Resident Evil 5

Resident Evil 4 wordt door miljoenen gamers aanbeden als de heilige graal van het survival horror genre. Toen deeltje vijf een half jaar geleden uitkwam waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen. Hier bij Gamersnet gaven we de console-versie dan ook een mooie 8.4. Eens kijken hoe de PC-versie het doet.

Resident Evil 4 was niet echt een succes op de PC en dit was vooral te wijten aan de slechte besturing. Je had al snel vier armen en ADHD nodig als je het spel wou uitspelen. Naast een nieuwe besturing bevat de PC-versie van Resident Evil 5 enkele vernieuwingen. Zo krijg je extra outfits, meer challenges en kan je gebruik maken van de nieuwe Nvidia Geforce 3D Vision technologie. In deze review kom je te weten of deze nieuwigheden het lange wachten waard waren.

Gelijkenissen
De PC-versie van Resident Evil 5 kent dezelfde verhaallijn als zijn consolebroeders. Voor wie het verhaal nog moest kennen volgt hier een korte samenvatting. Umbrella Corporation bestaat niet langer, maar de dreiging van virussen en mutaties zijn wereldwijd nog aan de orde van de dag. Oudgediende Chris Redfield heeft zich inmiddels aangesloten bij de BSAA, een organisatie tegen bio-terrorisme, en als er vreemde dingen aan de hand zijn in de Afrikaanse staat Kijuju, wordt Chris op pad gestuurd. In het zonovergoten Kijuju maak je direct kennis met de mooie dame Sheva Alomar en samen ga je op onderzoek uit, met alle gruwelijke en actievolle gevolgen van dien.

Resident Evil 5 blijft uiteraard trouw aan de stijl die we ondertussen van de franchise gewend zijn. Zo zal je tijdens het spelen de hele tijd meekijken achter de schouders van zowel Chris Redfield als Sheva Alomar. Eén van de dingen die het spel eng en spannend maken is het feit dat je personage altijd redelijk traag beweegt. Je moet dan ook steeds stilstaan om te kunnen schieten. Dit kan tot de nodige frustratie leiden, maar dan wel het goede soort frustratie dat je ertoe aanzet om slimmer na te denken en bepaalde situaties anders aan te pakken. Een Majini kan je het beste neerleggen door hem vakkundig door zijn hoofd te schieten en dit kon op console best nog wel een lastige opdracht zijn. Dankzij het toetsenbord en de muis was dit best nog wel een eenvoudige klus. Dus als je zoals ik wat meer spanning wil kan je de moeilijkheidsgraad best wat hoger zetten.

No Mercy
Wat maakt deze PC-versie nu zo speciaal? De kleine, irritante foutjes die je op de console soms had zijn weggewerkt en er zijn handige shortcuts en leuke extra’s toegevoegd. Zo is er een shortcut voor het aanvallen met je mes, dat nu gewoon met één simpele druk op de knop werkt. Je deelt nu samen met je partner ook één grote inventory waar je met de cijfertoetsen snel iets uit kan halen.

Er zijn echter maar twee merkbare toevoegingen, de extra outfits en challenges. Wanneer je het spel uitspeelt zal je twee nieuwe kostuums ter beschikking krijgen, bestaande uit een urban warrior outfit voor Chris en een zakenvrouw outfit voor Sheva. Dit is slechts een kleine toevoeging en echte replay waarde brengt dit niet met zich mee. De tweede extra is een soort hardcore mercenaries modus genaamd ‘No Mercy’. Hier zal je het in je eentje moeten opnemen tegen een reeks vijanden. In de nieuwe modus kom je drie keer zoveel vijanden tegen het lijf als op de console. Je zal dan ook een zeer goede PC nodig hebben indien je deze game mode zonder al te veel framedrops wil spelen.

Knallen in 3D

Wie één van de betere grafische kaarten in zijn bezit heeft zal beduidend mooiere beelden op zijn monitor kunnen toveren dan op de consoles. De game is compatibel met de nieuwe Core i7 processoren en zal zonder problemen op je Windows 7 draaien. Als je echter alles uit de doos wilt halen dan zal je de Nvidia Geforce 3D Vision technologie nodig hebben. Dit stelt je in staat om de game volledig in 3D te ervaren. Het is een zeer mooi effect maar het is hele tijd wennen om in een dergelijke omgeving rond te lopen. Het 3D-effect zal dus niet iedereen kunnen bekoren maar het is zeker en vast interessant en biedt mogelijkheden voor de toekomst. Wie ‘slechts’ in twee dimensies speelt mist echter niet zo heel veel.

Conclusie

De PC-versie van Resident Evil 5 heeft een lange tijd op zich laten wachten en als je het mij vraagt was het de extra zes maanden niet waard. De besturing voelt stroef en ongemakkelijk aan en het spel heeft, naast enkele kleine verbeteringen en wat extra toevoegingen, niet echt veel nieuwigheden naar voren gebracht. Dit mag de pret echter niet drukken, want Resident Evil 5 is en blijft een topgame en is op PC vooral een grafisch spektakel. Co-op blijft een grote factor en dit is dan ook perfect uitgewerkt. Kortom, Resident Evil 5 voor de PC brengt je een ervaring die je niet snel meer zal vergeten.

 1.   
  b00m666's avatar

  ik vind l4d beter

 2.   
  UncreatedKoen's avatar

  denk da mijn pc ni eens aankan
  maar vond console versie wel chill!!

 3.   
  The Beaver's avatar

  bij Mij is het een keer uitspelen en dan de kast ermee in,

  maar buiten dat een Leuke spel waar je zeker wel wat uren lol aan hebt, en zeker nog co-up.

 4.   
  Slayer61's avatar

  UncreatedKoen schreef, "denk da mijn pc ni eens aankan
  maar vond console versie wel chill!!"

  Dat dacht ik ook, maar mijn oude Ati HD3650 deed het best wel goed. 😛

 5.   
  Ika Q's avatar

  Resident Evil 5 is net als de console versie. Maar dan met iets betere graphics en meer content. Verders vond ik de PC controlls best onhandig werken. En heb daarbij gewoon me 360 controller aangesloten, wat natuurlijk makkelijker ging. Resident Evil 5 is gewoon een console game en voelt daarbij beter met een controller. RE5 is eigenlijk weinig nieuws en minder spannend dan het vorige deel. Een partner maakt het och wel iets te gemakkelijk.

 6.   
  Ivvo's avatar

  Misschien moet er nog eens naar screenshot 2 en 4 gekeken worden, het kunnen best wel spoilers zijn voor mensen die de andere delen wel kennen maar RE5 niet gespeeld hebben. Verder een mooie review.

 7.   
  )GN(-Erik's avatar

  Capcom kan geen goeie PC games maken 👿

 8.   
  Lapixx's avatar

  Wat maakt deze PC-versie nu zo speciaal? De kleine, irritante foutjes die je op de console soms had zijn weggewerkt en er zijn handige shortcuts en leuke extra’s toegevoegd. Zo is er een shortcut voor het aanvallen met je mes, dat nu gewoon met één simpele druk op de knop werkt. Je deelt nu samen met je partner ook één grote inventory waar je met de cijfertoetsen snel iets uit kan halen.

  Beetje vreemd, aangezien de console versie dat ook heeft..?

  Hoe dan ook, het grootste minpunt t.o.v. de RE serie is het grote verschil tussen RE4 en RE5. RE5 is nu veel meer een shooter dan een survival-horror game. Nu was RE4 dat ook wel in vergelijking met zijn voorgangers, maar ondanks dat ik een aantal dingen in RE5 herken uit RE4, vind ik het jammer dat er niet echt meer zo’n spannende scenes voorkomen in de game. Wat dat betreft had Resi 4 een betere balans tussen actie en survival-horror.

 9.   
  19Gamer92NL's avatar

  ”b00m666″ schreef, "ik vind l4d beter"

  Vind ik ook 🙂

 10.   
  Lapixx's avatar

  De Joeri schreef, "@ Lapixx : De console heeft geen van beide dingen die ik daar opnoem. "

  LT om mes te trekken, een gedeeld inventory screen en snel wapens wisselen met D-Pad is zeker weten geen exclusieve feature op mijn RE5 disk. Nu heb ik de PC versie niet lang genoeg gespeeld om te kunnen zien of er “kleine, irritante foutjes” zijn weggewerkt, maar de shortcuts die je noemt zijn zeker niet anders dan bij de console variant.