. Als jij dat deed wouw je er ook liever geld voor hebben. Anders duurt het niet lang en je bent falliet. Maar mensen begrijpen dat gewoon nooit. We zijn het allemaal zelf schuld!!!!"

  Amen , ik ben het helemaal met je eens 🙂

 28.   
  nanathan's avatar

  Helemaal waar, maar je kan het ze niet kwalijk nemen met de piraterij van tegenwoordig.

  Ze brengen het liever uit voor hun Xbox.

 29.   
  LennardF1989's avatar

  DeAdSeYe schreef, "
  en @ menno, je zegt nu net zelf dat het uiteindelijk aan de consumenten ligt, waarom maak je dan een column waarin staat dat het aan MS ligt? want het lis inderdaad de keuze van uigevers die beïnvloed worden door hun consumenten, en is niet alleenmaar MS z’n schuld.. 🙂 "

  Kijkend naar Windows 7, is het zo geworden omdat “de consument” het zo wil hebben, niet omdat Microsoft het wil. Naast updates was Microsoft al klaar bij Windows 95, maar de consument wilde meer, wat onder andere tot Vista heeft geleid.

  Bedenk maar eens al die “nieuwe” features in Windows 7, bijvoorbeeld de “user right management” wat we vooral van Linux kennen. Dit zat al in NT en is al die jaren gewoon verborgen geweest, je kon het met een simpele handeling op elk Microsoft OS inschakelen.

 30.   
  killerking's avatar

  MauriceV schreef, "

  ”booster666″ schreef, "Wat hou ik toch van sony"

  Sony heeft een k*t Service
  "

  inderdaad psp was stuk beeld deed et niet meer zou em binnen 2 weken trug krijgen duurde 2 maanden. was blij dat ie weer trug was maar toen deden de pijltjes et niet meer lkkre service dan. maar niet heus. maarja dit is ff een ander onderwerp 😆

 31.   
  airwolf's avatar

  je moet eigenlijk te veel investeren in een goede pc