Ratchet & Clank: A Crack in Time

Het beroemde duo Ratchet & Clank was op de PlayStation 3 al succesvol met Tools of Destruction en Quest for Booty. Nu is er Ratchet & Clank: A Crack in Time. Weet dit nieuwe avontuur weer te boeien? Dat lees je in deze review.

De zoektocht

Ratchet & Clank: A Crack in Time gaat verder waar Quest for Booty stopte. Quest for Booty was echter een downloadbare game en zodoende zal lang niet iedereen deze hebben gespeeld. Gelukkig begint A Crack in Time met een vlotte cutscene, waarin je even alle belangrijke punten uit het verhaal voor je kiezen krijgt. Geheel in stijl van de serie heeft Insomniac Games deze cutscene opgebouwd als een interview met Captain Qwark, de goede vriend van Ratchet en Clank.

Clank is namelijk door de kwade dr. Nefarious en de mysterieuze Zoni gevangen genomen en aan Ratchet en Captain Qwark de nobele taak hun robotvriendje weer te redden. Op deze manier beleef je, gek genoeg, het avontuur voor een groot deel vanuit twee perspectieven. Enerzijds de zoektocht van Ratchet en anderzijds de poging om te ontsnappen van Clank. Misschien een beetje jammer als je erg gehecht bent aan het ‘duo’, maar op deze manier heb je wel twee afwisselende verhaallijnen en speelstijlen.

Meer van hetzelfde

De gameplay is geheel ongewijzigd gelaten, want ook in A Crack in Time draait het nog altijd om de combinatie van veel platformen, wat simpele puzzels en veel schieten met de meest absurde wapens. Hier is de serie groot door geworden en van dat concept wijkt Insomniac ook niet af. De werelden zijn anders, er zijn diverse nieuwe vijanden om aan gruzelementen te schieten, maar diep van binnen is het meer van hetzelfde.

Dit geeft ook meteen het grootste euvel van de game weer, want de serie staat eigenlijk al een tijdje stil. A Crack in Time doet vrijwel niets nieuws en lijkt bijna op Tools of Destruction en Quest for Booty, maar dan gewoon in een ander jasje en een ander verhaal. Dit vind ik persoonlijk erg jammer, want de serie kan wel een nieuwe impuls gebruiken. Gelukkig werkt het platformen nog altijd geweldig, zijn er volop diverse wapens om te upgraden en is de humor ruimschoots aanwezig, maar het is ondertussen een grote herhaling van zetten aan het worden.

Oplossing

Een beetje vernieuwing is te vinden in het feit dat de tijd een belangrijke rol speelt in het verhaal. Zo kom je tijdens het platformen bijvoorbeeld objecten tegen die heen en weer bewegen, omdat de tijd daar blijkbaar steeds vooruit en achteruit gaat. Niet geheel verrassend moet je daar gebruik van maken om bepaalde plekken te kunnen bereiken. Spring op een rotsblok en laat de tijd het werk doen en het rotsblok naar een andere positie brengen.

Het ligt echter wel allemaal heel erg voor de hand. Je wordt heel erg ondersteund door de game om te zien waar je heen moet en hoe een oplossing voor een bepaalde puzzel gevonden kan worden. De Ratchet & Clank-serie is altijd al erg toegankelijk geweest, maar voor de fanatieke gamer kan het spelen al snel wat saai worden. Zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad zul je nauwelijks moeite hebben met tegenstanders. Dit heeft wel als voordeel dat ook de jongere gamers onder ons kunnen genieten van het spel, want met de vrolijke en kleurrijke omgevingen, de soms grappige en bizarre vijanden en het luchtige verhaal, is ook A Crack in Time voor bijna iedereen prima speelbaar.

Reken op 10 tot 12 uur speeltijd, afhankelijk van wat je allemaal wilt gaan verkennen en vrijspelen. Je kunt namelijk diverse planeten bezoeken met je ruimteschip en net zoals in de vorige delen kan je schroefjes verzamelen om upgrades te kopen voor nog vettere wapens. Je moet echter een fanatieke fan zijn wil je veel tijd steken in het volledig upgraden van je wapens. Doordat de game geen multiplayer kent houdt het eigenlijk na die 10 tot 12 uurtjes wel op.

Conclusie

Ratchet & Clank: A Crack in Time biedt alles wat we inmiddels van de serie verwachten. Je krijgt een heerlijke platformgame, de puzzels die je met Clank moet oplossen zijn leuk, er is volop actie en humor in het spel aanwezig, de wapens zijn opnieuw erg leuk om mee aan de slag te gaan, alles is verpakt in een luchtig verhaaltje en grafisch ziet het er prima uit, met kleurrijke omgevingen en personages.

Daar staat tegenover dat er van vernieuwing nauwelijks sprake is en dat je na het uitspelen van de game eigenlijk geen reden hebt om het spel nog eens op te starten. A Crack in Time is nog altijd erg vermakelijk, maar iets meer vernieuwing en extra mogelijkheden zou de serie veel goed doen. Zodoende rolt er nog wel een hele nette 7,8 uit de bus, maar de kritische kanttekening is gemaakt voor een volgende Ratchet & Clank-game.

  1.   
    lilfvd's avatar

    deze review is een schandalig cijfer ign enz neem ik meer serieus en die geeft het een 9.0 dus helaas met deze review sla je de plank voledig mis

  2.   
    Rise Against's avatar

    lilfvd schreef, "deze review is een schandalig cijfer ign enz neem ik meer serieus en die geeft het een 9.0 dus helaas met deze review sla je de plank voledig mis"

    IGN valt ook niet echt serieus te nemen. Een game een maand van te voren reviewen en dan altijd hoger dan een 9 geven. Ik vind dit juist een goeie review, leuke game maar een beetje vernieuwing zou de serie zeker niet kwaad kunnen. En zo laag is een 7.8 toch ook niet?

  3.   
    nurie's avatar

    vernieuwing en orginaliteit maken mij niet echt veel uit, alleen door de replay value geef ik hem niet hoger dan een 8,3

  4.   
    GENERAL_DS's avatar

    nog niet gespeelt maar denk dit

  5.   
    Dr. D3nVil's avatar

    lijkt mij leuke game 🙂 komt hier ook nog video review van?? 8)

  6.   
    zombieater's avatar

    Deze game wil ik zkr wel gaan checken 😀

  7.   
    Fox's avatar

    We hebben het wel over een spel waarvoor je 5uur nodig hebt om alles vrij te spelen…
    Dus het is nooit een 9 waardt………. Misschien net een 6 vooral omdat het verhaal altijd het zelfde alleen het doel is anders. Of je nu iemand moet bevrijden of je zelf vrij vechten de inhoud blijft het zelfde:(

  8.   
    Atariani's avatar

    Kheb de demo via PSN gedownload. Het wordt vast een geweldige game, maar voor mij net iets te kort. Ik ga er dan ook (nog) geen geld in steken. 😛

  9.   
    GENERAL_DS's avatar

    met sizematter heb ik um 7 x uitgespeeld op een account.
    heb echt alles. behalve paar bouten 😆

  10.   
    kenny2103's avatar

    gg

  11.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    was een geweldige game alleen wat wel klote was was het einde op normal dan doe je er zo’n15 minuten over om de boss te killen en op uitdaging doe je er 5 minuten over en het gaat een stuk makkelijker. verder was het een fantastische game. 8)

  12.   
    Serial-_-Killer's avatar

    Weet iemand waar je dit spel goedkoop kan inkopen?