Marvel Ultimate Alliance 2: Fusion

Het moet wel heel erg bont zijn heb je meerdere superhelden nodig om de wereld te redden. In Marvel Ultimate Alliance 2 is het een puinhoop en staan onder andere Spiderman, Iron Man en Wolverine naast elkaar in één game. Is deze coöperatie positief of zijn ze net zo koud als Iceman?

Two-Face

Het is één grote chaos in de wereld als een aanval op de nieuwe premier van Latveria mislukt. SHIELD-baas Nick Fury plande deze actie en heeft helden onder zich als Spiderman, Iron Man, Wolverine en Captain America. Latveria valt na de mislukte actie echter New York aan en door deze onverwachte ‘oorlog’ vallen veel Amerikaanse burgerslachtoffers. Hierdoor verplicht een nieuwe wet dat superhelden zich moeten registreren, zodat iedereen weet wie ze zijn. Niet elke superheld is het daar mee eens en zo ontstaan er twee kampen. Marvel Ultimate Alliance 2 laat daarom ook twee verhaallijnen lopen: de Secret War en de Civil War. Aan het begin van de game kun je kiezen welke lijn je wilt volgen en dit heeft dan ook gevolgen voor het verhaal. Je zal de game in principe twee keer uit moeten spelen om alles gehad te hebben.

Zij aan zij

In Marvel Ultimate Alliance 2 krijg je de mogelijkheid vier superhelden te besturen. Tijdens het spelen kun je heel gemakkelijk switchen tussen de personages, die elk natuurlijk een eigen specialiteit bezitten. De overige drie karakters gehoorzamen je en vechten heerlijk mee om de onrust te herstellen. In de gehele game is er keuze uit ongeveer 24 personages. Een deel is vanaf het begin al beschikbaar, maar hoe verder je komt in het spel, hoe meer superhelden je vrijspeelt door ze tegen te komen of ze in een gevecht te verslaan. Het overgrote deel ben je aan het vechten, zowel tegen soldaten als superhelden, die vaak eindbazen zijn. Daarnaast is het soms ook de bedoeling wapens en apparaten te vernietigen. Wapens als explosieven en bijvoorbeeld elektriciteitsgeneratoren om een vijandelijke superheld uit te schakelen.

Eindbazen en tussenbazen zijn helaas makkelijk te doden. De meeste bazen hebben geen specifieke tactiek nodig en dus is het veelal rammen en speciale moves loslaten totdat ze dood zijn. Strategische elementen hadden er echter perfect in gepast, aangezien elke superheld een aantal special moves heeft. Bovendien hadden de fusieaanvallen ook een grotere rol kunnen spelen bij eindbazen.

Tijd om te fuseren

De fusieaanval is een systeem waarbij twee personages samen een extra krachtige aanval uit kunnen voeren. Een superheld kan bijvoorbeeld Spiderman rondslingeren, waarbij de man van de spinnen zijn web gebruikt om vijanden een klap te verkopen. Een andere fusieaanval is dat Iron Man stralen afschiet richting Wolverine, die de stralen vervolgens richting slechteriken weet af te kaatsen met zijn scherpe klauwen. De fusieaanval moet van tevoren wel opgeladen worden en is vaak erg kort te hanteren, maar is wel krachtig. Daarnaast zijn er verschillende vormen, een bestuurbare en een aanval die zich op één doel richt. Je moet af en toe dus wel mikken. De feature is in ieder geval heerlijk om te gebruiken wanneer er te veel vijanden aan je been lopen te knagen, dan zijn ze opeens heel snel verdwenen. Iedere combinatie van superhelden heeft een andere fusieaanval. Helaas willen er nogal wat fusies op elkaar lijken, wat de lol er een beetje vanaf haalt. Als je tegen dat punt aan zit, dan gebruik je hem eigenlijk alleen uit praktische redenen.

Marvel Ultimate Alliance 2 zet je af en toe voor wat keuzes. Tijdens dialogen kun je bepalen hoe te reageren tegen een persoon. Gebruik je een agressieve ondertoon of probeer je iedereen juist tevreden te houden? Dit heeft ook weer gevolgen voor de gameplay, want je kunt speciale uitbreidingen verkrijgen met bepaalde opmerkingen. Helaas zijn deze dialogen niet zo professioneel in elkaar gezet. Ze zijn veelal saai, zien er grafisch niet zo schitterend uit en de voice-acting is middelmatig. Dan komen we tot het punt van het aanpassen van personages. Je kunt superhelden zo instellen dat ze meer verdedigen of dat ze agressiever reageren tegen slechteriken. Tevens zijn er medailles te verdienen die invloed hebben op heel je team. Zo kun je ze extra kracht geven bij fusieaanvallen bijvoorbeeld. Bepaalde instellingen kun je zelf doen, maar het is ook mogelijkheid de computer alles te laten bepalen. Een ander concept in de game is dat je de superhelden ook qua uiterlijk aan kunt passen. Geef ze een ander pakje en ze vangen bijvoorbeeld minder schade of ze krijgen juist meer XP tijdens het vechten.

Van alles

Het spel heeft een camera die schuin boven de speelwereld hangt. Op zich niet slecht, maar soms wel onoverzichtelijk. Soms draait de camera te langzaam of je ziet gewoonweg te weinig van de wereld, doordat gebouwen te dicht op elkaar staan of de ruimte in een gebouw niet goed is ingedeeld. Dit getuigt van een middelmatig leveldesign. De speelwereld is bovendien vrij dood te noemen en de game is veel te lineair. De wereld dient meer als achtergrond dan echt als prachtige plek waar jij je in bevindt. Er zit gewoon zeer weinig sfeer in en de cutscenes zijn ook niet overweldigend. De dialogen missen interactie met de speler en het geluid in de rest van de game weet tevens niet te overtuigen. Ook mis ik diepgang in het vechtsysteem. Het is vooral knoppenrammen met zo nu en dan een speciale aanval of een aardig spectaculaire fusieaanval. Meer is het eigenlijk niet, al blijft het natuurlijk wel vet om met je lievelingen van de Marvel-wereld te spelen. Dat universum blijft uniek en het geeft toch een klein pluspunt aan de game. De personages zien er namelijk wél erg tof uit en weten af en toe met grapjes indruk te maken.

Conclusie

Helaas weet Marvel Ultimate Alliance 2 niet genoeg te imponeren om lang te blijven boeien. De superhelden uit het Marvel-universum geven zeker wel wat sfeer aan de game, maar het spel zelf straalt dat verder niet uit. De gebieden zijn kaal, kil en leven vrijwel niet op. Daarnaast zijn de dialogen vrij standaard en kun je er niet van op aan dat de cutscenes hoogstaand weergegeven worden. Het vechtsysteem is absoluut geinig, met toffe moves van de vele superhelden en de diverse speciale en fusieaanvallen die daar uitrollen, maar het is net allemaal te gering. De ontwikkelaar had dit systeem iets verder moeten uitdiepen. Jammer genoeg zal Marvel Ultimate Alliance 2 niet op kunnen boksen tegen de grote eindejaarstoppers. Een geniaal concept, maar met een middelmatige uitwerking.

  1.   
    b00m666's avatar

    valt mee

  2.   
    Lashrom's avatar

    Met plezier deze review gelezen, ik heb het al uitgespeeld op Super Heroic, ben nu bij ene laatste missie op Legendary. Zie mijn beoordeling maar :

  3.   
    Disnoxxio's avatar

    Ziet er vet uit

  4.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    lijkt me toch wel leuk met trophies.