Brütal Legend

Het nieuwste project van Tim Schafer is Brütal Legend. Een game vol actie, humor en metal kan toch alleen maar top zijn? Lees snel meer in deze review…

Eddie de roadie

Brütal Legend vertelt het verhaal van Eddie Riggs, een roadie die achter de schermen ervoor zorgt dat de artiesten van een gruwelijk slechte metalband optimaal kunnen presteren. Tijdens een optreden gaat er echter iets mis, waardoor het decor instort en Eddie bedolven raakt onder het puin. Wat bloed van Eddie belandt echter op de gesp van zijn riem, wat een amulet is voor de metal-god Ormagöden. Tot ieders verrassing verschijnt Ormagöden vanuit de grond en hij onthoofd de bandleden en neemt Eddie mee naar een bijzondere heavy metal-wereld. Daar blijkt Eddie een ware messias te zijn en komen zijn skills als roadie goed van pas. Een bijzonder nieuw avontuur is geboren…

Al snel blijkt dat Brütal Legend een hele unieke game is die eigenlijk voor elk wat wils biedt. Allereerst is er natuurlijk het overduidelijke metal-sausje. De cartoony graphics, de stijlvolle werelden en de diverse personages dragen allemaal bij aan de geweldige sfeer. Dit uit zich overigens ook in de gameplay, want uiteraard mogen de stevige gitaarsolo’s niet ontbreken en als een ware Guitar Hero-minigame kan Eddie korte solo’s spelen met zijn gitaar om bijvoorbeeld zijn monsterlijke wagen (de Deuce) of juist enkele bondgenoten op te roepen. Of speel een speciale solo tijdens een gevecht, waardoor de gezichten van tegenstanders letterlijk smelten.

Ander gezicht

Met je gitaar kan je als een ware hack&slash-game flink gaan hakken tot het bloed rijkelijk vloeit en de ledematen als herfstbladeren naar beneden vallen. Je kunt overigens ook enkele speciale aanvallen uitvoeren, zoals het elektrocuteren van een vijand of het veroorzaken van een kleine aardbeving. Vanaf het punt dat je de iconische headbangers in de game ontmoet, merk je dat de gameplay van Brütal Legend nog een heel ander gezicht heeft.

Grootschalige gevechten zijn namelijk als een ware real-time strategy game geïntegreerd in het spel. Je kunt groepjes bondgenoten, zoals headbangers en rock chicks, inschakelen door ze op vijanden af te sturen of door ze juist een bepaald punt te laten verdedigen. Heel diepgaand is dit RTS-element niet, wat naar mijn mening vooral een voordeel is. Het zorgt enerzijds voor de nodige afwisseling naast het gewone hakwerk, waarbij je overigens tijdels de ‘RTS-gevechten’ ook nog altijd Eddie zelf kunt besturen en dus echt een combinatie van twee genres beleeft. Anderzijds is op deze manier de gameplay nog altijd heel toegankelijk voor een grote groep gamers en is het ook erg goed speelbaar met een controller.

Daarnaast kent de game ook een beetje free-roaming. Je bent namelijk vrij om de wereld te verkennen en om zijmissies aan te nemen, waarmee je onder andere speciale items kunt vrijspelen. De zijmissies voelen op den duur wel een beetje aan als een herhalingsoefening, waardoor de meeste mensen toch geneigd zullen zijn om gewoon dicht bij de verhaallijn te blijven en vooral de hoofdmissies te doen. Op deze manier mis je wel een stuk free-roaming, maar inhoudelijk mis je vrij weinig. Een goed excuus om toch af en toe de wereld te verkennen is dat deze bijzonder stijlvol en sfeervol is.

Charme

Tim Schafer is overigens niet de enige grote naam die aan Brütal Legend heeft gewerkt, want men heeft de hulp ingeschakeld van diverse andere grootheden. De meest prominente rol is daarbij weggelegd voor Jack Black, die in de vorm van Eddie Riggs de game echt een eigen smoel geeft. De humor is heerlijk, met leuke metal-grapjes en lekkere flauwe dialogen. Naast Black is ook de aanwezigheid van Ozzy Osbourne en Lemmy van Motörhead een genot voor de liefhebber, maar ze leveren allemaal zulke goede prestaties af dat het ook voor de ‘metal-n00b’ van toegevoegde waarde is dat deze mensen hebben meegewerkt.

Heb je genoeg van de singleplayer, dan is er ook nog altijd een prima multiplayer om op terug te vallen. De multiplayer draait puur om het strategische deel van de gameplay, dus reken op veel aansturen van bondgenoten en het vergaren van een grote groep fans. Het moet nog blijken of veel mensen vallen voor de charme van de multiplayer, maar aan de kwaliteit zal het zeker niet liggen.

Op het audiovisuele vlak kan Brütal Legend logischerwijs rekenen op een dijk van een soundtrack, die afgeladen is met metalbands van alle soorten en maten. Van vrij onbekende groepen tot helden als Judas Priest, Megadeth, Motörhead en Black Sabbath. De graphics kwamen al even aan bod, want de game weet werkelijk een prachtige sfeer te creëren. Helaas is er wel aardig wat pop-up te zien, zeker als je met de Deuce door de wereld scheurt, en ook wil de framerate soms iets inzakken. Dit is echter nooit heel storend en doet gelukkig niets af aan het mooie plaatje.

Conclusie

Brütal Legend is een game die niet snel te evenaren valt. Het spel mixt genres als hack&slash en real-time strategy tot één geheel en combineert dat ook nog eens met geweldige humor, lekkere metal en een prachtige setting. Op het technische vlak laat de game een paar kleine steekjes vallen en ook hadden de zijmissies wel wat boeiender gemogen, zodat je meer tijd in de singleplayer kan steken. Wat rest is nog altijd een heel mooi cijfer, want met een stevige 8,3 is de toon voor dit najaar gezet.

Check ook onze Video Review van Brütal Legend.

 1.   
  LouisvanGaal's avatar

  dit is echt faking.. vett! tha game van 2009 vint ik:D

 2.   
  LouisvanGaal's avatar

  yagamer schreef, "

  ”BlackWarGreymon” schreef, "dit is echt faking.. vett! tha game van 2009 vint ik:D"

  overdrijven is ook een vak 😛 "

  nee jonguh :p k vint het egt een goe spel 😀

 3.   
  b00m666's avatar

  BlackWarGreymon schreef, "dit is echt faking.. vett! tha game van 2009 vint ik:D"

  ga ff overdrijven makeers:D

 4.   
  MightyMouse's avatar

  Ik heb deze ook in mijn handen gehad maar heb besloten om deze toch maar even terug te zetten. Ik heb er mijn twijfels bij en denk dat ik wacht tot ie in de budget back ligt. Verder prima review

 5.   
  delta62's avatar

  Metal! Hij lijkt mij zeker leuk!

 6.   
  GameAC's avatar

  Tegenvallend

 7.   
  JonsoN's avatar

  Niet mijn genre, maar tog wel leuk voor de mensen die voor Hack n slash zijn.. 🙂

 8.   
  Don-Enbasso's avatar

  Het is een heel goed spel.

  Hij verdient een tweede plaats, net achter ACII

 9.   
  The Beaver's avatar

  1 keer uitspelen en dan niet meer, 😀

 10.   
  Davey666's avatar

  Ik kan niet anders zeggen dan dat dit mijn GOTY is! 😀

 11.   
  Fox's avatar

  😆 als dat hell is wil ik daar heen 😛

 12.   
  Tom's avatar

  Heil aan Killmaster! Met hem d’rbij is er toch nog wat bass-representatie in Brütal Legend. 🙂

 13.   
  Fox's avatar

  ik wil trouwens nog even zeggen dat bijna elk spel het zelfde is alleen de stijl is wat anders…

  want nu heb ik all 5 keer het zelfde mee gemaakt… 🙁

  en btw ik heb het in 2 dagen uitgespeeld = vrijdag middag- zaterdag ochtend… 🙁

  ook al wel het is wel cool om alle gemiste opdrachten in the hallen en veel extra’s

  vooral als je auto helemaal hebt uitgebouwd 8)

 14.   
  najreteip's avatar

  Het is een heel goed spel.
  Hij verdient een tweede plaats, net achter ACII

  Die is nog niet eens uit

  Ik vond trouwens de eerste tegenvallen

 15.   
  b00m666's avatar

  ik heb em in 7 uur uitgespeeld te makkelijl:*( maar togh vet

 16.   
  J-a-sper's avatar

  Zeker een mooie game.
  Ik heb de demo gespeeld en die was echt bruut!!
  Na deze review ga ik hem zeker halen.
  De game = BRUUT! 😆

 17.   
  J-a-sper's avatar

  Ik heb de Game.. Ben er zeker aan verslaafd. Zeker de muziek is geweldig!! 8)

 18.   
  xHouse's avatar

  Lijkt me me wel een leuke game te zijn.
  Enkel de muziek is ver van mijn smaak, een tegenvaller dus.